A Pisnica folyó mentén húzódó, hatalmas völgy Szlovénia - és a Triglav Nemzeti Park egyik legszebb kirándulóhelye. Az 5 km hosszú zárt, széles völgyet óriási hegyek veszik közre. A kissé nehéz (törmelékes) terep ellenére a kikapcsolódás, a friss hegyi levegő, és a mesés látvány garantált. Felső részén még egy őserdőmaradvány is található, Európa egyik legrégebbi és legerősebb vörösfenyőjével.

💡
A völgy másik neve Mala Pisnica. 

Pisnica völgy Tudnivalók
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Belépő Ingyenes
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Ország Szlovénia
Terület Triglav Nemzeti Park, Júliai Alpok
Legközelebbi város Kranjska Gora
Szlovén név Pišnica
Távolság Budapesttől 6 óra / 580 km
Távolság Bledtől 1 óra / 50 km
Honlap Nincs

Képek

Pisnica völgy, Kranjska Gora - Szlovénia 

Videó

Pisnica völgy téli videó - Triglav Nemzeti Park

Térkép - Hol van a Pisnica völgy?

A völgyet a Pisnica folyó mentén találjuk, nem messze Kranjska Gorától (város a Triglav Nemzeti Park északnyugati részén). A völgyet a környék leghíresebb tavától - a Jasna tótól tudjuk megközelíteni. A völgy a tó mögött kezdődik. A folyó mentén egyre beljebb tudunk túrázni, kirándulni a hegyek között.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Pisnica völgy térkép
Pisnica völgy térkép
Mala Pisnica térkép

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Pisnica folyó

A Pisnica folyó (Reka Pišnica szlovénul) később a jóval ismertebb Szávába folyik bele. Mivel a folyó vize többnyire gleccservíz, ezért nyáron is mindössze 10 fokig melegszik fel a hőmérséklete. A Mala Pisnicába folyik bele a Velika Pisnica is, majd innentől csak Pisnica a folyó neve. Később belefolyik a Sava Dolinka-ba, ami pedig később a Sava (Száva) folyóba.

💡
Fürödni (elvileg) lehet benne, ám a gyakorlatban annyira hideg, hogy ezt senki nem teszi.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Bővebben a völgyről

A völgyet 1951-ben már erdőrezervátumként és természeti nevezetességként védték. Felső részén állítólag Szlovénia legrégebbi fáit is megtalálni - a Nagy Vörösfenyőt - ami állítólag több mint 1 000 éves (egyes becslések szerint 1370 éves)!

A folyót követve (folyásiránnyal szemben) egyre beljebb jutunk a völgybe. Unatkozni nem fogunk, mert a terep technikás, a szintkülönbség egyre jelentősebb. Útközben több apróbb vízesést láthatunk, a völgy végében pedig egy vadászházat és a 30 méteres Mala Pisnica vízesést találjuk.

A Triglav Park egyik legismertebb hegycsúcsa, a Pirsojnik is jól látható a völgyből. 

A völgy alsó részén húzódó túraösvény azonban évekkel ezelőtt, az 1980-as földrengésben elpusztult, ezért maga a völgy nehezen járható. A látogatás tehát tapasztalatot és mindenekelőtt a természet iránti tiszteletet igényel.

Évekkel később számos további omlás eredményeként az ösvény még jobban eltűnt. Az útvonal ma már olyan mértékben tönkrement, hogy a területet csak tapasztalt túrázóknak ajánlják.

A folyó mellett az átkelés sok esetben nehéz és olykor veszélyes is lehet - ezért kizárólag jártas túrázóknak - megfelelő túrafelszereléssel ajánlott végigmenni a teljes szurdokon.

A völgyben áthaladó erdei ösvény a Jasna-tónál kezdődik.

Figyelem! A völgyben bizonyos útvonalak le lehetnek zárva omlásveszély - vagy egyéb probléma miatt. Ezeket az utakat ne használjuk! 

Szezon és árak

Nyitvatartás nincs, a völgybe 0-24 órában be lehet menni - ám télen az nem ajánlott. A balesetek elkerülése végett sötétedés után és rossz időben ne kiránduljunk a völgyben. Ingyenes, nincs szükség belépő megfizetésére.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: 0-24, minden nap
  • Ingyenes

Akadálymentes?

Nem, a völgynek sem az elején található könnyebb szakasz - sem a későbbi nem alkalmas arra hogy kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedjünk.

Kutyabarát?

Igen, a völgybe be lehet vinni kutyust.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?