A Skocjan barlanggal azonos nevű, de attól messzebb található Rakov Skocjan völgy- Szlovénia egyik legszebb vidéke. A Rak folyó alakította karsztvidék igazi kirándulóparadicsom pároknak, és családoknak. Ha szereted a vadregényes vidékeket, a barlangokat, és a szurdokokat, akkor a most bemutatásra kerülő védett park garantáltan elnyeri a tetszésedet.

Az 1949 óta tájvédelmi terület Szlovénia legrégebbi védett területe. Már a 15 században említésre kerül írásos formában, és 1689-ban már leírás is készült a völgyről. A 6 km hosszú terület még olasz megszállás alatt is állt a II. Világháború idején.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Ugyan még nem része az UNESCO Világörökségnek, de már jelölték rá, így minden szlovén izgatottan várja, hogy vajon mikor kerül fel a listára.

A megsüllyedt és beomlott mészkőbarlangok kíváló példái annak, hogyan változik a természet. Persze, nem kell félned, hogy folyamatosan omladoznak a falak, hiszen a változás több száz, vagy akár ezer év alatt megy végbe.

Képek

A Rakov Skocjan egyik hídja, amiről a panoráma kíváló
Rakov Skocjan völgy, Szlovénia

Hol van a Rakov Skocjan völgy?

A tájdévelmi területet Szlovéniában, Ljubljana-tól délnyugatra találjuk. A völgy szinte félúton van a főváros és a szlovén tengerpart között. A völgy Rakov Skocjan településéhez tartozik, amit 1988-ban alapítottak. Parkolni a faluban is tudunk.

  • Távolság Ljubljanatól: 45 perc / 43 km
  • Távolság a Skocjan barlangtól: 45 perc / 45 km
  • Távolság a Postojna barlangtól: 25 perc / 22 km
  • Távolság a szlovén tengerparttól: 1 óra / 70 km
  • Távolság Budapesttől: 5 óra / 500 km

A szlovén autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Nyitvatartás és árak

A szurdok és a völgy egész évben nyitva, és szabadon látgatható. Belépő nincs.

Hidak a Rakov Skocjan völgyben

A beomlott barlangok közül kettőnek a teteje részben megmaradt. Ezzel hidat hoztak létre, amin át is tudsz sétálni. A magasabb 42 méteres, az alacsonyabb pedig 37 méteres magasságban kínál látványos panorámát.

A völgy mélységét szinte már szurdokká alakították a beomlott barlangok. Ezt a látképet hidak, százéves tölgyfák és fenyőerdők tarítják - na és persze a Rak folyó.

Rak folyó

A Rak folyót a közelben található Cerknica síkság és a Javorniki domb földalatti vizei táplálják. A folyó a völgy keleti partján, a Zelske barlangban bukkan a felszínre, majd átszelve a vidéket, nyugaton a Tkalca barlangban tűnik alá.

Rak folyó, Szlovénia

A Rakov Skocjan völgyet körülvevő fenyő- és bükkerdő Európa egyik legkülönlegesebb erdői közé tartozik. Legszebb ruháját tavasszal csodálhatod meg, amikor a bükkösök zöldellnek és színes virágok élénkítik az aljnövényzetet. Ősszel pedig színpompás, meleg árnyalatai búcsút intenek a nyárnak.

A környéken találsz fogadót, éttermet és szállást is, ha szeretnél elidőzni hosszabban.

Remélem hasznosnak találtad az összefoglalót, és ha a környéken jársz, betérsz megnézni a parkot.

? Kövess a Facebookon ?