A szép kilátás nyomában... Csatlakozz hozzánk Magyarország legcsodálatosabb kilátóinak felfedezésében! Az utóbbi években sok helyen hallottam, olvastam arról, hogy kilátókat újítottak fel, illetve újakat építettek, de őszintén bevallva, keveset láttam eddig közülük. Ezért arra jutottam, hogy talpam alá veszem a túra utakat, és felfedezek párat. Olvashatsz a Bence hegyi kilátóról, a Dévényi kilátóról, a Makovecz Imre kilátóról, vagy akár a Julianus kilátóról is - csak, hogy egy párat említsek. S bár a napokban újra havazik, belülről már a tavaszra készülünk, s mi tehetné szebbé a tavaszt, mint számtalan új hely felfedezése?

“Lehet, hogy én vagyok a bolond a dombtetőn, de éppen onnan a legjobb a kilátás.” - Steven Tyler

Sokszor kérdezik a hegymászókat, hogy minek mennek fel oda. Mi van fent a hegyen? Én csak annyit tudok, hogy csoda! Bensőséges találkozás, csend, meghitt képek, pillanatok, győzelem. Rálátsz önmagadra, erőnlétedre. Küzdesz, és fent, hacsak egy pillanatra is arra gondolsz, megérte. Látsz mindent. Az emberek természetüknél fogva törekednek elérni a magaslatokat. Kíváncsiak, szeretik a szépet.

Ha baj van, fentről minden kiszúrató, könnyebben tudsz tájékozódni, és látsz mindent, ami körülvesz (ide van egy saját képem, majd megkeresem otthon). Ezen gondolkodás indította el, hogy a természetes magaslatokat mesterséges eszközökkel kiegészítve kilátó pontokat, kilátókat építsünk. Kezdve természetvédelmi, és erdőgazdálkodási szempontoktól, találkozunk egy-egy nyiladék, vagy erdőhatár mentén magaslessel, fokozódó igény, és cél mindennapjainkban valamit a hegy tetejére építeni, kiszolgálva ezzel, hogy vonzó turisztikai célpont legyen a helyszín, ahonnan a csodás panoráma feledteti velünk a küzdelmet, ami a hegyre vezető úton átéltünk.

Gondolkodtatok már azon, hogyan épülhet egy ilyen torony a sokszor gyalog is csak nehezen megközelíthető csúcsokon? Ennek is próbáltunk utánajárni, az építészfórum oldalán sok érdekesség olvasható a kilátóépítéssel kapcsolatban.

Különleges kilátók, még fantasztikusabb kilátások

Az emberi leleményesség, és kíváncsiság a kilátókat immáron nem csak egy-egy magaslat kitisztításával, vagy egy torony építésével végzi, hanem a sziklafal, hegyoldal mesterséges meghosszabbításával a fellegekben járva, ún. skywalk segítségével. Ilyen kilátópontot találsz Hallstatt városában is!

A kilátók, ahogy írtuk turisztikai célpont szerepet is betöltenek, ezért egyre gyakrabban találkozunk közvetlen közelükben pihenőhelyekkel, turisztikai információs parkokkal, esetleg kalandparkokkal, így egy-egy kilátó felkeresése biztosan kitölt egy egész napot, minden korosztály érdeklődési körét lekötve.

Felismerve az igényt bennünk, és másokban, elhatároztuk, hogy mutatunk Nektek néhány olyat helyet, ahol színesíthetitek emlékeiteket a magaslatban állva. Összefűzhetitek egy jó hangulatú túrával akár közösen, vagy egyénileg mindazt a csodát, amit mi emberek a hegyek tetején keresünk.

Bíztatunk, hogy tarts velünk, ha teheted a túrán, vagy ha részt veszel egy túrán, és még nincs róla élménybeszámoló, hát oszt meg velünk.

A cél, hogy eljussunk a környezetünkben lévő csodák felfedezésére.

Humormorzsa:

… és hogy hol épülnek még kilátók Magyarországon? Számtalan helyen, ott is, ahol nem gondolnád.. szóval tarts velünk, ismerd meg Magyarországot a madártávlatból.

S mi ezen célokat szem előtt tartva elhatározzuk, hogy belevágunk, szigorú túratervet készítünk, s a tavasz folyamán annyi kilátót végiglátogatunk, amennyit csak tudunk. Családostul szeretnénk végigjárni és nagyon örülnénk, ha minél többen velünk tartanátok ebben a kalandban!

Elöljáróban hoztam egy linket, ahol az ország  87 darab kilátója és kilátópontja közt szemezgethettek, összeszedtük korábbi kilátós élményeinket, amiket itt szintén meg szeretnénk osztani Veletek.Eddigi kilátásaink

Ahol rácsodálkozhattunk fentről Magyarország legszebb részeire. Olvasd el túrabeszámolóinkat, írd meg Te is, hogy merre jártál, mit láttál!

Nagy Kopasz hegy (Dévényi Antal-kilátó)

Táv: 5,7 km
Szint: 211 m

Hegyes tető (Julianus Barát-torony)
Táv: 7,7 km
Szint: 414 m

Nagy-Péter-mennykő (Regéc)
Táv: 22,5 km
Szint: 818 m

Kis-Hárs-hegy, Nagy-Hárs-hegy (Makovecz- és Kaán Károly-kilátó)
Táv: 3,9 km
Szint: 81 m

Remélem sikerült a Te lelkesedésedet is felkelteni. Ha igen, akkor olvass tovább a kiszemelt kilátó(k)ról, és induljon a felfedezés!

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old 👍 Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

Peti és Dóri 🚶‍♀️🚶‍♂️🌲