Ha Rudabánya nevét meghalljuk, rögtön a bányató jut eszünkbe. Nem is csoda, hiszen nemcsak a környék, hanem az egész ország legszebb és legtöbbet fotózott bányataváról van szó. A 320 méter hosszú, legszélesebb pontján 120 méteres tóban még búvárkodni is szoktak. Ez nem is csoda, hiszen mélysége eléri az 50 métert is, amivel ez Magyarország legmélyebb tava.

1985-ben szűnt meg a bányászat, és ezt követően hamarosan karsztvízzel telt meg az elhagyatott bányaüreg - és ezzel együtt megjelentek az első turisták is. Az egykori ipari terület ma már Magyarország egyik leglátogatottabb nevezetessége.

Gyors áttekintés

Rudabánya tó Tudnivalók
Paraméterek 320 m hosszú, 120 m széles, mélysége 50 m
Tanösvény 5 km \ 1,5 óra
Parkolás Fizetős
Belépő Ingyenes
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Szezon Jan - Dec
Lehet fürödni? Nem
Lehet horgászni? Nem (de nincs is benne hal)
Lehet búvárkodni? Csak engedéllyel
Kutyabarát? Igen (kirándulás)
Akadálymentes? Nem
Honlap Rudabánya

Képek

Bányató Rudabánya
Szereted a vizes kirándulóhelyeket? Akkor nézd meg ezt is: Magyarország legszebb tavai

Hol van Rudabánya és a bányató?

Cím, térkép, távolságok, megközelítés, parkolás, bejárat. A meseszép kék színű tó Borsod-Abaúj-Zemplénben, Magyarország északi részén található. A tó Rudabánya, Felsőtelekes és Alsótelekes, valamint Szuhogy települések között fekszik. A tó az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozik. Budapesttől nagyjából 2,5 óra alatt, Miskolctól 45 perc alatt érhető el autóval.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Rudabánya tó Tudnivalók
Megye Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Távolság Budapesttől 2,5 óra / 220 km
Távolság Miskolctól 45 perc / 40 km
Parkolás Fizetős
Rudabánya tó címe Rudabánya, Külterület, 3733

A tóhoz két út vezet. Javasoljuk a hivatalos útvonalat (Google, Waze), ami a fizetős parkolóhoz vezet. A másik út nincs karbantartva, így annak használata korlátozott.

Parkolás

Habár a tó magánkézben van, és engedéllyel lehetne csak bemenni, a gyakorlatban ez nem valósul meg. A tótól nem messze található parkoló fizetős, autónkkal ott tudunk megállni.

Bejárat

A bányatóhoz csupán egy oldalról tudunk lesétálni. A tó körüli többi oldal falai magasabbak, tetejük fával benőtt. A bejárat a tó déli oldalán található. Tőle balra fel tudunk sétálni a D kilátóhoz.

Rudabánya tó térkép
Rudabánya tó térkép

Térkép

Rudabánya, bányató térkép
Rudabánya, bányató térkép 

Bővebben a tóról

Az ország legmélyebb tava... Az elképesztő színű tó a kék és a zöld különböző árnyalatiban tündököl. Érdekes látvány, mert a hatalmas üreg falai közre zárják a tavat, néhol több méteres falat emelve fölé. A talaj sárgás, barnás színekben pompázik. Az itt folyó vasérc bányászat sok évig üzemelt. A kibányászott anyagokat főleg Csehország egyik vasművébe szállították, minek után a 19. század végén kutatások azt mutatták, hogy a borsodi lelőhely jó minőségű, és elegendő mennyiségű vasércet tartalmaz.

A bánya 1880 -1986 között üzemelt, több, mint száz évig. Ez idő alatt, több, mint 50 millió tonna vasércet termeltek ki. A bánya méretei a tóhoz képest jelentősen nagyobb. Hossza elérte a 6 kilométert, szélessége pedig a több száz métert.

A tó kialakulása

A bányászatok eredményeként két, egymástól független meder alakult ki, amit az esővíz, de javarészt a felszínre törő karsztvíz töltött fel. A nagyobb tó neve Andrássy II., míg a kisebbiké a Vilmos volt. A nagyobb tó idővel kilépett medréből, és bekebelezte kisebb szomszédját, így a két tó egybeolvadt. Az egykori válaszvonalból mára már semmi nem látszik. A bányató élővilága szegény. Főleg madarakat, rovarokat, gyíkokat és békákat láthatunk. Halállománya nincs, bár akad néhány legenda, miszerint fogtak már itt halat.

💡
Tudtad? Hasonló bányató a Megyer-hegyi tengerszem is, amit Sárospataknál találunk.

Túrázás...

A környéken csak odafigyelve, és az arra kijelölt útvonalakon túrázzunk, kiránduljunk. A tavat lehetséges megkerülni az arra kijelölt tanösvényen. Mivel a talaj csúszhat, a tó körüli falak könnyen be tudnak omlani, ezért maradjunk a kijelölt útvonalon, és a peremhez ne menjünk közül. A tó körüli vidéken több túraösvény is kialakításra került. Akár egy egynapos túrát is könnyen tehetünk.

Ivóvízről gondoskodjunk, mert a bányató vize nem iható!

A tóba benyúló "félszigetre" fel lehet mászni. Ez az egyik legnépszerűbb kilátópont, mert innen szuper képeket lehet készíteni. Körülötte az egykori bánya néhány elhagyatott épülete áll. Ezekbe nem lehet bemenni, ám a tó egy - egy partján kialakításra kerültek kilátók (pontosan 2 kilátó). ezeket bátran használhatjuk.

Rudabánya - bányató
Rudabánya - bányató

Lehet fürdeni a tóban?

Nem. A tóban történő fürdés tiltva van, mivel az életveszélyes lehet. A tó vize amúgy rendkívül hideg. A feltörő karsztvíz alig 3 fokos, ami foltokban ömlik bele alulról a tóba. Ezért sajnos kiszámíthatatlan, hogy a víz hol hidegebb, és hol melegebb. Úszás közben a végtagok begörcsölhetnek, ezzel megbénítva az úszót, aki így veszélynek van kitéve.

Lehet búvárkodni a tóban?

A tóban a Miskolci Manták Búvár Egyesület tagjai merülhetnek. Ők amolyan gyakorló és kiképző pályának használják a tavat.  

Kutyabarát?

Kirándulni, sétálgatni és piknikezni szabad. A kutyusoknak, csakúgy, mint az embereknek fürdeni nem szabad. Kutyával kirándulva vigyázzunk kedvencünkre, ne menjen a sziklák szélére, nehogy leessen.

Akadálymentes a tó?

Sajnos nincs olyan lejáró kialakítva, amit kerekesszékkel vagy babakocsival biztonságosan és kényelmesen lehetne használni.

A mesés Rudabánya tó naplementében (ősz)

Nyitvatartás

A tó minden évszakban, szabadon látogatható, nyitvatartása nincs. Sötétedés után azt javasoljuk, hogy ne kiránduljon senki.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap

Belépő

Habár a tó meglátogatása engedélyköteles, a gyakorlatban ingyenesen látogatható. A parkoló viszont fizetős, ezért készpénz legyen nálunk.

Videó

Néhány, a tóról készült szuper videót itt tudunk megtekinteni.

Rudabánya videó
Rudabánya bányató videó

Köszönet a képekért Tóth Szabolcsnak


➡️ ➡️ Facebook link 👍