Salzburgról, ha máshogy nem is, legalább, mint Mozart szülővárosáról biztosan hallottál már. Pedig a város sokkal több ennél! A nyugati szomszédjainknál, az osztrákoknál rengeteg gyöngyszemet találhatunk, bármerre indulunk. A természeti adottságoknak hála, a vészes történelmi időket is könnyebben átvészelte Ausztria, ez alól Salzburg sem kivétel.

A barokk belváros kiváló úti cél romantikus hétvégéhez, aktív kikapcsolódáshoz és családi nyaraláshoz is. A városban folyamatosan belecsöppenhetünk valamilyen kulturális, szabadtéri programba, de leginkább akkor ajánlom, ha egy város felfedezésén túl szeretnéd az osztrákok kultúráját, hagyományait, múltját és jelenét is megismerni.

Hol van Salzburg?

Salzburg - Budapest távolság

Salzburg Ausztriában található, az ország keleti részén, közel a német határhoz. A város és a körülötte elterülő városok alkotják Salzburg tartományát, aminek székhelye maga Salzburg. Salzburg Ausztria negyedik legnépesebb városa.

Budapest - Salzburg távolság térképe
Budapest - Salzburg távolság térképe

Salzburg autóval

Salzburg nagyon jól megközelíthető, főleg Budapestről és az ország keleti részéről. Ha a fővárosból indulsz, akkor az M1-es autópályán érdemes haladnod Bécs felé. A bécsi elkerülő után pedig szinte végig az osztrák autópályán vezet az út, így számíthatsz rá, hogy zökkenőmentes lesz az utazás.

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

 • Távolság Budapesttől: 550 km-re / 5 óra

Salzburg vonattal

Ha Salzburga szeretnél látogatni, akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy ezt akár vonattal is megteheted és ráadásul borzasztóan egyszerűen. A vonat Budapestről indul, Bécs útirányon át, ahol egyszerűen átszállhatsz a salzburgi járatra. A legjobb az egészben pedig, hogy az út alig több mint 5 óra!

Salzburgtól nagyjából 1 órára találod Hallstatt városát, 35 percre a Lammerklamm szurdokot, és 40 percre a Salzkammergut tájegységet.


Hány napra érdemes menni?

Salzburg utcáin andalogva lépten nyomon meseszép épületekbe, varázslatos kis rózsakertekben és rejtett csodákba lehet bukkanni. Nem is volt könnyű dolgom, hogy kiválogassam a 11 legszebb és legfontosabb látnivalót.

A Salzburgi utazást sokan csak egy hétvégére vagy akár 48 órára tervezik, és maga a város valóban bejárható minden pontjával együtt ennyi idő alatt.

Érdemes kiválasztanod, hogy mi érdekel a legjobban és azokat a helyeket felkeresni elsőnek.

Azonban, ha szeretnél tényleg ráhangolódni a környékre, bejárni a tartomány más csodás pontjait, akkor akár egy hetet is rászánhatsz, nem fogod megbánni!

 • Salzburg város: 2  - 3 nap
 • Salzburg tartomány: 7 nap

Kezdjük is a top 11-es listával!

#1 Hohensalzburg vár 🏰

Festung Hohensalzburg

Salzburg legimpozánsabb épülete a város mellett magasódó Festungber hegyen áll. A vár méreteit és történelmét tekintve is egyedülálló, ugyanis ez Közép-Európa legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött kastélya.

Az épület alapjait még 1077-ben rakatta le Gebhard érsek, annak érdekében, hogy az uralkodói osztályt és az érsekeket megvédjék az ellenségekkel szemben. A vár bőven betöltötte a célját, hiszen mára már a neve összeforrt a bevehetetlen jelzővel. Az évszázadok alatt tovább bővítették és a fából készült részeket lecserélték kőtéglákra.

Elérhetőségek

 • Honlap
 • Cím: Mönchsberg 34, 5020 Salzburg, Austria

Nyitvatartás

A vár az év minden napján látogatható. A legkedveltebb látnivaló a vármúzeum, ami több különböző részből áll. A fegyvertár, a hadtörténeti múzeum és a bábfiguramúzeum pedig még régebbre repít vissza az időben.

Ha teheted vasárnap látogasd meg a várat, mivel minden vasárnap délelőtt felcsendül a fúvószene a vár trombita tornyából.

Árak és belépők

 • Felnőtt: 15,70 euro
 • Gyerek: 8,90 euro
 • Családi: 34,80 euro
Hohensalzburg vár, Salzburg, Ausztria
Hohensalzburg vár, Salzburg, Ausztria 

#2 Mirabell-kastély és kert

Schloss Mirabell

A belvárosi barokk csodát 1606-ban építette Wolf Dietrich érsek. A hely borzasztóan hangulatos, de a legnépszerűbb látványossága a márvány-terem és a Georg Raphael Donner által készített, puttókkal díszített lépcsőház, mely az épület keleti oldalában fekszik.

Az épület előtt terül el a Mirabell kert. A kert nem csak a turisták egyik kedvenc helye, hanem a helyiek is szívesen gyönyörködnek az ezernyi színben tündöklő virágoskertben és a városra nyíló kilátásban.

Elérhetőségek

 • Cím: Mirabellplatz, 5020 Salzburg, Austria
 • Honlap

Nyitvatartás és árak

A kastély és a kert szabadon látogatható. Viszont a nyitvatartási időről érdemes előre tájékozódni (többnyire 08:00 - 18:00 között minden nap).

Mirabell kastély és kert, Salzburg
Mirabell kastély és kert, Salzburg

#3 Hellbrunn kastély és kert

Schloss Hellbrunn

A Hellbrunn kastélyt 1612 és 1615 között építette Markus Sittikus hercegérsek, azzal a céllal, hogy az uralkodó osztálynak helyszínt teremtsen a szórakozásra és pihenésre.

A kastély a város déli részén fekszik, a vizekben gazdag hellbruni hegyen. Ennek köszönthetően a kert teli van rejtett szükőkutakkal és előtőr vízsugarakkal, rejtélyes barlangokkal és figurákkal, amit a kerten keresztül kasul átjáró víz mozgat. Nem véletlen, hogy a park a vízi játékairól vált híressé.

Elérhetőségek

 • Cím: Fürstenweg 37, 5020 Salzburg, Austria
 • Honlap

Árak és belépők

 • Felnőtt: 13,50 €
 • Gyerek (4-től 18 éves korig): 6 euro
 • Diák (19-től 26 éves korig): 8,50 euro
Hellbrunn kastély, Salzburg
Hellbrunn kastély, Salzburg
Hellbrunn kastély, Salzburg
A Hellbrunn kastély mesés kertjében sőkőkutak, tavak várnak

#4 Salzburgi Dóm

Dom zu Salzburg

A salzburgi dóm az óváros egyik legkiemelkedőbb épülete. A hatalmas barokk épület a világ egyik legnagyobb temploma, de a méreten túl az épület előtt álló szoboregyüttes és a belső díszítettség is hozzájárul az impozáns kinézethet!

A dóm ma is látható épületét 1628-ban fejezték be, de akkorra már ez volt a harmadik székesegyház ezen a helyen. A tornyok viszonylag később, csak 1652-55 között kerültek az épületre.

A dóm egy kéttornyú, kupolás épület, ami a Salzburgi főegyházmegye székesegyháza. Az épület hatalmas méretekkel rendelkezik, és a templom befogadóképessége több mint 10 ezer ember.

Tipp: A Dóm térnél lovaskocsik szoktak állni, hogy a turistákat körbevezessék Salzburg leglátványosabb pontjain és utcáin. Ha van időtök, fizessetek be egy körre.

Elérhetőségek

 • Cím: Domplatz 1a, 5020 Salzburg, Austria
 • Honlap

Nyitvatartás és árak

A dóm ingyenesen látogatható minden nap.

Olvass tovább: Graz Top 12 látnivalója

#5 Mozart szülőháza

Mozarts Geburtshaus

Mozart 1756-ban a salzburgi Hagenauer házban született, amit azóta múzeummá alakítottak át. Az épület belsejében korhűen rekonstruáltak egy Mozart korabeli polgári lakást, amilyenben a zeneszerző is élt.

Ezen kívül pedig rengeteg relikviát, és Mozart által írt levelet, oklevelet tekinthetsz meg a múzeumban. A zenerajongók az épületet többnek tartják, mint egy múzeum. Klasszikus zenei körökben zarándok helyként ismert és évente több ezren térnek ide, hogy tisztelegjenek és inspirálódjanak a művész emlékeiből.

Elérhetőségek

 • Cím: Getreidegasse 9, 5020 Salzburg, Austria
 • Honlap

Árak

Az épület bejárás nagyjából 1 órát vesz igénybe.

 • Felnőtt: 12 euro
 • Diák (15-től 18 éves korig): 4 euro
 • Gyerek (6tól 14 éves korig): 3.50 euro

Nyitvatartás

A múzeum naponta 09:00 - 17:30 között tart nyitva.


#6 Mozart tér és emlékmű

A Mozart tér és emlékmű a szülőháztól nem messze, az óváros közepén. A bronz szobrot 1842-ben állították. A tér úgy kapcsolódik a világhírű zeneszerzőhöz, hogy Mozart tér 8 szám alatt lakott egykor Mozart felesége. Az épületen egy felirat fel is hívja erre a figyelmünket.

Mozart tér és emlékmű, Salzburg
Mozart tér és emlékmű, Salzburg

#7 A Természet háza

Haus der Natur Salzburg

A természet házában találkozik a múlt, a jelen és a jövő. Az épületben 5 különböző kiállítás tekinthető meg. A körséta alatt először az őskorból a jövőbe vezetnek át. Megismerkedhetsz előszőr a Föld több millió évvel ezelőtti lakóival, a dinókkal. Majd pedig az űrkutatás történelmével, legfontosabb állomásaival.

A második rész a Tudományos Centrum, ahol fizikai kísérleteket lehet végrehajtani, és a tudományos világ fejlődését mindenki a saját kezében érezheti. A következő rész az Élő múzeum, ahol egy hatalmas akvárium vízében és elővilágában tűnődhetünk el pár percig, mielőtt a hüllő állatkertben kígyókkal és gyíkokkal néznénk farkasszemet.

A negyedik rész az emberi test varázslatos világába kalauzól el, ahol interaktív elemekkel bővített, kicsik és nagyok számára is érdekes kiállításban lehet részed. Az utolsó tér pedig változatos kiállításoknak ad helyet.

Árak és nyitvatartás

 • Felnőtt: 8,50 euro
 • Gyerek (4-től 15 éves korig): 6 euro

#8 Salzburgi Szabadtéri múzeum

Freilichtmuseum museum

A szabadtéri múzeum a Untersberg Természeti park közepén fekszik, a várostól délnyugati irányba, nagyjából fél óra autóútra. A múzeum célja, hogy bemutassa, hogy hogyan életek a 16.-20. század alatt a salzburgi vidéki emberek. A múzeumparkban parasztgazdaságok, különböző mesteremberek és azok házai és a parasztgazdaságok minden fontos részletét bemutató különböző épületek állnak.

Az 50 hektáros terület remek szabadidős program az egész család számára. Rengeteg rendezvénynek, vásárnak ad helyet a múzeum. Ezekről érdemes előre tájékozódni, hogy felkészüljünk az esetleges tömegre.

Elérhetőségek

 • Cím: Hasenweg 1, 5084 Großgmain, Austria
 • Honlap

Árak és nyitvatartás

A múzeum minden nap nyitva van. A nyitvatartási idő miatt érdemes előre megnézned a múzeum honlapját.

 • Felnőtt: 11 euro
 • Diák: 5,50 euro
 • Gyerek (6 év alatt): ingyenes

#9 Salzburg Kaszinó és Klessheim kastély

Casino Salzburg, Klessheim Schloss

A Salzburgi Kaszinó még 1935-ben vált a város egyik attrakciójává, akkor még a Mirabell-kastélyban fogadta a szórakozni vágyókat. A szórakozóhelyet a Klessheim kastélyban hozták létre, ami Salzburg nyugati határában fekvő Wals-Siezenheim városához tartozik.

Az épületet a 17. században építették Johann Bernhard Fischer von Erlach hercegérsek. 1993 óta pedig a kastély ad helyet a salzburgi kaszinónak.

Elérhetőségek

 • Cím: Kleßheim 1c Schloss Klessheim, 5071 Wals, Austria
 • Honlap

Árak és nyitvatartás

A kaszinó és a kastély minden nap folyamatosan nyitva van. A belépés ingyenes.


#10 Plötz vízesés

Plötz wasserfall

A Plötz vízesés Salzburgtól nyugatra található, Ebenau-tól nem messze. A vízesés a salzburgi Salzkammergut vidéken elterülő Fuschlsee-hez tartozik. A hatalmas tó környékén rengeteg látnivaló akad, többek között a Rettenbach patak és a hozzá tartozó Plötz vízesés.

A patak gyors folyása miatt a 13. századtól itt őrölték a gabonát. A malmokból már csak 5 maradt fent.

A park ingyenesen látogatható, és kellemes, néhol sziklás, izzasztó túrában lehet részed, ha felkeresed. Ráadásul nyáron szabadon megmártózhatsz a folyó vizében.

#11 Salzburgi Állatkert

A Salzburg Állatkert másnéven Hellbrunni állatkertként is ismert. Az állatkert történelme a 15. századig nyúlik vissza, akkoriban érseki vadasparkként működött. A jelenlegi park a mai formáját 1619-re nyerte el. A parkban 150 faj és 1500 élőlény él.

Elérhetőségek

 • Cím: Anifer Landesstraße 1, 5081 Salzburg, Austria

Árak és nyitvatartás

 • Felnőtt: 12 euro
 • Fiatal (15-től 19 éves korig): 8 euro
 • Gyerek (8-tól 14 éves korig): 5,50 euro
Salzburg állatkert, Salzburg
Salzburg állatkert, Salzburg

Olvass tovább: Hohenwerfen vára

Remélem tetszett mostani összefoglalónk, és a Te szívedhez is közelebb áll Salzburg városa.

Jó utat!