A Rám szakadék kétség kívül Magyarország egyik legismertebb és legszebb túraútvonala. A részben szurdoktúra egy igazán izgalmas, egész vagy félnapos kirándulást tartogat. A vadregényes vidéken létrákkal juthatunk fel egyre beljebb a szurdokba, ahol azt elhagyva utunk egy meseszép erdőben folytatódik. Hab a tortán, hogy a szurdokot nagyjából 1 - 1,5 órás autóúttal elérhető Budapestről!

A szakadék egy vulkáni eredetű szurdokvölgy, hiszen az a Visegrádi-hegységben fekszik. A meredek, már már mesébe illő falakkal bekerített szurdokban zúgók és vízesések alakultak ki.

Rám szakadék túra

Rám szakadék Tudnivalók
Lokáció Visegrádi-hegység, Dömös
Parkolás 1000-2000 forint (Polgármesteri hivatal)
Távolság Budapesttől 1,5 óra / 50 km
Rövid túra paraméterei 10 km hosszú / 390 m szint / 2 - 3 óra
Hosszú túra paraméterei 17 km hosszú / 800 m szint / 5 óra
Szezon Jan - Dec, minden nap
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Látogatás Egyénileg, vezetés nélkül
Gyerekbarát? Igen, 10 éves kortól
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Honlap Nincs

A szakadékon keresztülfolyó Rám patak végül a Szőke forrás völgyén át a Malom patakba folyik. A sziklamederben a parányi vizecske hóolvadáskor és nagyobb esőzések után patakká duzzadva vonzza turisták ezreit.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

Rám szakadék túra. Olvass tovább: Magyarország összes szurdoka egy helyen

Térkép - Hol van a Rám szakadék?

A Rám-szakadék a festői Dunakanyartól nem messze, a Visegrádi-hegységben, a Pilisi Parkerdő északi részén található népszerű magyarországi kirándulóhely. A szurdok Dömös és Dobogó-kő között található. Egyirányú, így csak Dömös felől lehet végig járni, azaz Dömöstől felfelé, Dobogókő irányába tudsz rajta keresztül kirándulni. Dobogókő felől nem járható a szurdok, mivel az lefelé balesetveszélyes, és a jelentős számú látogató miatt a szembe haladó kirándulók nagy torlódást okozhatnak.

Rám szakadék - Budapest távolság
Rám szakadék - Budapest távolság. A Rám szakadék népszerűségét az is adja, hogy alig 1-1,5 óra autóútra található Budapesttől.

Ha mindenképp Dobogókő irányából szeretnél nekivágni a túrának, az is lehetséges, de ebben az esetben a visszaúton, a körtúra második felén tudod megnézni a Rám-szakadékot. Ebben az esetben a túra első felében ereszkedni fogsz, majd a második részében haladsz vissza - felfelé - a szurdokon keresztül.

  • Cím: Dömös, Macskások-Nyilasok dűlő, 2027
  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 50 km
  • Távolság Esztergomtól: 45 perc / 24 km
  • Távolság Visegrádtól: 35 perc / 14 km
Ha szeretsz kirándulni, belevághatsz nagyobb fába is. A Kéktúráról írt összefoglalónkat itt találod. 

Busszal (tömegközlekedéssel)

Budapestről a 880-as számú busszal jutsz el legkönnyebben Dömösre. A busz Újpestről indul, és a menetidőre nagyjából 2 órát számolj! A Menetrendek.hu oldal alapján a Rám szakadékhoz el tudsz jutni átszállással, és közvetlen járattal is. Egy nap több busz is indul az adott vonalon. A legkorábbi közvetlen busz reggel fél hétkor indul, és nyolcra van Dömösön - ahol a templomnál kell leszállnod.

Vonattal jelenleg nem tudsz eljutni Dömösre - a MAHART weboldala alapján az átkelő hajók nem közlekednek. Amúgy a Budapest-Nyugati és Szob között közlekedő 70-es számú vonalon lehetett régebben vonattal, majd később révvel a Rám szakadékhoz eljutni. (2020-as adat)

Parkolás Dömösön

Amennyiben autóval érkezel a Rám szakadékhoz, akkor Dömösön a Polgármesteri Hivatal mellett lévő nagy parkolóban érdemes a járművet leparkolnod, vagy a templom melletti parkolóban. A Polgármesteri Hivataltól a zöld sáv, a templomtól a piros sáv turistajelzést követve néhány perc alatt eléred a túra kiindulópontját a Király-kúti utcában.

Mindkét parkoló fizetőparkoló. A napijegy 1000 Ft, az óránként parkolás díja 250 Ft-a kerül. Amennyiben ingyenes parkolót kerestek, akkor a templomtól Esztergom irányába haladva, attól nagyjából 100 méterre, a posta és a virágbolt előtt található egy parkoló, ahol ingyen is meg tudsz állni, de a helyek hamar elfogynak, ha hétvégén vagy nyáron jössz ide.

Emlékeim szerint csak készpénzzel, és ha jól emlékszem csak aprópénzzel lehetett kifizetni a parkolást a PH mellett. Készülj úgy, hogy legyen nálad apró is, és papír pénz is, hátha csak az egyiket fogadja el az automata.

Parkolás Dobogókőn

Ha Dobogókő felől szeretnéd a túrát végig járni, akkor valamelyik dobogókői vagy esetleg pilisszentkereszti fizetőparkolóban tudod az autódat hagyni. A parkolás óradíja hasonló, mint Dömösön, viszont csúcsidőszakban rendkívül nehéz szabad parkolóhelyet találnod, mivel nem csak a Rám-szakadékhoz érkező kirándulók használják ezeket a parkolókat.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Miért híres a Rám szakadék?

A Rám-szakadék Magyarország egyik legközkedveltebb kirándulóhelye egyedülálló természeti szépsége okán. Az észak-dél irányú szurdokvölgyet néhol akár 35 méter magas sziklafalak veszik körbe, a szélessége pedig helyenként akár 3-4 méterre is leszűkül.

A meredek falú völgyben az év szinte minden napján találhatsz csobogó vizet a lábad alatt, melyen a túra során többször is át kell kelned. Akár egyedül, de barátokkal vagy családdal is érdemes felkeresned a Rám-szakadékot, mivel valamennyi korosztály nagy örömét leli a túrában és a látványos sziklafalakban.

💡
Tudtad? A Rám szakadékot évente több, mint 60.000 ember túrázza végig.

Videó

Rám szakadék videó

Túra leírása

A szakadékot egy hosszabb és egy rövidebb útvonalon is végig tudod túrázni. Először a rövidebb túrát fogjuk részletesebben bemutatni, ami nagyjából 10 kilométer hosszú. A másik lehetőség egy 17 kilométer hosszú, nehezebb útvonal, amit csak gyakorlott túrázóknak ajánlunk.

A két útvonal a Rám-szakadék felső pihenőjénél válik ketté. Míg a rövidebb itt ereszkedik vissza Dömösre a Lukács-árkon keresztül, addig a hosszabb felfelé tart a Prédikálószékre, és a Vadálló kövek érintésével tér csak vissza Dömösre. Az útvonal mentén az utóbbi években számos rozsdamentes létrát és kapaszkodót szereltek fel, hogy megkönnyítsék a haladást Magyarország egyik legnehezebben járható túraútvonalán, és sokkal élvezetesebbé tegyék számodra a kirándulást.

A turistajelzések egyértelműek. A jelzett útról letérni szigorúan tilos!

Rövid túra

A túrát érdemes körtúraként végig járnod Dömösről indulva. Felfelé a csak egy irányban járható Rám szakadékon keresztül, majd Dömösre visszafelé egy, a közelében fekvő Vörös-hegyi-árkon érdemes lefelé haladnod.

  • Rám szakadék szintemelkedés: 112 m felfelé (a szurdokban)
  • Rám szakadék szintemelkedés: kb 390 m felfelé - és ugyanennyi lefelé is (a teljes körtúra)

Bár a Rám szakadék csupán 1 kilométer hosszú, a körtúra összességében majdnem 10 kilométer, amelyet kényelmesen (pihenők nélkül) 4 óra alatt tudsz végig járni. A túra során kb. 390 méter szintkülönbséget kell leküzdened.

A Rám-szakadék sziklás, valamelyest technikás, több helyen csúszós útvonal. Az út során meredek falakon (létrával) kell felkapaszkodnod a szurdokban. A kellő odafigyelés és a megfelelő túracipő elengedhetetlen! 

A túra a dömösi parkolóktól nem messze, a Királykúti utcában indul. Ide a piros sáv (a templomtól) vagy a zöld sáv (a Polgármesteri Hivataltól) jelzéseket követve juthatsz el.

A Királykúti utcában már együtt halad a piros, zöld és a sárga jelzés is. Ezt kezd el követni. Az aszfaltút kivezet a faluból, és átmegy a Malom-patakon, majd amellett halad egy ideig. A patakon átkelve a régi vízimalom épületét is láthatod, mely napjainkban egy vendégház. Akár a műúton tovább haladva, akár a patak melletti zöld jelzést követve is elérheted a Rám-szakadékot.

A patak mentén haladva egy idő után a Szentfa-kápolnához ereszkedhetsz le, ahol a tiszta és hidegvízű Kaintz György-forrás is ered. A forrás mellett fekvő tisztáson padokat, asztalokat és esőbeállót is találsz, ha egy kis pihenésre vágysz már így a túra elején.

Kicsit később, a sárga jelzés elválik a b felé, majd a piros is elágazik. Kövesd továbbra is a zöld jelzést, amelyen egy erdei pihenőhöz juthatsz. Itt már az erdőben folytatod tovább az utad, ismét átkelsz a patakon, amit még nem szegélyeznek nagyon meredek falak. A Három-forrás-völgy környékén kezd megmutatkozni a szurdok igazi szépsége, a Rám-szakadék itt válik szurdokvölggyé.

Ez a pont után többször látsz majd korlátokat, kapaszkodókat, létrákat is. Jó tudni, hogy a szurdok létráit, kapaszkodóit pár évvel ezelőtt felújították, és a parkerdő munkatársai rendszeresen ellenőrzik azokat.

Kirándulás Budapest környékén - Rám szakadék
Kirándulás Budapest környékén - Rám szakadék

A szurdokot már több éve egyirányúvá tették, azaz csak lentről járható végig, erre mindkét oldalon tábla is figyelmeztet. Ennek ellenére mindig akad olyan kiránduló, aki a tiltás ellenére a rossz irányból járja be az impozáns völgyet.

Ahogy felfelé haladsz a szurdokon, a terep úgy válik egyre vizesebbé és csúszósabbá, ezért mindenképp figyelj arra, hogy hova lépsz vagy mibe kapaszkodsz A létráknál gyakran kisebb—nagyobb torlódások alakulnak ki az egyirányúsítás ellenére is, de ezt a kis kellemetlenséget hamar elfeledteti a vízesések és meredek sziklafalak látványa.

Magyarországon egyedülálló a szurdokvölgy. Néhol csak egy ember széles sziklafolyosókon fogsz átsétálni, míg máshol tágasabb helyen haladsz.

Miután felérsz a Rám-szakadék tetejére, továbbra is maradj a zöld jelzésen. A bükkfák árnyékában hamarosan útjelző táblát találsz, haladj tovább az Árpádvár alatt. A sárga jelzés kitér Dobogókő irányába, te pedig hamarosan a Szakó-nyeregre érkezel. Innen a piros sáv jelzést kövesd, mely visszavezet Dömösre, a túra kiindulópontjához. Amennyiben Dobogókőről szeretnéd az utat végig járni, akkor ezen a ponton fogsz csatlakozni.

A visszaút leglátványosabb pontja a Körtvélyes füves tisztása. Innen gyönyörű kilátás tárul a szemed elé: a Prédikálószékre és az alatta magasodó Vadálló-kövekre. Itt a bükkerdőt ligetekkel és tisztásokkal tagolt növényzet váltja fel helyenként, néhol gyertyánosokkal díszítve.

Mielőtt visszaérsz a településre, a Duna túloldalán magasodó Szent-Mihály-hegyet is megszemlélheted. Tovább követve a piros jelzést nemsokára a dömösi templom mellé érkezel, és ezzel sikeresen végig jártad a Rám-szakadékot.

Rám szakadék túraútvonal
Rám szakadék túraútvonal

Hosszú túra

Ha a rövid útvonalat a szurdokból kiérve kevésnek találnád, lehetőséged van a hosszabb túrára is. Ebben az esetben a Rám szakadék felső pihenőjénél ne lefelé, hanem felfelé vedd utadat a Prédikálószék irányába, valamint a Vadálló kövek felé. A túra teljes hossza nagyjából 16-17 km, a szintemelkedés pedig körülbelül 800 méter felfelé és lefelé.

Szentfa kápolna

A túra során megnézheted a kis bájos kápolnát is, amit saját legendája tett híressé. A hagyomány szerint két libákat legeltető dömösi kisleány pihent meg egy bükkfa árnyékában, behúzódva a nap elől az árnyékba. Később, az ég csodálatos kékre váltott, és észre vették Szűz Mária képét a fán a kis Jézussal. Mindkettőjük feje körül glória látszott.

A szent jelenségnek nem csak a kislányok, hanem a faluból odasiető, idősebb asszonyok is szemtanúi voltak. A csodafa így vált búcsújáró hellyé. Általában este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés.  A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett.

A Rám-hegy és a Ferenczy-szikla

A Rám-szakadék környékére kirándulva mindenképp vegyük fel a listánkra az azonos elnevezésű hegyet, és a Ferenczy-sziklát. Felérve hozzá csodás panoráma tárul elénk, ráláthatunk a Dobogó-kőre, a Prédikálószékre és a Vadálló-kövekre is!

A hegyre elindulni Dobogókő településről a legcélszerűbb, ahonnan egy 2-3 órás, kb. 8 kilométernyi közepes nehézségű túra után érünk fel a Ferenczy-sziklához. A terepen haladni többnyire egyszerű, azonban mindenképp bokát tartó, zárt túrabakancsban induljunk neki, mert vannak azért meredekebb szakaszai is az útvonalnak. A hegyre vezető utunk során találkozhatunk a sokszor látogatott Kőbabákkal, de a Miklós-forrás is gyakran látogatott helyszín. A hely különlegessége, hogy az ide látogatók szerint energiával tölti fel testünket-lelkünket egyaránt.

A Ferenczy sziklát egy egykori vulkán törmelékei építették fel, melyet a földmozgások és egyéb természetes eróziók formáltak mostani képére. A szikla a nevét a Magyarországi Kárpát Egyesület egykori elnöke után kapta.

Fontos! A Rám-hegyet tehát Dobogókő irányából közelíthetjük meg, azonban ha szeretnénk a Rám-szakadékot is a napi útitervbe beilleszteni, mindenképp a szakadékot vegyük előre. Ennek több oka is van. Az első számú és legfontosabb az, hogy a szakadékban csak alulról felfelé haladhatunk, vagyis Dömöstől Dobogókő irányába, visszafelé nincs lehetőségünk bejárni! A második pedig hogy a szakadék egy nagyon technikás hely és legtöbbször csúszós is, az ország egyik legnehezebben járható turistaútja, lehetőleg ne induljunk neki kipilledve.

Vadálló-kövek és Prédikálószék

A Vadálló-köveket a Prédikálószék gerincén találod, nagyjából 500-600 m magasságban. A sziklák nevei lentről fölfelé túrázva: Nagytuskó, Szélestorony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltójel, Árpád trónja. Ha a Dunakanyar pazar panorámájára vágysz, akkor látogasd meg a hosszú útvonalon minkét nevezetességet.

Érdemes a kövekhez felfelé menni, míg a Szőke-forrás-völgyben lefelé visszatérni Dömösre. A Prédikálószék tetején a kilátótoronyból pedig az alattad kanyargó Duna és a szomszédos települések és hegyek (Visegrád, Nagymaros és a Börzsöny csúcsainak) panorámáját csodálhatod meg.

Rám szakadék gyerekekkel

A Pilisi Parkerdő elsősorban 10 év feletti gyerekeknek ajánlja a kirándulást, mivel sokszor kapaszkodva, óvatosan kell haladni a szurdokban, mely az ennél fiatalabb gyerekeknek balesetveszélyes lehet.

Érdemes gyerekekkel elindulni?

  • Gyermeked magassága lehetővé teszi, hogy elérje kényelmesen és biztonságosan a kapaszkodókat? Lába elég hosszú, hogy a létrák fokain biztonságosan tudjon lépni? 
  • Gyerekednek van megfelelő túracipője? Zárt cipő, aminek a talpa nem csúszik, tehát nem tornacipő!
  • Gyereked kellően tud koncentrálni és odafigyelni a lépésére? 

Amennyiben úgy ítéled meg, hogy a gyerkőcnek nem fog gondot okozni a túra (ajánljuk a rövidebb túra útvonalat), úgy biztosan egy felejthetetlen élményben lesz része a kihívásokkal teli, vadregényes szurdokban!

Túrázás a Rám szakadékban - Dunakanyar, Dömös
Túrázás a Rám szakadékban - Dunakanyar, Dömös
Túrázás a Rám szakadékban
Túrázás a Rám szakadékban

Időjárás

A Rám-szakadékban valamivel mindig hűvösebb van pár fokkal, így érdemes egy plusz réteg ruhát vagy dzsekit magaddal vinned. A Rám-szakadék még kedvező időjárási körülmények között is kihívást jelenthet, így esős, hideg, szeles időben nem a legkellemesebb hely és veszélyes is tud lenni a Rám-szakadékban kirándulni. Rossz időben a legokosabb, ha elhalasztod a túrát. A Prédikálószékről és Dobogókőről webkamerát itt találsz.

Ha télen mész és fázós vagy, készülj egy kesztyűvel is, mert a kapaszkodók hidegek lehetnek! 

Mikor a legjobb túrázni?

A szakadék 0-24 órában, az év minden napján "nyitva van". A szabadon járható szurdok (nincs belépődíj) sosem tartja zárva kapuit. Ha nincs rutinod a túrázásban, akkor késő tavasz és kora őszig javasoljuk a szurdok bejárását. Októbertől április közepéig a több csapadék miatt az út technikásabb.

Érdemes az út előtt tájékozódnod arról, hogy a szakadék járható-e. Amennyiben a körülmények - például nagy vihar utáni kidőlt fák - nem teszik lehetővé a biztonságos átjutást, akkor erről a Pilisi Parkerdő honlapján is tájékozódhatsz, ahol minden, a kirándulókat érintő friss információt megtalálsz. Gyerekekkel is a legjobb nyáron ellátogatni a szurdokba. Nagyon fogják élvezni a hűsítő vizet, ami a szorosban csörgedezik.

Rám szakadék télen

Noha télen meseszép látványt nyújt a szurdok, hó esetén csak akkor indulj el, ha van megfelelő felszerelésed (kamásli, túracipő, téli ruházat, stb.)!  Szűzhó esetén a túra sokkal nehezebb még a téli viszonylatokhoz képest is, és rutin hiányában balesetveszélyes is lehet. Ha minden felszerelésed megvan, és a rutinod is, akkor viszont irány a Rám szakadék télen, ahol jutalmad a kitartásodért nem csak a meseszép látvány lesz, hanem a kevés kiránduló is.

Túrázás a Rám szakadékban, Dunakanyar, Dömös
Túrázás a Rám szakadékban, Dunakanyar, Dömös

Tippek

  • Kerüld a hétvégét: Ha megteheted, lehetőleg ne ünnepnapokon és hosszúhétvégén látogass el a Rám-szakadékba, mivel akkor szinte garantált, hogy hatalmas tömegben kell sétálnod. Sokkal élvezetesebb, ha nem kell másokat állandóan leelőzni vagy előre engedni a keskeny ösvényeken, arról nem is beszélve, hogy sokkal szebb fényképeket készíthetsz.
  • Indulj korán: Amennyiben csak hétvégi időpont jön szóba a látogatásra, akkor igyekezz minél korábban, reggel nekiindulni a kirándulásnak. Ez a nagy nyári melegben is hasznos, mivel az idő még sokkal frissebb, mint a délutáni órákban. A legtöbb busszal érkező turista reggel 9 körül száll le a 880-as busszal a templomnál. Autóval szintén 9-10 óra körül érkezik meg a parkolóba a legtöbb kirándulni vágyó!
💡
Így ha akár egy fél órával megelőzöd őket, elkerülheted a tömeget. Érkezz reggel 9 óra előtt! 
  • Megfelelő túracipő: A csúszós-sáros körülményeket már említettük, ha teheted, ne szandálba érkezz a kirándulásra, hanem zárt cipőben. A kényelmes ruha és a réteges öltözködés is fontos, mert még hűvösebb időben is hamar kimelegedhetsz a felfelé úton, vagy a visszaúton egy vékony pulóver jól jöhet a hűvösebb kora tavaszi vagy őszi napokon.
  • Térkép: Bár a túraútvonal egyértelműen van jelölve, érdemes turistatérképet is hoznod magaddal, így mindig fogod tudni, hogy melyik jelzést kell követned.
  • Ivóvíz: Mindenképp legyen nálad kulacs és elegendő víz a túra időtartamára. Bár az útvonalon vannak források is, a nyáron és ősszel gyakran elapadnak.
  • Hátizsák: Semmiképpen ne mássz úgy a Rám szakadékban, hogy a kezedben lévő telefon, kulacs, pulcsi, stb akadályoz a kapaszkodásban. Vigyél magaddal egy megfelelő méretű hátizsákot, ahová minden felszerelést el tudsz tenni, amire nincs szükséged mászás közben.
  • Kesztyű: Ha a hőmérséklet úgy kívánja, és Te is fázós vagy, akkor vigyél magaddal egy kesztyűt is, hogy a hideg korlátot meg tudd gond nélkül fogni. Ez a kesztyű lehetőleg legyen csúszásmentes.
A vadregényes Rám szakadék
A vadregényes Rám szakadék

Ruházat és felszerelés

A völgy aljában egész évben csordogáló víz miatt a kövek és a talaj csúszós, sokszor sáros is. Mindenképp megfelelő lábbelivel indulj el, még jó időben is zárt, bordázott talpú (nem csúszós) cipőt viselj. Cipőd szára lehetőleg legyen magas! -> Ezt jól tartja majd a bokádat, és elkerülheted, hogy beázzon a cipőd nap végére.

  • A cipő mellett a második legfontosabb felszerelés a hátitáska. Ne indulj el a szurdokba női táskával, vagy féloldalas, vállon hordható tatyival. A táskádba váltó zoknit sem árt ha bekészítesz.
  • Inkább rétegesen öltözz, hogyha meleged lenne, le tudj venni egy réteget. Vízhatlan ruhát viselj, vagy készülj esőkabáttal. Ha van kamáslid, ezt is érdemes betenned. Kamáslival elkerülheted, hogy a cipődbe víz menjen, vagy a nadrágod alja megázzon.
  • Készülj nagyjából 2 liter vízzel nyáron a rövid túrára. Ősszel és télen ez a mennyiség elég a hosszú útra is. Inkább legyen nálad több víz!  Csokoládét, energiaszeletet, szendvicseket érdemes magaddal vinni - egy - egy szőlőcukrot is dobj be a tatyiba.
  • Természetesen telefonodat se felejtsd otthon, rengeteg jó képet tudsz útközben készíteni - évszaktól függetlenül.
  • Végül figyelj arra, hogy legyen nálad szúnyog és kullancs spray, amivel a túrázás legelején, még a parkolóban be tudod fújni vagy kenni magad! Ezt követően pedig még a legerősebb hatóidejű spray-t is 2 óránként használd újra a nyakadon, fül mögött, térd hajlatban, karodon, a lábszáradon és a derekadon is körben.

Rám szakadék környéke

Mit nézz meg a környéken? Ha a Rám szakadék nem elég, nem kell abbahagynod a túrázást és a kirándulást. A Dunakanyar számos további lehetőséget kínál. Dobogókő talán a legnépszerűbb kirándulóhely a budapestiek számára. Dobogókő környékén számos rövidebb és vagy hosszabb kirándulást is megejthetsz.  A rövidebb, mindenki számára bejárható körutak közé tartozik a Thirring-körút, a Rezső-körút, valamint a Zsivány-körút.

  • Visegrádi vár: A Visegrádi várat nem kell túl részletesen bemutatni senkinek. A tatárjárás után, IV. Béla által épített visegrádi fellegvár a Dunakanyar egyik legjelentősebb és legegyszerűbben meglátogatható építménye, melynek csodás panorámájában te is gyönyörködhetsz. Budapestről egy óra alatt eljuthatsz Visegrádra, de akár a Rám-szakadéki túra után is meglátogathatod.
  • Spartacus ösvény: Kb. 45 percre van autóval a Spartacus ösvény, ám azt a távolságot természetesen gyalog is megteheted. A Rám szurdok mellett, a Spartacus ösvény is gyerekbarát kirándulóhely, így akár midkét túrát megcsinálhatjátok egy nap. A Spartacus ösvény egy kb. 14 kilóméteres körtúra. A túra szintkülönbsége nagyjából 300 méter.
  • Dera szurdok és a Holdvilág árok: Autóval kicsit messzebb, nagyjából 1 - 1,5 órára találhatóak délre a Dera szurdok és a Holdvilág árok. Ha nem tudsz betelni a szurdokokkal, akkor a mindkét helyszínt ajánlom. Holdvilág árok: Pomáz. A Dera szurdok: Csobánka.
  • Szentendre: És természetesen túrázás után beugorhatsz Szentendrére is, hogy pótold a kalóriákat egy finom lángossal.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍