A Nagymaroshoz tartozó Remete barlang a Dunakanyar egyik legnépszerűbb természeti kincse. A szabadon látogatható barlang a Visegrádi hegységhez tartozik és védettnek minősítették. Kialakulását tekintve vulkanikus, hossza pedig 29 méter.

A legtöbb kiránduló nem csak a barlang miatt látogat el ide, hanem egybeköti további látnivalókkal és túraútvonalakkal. A leghíresebb érdekesség a környéken a Julianus kilátó.

Figyelem! Az országban van több Remete-barlang is, amik közül híres még a Nagykovácsihoz tartozó is. A kettő nem összekeverendő! 

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Áttekintés

Remete-barlang (Nagymaros) Tudnivalók
Hossz 29 méter
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Lokáció Dunakanyar, Visegrádi hegység, Szent Mihály-hegy
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Látnivalók a környéken Julianus kilátó, Kút völgy, Kós Károly kilátó
Honlap Nincs

Képek

Remete barlang, Nagymaros - A Börzsöny egyik legnehezebb túrája

Térkép - Hol van a Remete barlang?

GPS, lokáció, térkép, parkolás, távolság, megközelítés

A barlangot Nagymaros és Zebegény között találjuk - pontosabban a Szent Mihály hegyen - a Duna mellett a Visegrádi hegység és a Börzsöny között. Túrázva a sárga, majd a sárga barlang jelzésen lehet. A barlang része a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak.

  • Lokáció:  Börzsöny, Szent-Mihály hegy
  • GPS: 47°77102 N, 18°92015 E
  • Budapest táv: 1,5 óra / 70 km + túra fel a hegyre
Remete barlang térkép
Remete barlang térkép
?
A környék érdekessége, hogy habár már a Duna bal oldalán található, mégis a Visegrádi hegységhez tartozik hivatalosan, és nem a Börzsönyhöz. 

Túra, túraútvonal

A barlangot Nagymarosról és Zebegényről is nagyjából ugyanakkora túrával tudjuk megközelíteni. A nagymarosi kiindulópont mégis azért népszerűbb, mert a panoráma itt szebbnek és izgalmasabbnak mondható. Viszont kevésbé ismert. és így kevésbé zsúfolt is!

Nagymarostól a túrát kezdhetjük a vasútállomástól, a Szt. Kereszt templomtól is vagy épp a Köves-mezőtől is. A túraútvonalat pedig tervezhetjük úgy is, hogy a Julianus kilátóhoz megyünk először - ebben az esetben a Büdös tó mellett fogunk elhaladni.

  • Jelzések ha Nagymarosról jövünk: Sárga, sárga plusz, sárga barlang
  • Jelzések ha Zebegényről jövünk: Sárga plusz, kék barlang

Túraútvonalakat találunk a Természetjáró oldalán is.

A Szamaras utcától a sárga jelzésen kell indítanunk Nagymarosról a túrát a Szent Mihály-hegy felé. Amikor megpillantjuk, a balra leágazó a sárga barlang jelzést - át kell térnünk arra, mert ez visz a barlanghoz. Sajnos itt a terep egyenletlen és az Ördög gerincig kaptatókra kell számítanunk. Ha viszont idáig eljutunk, már nincs messze a vége.  Először le kell ereszkedni egy mélyedésbe – egy elhagyott kőbánya mellett – majd ismét egy meredek út vár ránk.

Panoráma útvonalak

Kisebb gyerekekkel, vagy fájós térddel egyik panorámaút sem ajánlott, mert a szintemelkedés is, és a túratáv is jelentős. A terep technikás - csúszós, törmelékes és kavicsos egyenletlen. Akinek komolyabban fáj a térde, próbáljon meg a könnyebb útvonalak közül válogatni.

Videó

Köszönet a Panorámatúrák-nak a szuper videóért.

Remete barlang videó

Szezon

A barlang egész évben, minden nap nyitva van 0-24 órában.

Szabadon látogatható, mégis érdemes elkerülni, hogy rossz időben (esőben, viharban), és sötétedés után útnak induljuk. A túraútvonalak terepe csúszós és technikás - ezért balesetveszélyes lehet esőben.

Árak

A Remete barlangba nincs belépő, ingyenesen látogatható. Attól függően, hogy hol parkolunk a városban, előfordulhat, hogy fizetnünk kell.

Kialakulása

Tizenöt millió évvel ezelőtt e helyen nagyerejű kitörésekkel, lávafolyásokkal és hatalmas törmeléklavinákkal, hegyomlásokkal kísért vulkáni működés zajlott. Az 1500 méter magasságot is elérő vulkáni kúpokat 2-300 méter mélységű sekély tenger ölelte körbe. | Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?