A Mecsekben található Óbányai völgy a hegység egyik legszebb kirándulóhelye. elhelyezkedését tekintve a Mecsek keleti felén található. A völgyben az Öreg-patak folyik keresztül. Gyerekbarát kirándulóhely, pazar látnivalókkal - hiszen itt találjuk a híres Ferde vízesést, a Csepegő sziklákat is és a főképen látható Bodzás forrást is.

Óbányát nem véletlenül nevezik a magyar "Svájcnak". Friss levegő, bájos - rendezett házak és ezernyi látnivaló vár mindenkit. Leghíresebb, és legtöbbet fotózott kirándulóhelye a most bemutatásra kerülő Óbányai völgy.

Érdemes tudni, hogy a völgyön is áthúzódik az a 12 km hosszú Üvegesek útja tanösvény, ami a 17 -18. századi helyi üveggyártást ismerteti.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Óbányai völgy Tudnivalók
Lokáció Óbánya - Kisújbánya között, Kelet-Mecsek TK
Túra 11 km | 3,5 óra | 300 méter
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás 0:00 - 24:00, minden nap
Árak Ingyenes
Parkolás Faluközpont
Gyerekbarát? 8 éves kortól ajánlott
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Látnivalók a völgyben Pisztrángos tavak, Ferde-vízesés (Tündér lépcső), Csepegő szikla, Bodzás forrás, Óbányai kilátó
Látnivalók a közelben Óbányai kilátó, Réka vár maradányai, Réka völgy, Cigány-hegiy kilátó, Szent Márton kápolna

Képek

A völgyben több ezer bükkfát találni, amik ősszel káprázatos színekben pompáznak. A pazar képeket köszönjük szépen Györkő Zsombornak.

A mesés Óbányai-völgy ősszel | Fotók: Györkő Zsombor

Térkép - Hol van az Óbányai völgy?

Megközelítés, parkolás, bejárat, távolság

Az Óbányai völgy Kisújbánya és Óbánya között található a Kelet-Mecsekben. Parkoló Óbánya falu határánál lett kialakítva.

  • Pécs táv: 45 perc / 30 km
  • Budapest táv: 2,5 óra / 230 km
Óbányai völgy térkép
Óbányai völgy térkép

Parkolás

A völgy bejárható mindkét irányból, így mindegy melyik faluban parkolunk. A parkoló hétvégén és ünnepnap fizetős és őrzött, a faluba behajtani tilos, csak ott lakók, és engedéllyel rendelkezők közlekedhetnek gépjárművel a településen.

Videó

Óbányai völgy videó (fotóválogatás)

Látnivalók a völgyben

#1 Pisztrángos tavak - Óbánya

A völgy elején találjuk a Pisztrángos tavakat, ami mellett bűn lenne csak úgy elmenni. A meseszép kirándulóhely ősszel a legszebb. A tavak vizét karsztforrások felduzzasztásával érték el. Ma - nevéből is adódóan - halak élőhelye.

A meseszép Óbányai Pisztrángos tavak | Fotók: Györkő Zsombor

Az egész világon már csak itt, a tónál található meg a bánáti babarózsa. A május-júniusban virágzó virág piros színekben pompázik. Szedése szigorúan tilos! Jó tudni, hogy itt kezdődik a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet is. Tehát ne felejtsük, hogy védett területen túrázunk!

?
Tipp: a tavak mellett halsütőt is találunk, ahol megkóstolhatjuk a tiszta vizű tóban tenyésztett pisztrángokat. 

#2 Csepegő szikla

A völgyben több mini szakadék, lépcső-szerű bukó és apró zúgó mellett vezet az utunk. Ezek az "akadályok" forrásmészkő-kiválással alakultak ki - színűk pedig azért szürkés-sárga, mert a hegyből kioldódott a mész márgatartalma.

Csepegő szikla - Óbányai völgy | Fotók: Györkő Zsombor

Ezek közül a leghíresebb az a nagyjából 30 méter széles, lépcső-szerű alakzat - aminek neve Csepegő szikla. Nevét arról kapta, hogy a víz itt nem folyik, inkább csak csepeg. A lépcső alatt egy kisebb tavat is kialakít.

Különleges látványt nyújt télen, amikor a folyó ezen része befagy, és jégcsapok alakulnak ki a mohákba kapaszkodva.

#3 Ferde vízesés (Tündér lépcső)

A Tündér lépcsőnek becézett vízesés nevét ferde formája után kapta. A kréta korban végbement tektonikus lemezmozgások alkalmával mozdultak el egymástól a rétegek.

Ferde-vízesés, Óbányai völgy 

Az egyes lépcsőfokok 10-20 cm vastagságúak, és nagyjából 15 - 20 fokot tudunk összeszámolni.

Tudtad? Az Óbudai-völgy egyik ismérve ezek a lépcsőzetes zúgók. A Tündér lépcsőn kívül több hasonló (ám nem ferde) lépcső vár ránk.

#4 Bodzás patak

A völgy egyik utolsó látnivalója a főképen is látható házikóból kialakított pihenő a Bodzás forrásnál. A forrást egy tisztáson találjuk ott, ahol a völgy már kiszélesedett. Innen már nincs messze Kisújbánya.

Bodzás forrás, Óbányai völgy | Fotó: Györkő Zsombor

Túra és túraútvonal

Most, hogy már tudjuk, milyen főbb látnivalók várnak ránk a völgyben, nézzük meg milyen túraútvonal is vezet el ide.

Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb túra leírás és ajánlás is arra ösztönöz minket, hogy a völgy bejárása után folytassuk utunkat az 524 méteres magasságban található Cigány-hegyre. Túránkat természetesen lerövidíthetjük, és a völgy végében visszafordulhatunk.

Óbányai völgy túra Részletek
Túratáv 10 km
Szintkülönbség 300 méter
Időtartam 3,5 óra
Min életkor (ajánlott) 8 év
Kiinduló és végpont Óbányai parkoló
Túra típusa Körtúra
Túra nehézsége Könnyű (5/2)
Útvonal Fő utca, Óbánya -> Öregmalom -> Pisztrángos vendégház -> Pisztrángos-tavak -> Csepegő szikla -> Ferde vízesés -> dr Péceli Endre emlékkő -> Bodzás patak -> Béke-forrás -> Szent Márton templom -> Cigány-hegy -> Hárs hegy -> Csalán-hegy -> Óbánya

A völgytúra nem nevezhető nehéznek, inkább a könnyű és a közepes besorolás között áll. Amennyiben csak a völgyet járjuk be a Ferde-vízesésig, úgy a dolgunk igencsak könnyű lesz.

Arra figyeljünk mindenképpen, hogy a völgy medrében patak folyik, ami sok ezer év alatt gödröket, zúgókat és egyéb "akadályokat" alakított ki. Bokát fogó bakancs legyen a lábunkon!

Nyitvatartás és árak

A völgy szabadon látogatható, belépő nincs.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: minden nap, 0-24

Akadálymentes?

Nem, a völgy nem bejárható babakocsival, sem kerekesszékkel.

Kutyabarát?

Igen, vihetjük magunkkal kutyusunkat bátran.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?