Mykonos mára már a görög szigetvilág egyik legikonikusabb szigete lett. A malmokról készült képeknél talán csak a fehér és kék apró utcácskákról készült fotókból lehetne többet megszámolni. Aki kicsit fiatalosabb pihenésre vágyik, az mind Mykonos szigetére érkezik. A legtöbb turista párjával érkezik, hogy eltöltsön egy romantikus hetet a szigeten. Őket természetesen követik a baráti társaságok, akik bulizni érkeznek, illetve a családosok sem maradnak le a gyerekekkel.

Lényegében kortól függetlenül mindenki megtalálja a maga számításait a szigeten, hiszen az nem csak mesés strandokat, éttermeket, de sok látnivalót is kínál. Ezek közül most összeszedtük neked a kedvenceinket, hogy szerintünk mik azok a helyek, amiket mindenképpen érdemes meglátogatni

A sziget beceneve görögül annyit tesz, hogy a "Szelek szigete".

Képek

Mykonos képekben - a görög sziget igazi pihenést, kikapcsolódást kínál

Hol van Mykonos?

A festői sziget az Égei tenger közepén fekszik, a Kükládok szigetcsoport tagjaként Paros és Naxos szigetek közelében. Az aprócska szigetet könnyen és gyorsan be lehet járni, ehhez pedig jól jöhet, ha autót bérelsz a reptéren. A sziget megközelíthető hajóval, komppal és repülővel is. Budapestről közvetlen járatok is indulnak ide, 2 és negyed órával felszállás után már landolhatsz is a szigeten.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Mykonos térkép - Budapest távolság
Mykonos térkép - Budapest távolság 

Térkép

Mykonos térkép - a sziget
A 85.5 km2 területű görög sziget mellett találod Delos (Dilos) és Rinia szigeteit is, amely csupán 2 km-re fekszik. Mykonos-nak nagyjából 10.000 fő a lakossága, akiknek egy része itt, Delos szigetén él. 
Térkép: Mykonos úthálózata, utazás autóval

Mykonos fővárosa

A sziget fővárosát is Mykonos-nak hívják. Itt találod a repülőteret is, a sziget nyugati oldalán.

💡
Ne lepődj meg, ha a Chora nevet hallod valahonnan, a helyiek előszeretettel hivatkoznak így a központi városra.

Mykonos repülőtér

A repülőtértől mindössze 3 kilométerre fekszik a központi város (Mykonos, Chora). Budapestről közvetlen járattal már 3 óra alatt a szigeten tudsz lenni. Repülőjegyeket már 30.000 - 50.000 forint között is találsz szezonban.

Mykonos város térkép
Mykonos város térkép

Látnivalók

Ahhoz, hogy segítsük a tájékozódást, mindenhol megadjuk a látnivaló nevezetesség és Mykonos városa között a távolságot.

Mykonos malmok (0 km)

A sziget egyik legismertebb jelképe az a csoportnyi szélmalom, amiket a velenceiek építettek a 16. században, és amik a főváros majd minden pontjáról látszódnak. Amennyiben hajóval közelítenéd meg a szigetet, akkor először a malmokat fogod meglátni a vízről. Ez közel sem véletlen, annyira közel építették a kikötőhöz őket, amennyire csak lehetett, hogy ezzel is segítsék a hajókról a lerakodást.

Mykonos malmok

A nap minden szakaszában különleges látványt nyújtanak ezek az építmények. Egyesek arra esküsznek, hogy kora reggel a legszebbek, míg mások szerint este kell őket megcsodálni. Reggel általában kisebb a tömeg, de az este egyszerűen más, különlegesebb, ahogy lemegy a nap. Ha teheted, akkor nézd meg mindkét időpontban.

A szigeten összesen 16 malom maradt meg, amik egészen a 20. századig üzemeltek is. Ezek közül 7 található a városon belül, míg másik 5 néhány száz méterrel arrébb. Az utóbbiakat együttesen Kato Millinek hívják a helyiek. Távolság Mykonos városától: 0 km.

💡
Tipp: ha szeretnél hazahozni szuvenírt, akkor a híres mykonoszi malmok ideális biztos lesz. 

Kis Velence (0,5 km)

Ez a festői városrész Mykonos szigetének fővárosának, Chora-nak tengerparti negyedében található, és tele van színes, hagyományos halászházakkal, éttermekkel és bárokkal. Ahol a malmok sora véget ér, ott kezdődik Kis Velence. A sziget a 14. században velencei fennhatóság alá került, ami egyaránt kihatással volt a helyi kultúrára és az építészetre is. A városrészben sok középkori épületet találhatsz, ugyanis a tehetősebb kereskedők és hajóskapitányok előszeretettel építkeztek, és számos ilyen lak fennmaradt.

Little Venice - Kis Velence, Mykonos

Kis Velence a régi épületei mellett a hangulatos, szűk utcáiról is ismert, amik közt bármikor el lehet veszni anélkül is, hogy eltévednél. A hely kisugárzása miatt itt minden séta romantikusnak hat. A velencei atmoszférát azok az éttermek adják, amik a parton épphogy a víz felett helyezkednek el egymás mellett. Ha egy jó bulit keresel, akkor este is érdemes elnézni erre a környékre, több szórakozóhely és bár is található itt. Távolság Mykonos városától: 350 méter a városközponttól.

Matogianni utca (0 km)

Ha már szóba kerültek a bulik, akkor egyszerűen elkerülhetetlen a sziget ütőere, Mykonos városának a főutcája, a Matogianni utca. A macskaköves, többnyire fehér házakkal övezett utca észak-dél irányba szeli ketté a várost. Ez a hely nemcsak az éjszakai élet központja, hanem a mykonos életérzés megtestesítője is.

Mykonos fehér utcái - a képekkel ellentétben mindig pezseg az élet

A szórakozóhelyek mellett kiváló kávézók, éttermek, bárok és boltok is találhatók itt. Előkelő éttermeket és kicsi tavernákat ugyanúgy találsz itt. Kézműves ruhadarabokat ugyanúgy beszerezhetsz ebben az utcában, mint a különleges, helyi készítésű ékszereket vagy a helyi művészek legfrissebb alkotásait.

A Matogianni utca rendkívül népszerű, ennek minden előnyével és hátrányával. Az élet itt mindig pezseg, mindig történik valami, de éppen emiatt a néha hatalmas itt a tömeg. Ha nem szereted a túlságosan zsúfolt helyeket, akkor nem biztos, hogy annyira élvezni fogod az itt eltöltött időt napközben, úgyhogy inkább nézz vissza kicsit később, hogy átjárhasson téged is az utca hangulata. Ez Mykonos főutcája.

Paraga strand (6 km)

Mykonos déli partján, a Paraga strandon található a Kalua tengerparti bár és étterem. Paraga a sziget egyik legszebb és egyben legelitebb strandja, míg a Kalua ötvözi a strandolás, a pihenés és a szórakozás élményét.

Mykonos - Paraga strand

A kulináris élményekről a helyi étterem igyekszik gondoskodni, aminek a kínálata a prémium érzetet kívánja ötvözni a hagyományos görög és mediterrán fogásokkal. A bárban egész nap DJ gondoskodik a jó hangulatról, de délután 5-ig csak visszafogottan, hogy a pihenni vágyókat se zavarja a zene. 5 óra után azonban egyre hangosabb lesz a zene, a pihenés helyét pedig átveszi az önfeledt szórakozás lehetősége. Sajnos a bár nem éppen pénztárca kímélő.

Mykonos Óváros (0 km)

Mykonos óvárosa szinte teljesen egybeolvad a város többi részével, helyileg annyiban meghatározható, hogy jellemzően a városházától keletre fekvő településrészt tekisntik a részének.

Pertos pelikán, Mykonos jelképe

Az itteni házak közül nem egy a 18. században épült. Ha egy valamit mégis érdemes kiemelni belőle, amit mindenképpen érdemes megnézned, akkor az a régi kikötő és környéke, ahonnan príma kilátás nyílik a tengerre, és ahol bájos kis kávézókban szürcsölheted a feketédet.

A régi kikötő leghíresebb lakosa Petrosz, a pelikán. A nagytestű madár a sziget élő kabalája, és rendkívül barátságos természet, akár fotózkodni is megpróbálhatsz vele. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy ne bánts és ne ijeszd meg őt.

Az óvárosban különösebb cél nélkül is érdemes elindulni, csak a felfedezés kedvéért. Nem fogsz csalódni, biztosan hamar fel fogsz fedezni egy olyan zugot, ahova be akarsz nézni, és el akarsz majd tölteni egy kis időt. Mivel nagyrészt macskaköves az út, érdemes olyan lábbelit választanod, ami stabilan tartja a bokáidat. Cím: Old Town Mikonos, Agias Kiriakis, Mikonos 846 00, Görögország

Kleopátra háza (16 km)

Delos a Mykonos szigetétől nyugatra található kisebb sziget, ahová egy óra alatt lehet átjutni komppal. Itt találod Kleopátra házát, ami egykoron egy gazdag athéni házaspáré volt.

Mykonos - Kleopátra háza

Az épületben két hatalmas szobor áll. Az egyik a névadó Kleopátra mása, míg a másik egy Dioszkoridész nevű személyt jelképez. Ezek a szobrok a házaspárt szimbolizálják, mivel őket is így hívták. A szobrokon kívül mozaikok, illetve fehér és kék színű márványdarabok is találhatók itt. Mivel Kleopátra háza közel fekszik a kikötőhöz, ideális hely lehet ahhoz, hogy kiélvezd innen a tenger látványát. Távolság Mykonos városától: 15 perc autóval, majd 1 óra komppal, 16 km.

Delos Történeti Múzeum (16 km)

Delos szigetére nemcsak Kleopátra háza miatt érdemes átkompozni, hanem a hely történelmi varázsa miatt is. A Történeti Múzeum hatalmas gyűjteménnyel várja a látogatókat, köztük számos ókori lelettel. A gyűjtemény jelentős része az időszámításunk előtti 7. és 1. század közötti időszakból származik, de olyan, agyagból készült használati tárgyakat is őriznek, amik közel 4,500 évesek.

Mykonos - Delos régészeti lelőhely és múzeum

A régészeti lelőhelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A feltárt és nyilvános rész bejárása egy több órás kirándulásnak is megfelel. Azt ásatások során felfedeztek itt egy ősi színházat, ami egészen elképesztő látványt nyújt, főleg az egykori nézőtér tetejéről letekintve. Szintén érdemes megnézni a 2,700 éves Oroszlánok teraszát, a délosziak egykori templomát, a mínosziak szökőkútját és a piactereket.

  • A múzeum címe: Archaeological Museum of Delos, Dilos - Mikonos, Dilos 846 00, Görögország
  • A régészeti lelőhely címe: Archaeological Site of Delos, Dilos 846 00, Görögország
  • Távolság Mykonos városától: 15 perc autóval, majd 1 óra komppal, 16 km
💡
Jó, ha tudod: ha Athénban jársz, akkor is láthatsz delosi leleteket, ugyanis a gyűjtemény egy részét a görög fővárosban őrzik az Athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban.

Panagia Tourliani kolostor (8 km)

A Panagia Tourliani kolostor Ano Mera falujában, a fővárostól mintegy 8 kilométerrel található, majdnem a sziget közepén. Először a 16. század közepén épített itt kolostort két szerzetes. Jelenlegi nevét 1767-ben nyerte el, amikor felújították, valamint egy Szűz Mária jelképet találtak a közelben.

Panagia Tourliani kolostor, Mykonos

A fehér épületet jellegzetes, élénkpiros ablakok és ajtók díszítik, és a kupolája is hasonló színben pompázik. A templom mellett egy gyönyörű, márványból készült szökőkutat is találhatsz. Az épületen belül szintén 18. századi, fából készült ikonokat láthatsz, amiket egy firenzei művész készített, és különböző apostolokat és szenteket ábrázolnak.

A kolostorhoz tartozik egy kicsi múzeum is, ahol fafaragványokat, hímzéseket, mellényeket és szent ikonokat is őriznek. A múzeumban pihen a templom legelső harangja is.

  • Cím: Monastery Of Panagia Tourliani, Ano Mera 846 00, Görögország
  • Távolság Mykonos városától: 15 perc, 8 km

Armenistis világítótorony (8 km)

A sziget északi csücskében található az Armenistis világítótorony, az egyik legnevezetesebb látnivaló Mykonoson. A nyolcszögletű, fehér épület 1891-ben építették, és azóta 10 másodpercenként fehér villódzó fényt ad ki magából. Noha nem lehet betérni, de a kilátás miatt mindenképpen érdemes megtenni ezt a rövid utat.

Armenistis világítótorony, Mykonos

Mykonos szigetére visszatérve viszont be lehet térni az Égei tenger Tengerészeti Múzeumba, ahol többek között az Armenistis világítótorony eredeti részeiből is őriznek párat, mint például a századfordulón használt jelzőfényt. Távolság Mykonos városától: 20 perc, 8 km.

Panagia Rodario katolikus templom

Szintén Chora városában található a Panagia Rodario katolikus templom, mely a helyi hívek mellett a turisták kedvenc helye is. Sajnos nagyrésze 1991-ben egy tűzvészben megsemmisült, de néhány évvel később megjavították. Mykonos egyik leglenyűgözőbb látnivalója.

Gyzi

A Gyzi vár egy dombon található Mykonoson, méghozzá Ano Mera falu felett. Bár ma már csak romjait tudjuk megfigyelni, szuper elhelyezkedéséből adódóan szép kilátás nyílik innen a sziget területére.

Panagia Paraportiani

A Panagia Paraportiani kápolna Mykonos talán legtöbbet fényképezett temploma. Chora városában található, és egy jellegzetes, fehér aszimmetrikus templom, amely a 15. századból maradt fent.

💡
Érdekesség: Petros, a pelikán: Pelikán Petros (magyarul: Pelinkán Péter) az évek során a sziget kabalája lett. Bár az „eredeti” Petros 1954-ben érkezett Mykonos szigetére, és a ’80-as évek közepéig élt itt, amikor sajnos balesetet szenvedett és elhunyt, méltó utódját hamar megtalálták. Ennek okán nevezhetjük II. Petrosnak is, nem fogja bánni, kifejezetten szeret a fotóknak pózolni és leginkább a Panagia Paraportiani kápolna mellett szokott járni-kelni.

Mykonos komppal

Mykonos megközelíthető hajóval és komppal is. Amennyiben saját autóval mész, Athén közelében lévő kikötőkből fogsz indulni. Itt komppal tudsz átkelni a szigetre. Kompokat a Go-Ferry oldalán is tudsz keresgélni, ahol szezon alatt naponta 6 - 8 járat is indul. Az útért tudsz bankkártyával is fizetni, a jegyeket pedig előre online meg tudod venni. Az útra körülbelül 5 órát számolj. 2 főre autóval az út (csak oda) nagyjából 90 euróba fog kerülni.

Időjárás

Mykonos szigetén a nyár jellemzően meleg, de nem forró, ezekben a hónapokban 28 fok körül alakul az átlagos csúcshőmérséklet. Nagyritkán 40 fok fölé emelkedik a csúcshőmérséklet, ugyanakkor sokkal gyakoribb, hogy 35 foknál tetőzik napközben a csúcs. Ez viszont csak szélcsendben állja meg a helyét, ami ritka ezen a szigeten. A légmozgások egyrészt 30 fok körül tarthatják a napi csúcshőmérsékletet, másrészt kedveznek a vízi sportok szerelmeseinek.

Mykonos történelme (röviden)

A görög mitológia szerint Mykonos szigetén küzdött meg Zeusz a Titánokkal, valamint Herkules is győzedelmeskedett a szigeten egyik csatájában. A sziget amúgy Apolló egyik leszármazottjáról kapta nevét, Mykonos uralkodóról.


Mykonos szigetén könnyedén megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb kikapcsolódási formát. Hogyha nyugodt és békés sétákra vágysz, akkor ugyanolyan jól fogod érezni magad, mint akkor, ha inkább kieresztenéd a gőzt és buliznál egy hatalmasat. Az apró sziget varázsa, hogy ezt a kettőt akár ugyanabban az utcában is megteheted.

Reméljük most már többet tudsz a szigetről és a látnivalókról is. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️ Hasonló és hosszabb bemutatókat, kiránduló és túraleírásokat folyamatosan posztolunk Facebook oldalunkon. Ha szeretnél róluk értesülni, like-old oldalunkat, vagy iratkozz fel hírlevelünkre.

➡️ ➡️ Facebook link 👍