A Neuschwanstein kastély az egyik legismertebb vár Európában. A világhírű épület Németország egyik leglátogatottabb látnivalója. Nem meglepő, hogy impozáns megjelenése, karcsú tornyai és kék teteje még Walt Disney-t is lenyűgözte – aki erről mintázott több híres Disney kastélyt.

A várról alkotott vélemények megoszlanak. Néhányan giccsesnek és túlzsúfoltnak tartják, míg mások szinte minden évben visszatérnek. Az biztos, hogy egy építészeti csoda, ami karnyújtásnyira van hazánktól.

💡
Tudtad? A Schloss Neuschwansteinben több, mint 300 szoba található, viszont a legtöbb dekorációját nem fejezték be Lajos halála előtt. Sajnos csak 14 termet és szobát tartalmaz a vezetett túra, mert a legtöbb szoba a közönség részére nem elérhető.

Térkép - Hol van a Neuschwanstein kastély?

Neuschwanstein kastély Németország déli részén, Bajorországban található, a Bajor-Alpok részeként. Az osztrák határtól nem messze találjuk. A Pöllat-szurdok felett, egy sziklán magasodik. Budapestről 750 kilométer távolságra fekszik, ami 7-9 óra vezetést igényel. A legközelebbi nagyváros München, ahonnan nagyjából 2 óra autóval az út. Ausztria mellett járunk, Tirol tartomány mellett.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Budapest távolság: 750 km / 8,5 óra
  • München távolság: 120 km / 2 óra
  • Innsbruck távolság (Ausztria): 110 km / 2 óra
Neuschwanstein kastély térkép - Budapest távolság: Repülővel - közvetlen járattal; tudunk utazni Münchenbe, ahol autót bérelhetünk, vagy vonattal utazni tovább. Vonattal (majd busszal, majd gyalog) kb 3 óra az út.

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Megközelítés

Parkolás

A kastély melletti Hohenschwangau faluban több privát fizetőparkoló is található, ahonnan gyalog 40 perc alatt tudunk felsétálni. Érdemes a P4 parkolót választani, ha van benne még szabad hely.

Lovaskocsi

Amennyiben nem tudunk vagy nem szeretnén ilyen sokat sétálni, lehetőség van lovaskocsival is megtenni az út nagy részét. Ez felfelé 8 euró, lefelé 5 euró fejenként. A lovaskocsi jelentősen lerövidíti az utat. 10-15 percnyi sétatávolságra tesz le a kastélytól. Sajnos semmilyen járművel nem lehet a kastély kapujáig menni, mivel az út szűk és meredek, így ezek nem engedélyezettek. A lovaskocsik kiindulási pontja: Hotel Müller, Alpseestraße, Hohenschwangau

💡
Tipp: Télen igazi különlegesség lovaskocsival felmenni a kastélyig. Ne hagyjuk ki, ha olyankor járnánk itt amikor esik a hó.

Busz

A harmadik lehetőség a Neuschwanstein kastély elérésére a különbusz, ami a P4 parkolóból, a Hohenschwangau palota alól indul. Ez szintén 10-15 perc sétára tesz le a kaputól a kastély másik oldalán. Innen egy viszonylag meredek lejtőn kell lesétálnunk majd felfelé. A buszmegálló a közeli Mária-híd mellett található, ahonnan érdemes egy pillantást tennünk a várra.

  • A busz kiindulási pontja: P4 parkolóból, a Hohenschwangau palota
  • A busz ára: 3€ felfelé, 2€ lefelé személyenként.

Képek

Neuschwanstein kastély - kirándulás a környéken
A Neuschwanstein kastély ősszel
A mesés Neuschwanstein kastély: Az épületnek számos különlegessége van, ezekről ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz. Továbbá azt is megtudod, hogy mikor érdemes menned, hogy elkerüld a tömeget, hol parkolj, és ehhez hasonló hasznos tippeket. 

Bővebben ...

Meredek, szűk út visz fel a kastélyhoz, melyen mi is sétálni fogunk. A középkori kastély számos építészeti stílust ötvöz, így román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket egyszerre hordoz falain. A külső tornyokba csigalépcsőkön keresztül tudunk feljutni.

A vár legimpozánsabb részei a Fellegvár (Palas), a király lakhelye, az előkelő hölgyek részére épített lakrész vagy a négyzet alapú torony. A tervezésben II. Lajos is aktívan részt vett, így a felépült kastély magasztos lett – méltó egy uralkodóhoz. Építésén és a bútorok elkésztésében számos mesterember segédkezett, így a király sokaknak biztosított munkát és jövedelmet a vesztes porosz háború után.

A díszítés sok helyen az ismert német legenda főhősének, Lohengrinnek, a Hattyú-lovagnak hódol. Ezen helyiségek közé tartozik a trónterem, Lajos király lakrésze vagy az énekesek terme is, melyek mind a Fellegvárban találhatók.

A Fellegvárban fordítsunk figyelmet a Lohengrint ábrázoló freskóra, melyhez a király számos aprólékos parancsot adott ki, mint például Lohengrin nyakának dőlése, az aranylánc vagy a hajó pontos helye.

A 19. század végén elérhető minden modern technológiát igyekeztek alkalmazni a megépítésekor, így nem annyira meglepő, hogy gőzmotorokat, elektromos áramot, vízvezetékeket és fejlett fűtésrendszert is alkalmaztak.

Termek a kastélyban

Neuschwansteint a 19. század végén II. Lajos, Bajorország királya építtette. A vár megépítése gyermekkori álma volt. Összesen 14 pompás helyiséget nézhetünk meg a kasélty falai között.

Minden emeleten volt folyóvíz, a konyhában pedig hideg és meleg víz is kiépítésre került. A király elektromos csengőrendszert is kiépíttetett, hogy szolgái egy pillanat alatt a közelébe érhessenek. A harmadik és negyedik emeleten még telefonok is voltak. Az ételeket nem kellett fáradságosan felvinni az emeletre: erre a célra ételliftet alakítottak ki.

A király annyira szerette és tisztelte Richard Wagnert, hogy a kastély egyes részeit a művész operáinak szereplőivel díszítette. A Schloss Neuschwanstein falait díszítő képek nem közvetlenül Wagner műveiből készültek, hanem azokról a középkori legendákról, amelyeket a zeneszerző is művei alapjául vett. A falakat díszítő képek a szeretetről, a bűnbánatról és az üdvösségről szólnak. Találunk királyokat és lovagokat, költőket és szerelmeseket egyaránt.

Három fő alak jelenik meg szinte mindenütt: a költő Tannhäuser, a hattyú lovag Lohengrin és apja, a Grál király. A belső terek további vezérmotívuma a hattyú

Alsó terem

A vezetett látogatás az impozáns Alsó teremből indul, ahol gyönyörű falfestmények fogadnak minket.

Trónterem

Innen utunk a trónterembe visz, mely egy templomszerű építmény. Hatalmas belső térről beszélünk, melynek négy méter magas csillárja a terem fő attrakciója. Északi részébe eredetileg trónt kellett volna állítani, de ezt a király halála után soha nem építették meg.

Ebédlő

Innen továbbhaladva az ebédlőbe érünk, ahol falfestmények sorával találkozunk. Ezek tölgyfa burkolatot kaptak, domborműves faragványokkal díszítve. Az étkezőasztalt márvány és aranyozott bronz díszítéssel látták el. A helyiségben megjelenő textíliák igazán királyiak vörös színükkel és aranyozott szegéseikkel.

Hálószoba

A várva várt hálóterem a következő állomásunk, aminél pazarabb hely nincs is a kastélyban. A vezérmotívum Trisztán és Izolda legendája, nemcsak a falfestményeken, hanem az ajtó faragványain és a szobában található cserépkályha kerámiafiguráin is szerepel. A neogótikus stílusú ágy huzata kék selyemből készült, hímzett oroszlánokkal, hattyúkkal, liliomokkal és a bajor címerrel. Itt még a mosdó is igazán különlegesre sikerült, ugyanis egy ezüstözött hattyú formájú szökőkút van benne.

Oratórium

Továbbhaladva a helyiségéken keresztül az oratóriumba jutunk, ahol a falfestményeken, az üvegablakokon és az oltáron is a király védőszentje látható.

Öltöző

Innen az öltöző nevű helyiségbe jutunk, melyben szintén festményekkel találkozunk. Az üléshuzatok és a függönyök lila selyemből készültek, levelekkel, indákkal és pávamotívumokkal díszítve.

Szalon

Következő állomásunk az L alakú szalon, óriási tölgyfaszekrényekkel, a falakon a Lohengrin legenda jeleneteivel. A helyiség függönyei és burkolatai kék selyemből készültek, hattyúkkal és liliomokkal hímezve.

Barlangszoba (Grotto)

A szalon és a dolgozószoba között van egy szoba, amely általában nem található meg egy királyi kastélyban: ez egy kis barlang. Igazából mesterséges cseppkőbarlang, melyben található egy üvegajtó, amely a "sziklába" csúszva nyílik ki, s így a barlangból a télikertbe vezet, ahonnan szép kilátás nyílik az Alpokra.

Dolgozó

Ezt követően a dolgozószoba következik, melynek közepén áll a király dolgozóasztala, ahol írókészlete még mindig megtalálható. A helyiségben található szekrényben tároljáka Schloss Neuschwanstein várterveit és vázlatait. Telis tele van faragványokkal a mennyezettől a padlóig.

Előszoba

Következő helyiségünk a tölgyfaburkolatú előszoba asztallal, székekkel és cserépkályhával. Lépcsőkön át a negyedik emeletre érkezünk, melynek első állomása a felső terem. Innen a koronázóterem karzatára vezet és átnavigál minket az énekesek termébe.

Énekesek terme

Az énekesek terme a király egyik kedvenc projektje volt, és a trónterem mellett a kastély legfontosabb helyisésge. A teremben található falfestmények elsősorban a Szent Grál mondájával foglalkoznak. A magas, kazettás mennyezeten pedig az állatöv jelei láthatók. Az igazán feltűnő megjelenésű terem soha nem adott otthon fogadásoknak, pedig szépsége és tágassága méltó helyszínné tették volna.

Konyha

A tárlatvezetés a konyhában ér véget, melyet a kor legmodernebb technológiájával szereltek fel. Óriási tűzhelyet, nagy és egy kis nyársat, beépített sütőkemencét és még tányérmselegítőt is láthatunk majd. Sőt, külön haltartály is helyet kapott.

Videó

Angol és német videó interjúval, ahol a palota belső tereit is láthatjuk
A palota és környéke télen

Nyitvatartás és szezon

Az ünnepnapokat leszámítva, a kastély az év minden napjá nyitva van. A szezon januártól decemberig tart. Érdemes a reggeli órákban érkezni, hogy a legnagyobb tömeget elkerülve járhassuk be a kastélyt. Bár a tárlatvezetés mindössze fél óra, a jegyátvétellel és a kastélyhoz való sétával együtt 4-5 órás programmal érdemes számolni.

  • Nyári szezon: Április - október közepe
  • Téli szezon: Október közepe - máricus
  • Nyári nyitvatartás: 09:00 - 18:00
  • Téli nyitvatartás: 10:00 - 16:00
  • Tárlatvezetés: 30 - 40 perc
A Neuschwanstein kastély télen is páratlan látványt nyújt
Az egyik legszebb évszak a palota meglátogatására az ősz. Érdemes összevonni az utazást az Októberfeszttel, így akár két legyet tudunk ütni egycsapásra.

Belépő és árak

Bár a kastély kívülről is lenyűgöző, mindenképp érdemes belülről is megtekinteni. Megtekintéséhez belépőjegyet kell váltanunk, amit akár online is meg tudunk tenni. A várat belülről csak kiscsoportos, vezetett túra keretében tudjuk megnézni.

  • Felnőtt jegy: 15 euró
  • 18 éven alul: Ingyenes
  • Jegyfoglalás díja online: 2,5 euró (ezt a gyerekek után is ki kell fizetni)

Online jegyvásárlás

Az online jegyek átvételéhez a sor sokkal rövidebb, mivel azok egy adott időpontra szólnak. Ha lekéssük az időpontot, nem tudunk másik csoportba csatlakozni, és a jegy árát nem térítik vissza!

Érdemes előre jegyet váltani, mivel a helyszínen néha több órát is sorban kell állni, mire bejuthatunk. Ráadásul, a helyszíni jegyek száma korlátozott!

Jegyátvétel

Jegyátvétel az előre megvett belépőkhöz:
Neuschwanstein-Hohenschwangau
Alpseestraße 12, D-87645 Hohenschwangau
Telephone +49 8362 93083-0

Az online lefoglalt jegyeket a Hohenschwangau kastély látogatóközpontjában lehet átvenni. A jegy tartalmaz az adott időpontra egy tárlatvezetést angol vagy német nyelven. „Audioguide” segítségével egyébként akár magyar nyelven is meghallgathatjuk a vezetést.

A falakon belül tilos fényképezni!

Schloss Neuschwanstein története

A kastély helyét korábban egy romos vár foglalta el, melyet már II. Lajos édesapja, II. Miksa, is fel akart újítani. Később, Lajos az 1856-es vesztes porosz háború után szembesült apja egykori terveivel. Elhatározta magát, hogy ide egy lenyűgöző kastélyt épít - amivel gyermekkori álmait is valóra tudná váltani.

  • Alapos tervezés után néhány évvel később a kastély alapkövét is letették, és az építkezés megkezdődött.
  • A Neuschwanstein Neuschwansteint 1869 és 1886 között építették, melynek dekorálása a király hirtelen halála után nem folytatódott. II. Lajos halála egyébként a mai napig tisztázatlan.
  • Egy bizottság tartoztatta le az őrültnek nyilvánított uralkodót, akit néhány nappal később, a Starnbergi-tó sekély vizében találták holtan az egyik pszichológussal, von Guddennel együtt.
  • Egészen Lajos haláláig az Új Hohenschwangau kastély nevet viselte a kastély, majd azt halála után keresztelték át Neuschwansteinre.
💡
Nem messze a Neuschwanstein kastélytól található a Hohenschwangau kastély. A két kastély rövid távolságra fekszik egymástól. Mindkettőt megtekinthetjük belülről is, kombinált jeggyel.

13 érdekesség

Nézzük hát, mik a legfontosabb érdekességek, amit mindenkinek tudni kell a Neuschwanstein kastélyról.

Disney erről mintázta kastélyait

A Neuschwanstein kastély híre és szépsége egészen Amerikáig jutott. Walt Disney-t is megihlette a csodás fehér mészkőtornyos kastély, így nem olyan meglepő, hogy az feltűnik az 1950-es Hamupipőkében. És nem ez az egyetlen Disney produkció, amiben felismerhetjük a karcsú tornyokat és kék tetőket. A Csipkerózsika Disneyland-i mesepalotája is sok ismerős jegyet hordoz magán.

Wagner sosem látta

II. Lajos Richard Wagner operáiból merített ihletet a kastély díszítéséhez. A sors fintora, hogy az uralkodó korai halála miatt Wagnernek sosem adódott lehetősége a kastély meglátogatására, mielőtt az elkészült volna.

Limitált jegyek

A Neuschwanstein kastélyt évente körülbelül 1,5 millió turista látogatja meg. Jelenleg ez a maximális kapacitás, amit a műemlék még elbír, ez az egyik oka, hogy az adott napra szóló jegyek száma limitálva van. A legforgalmasabb napokon akár 6000 látogató is megnézi! A legépszerűbb hónapok egyébként a július és augusztus.

A kastélyt egy díszlettervező tervezte

Mivel II. Lajos király egy nagyszerű és lenyűgöző épületet szeretett volna, így Chritian Jank színházi díszlettervezőt kérte fel a kastély megtervezésére. Ennek ellenére több építész is segítette a munkáját, mivel egy ilyen volumenű építkezés rendkívüli szakértelmet kívánt. A müncheni udvari építész, Eduard Riedel, majd Georg Dollman és Leo von Klenze kísérték figyelemmel a nagyszabású terveket.

A Hattyú-lovag

A Hattyú-lovag szintén Wagner hasonló nevét viselő operájának a főhőse, melyről a kastély a nevét kapta. Az már csak adalék, hogy a korábbi vár a schwangaui lovagok székhelye volt, és az ő jelképük is a hattyú volt.

Öblíthetős WC

A kastély egyik modern vívmánya a vízzel öblíthető WC volt, amely egyedülálló luxus volt ebben a korban.

Öt emelet (360 szoba)

A hatalmas ötemeletes palotában 360 szobát találni, amiből mindössze csak 14 készült el a király halála előtt. A legtöbb belső szoba teljesen díszítetlen maradt.

Ágy, ami évekig készült

A hálóteremben II. Lajos ágya az egyedi faragványokkal és díszítéssel legalább két, de egyes források szerint öt évig készült. Tizennégy ács és művész munkájának a keze nyomát viseli.

11 éjszaka

Az uralkodó állítólag csak tizenegyszer aludt az általa megálmodott kastélyban. Ennek nagy részben korai és tisztázatlan körülmények közötti halála is közre játszott. Ezzel ellentétben a mellette fekvő és szintén látogatható neogótikus stílusú Hohenschwangau kastélyban töltötte II. Lajos gyerekkora nagyrészét.

Nincs trón

A trónterem különlegessége, hogy nem találunk benne trónt, mivel az nem készült el időre.

2 eurós érme

Egy kis kuriózum éremgyűjtőknek. 2010-ben kiadott német 2 eurós emlékérmén is megtalálhatjuk a kastélyt.

Legoland

A 150 kilométerre található günzburgi Legolandban megtaláljuk a kastély LEGO kockákból felépített másolatát. Ezenkívül a müncheni Miniland terepasztalán is helyet kapott a híres bajor kastély.

Kudarcból várat

Lajos állítólag azért építtette az Új Hattyúkő kastélyt, mert a vesztes háború után hatalma és elfogadottsága is csökkent. Az uralkodó úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy ismét hatalmasnak és királyinak érezze magát, nincs más lehetősége, csak ha impozáns kastélyt épít - amit csak egy király tehet meg ...

Korán látogathatóvá vált

Az épület további különlegessége, hogy az uralkodó halálát követően másfél hónappal már megnyitották kapuit a nagyközönség előtt.

A környék

Mária híd (Marienbrücke)

Ha a környéken járunk, sétáljunk fel a Mária-hídhoz is (Marienbrücke), ami Lajos édesanyjáról kapta a nevét. A híd alatt egy 45 m magas vízesést fogunk találni, ami a Pöllat nevű szorosban folyik. A hídról a kastély teljes pompájában látható. Abban az időben a 93 méter magasságban fekvő híd technológiai mesterműnek számított.

Mária-híd és az alatta található vízesés: A hídhoz szinte minden turista felsétál, így ne lepődjünk meg, hogy az rendkívül forgalmas! Érkezzünk minél előbb, hogy elkerüljük a tömeget.

Hohenschwangau kastély

Fontos megemlíteni, hogy a Hohenschwangau kastély rendkívül közel található (ott tudjuk átvenni a jegyeket is). Érdemes a két várat kombinált jeggyel megnéznni egy napon.

Hohenschwangau kastély, Schwangau

Habár a kastély megtekinthető kívülről ingyenesen, menjünk be és tekintsük meg belülről is. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️  Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, like-old Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

Értékeld az oldalt! ⭐️ 🎉 ✨

Kedves Olvasó! Köszöntünk az oldalunkon. Ha tetszik a Trekhunt, kérünk értékeld munkánkat egy gyors csillagadással a Google-ben is. Minden értékelésnek nagyon örülünk és előre is köszönjük szépen! 

Értékelem