A horvátországi Plitvicei Tavak Nemzeti Park egy egyedülálló természeti látnivaló. A Krka Nemzeti Park híresebb testvére egész évben közkedvelt kirándulóhely a magyar látogatók körében (is). Egyedülálló mészkőlerakódásokat láthatunk, dús zöld tavakat és a vízhozam függvényében legalább 100, de akár 200 gyönyörű vízesést is.

Az 1949-ben alapított nemzeti park területe közel 30.000 hektár, így Horvátország egyik legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja. 22.000 hektár erdő, közel 7000 hektár rét, 220 hektár pedig vízterület. Igazán hatalmas, nem igaz? A parkot bejárhatjuk gyalog, de akár hajókázhatunk is a mesés tavak és vízesések mellett. Tökéletes program lesz gyerekekkel is!

Bővebben a parkról

  • A tavakat különleges erdősáv veszi körül, őshonos bükk- és jegenyefenyő fákkal. A fák jelenléte nagyban hozzájárul a vízellátás és a vízminőség fenntartásához, így a fakitermelés tilos a nemzeti park erdőiben.
  • A tavak híresek jellegzetes színeikről, az azúrkéktől a zöldig vagy a kékig. A színek folyamatosan változnak a vízben lévő ásványi anyagok vagy organizmusok mennyiségétől és a napfény szögétől függően.
  • 1979-ben a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot felvették az UNESCO Világörökség listájára.
  • Minden évben több mint 1 milliónak kíváncsiak erre a helyre, így Horvátország legnépszerűbb látnivalójának számít.
💡
Tudtad? A Plitvicei-tavak gazdag állatvilága több mint 50 emlősfajt tartalmaz. A tudósok eddig 321 különböző lepkét fedeztek fel és azt állítják, hogy ez csak 40 százaléka lehet annak, ami valójában itt él. Különlegesség még, hogy több mint 50 különböző orchideafaj is megtalálható.

A tavakról

A tavak a fehér dolomit és mészkősziklák közé ékelődnek be. A tavakat a Bijela Rijeka, azaz a Fehér-folyó és a Crna Rijeka, vagyis Fekete-folyó táplálja. A tórendszer legmagasabban fekvő tava, a Proscanski, mely 637 méterre magasságban található. A legalsó tavak egyébként 500 méteres tengerszint felett fekszenek.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A 16 tó mellett és között temérdek vízesést lehet megcsodálni, melyek száma akár a kétszázat is meghaladhatja az esős időszakot követően. A vízesések környékén látványos, úgy nevezett mésztufagátak képződnek a karsztos folyamatok révén.

Plitvice további különlegessége, hogy több, mint 1000 különféle növényfaj és több, mint 500 állatfaj él benne. Ezek közül rengeteg a lepke és az emlősállat, de 20 féle denevérfajt és több, mint 200 madárfajt is feljegyeztek.

💡
A tavakat felosztották felső tavakra és alsó tavakra. Az alsó tavak sekélyebbek, míg a felső tavak a mélyebbek. A Kozjak tó például 3 kilométer hosszú, és kishajó közlekedik rajta.

Értékeld az oldalt! ⭐️ 🎉 ✨

Kedves Olvasó! Köszöntünk az oldalunkon. Ha tetszik a Trekhunt, kérünk értékeld munkánkat egy gyors csillagadással a Google-ben is. Minden értékelésnek nagyon örülünk és előre is köszönjük szépen! 

Értékelem

Térkép - Hol vannak a Plitvicei tavak?

A tavakat Magyarországról autóval a legkönnyebb elérni. Budapestről ez egy körülbelül 5-6 órás autóút, mely az országon belül az M7-es autópályán, majd Horvátországban az A1-esen keresztül halad. Viszonylag gyorsan tudunk haladni az út nagyrészén. A horvát autópályadíj kb 100 kuna irányonként. Az út utolsó 80 kilométere már nem autópályán, hanem az 1-es főúton halad.

Budapest - Plitvicei tavak távolság
Budapest - Plitvicei tavak távolság 

A horvát autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

A Parknak két bejárata van (1. és 2. bejárat), így ezekhez tartozik két nagy parkoló is -  a P1 és a P2. A második számú bejárat egyben a Plitvicei Nemzeti Park főbejárata is, de túraútvonalak többsége érinti mindkét bejáratot. Így az, hogy melyik bejáratnál parkolunk nem fontos (a túráknál kiemeltük, ha csak az egyik bejárattól közelíthető meg az adott útvonal).

💡
A Horvátországról nemrég készített egy 50-es listán a Plitvicei tavak előkelő helyen szerepel.

Gyerekekkel

A nemzeti park a gyerekek nagy kedvence lesz. A kiránduló utak zöme könnyű, és nem igényel korábbi tapasztalatot. A végelláthatatlan tó- és vízesésrendszer garantáltan szórakoztatni fogja őket. A tóban kacsákkal lehet megismerkedni (etetni nem szabad őket), halakat lehet számolni, izgalmas fapallókon lehet átkelni, amik alatt vízesés hömpölyög. Mindeközben az erdőben is fel lehet fedezni új madárfajokat.

A tavak mindegyikének van egy története vagy legendája. A legtöbb tónév valós eseményekből származik. Az egyik legérdekesebb történet a Gavan-tóhoz köthető. Állítólag egy Gavan nevű ember kincse rejtve fekszik ebben a tóban. … amikor a gyerekek kezdenek fáradni a sétában, nyugodtan rukkoljunk elő bármi frappáns, további történettel.

A Plitvicei tavak belépője 7 év alatti gyerekeknek ingyenes! Így nem csak jó móka gyerekekkel, de pénztárca kímélő program is.

Képek

Az ország leglátogatottabb helye

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Árak és belépők

A jegyek árazása viszonylag összetett módon történik. Az év során három különféle díjszabást használnak, illetve létezik felnőtt, tanuló és gyerekjegy is. Egy jó dolog viszont, hogy 7 éves kor alatt ingyenes a belépés. A jegyek nem csak belépők a parkba, hanem a kishajó és a kisvonat díját is magukba foglalják, így ezekért már nem kell külön fizetnünk. Sőt, a belépők biztosítást is tartalmaznak.

Nyári season

  • Felnőtt egy és két napos jegy: 40 - 60 euró
  • Diák egy és két napos jegy: 25 - 41 euró
  • Gyermek egy és két napos jegy: 10 - 23 euró

Téli szezon

  • Felnőtt egy és két napos jegy: 10 - 16 euró
  • Diák egy és két napos jegy: 7 - 10 euró
  • Gyermek egy és két napos jegy: 4 - 8 euró

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Kedvezményes jegyek

Amennyiben délután négy óra után érkezünk, szintén válthatunk kedvezményes jegyet, de ezt csak abban az esetben tegyük, ha a legrövidebb túrák valamelyikére szeretnénk menni. Csoportos kedvezmény is van, amennyiben csapatunk legalább 15 fő. Ez mind gyerekek és mind felnőttek részére olcsóbb belépést biztosít.

Online jegyvásárlás

A belépőket előre is meg lehet venni online. Ebben az esetben előre el kell döntenünk, hogy melyik nap érkezünk, hány órakor, és melyik bejáraton fogunk bemenni!

Nyitvatartás és szezon

A Plitvicei tavak nyáron reggel 7 és este 8 között vannak nyitva, viszont az év többi részében kicsit kevesebb időnk marad a terület bejárására. Tavasszal és ősszel már este 7-kor bezár a park, télen és ünnepnapokon pedig csak reggel 8 és délután 4 között van nyitva.

  • Szezon: január - december (minden nap)
  • Nyári nyitvatartás: 07:00 - 20:00
  • Nyitvatartás: 08:00 - 19:00 / 16:000

Videó

A mesés tóvidék ősszel
Hosszabb drónvideó a parkról nyáron

A Plitvicei tavak télen

A park télen is látogatható. Sőt, ha abban a szerencsében van részünk, hogy esett a hó látogatásunk előtt, és elég hideg van ahhoz, hogy megmaradjon - meseszép vidék tárul elénk. Januárban még akár a zuhatagok is befagyhatnak, ekkor a kisebb vízesések mozdulatlanul várják érkezésünket.

Télen (is) rendszeresen takarítják a legtöbb fahidat és pallót. Ám a jegesedés miatt mindenképpen ajánlott a bordázott talpú, csúszásmentes cipő!

Mikor a legjobb menni?

Plitvice alig 6 órára van Budapesttől, ezért szerencsére akár egy kétnapos utazás keretében is megtekinthető. Ha tehetjük, válasszuk a hétköznapi időpontot, főleg ha nyárra tervezzük az utat! A park népszerű úticélja a nagybuszos kiránduló csoportoknak is, akik általában 11 óra után érkeznek. Így ha hétvégén megyünk nyáron, próbáljunk meg 10 óra előtt érkezni (sőt, akár reggel 8-ra), hogy elkerüljük az akár 50 fős turistacsoportokat!

💡
Sajnos a legforgalmasabb napokon élvezhetetlenné válnak a park forgalmasabb részei, és inkább stresszes a látogatás, mint pihentető. Ha télen megyünk, kevesebb stresszben lesz részünk, hiszen a látogatók száma jóval kevesebb, mint tavasztól őszig.

Kirándulás és útvonalak

A Plitvicei tavaknál könnyedén el tudunk tölteni egy egész napot is, nem érdemes sietni. Számos túraútvonal közül válogathatunk, attól függően, hogy mennyit szeretnénk gyalogolni. A legrövidebb útvonal 3,5 kilométer, míg a leghosszabb közel 20 kilométer.

A útvonal

Számos túraútvonal közül válogathatunk, ha be szeretnénk járni a Plitvicei tavakat. A legrövidebb, mindenki által teljesíthető útvonal az úgy nevezett “A túra”, mely mindössze 3,5 kilométer hosszú. Ez a rövid túra elvezet a Nagy-vízeséshez, majd vissza a bejárathoz. Ez ideális választás akkor, ha nem szeretnétek sokat sétálni, vagy nagyon kevés időnk van Plitvicei tavak felfedezésére, mivel ezt a túrát könnyedén, maximum 2-3 óra alatt be tudjuks járni. Gyerekeknek is élvezhető útvonal!

B útvonal

Az "A" túrához nagyon hasonló útvonal, szintén érinti az alsó tavakat és a Nagy-vízesést is. Ezen az útvonalon a Kozjak-tavon is keresztülhajózhatunk az ingyenesen igénybe vehető hajóval. A túra 4 kilométer gyalog, és körülbelül 3-4 órát vesz igénybe. Bármelyik bejárattól kezdve bejárható. Gyerekeknek is élvezhető útvonal!

C útvonal

A "C" túraútvonal már jóval hosszabb, akár egy egész napos kirándulást is kitesz. Kétszer hosszabb, mint a feljebb említett "B" túra, mivel ezen az útvonalon már a felső tavakhoz is eljuthatunk. A túraútvonal hossza 8 kilométer és 4-5 óra alatt járható végig. A túra második része már a rövidebb túráknál leírt, ismerős útvonal következik: az alsó tavak és a Nagy-vízesés.

💡
Ez a legjobb választás azoknak, akik mindent szeretnének megnézni. A déli, főbejáratnál kezdődik, ahonnan a helyi vonattal fel tudunk menni a tavak legmagasabb pontjához. Onnan tovább indulunk gyalog a felső tavak mentén. Miután elérünk a Kozjak-tóhoz, azon áthajózunk a kishajóval, majd ismét gyalog folytatjuk utunkat.

E útvonal

Az "E" túra egy, a déli kaputól induló rövid, 4,5 kilométeres túra, mely nem vezet el a látványos Nagy-vízesésig. A túra a főbejárattól indul, majd busszal felmegy a legmagasabb pontig, ahonnan gyalog visszasétálhatunk. Bár 2-3 óra alatt végig járható, ha tehetjük, inkább valamelyik másik rövidebb verziót válasszuk, mert azok sokkal látványosabbak. Ha mégis emellett az út mellett döntünk, gyerekeknek is élvezhető az "E" útvonal!

F útvonal

Az "F" túra is a rövid túrák egyike, akkor tökéletes választás, ha látványos, de rövidebb túrát szeretnénk választani. Az útvonal a déli kapunál kezdődik, a Kozjak tavon keresztül folytatódik, majd lemegy egészen a Nagy-vízesésig, és az északi kapunál ér véget. Ezt az útvonal nagyjából 4 kilométer és 3-4 óra alatt bejárhatjuk.

K útvonal

A "K" túra csak a legfittebbeknek ajánlott, mivel ez nem vesz idénybe sem kisvasutat, sem hajót. A túra hossza 18,5 kilométer, és legalább 6-8 óra gyaloglással kell számolni, ha ezt választjuk. Az út jelentős hányada erdőben halad, ami alatt sajnos nem igazán tudunk gyönyörködni a tavakban és a vízesésekben – bár így a Kozjak tavat gyalog fogjuk tudni körbejárni.

💡
A nemzeti parkban a tájékozódáshoz kinyomtatott térképet kapunk, az út során pedig jelzőtáblák és térképes táblák segítenek.

Plitvicei tavak túraútvonalak, nyitvatartás, belépő, stb.

Időjárás és öltözködés

  • Az év más-más időszakában különféle időjárásra kell készülni. Érdemes tudnunk, hogy a tavak környéke rendkívül csapadékos, így még nyáron is számítani kell egy gyors záporesőre.
  • A július és augusztus a legmelegebb hónapok. Tavasszal és nyáron a meleg, napos idő jellemző, mindenképp legyen nálunk egy kalap vagy sapka és naptej. Hiába veszik hegyek körül a Plitvicei tavakat, így is rengeteg időt fogunk a napon eltölteni.
  • Ezzel ellentétben ősszel és télen készüljünk fel hidegebb és csapadékosabb időre, ilyenkor réteges öltözet és a széldzseki is nagyon hasznos kellékek.
  • A parkban jó időben szandálban is tudunk sétálni, de érdemes kényelmes, hosszú sétára alkalmas lábbelit választanunk. Lehetőleg ne papucsba érkezzünk a nemzeti parkba!

Tippek

  • Naptej, napszemüveg, kalap: A látogatás során szinte végig kint leszünk a napon, így érdemes felkészülten érkezni – elsősorban a késő tavaszi és nyári időszakban.
  • Ivóvíz: Nyáron, napos, meleg időben a naptejen, a kalapon vagy sapkán kívül mindenképp legyen nálunk elég ivóvíz is. A főbejárat mellett a Nagy-réten tudunk enni és innivalót vásárolni, a hosszú séták során a nyári melegben könnyen megszomjazhatunk a park távolabbi részein.
  • Csomagoljunk szendvicset: Érdemes szendvicseket is csomagolni, ha nem szeretnénk a park kicsit túrárazott büféjének kínálatára hagyatkozni.
  • Öltözzünk rétegesen: Ne csak télen, hanem hidegebb időben is mindenképp legyen nálunk elegendő meleg ruha, hogy minden időjárási körülményre felkészültek legyünk.
  • Nyáron érkezzünk korán a tavakhoz: A nyári időszakban és ünnepnapok környékén rendkívül sok látogatóra számíthatunk a Plitvicei tavaknál. Ez jelentősen meghosszabbíthatja például a kisvonatra vagy a hajóra feljutás idejét is. Ha tehetjük, érkezzünk korán, lehetőleg nyitásra, előre váltott belépőjeggyel. Így még a legzsúfoltabb időszak előtt be tudod járni a terület jelentős részét, és nem vesztegetünk az időt sorban állással.

Fontos linkek


Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍