Ha Magyarország legkülönlegesebb kilátóját kellene megnevezni, sokunknak a bujáki Sasbérci kilátó jutna eszébe. A mesébe illő házikóra emlékeztető toronyépület igazi kuriózumnak számít itthon a szabálytalan kövekből álló falával, fa erkélyével és csapott tetőjével.

A kilátó a Cserhát legmagasabb pontján fekszik, nevét pedig a 466 méter magas Sasbércről kapta, aminek tetején megtalálható.

Áttekintés

Sasbérci kilátó Tudnivalók
Szezon Ápr - Okt (hétvégén, ünnepnapokon)
Nyitvatartás 09:00 - 17:00
Árak Ingyenes
Parkolás Ingyenes, 300 méterre
Gyerekbarát? Igen
Kutyabarát? Igen
Akadálymentes? Nem
Lokáció Cserhát, Buják
Magasság 466 méter (Sasbérc)
Honlap Bükki Nemzeti Park honlapja

Képek

A Sasbérci kilátó Bujákon

Térkép - Hol van a Sasbérci kilátó?

Térkép, cím, parkolás, távolság, megközelítés

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A kilátó Bujákhoz tartozik, ami egy kétezer fős település a Mátrától nyugatra - a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben. A közelben fekszik Szanda, Bokor, Bér, Szirák, Ecseg és Kisbágyon is. A kilátó nem része a Bükki Nemzeti Parknak, viszont annak igazgatósága alá tartozik (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság - BNPI).

  • Budapest távolság: 1,5 óra / 95 km
  • Buják távolság: 20 perc / 8 km
Sasbérci kilátó térkép
Sasbérci kilátó térkép

Parkolás

Parkolni nem tudunk közvetlenül a kilátónál. A parkoló és a kilátó között egy könnyű sétára számítsunk.

A kilátó története - röviden

A Sasbérci kilátót a 20. század elején Károlyi Erzsébetnek építtette férje - Gróf Pappenheim Szigfrid (1910-es években). Az épületet Franz Zell német építész tervezte. A kilátó alsó szintjén lakóépületet rendeztek be, ahol a gróf erdésze lakott annak családjával. a felső szint vadász szállásként funkcionált.

A házként is funkcionáló kilátót 1950-ig lakták - ma már természetesen az épület lakatlan. Idővel sajnos az épület pusztulásnak indult. 2001- 2002 között az erdészet felújította azt, majd még egyszer 2017-ben is.

A kilátó épületében egy parányi kiállítást is meg tudunk tekinteni. A kilátó előtt piknikező hely, asztalok és sütögető is található.

?
A kilátó tetejéről a Cserhátot, a Börzsönyt, valamint a Mátra dombjait is láthatjuk - sőt, akár még a Tártát is megpillanthatjuk tiszta időben.

Nyitvatartás

A kilátó télen zárva tart. Áprilistól októberig is csak ünnepnapokon és hétvégén látogatható az épület. A nyitvatartási időn túl, valamint szezonon kívül az épület maga nem látgatható.

  • Téli szezon: zárva
  • Szezon: Április - október
  • Nyitvatartás: 09:00 - 17:00, hétvégén és ünnepnapokon
Szereted a kilátókat? Akkor olvass tovább: Magyarország kilátói

Árak és belépő

Az épület és az előtte található pihenő övezet is ingyenesen látogatható. Belépő megfizetésére nincs szükség. A kilátónak nincs honlapja. Facebook oldalát itt találjuk.

Akadálymentes?

A torony nem akadálymentes, ezért sem kerekesszékkel, sem babakocsival nem látogatható. A toronyban modern, felújított lépcsőt találunk, korláttal. Maga a szerkezet egy szűkebb csigalépcső.

Videó

Sasbérci kilátó videó

Túra, kirándulás, útvonal - tanösvény

Ha szeretnénk a rövidebb úton elérni a kilátóhoz, autóval is meg tudjuk közelíteni azt egy erdészeti úton. Ebben az esetben a 300 méterre található sorompónál kell leparkolnunk.

A kilátót megközelíthetjük Bujákról egy 7 km hosszú erdészeti tanösvényen is (zöld tölgyfalevél jelzés). A terep könnyű és nem technikás akár nagyobb gyerekekkel is belevághatunk. A tanösvény érinteni fogja a Kálvária-hegyet is, valamint Buják várát is.

  • Túratáv: 14 km oda-vissza
  • Szintemelkedés: 450 méter
  • Nehézség: mérsékelt

Érdemes tudni, hogy a tanösvény kevésbé jól jelzett sajnos, ezért fokozott figyelemre van szükség. Bujákról indulva több látnivaló is utunkba fog esni. Ezek közül érdemes kiemelni az egykori Bujáki vár romjait.

Figyelem! Az erdészeti út magánút. Akár gyalogosan, akár autóval érkezünk, csak nyitvatartási időben lehet azt használni. 

A tanösvényen tett túráról bővebben olvashatunk a Túrabot oldalán található leírásból (GPX nélkül). Az egynapos kirándulás nagyjából 16 km hosszú oda-vissza.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?