A Bledi tótól csupán karnyújtásnyira található az alpesi Pokljuka fennsík, ami a falusi turizmus egyik jelképévé vált Szlovéniában. Az erdővel borított fennsík a Triglav Nemzeti Park egyik legszebb területe, ami több könnyebb és nehezebb kiránduló és biciklis útvonalat is kínál.

A fennsík ikonikus megjelenését a sorban elterülő hegyi kunyhóknak köszönheti, valamint az ültetett, kör alakú erdejének.

Maga a fennsík 1 100 - 1 400 m között terül el, kb. 20 km hosszú és közel azonos szélességű. A karsztvidék látképét itt - ott lápok és mocsarak törik meg. Pokljuka közigazgatásilag Bled, Bohinj és Gorje-hez tartozik.

Pokljuka méltán szerepel Szlovénia Top 50 látnivalójának listáján is.

Amellett, hogy minden évben itt kerül megrendezésre a világhírű biatlonverseny, tavasztól őszig az egyik legnépszerűbb túrázó, kiránduló és kerékpáros célpont.

Míg a fenyőerdőben különböző erdei állatok élnek, addig a völgyek nagy részét legelő borítja, ahol tehenek legelésznek. A környéken élők főleg mezőgazdálkodással és állattartással foglalkoznak. Elsődleges termék a híres szlovén sajt. Érdekesség, hogy nyáron akad olyan helyi gazda, akihez be lehet kopogni, és helyben sajtot venni nála. 🧀 😋

Annak ellenére, hogy a fennsík mesés és egyre népszerűbb, kevesen ismerik, ezért ideális ha szeretnél/szeretnétek kicsit kettesben lenni, vagy eltűnni a világ szeme elől egy napra.

#1 Planina Zajamniki (1313 m)

Az egymás mellett elhelyezkedő 24 faházikó a Planina Zajamniki. Ez Pokljuka talán leghíreseb része. A házakba nyáron visszaköltöznek a "farmerek", és megkezdődik a gazdálkodás.

A háttérben a Júliai Alpokkal (szlovén Alpok), igazán képeslapra illő selfie-ket lehet lőni.  

  • GPS koordináta: 46.31152, 13.93716.

#2 Pokljuka szoros

Ha magát a Pokljuka fennsíkot kevesen ismerik, akkor a Pokljuka barlangot és szorost, még náluk is kevesebben. A nagyjából 1-2 órás program során egy szűk szurdokba kell besétálnod, ami később egy szikla oldalára kapaszkodik fel. A hatalmas magasságan kiépített út végül egy barlangba visz, aminek több ablaka is van.

Visszafele ugyanott kell majd végigmenned, mint ahol bejöttél.

A páratlan természeti kincshez csak annyira nyúltak hozzá, hogy azok járhatóak és biztonságosak legyenek, ám annak értékéből ez mit sem vont le. A fennsík északi végén található szoros Zgornje Gorje-ban fekszik.

  • Cím: 4247 Zgornje Gorje, Slovenia
  • Távolság Bledtől: 15 perc / 8 km
  • Távolság Pokljuka fennsíktől: 18 perc / 9,3 km
Pokljuka szurdok - Bled távolság
Pokljuka szurdok - Bled távolság

#3 Koprivnik település

Koprivnik egy apró település a Pokljuka fennsíkon. Az autódat a falu központjának számító fehéren magasodó templomnál tudod hagyni. A 11A úton gyalogolva, nagyjából 20 perc alatt fogod elérni a Vodnikov razglednik-t, vagyis a Vodnikov kilátópontot.

Pokljuka - Koprivnik falu
Pokljuka, Koprivnik - A falu központja a fehér tornyú templom

#4 Visevnik (2050 m)

Ha szeretnél meghódítani egy közeli hegyet, akkor a Visevnik csúcsát tudom ajánlani, amit 2050 méterrel tengerszint felett találsz. Maga a túraútvonal Rudno Polje-ből indul, és kb. 2 órába telik egyirányba az út.

Viševnik az egyik legkönnyebb kétezres csúcs Szlovéniában, azért ha a környéken jársz és belefér az idődbe a majd 4 órás túra, akkor irány Viševnik!  

#5 Podjelje

Podjelje, a Planina Zajamniki-hez hasonlóan egy faházakból álló apróka telelpülés. Ha szeretnéd, össze is tudod kötni a két helyszínt, mivel Podjelje és Planina Zajamniki között vezet kiránduló útvonal.


Hol van Pokljuka?

Bled - Budapest távolság

A fennsíkot Bledhez nagyon közel találod, mindössze 20 - 30 percre autóval. A fennsík a Triglav Nemzeti Park része, annak a szélén helyezkedik el félúton Bled és Bohinj között.

  • Távolság Bledtől: 25 perc /  14 km
  • Távolság Budapesttől: 6 - 7 óra /  550 km
Bled - Pokljuka távolság
Bled - Pokljuka távolság
Budapest - Pokljuka távolság
Budapest - Pokljuka távolság

Pokljuka télen

Télen nem a biciklisek veszik uralmuk alá a fennsíkot, hanem a hótalpazni vágyók. Pokljuka a legnépszerűbb téli kirándulóhely és hótalpas úticél Szlovéniában. Ennek többnyire az az oka, hogy a vidék télen is mesés, közel van Bledhez, a terep pedig könnyű, ezért családok és gyerekek is tudják élvezni a hótalpazást.


Remélem tetszett az összefoglalónk és hasznosnak tartottad. Ha igen, bátran oszd meg ismerőseiddel a Facebookon vagy emailben.

Jó utat!