Szlovénia méretei miatt nem rendelkezik túl sok várral. A szomszédos ország habár számokban elmarad a Magyarországhoz képest, azért akad néhány igazán különleges kastély. Ilyen a most bemutatásra kerülő Predjama vár is, aminek legfőbb különlegessége, hogy a várat szó szerint egy szikla oldalára építették a Postojna Cseppkőbarlang felett.

A kastélyt szándékosan egy természetes sziklafalba építették be valamikor a 13 században, azért, hogy nehezebben legyen megközelíthető az ellenség számára.

Képek

A Predjama kastély Szlovénia legszebb és leglátogatottabb vára

Hol van a Predjama vár?

A várat a Postojna barlanghoz képest olyannyira közel találod, hogy kombinált belépőjeggyel tudd bejárni a két látnivalót. A vár Postojna településtől kb. 11 km-re  fekszik, Szlovéniában. Ha a szlovén tengserparton nyaralsz, érdemes pihenőt tartani Predjama-nál, és megnézni egy félnapos program keretében a várat és a barlangot is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Predjama 1, 6230 Predjama, Slovenia
  • Távolság Budapesttől: 5 óra / 520 km
  • Távolság a Postojna barlangtól: 10 perc / 9 km
  • Távolság Ljubljanától: 45 perc / 60 km
  • Távolság Bledtől: 2,5 óra / 150 km
  • Távolság a szlovén tengerparttól: 1 óra / 74 km
Budapest - Predjama kastély távolság
Budapest - Predjama kastély távolság

A szlovén autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A kastély történelme

  • A Predjama várat először 1274-ben említik a hivatalos források - ugyan akkor még német nyelven, Luegg-ként hivtakoztak rá. Az épületet a 12 században épült gótikus stílusban - az olasz püspöki rend által.
  • Adelsberg (Postojna német neve) lovagjai később megkaparintották a kastélyt és ki is bővítették azt. Később sajnos egy ostrom következtében az eredeti épületek megsemmisültek és az Oberburg család kezébe került a vár.
  • 1511-ben a második kastély, amelyet a Purgstall család építtetett a 16. század elején egy földrengés következtében elpusztult. 1567-ben Károly, ausztriai főherceg Philipp von Cobenzl bárónak adta bérbe a kastélyt, aki 20 éven keresztül bérelte tőle az épületeket.
  • A jelenleg is megtekinthető kastélyt 1570-ben átépítették reneszánsz stílusban és ezt egy függőlegesen álló sziklafal tövében húzták fel azért, hogy a középkori épületeket megerősítsék. Ezek után a kastély kinézetén nem sokat változtattak, ma is ebben az állapotban tudod megtekinteni.
  • 1810-ben a kastélyt gróf Michael Coronini von Cronberg örökölte meg és 1846-ban pedig a Windischgrätz család vásárolta meg. A család egészen a II. Világháború végig tulajdonolta a kastélyt, amikor is a jugoszláv kommunisták elkobozták azt és az államosítás után múzeummá alakították.

Legenda: Erasmus von Lueg

Erasmus von Lueg a 15. században volt a kastély tulajdonosa és történelmi szempontból egy meglehetősen megosztó személyiség volt. Erasmus a legenda szerint, 1482-ben egy párbajban végzett egy híres marshallal csak azért, mert az állítólag megsértett egy barátját. Így a Habsburgokkal összerúgta a port és háború tört ki köztük. A háború során a Predjama kastély volt Erasmus lovag legjelentősebb és talán egyetlen főhadibázisa. Innen intézte a támadásokat és ide vonult vissza, akkor is, amikor vesztésre állt.

A magyar Mátyás királlyal is szövetkezett és emiatt sok magyar is ismerte. Krajnában Habsburg városokat támadtak a magyar uralkodóval karöltve. III. Frigyes német-római császár csapatokat küldött, hogy azok megostromolják a Predjama kastélyt és Erasmust megpróbálták kiéheztetni, mert a kastély bevehetetlennek bizonyult, köszönhetően a különös építészeti tervezésnek.

Az alagútrendszert ekkor használták, hiszen innen látták el étellel és itallal a kastélyba szorult Erasmust. A hosszas ostrom végül mégis csak Erasmus halálával ért véget, mert 1484-ben egy meg nem erősített forrás szerint Erasmust elárulta egy embere és a kastélyban egy ágyúval lelőtték a lovagot.

Bővebben a Predjama várról

A vár nyitva áll a nagyközönség számára és számtalan eredeti relikviát is megtekinthetsz a falakon belül. Ezek segítségével átérezheted a középkor hangulatát. A várat a belső közösségi tér, a konyha, a kápolna, a börtön és a kínzószoba alkotja. A felső padlástérből impozáns látvány tárul eléd a környező völgyekre és emellett számtalan középkori fegyvert is megtekinthetsz itt. Pajzsok, lándzsák, alabárdok, kardok, kalapácsok, íjak és számszeríjak is várnak rád!

💡
Tudtad? A kastély mögött található egy titokzatos alagútrendszer, amelyet Erasmus lovag használt, hogy innen induljon portyázó útjaira.

A középkori Predjama vár nevének analíziséből megtudhatjuk, hogy a kastély egy lyuk előtt található, hiszen a “jam” szó a szláv nyelvekben lyukat jelent. A lyuk viszont, ami a kastély mögött áll az nem más, mint Szlovénia legjelentősebb barlangja gigantikus méreteivel, tehát magyarul inkább “A barlang előtti kastély”-nak lehetne elnevezni.

A szlovéneknek a vár a függetlenség, az eredetiség és a kitartás szimbóluma.

Az erőd 1990-ben némileg felújították és ekkor próbálták meg visszaállítani azt a külalakot, amellyel a kastély 1583 környékén büszkélkedhetett. A kastély jelenleg nemzeti múzeum státuszában áll Szlovéniában.

  • Az 1986-ban bemutatott Istenek fegyverzetében, amelyet Jackie Chan írt és rendezett is megjelenik a Predjama kastély.
  • A 21. században minden évben megrendezésre kerültek a lovagi tornák Luegg tiszteletére és ezek a szlovének körében nagy népszerűségnek örvendtek.
  • A Predjama várról 1997-ben dokumentumfilmet készített a híres szovjet tudós és TV-s személyiség, Yuri Senkevich.

A Predjama vár látogatása

A kastélyban angol, német és szlovén nyelveken vezetett túrák vannak, amelyek megközelítőleg 1 órásak. A 17 nyelvű "audio-guide" benne van a belépőjegy árában és jelenleg szlovén, horvát, angol, német, olasz, francia, magyar, spanyol, portugál, holland, orosz, lengyel, cseh, héber, kínai, japán és koreai nyelveken érhető el.

  • Időtartam: 1 óra (1,5 óra gyerekekkel)
  • Buszjárat a Postojna barlangtól: nyáron, menetidő kb. 20 perc

A Postojna barlangtól július és augusztus hónapokban lehetőség van transzfer busszal eljutni a kastélyig és ez 20 percet vesz igénybe. A vár üzemeltetői mobilappot is fejlesztenek és ennek segítségével még több információt megtudhatsz az épületről.

💡
A kalandvágyók felkereshetik Erasmus alagútját is, amelyet akkor használtak, amikor a kastély ostrom alatt volt. Ezen titokzatos mélységekbe lehet leereszkedni és az érdekes legendákat is itt mondják el az idegenvezetők.

Barlangrendszer a Predjama kastély mögött

Nyitvatartás

A Predjama kastély minden nap nyitva van, de a napi nyitvatartás évszakonként változik. A téli hónapokban a nyitvatartás jóval rövidebb, mint mondjuk nyáron. A főszezon júliusban és augusztusban van az iskola szünet alatt. Ilyenkor a leghosszabb a látogatási idő.

  • Tél: (nov - márc): 10:00 - 16:00
  • Elő- és utószezon (ápr, okt): 10:00 - 17:00
  • Nyári szezon (máj, jún, szept): 09:00 - 18:00
  • Főszezon (júl, aug): 09:00 - 19:00

Belépők

A felnőttek számára a belépőjegy 13.80 euróba kerül, diákoknak 16 és 25 éves kor között 11 euróba, gyerekeknek 6 és 15 éves kor között 8.30 euróba 5 éves korig pedig 1 euróba kerül. A jegyeket előre is meg tudod venni online a vár és a barlang honlapján. Természetesen helyszínen is van lehetőséged a belépő megvásárlására, de ha szeretnéd megúszni a sorban állást, akkor érdemes neten kifizetned előre.

  • Felnőtt jegy: 19 euró
  • Diák jegy: 16 euró
  • Gyere jegy: 5 - 12 euró

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Gyerekekkel

A Postojna - Predjama világ ideális program kicsiknek és nagyokonak egyaránt. A várat inkább azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik szeretik a történelmet, és a lovagokat, a barlangot pedig azoknak, akiket inkább a természet és a földalatti világ érdekel. Szerencsére a kettő elég közel van egymáshoz, így ha már a környéken járunk, bátran ötvözzük a kettőt a gyerekekkel is.

Rendezvények

Júliusban érdemes megtekinteni az Erasmus tornákat. Ekkor a szlovének tradicionális ruhába öltöznek és középkori stílusban harcolnak egymással.


Reméljük, hogy hasznosnak találtad mostani cikkünket. Bátran oszd meg ismerősiddel pároddal, családtagjaiddal. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?