Murau és Kreischberg neve egészen biztos, hogy valamennyi itthoni síelésről szóló beszélgetés során felmerült már legalább egyszer. A klasszikus sípályák egyike, amely már elég messze van ahhoz, hogy kiszakadj az itthoni taposómalomból, de mégis közelebb, mint mondjuk Tirol, vagy a Francia-Alpok.

Saját élményekkel fűszerezve bemutatom az osztrák sípályát minden hasznos információval, hogy miért is érdemes odalátogatnotok, és hogy a síelés mellett milyen programokkal üthetitek el az időt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Murau - Kreischberg és Semmering - Stuhleck a két legnépszerűbb osztrák síterep a magyar síelők között. Ennek legfőbb oka, hogy ez a két pálya fekszik a legközelebb a határhoz.

Áttekintés

Murau - Kreischberg Pálya információk
Távolság Budapesttől kb. 480 km / 5-6 óra
Pályák hossza 42 km
Pályák száma 19 pálya
Kék Pályák száma pálya (17 km)
Piros Pályák száma pálya (16 km)
Fekete Pályák száma pálya (9 km)
Liftek száma 13 lift (6 húzólift, 4 ülőlift, 3 kabinos felvonó)
Magasság 868 - 2118 m
Szintkülönbség 1250 m
Hóágyúzott? igen
Van magyar oktatás? igen
Esti sízés? nincs
Boardosoknak ajánlott? igen
Liftek nyitvatartása 08:30 - 16:00
Napijegy ár - felnőtt 50 euro között
Online jegyvásárlás? van

Térkép - A síterep térképe

Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria
Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria | Forrás: bergfex

Murau és Kreischberg megközelítés

Murau népszerűségének egyik titka az elhelyezkedése. A rendszerváltást követően, mikor számtalan család kezdte felfedezni a Mátra és a Normafa lankáin túlmutató síövezeteket, Szlovákiában és Szlovéniában még messze nem volt ilyen fejlett és változatos pályarendszer.

A legközelebbi - és így egyértelmű - választás tehát Ausztria volt. Többek között ennek is köszönhető, hogy sok hazai síelő számára a mai napig az osztrák Alpok jelenti az igazi síparadicsomot. Ha pedig Ausztria, akkor a Murau városánál elterülő Kreischberg a jó döntés!

Budapestről 450-500 km-es távolságban található, attól függően, hogy az M1 vagy az M7 autópályán tervezitek az utat. Kocsival - egy szuszra - öt és fél óra alatt értek le, bár inkább fel, hiszen Murau környéke már több, mint 800 méterrel a tengerszint felett fekszik (a hegy pedig innen magasodik 2000 méter fölé).

Murauba autóval és szervezett busszal egyaránt el lehet jutni, de ha többen vagytok és bejárnátok a környéket is, mindenképpen menjetek kocsival!

Murau térkép - Budapest távolság
Murau térkép - Budapest távolság 

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Miért ilyen népszerű Murau síparadicsoma?

  • Csak 5 - 6 órára Budapesttől
  • Hosszú pályarendszer

A Kreischberg hegy szerencsés formáinak köszönhetően a környező területek sípályáinál sokkal hosszabb és magasabban fekvő pályarendszert kínál. A legmagasabb pályapontja 2100 méteren helyezkedik el, ahonnan a kilátás sem mindennapi. 18 féle pálya összesen 42 km-en terül el, amely közel a duplája a hasonló távolságban lévő helyeken elérhető hossznak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a család minden tagja találhat kedvére való pályát. Kezdőknek és kicsiknek szánt kék pályából 17 km áll rendelkezésre és - szó szerint - csúcs, hogy ők is egészen a hegytetőről indíthatják a lesiklást (vagy éppen a hóekét).

Ha nem most kezditek a csúszást, akkor tekintélyes 16 km piros és 9 km fekete pályán tehetitek próbára magatokat. A pályarendszer varázsát a látványon túl a magasság és szerencsés fekvés miatti remek hóminőség is segíti. Ha pedig Holle Anyó nem rázná ki a vánkost, hóágyúkkal gondoskodnak a megfelelő terepről.

Rosenkrantzhöhe

A 90-es évek vége óta folyamatosan fejlesztették Murau pályáit, melynek eredményeképpen az elmúlt két évtizedben fokozatosan kapcsolták be a Kreischberg melletti szomszédos csúcs, a hangyányit magasabb Rosenkrantzhöhe lejtőit is.

A fejlesztések során azonban nem csupán a síelőket tartották szem előtt: a snowboardosok megkapták Európa legnagyobb havas félcsövét és a kiszélesített pályáknak köszönhetően Murau board-paradicsomként is népszerű.

2003 óta számtalan snowboard és sí világbajnokságnak, valamint kupaversenynek adtak otthont.

Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria
Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria | Forrás: bergfex

Murau sípályák

Az értékmegőrző használata után a pályarendszer hosszúsága miatt érdemes előre megtervezni ki-merre fog csúszni. Ha kiválasztottátok a megfelelő nehézségi fokozatot, javaslom, hogy kezdjétek a hegytetőn és menjetek le egészen a középső állomásig (Mittelstation). Ha pedig meredekebb élményre vágytok, ugyanezen a vonalon indulva egész a hegy lábáig síelhettek a fekete pályák egyikén.

Népszerű pályák:

  • Kék 4c sípálya: tipikus kezdő, széle kék pálya, csákányos lifttel (általában a 14-es pályával együtt lehet idővel fokozni az élményeket) ha teljesen kezdő vagy, akkor ezt a pályát ajánlom.
  • Kék 2 és 2a sípálya: a 4-es pályához képest szélesebb, nagyobb forgalmú pálya. Ha teljesen kezdő vagy, de itt kezd. Ide inkább már 2. nap gyere. A pálya végén lesz egy nagyobb meredek rész a lift mellett, ode kell egy kis kurázsi.
  • Piros 18 pálya: az én személyes kedvencem, immár 2 éve töretlenül. Sosincs tömeg, lehet bénázni, de aki jól síel, Ő tud száguldozni. A lift ami visszavisz a tetejére gyors, kényelmes - és kevesen használják. A piros 18 teteje egy meredek szakasszal kezdődik, ami kezdőként kicsit combos.
  • Piros 17: szintén egy " eldugottabb" piros pálya, ami tökéletes gyakorlásra, illetve már haladó síelőknek is jelent kellő kihívást.
  • Fekete 1, 1a, 1b: A pálya alján található fekete pálya minden haladóbb síelő kedvence. Viszont azzal számolj, hogy sokan vannak rajta - és mindig sokan vannak rajta; és délután már buckás a pálya nagyon.  
  • Fekete 16: itt tényleg kevesen síelnek, mert elég meredek a pálya, viszont kényelmes lifttel. Viszont délután már a napsütés miatt a pálya alja bevizesedik.
  • 12 síszafari: Élvezetes, izgalmas kacskaringós pálya. Próbáld meg délelőtt besíelni ha nem vagy edzésben, mert nap végére fáradt combokkal nehéz dolgod lesz.

Hütték

A pályákhoz 5 hütte (hegyi étterem) is tartozik, ahol a klasszikus osztrák “síkaján” (kolbász vagy csülök, és sör) túl ma már a megszokott kontinentális ízek közül is választhattok.

Hütték és bárok

  • Mittelstation hütték: Grillboden & Edelweisshütte
  • Kreischbergwirt hütte (legnépszerűbb)
  • Rieglerhütte
  • Panorama restaurant hütte
  • Schluckspecht hütte

Bár a hely elemi lényege a lesiklás, ha valaki elfáradt, bőven akad hova leülni. Érdemes naponta többször is megállnotok, hogy élvezzétek a páratlan panorámát. Ha szerencsétek van és nincsen köd vagy nagyon szakadó hó (egy hosszabb tartózkodás esetén ebbe belefuthattok, de inkább a folyamatos jó idő a jellemző), akkor egyszerűen zseniális a kilátás - különösen a két hegytetőről.

A hőmérsékletre sem lehet panasz: fent az alacsonyabb hőmérséklet sokkal melegebbnek érződik, hiszen a nap sugarai a kevesebb felhő és a magaslati levegő miatt erősebben érnek bennünket. Emiatt semmiképpen ne felejtsetek otthon naptejet - különösen a gyerekek arcára nagyon figyeljetek oda!

Murau - Kölcsönzés, bérlés

Ha nem itthon kölcsönöztök, hanem kint Ausztriában akkor a legegyszerűbb ha az Intersport-ban teszitek azt, ami közvetlenül a pálya alján helyezkedik el. Ez mindenbizonnyal a legkényelmesebb megoldás. Természetesen nem a legolcsóbb - ami az lenne, ha itthon kölcsönöztük hosszabb időre; viszont ha gond és macera itthon a logisztika, vagy nincs időd félnapot a kölcsönzéssel bajlódni, akkor irány az Intersport.

Innentől viszont nincs mentség! Bakancsra fel és irány a sílift.

Ha a sima lesiklást feldobnátok valamivel, akkor irány a gyorsasági pálya, ahol akár 80km/h sebességig gyorsulhattok - ha mertek… A bérlet ára nem tartalmazza, de semmiképpen ne hagyjátok ki a tubingot, amely havas megfelelője az aquaparkokban való csúszdázásnak! Huppanjatok rá egy felfújt, mentőövhöz hasonló eszközre és már száguldhattok is a biztonságos, de nagyon menő pályák egyikén.

Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria
Murau Kreischberg térkép - sípálya, Ausztria | Forrás: bergfex

Szezon

Murau és Kreischberg egész évben várja a látogatókat, hiszen túrázni, sportolni mindig lehet a környéken. Síparadicsom lévén persze engem is inkább a téli nyitva tartásuk érdekelt: a konkrét dátum évente változik, de ami biztos a síszezon december elejétől (általában az első hétvége a nyitónap) április közepéig tart.

Ha viszont a kérdést a hó minőségéről közelítjük meg, akkor december nem a legjobb választás. Én egyszer máricusban, egyszer április elején voltam, mindkétszer remek hóviszonyok között. Helyi oktatók szerint január közepétől március végéig van a legjobb hó.

Nyitvatartás

Murauban nincs esti síelés, ezért a sípályák a délutáni zárás után csak másnap reggel nyitnak ki. A lifket reggel 08:30 - 16:00 óra között közlekednek.

  • Várható nyitás: December 5. (2020)

Belépők, jegyárak

Kreischberg-re érdemes előre megvenned online a jegyeket. Választhatsz egynapos, reggeli, vagy többnapos belépők közül, sőt, akár még órás jegyet is.

Mint mindenhol, itt is van kedvezmény a gyerekeknek és a diákoknak.

Egész napos belépők

  • Egész napos felnőtt jegy: 48 euro
  • Egész napos gyerek jegy: 24,50 euro
  • Egész napos diák jegy: 38,50 euro

Reggeli belépő 13 óráig

  • Felnőtt: 42 euro
  • Gyerek: 21,50 euro
  • Diák: 33,50 euro

Egy órás belépő

  • Felnőtt ár: 29 euro
  • Gyerek ár: 15 euro
  • Diák ár: 23 euro

Továbbra is az egész napos belépő éri meg a legjobban árban, hiszen 2x1 órás jegyár magasabb, mint a felnőtt napi belépő, és alig 6 euróval drágább, mint a délelőtti jegy. Az egyedüli eset, amikor megérheti nem a napi belépőt venni, az a hazautazás napja, ha még délelőtt csúsznátok...

Murau gyerekekkel

A kreischbergi sípályák bőven kínálnak gyerekprogramokat.  A pályarendszer jobb oldalán lévő Dínóparkban játékos módon tanulhattok síelni a kicsikkel. A Yabaa Dabba Doo Landben a gyerekek olyan vicces karakterekre számíthatnak, amelyek minden bizonnyal megkönnyítik a gyakorlást.

Mivel jómagam is a muraui sípályán bukdácsoltam össze az első métereimet, bátran állíthatom, hogy a pálya alkalmas arra is, hogy a gyerekek picit lazább szülői felügyelettel síelhessenek.

Nincs is nagyobb élmény, mint mikor először teljesítik a rájuk szabott könnyedségű kék pályát és felülve a tárcsás felvonóra, mennek jelentést tenni a hüttébe a szülőknek. Mi pedig szülőként egy-egy forralt borba kapaszkodva hallgatjuk izgalmas történeteiket a dínókról vagy Frédiről és Béniről.

Hány éves kortól lehet síelni tanulni?

Általában 6 éves kor alatt nem javasolt a síelés elkezdése. Ennél fiatalabb életkorban még nincsen meg a síeléshez szükséges tartásuk a gyerekeknek, az izomzatuk és bizony a fegyelmük sem. Iskolaérett kortól azonban már minden további gond nélkül szokták vállalni az oktatók.

Természetesen mint mindig, vannak kivételek. Ha pl van egy nagyobb testvér, akivel együtt tud elkezdeni a kisebb gyerkőc síelni, egyéni oktatásban általában vállalják az oktatók. Ebben az esetben akár 5 éves kortól is meg lehet már próbálkozni az oktatással. Csoportba 6 éves kor alatt általában nem vállalják a gyerekeket.

Kreischberg oktatás

Bárhol külföldön járva, mindenkinek az az leső számú célja, hogy anyanyelvű oktatót találjon. Szerencsére Murau pályáin könnyű dolgod lesz, mert több magyar síiskola is működik. A Richi's Skischule az egyik legnépszerűbb és legismertebb iskola, amit a központi felvonó és hütténél találsz.

Azzal mindenképpen számolj, hogy az oktatók nagyon tele vannak szezonban! Mi többször is jártunk úgy, hogy 2-3 napig nem volt szabad oktató, csak délután 2 óra után, amikor már nem akartunk oktatást - hiszen mindenki fáradtabb, a pálya buckásabb.

Síoktatás, sísuli árak

  • 6 nap: 165 euro
  • 3 nap: 135 euro
  • Csoportos napi oktatás: 67 euro
  • Magánóra: 53 euro / óra

Boltok és éttermek

A folyamatosan karbantartott és fejlesztett pályarendszeren túl remek ellátást is nyújtanak a kreischbergi pályán. Murauban számtalan boltban (pl. az itthon is ismert Lidlben, vagy Aldiban - Ausztriában Hofer) töltekezhettek fel az egész napos sporthoz, de felérve sem kell nélkülöznötök semmit.

Murau és környéke

Murauba csakis több napra érdemes menni, ahhoz ugyanis elég hosszú az út, hogy csupán néhány órára ruccanjatok ki. Ilyenkor azonban jól eshet, ha beiktattok egy pihenőnapot, ehhez pedig a város és környéke kiváló partnerek. A helység az Alpok által körülölelt völgyben fekszik, körbevéve kirándulóhelyekkel.

A téli hónapokban szigorúan a vezetett túrákat javaslom, melyre számos lehetőségetek akad. A gyaloglás mellett kipróbálhatjátok a valódi hegyi biciklizést, és ha különösen jó labdaérzéketek van, akkor van itt egy golfcentrum is.

A városban is akad látnivaló: személyes kedvencem az Obermurau kastély, ahonnan remekül belátni a környéket anélkül, hogy különösebben hegyet kellene mászni. Aki szeretné mélyebben is beleásni magát a helyszín történelmébe, akár bronzkori és ókori római emlékekről is olvashat.

Nem beszélve arról, hogy Mátyás király jóvoltából 10 éven keresztül mi, magyarok is megszállva tartottuk Muraut. Sajnos ez utóbbiról múzeum híján nem emlékeznek meg. Egész pontosan egy múzeum mégis található itt, azonban ez inkább ízlés dolga: a fókusz ugyanis a sör.

Összegzésül - Miért is Murau?

Ha még nem síeltetek és most kezdenétek, ha belefér egy pár órás autóút, de nem mennétek el Nyugat-Ausztriáig (vagy messzebb), ha családosan mennétek és szeretnétek a gyerekeknek is megfelelő sportot találni, ha változatos sípályákat szeretnétek megfizethető áron, akkor irány Murau és Kreischberg!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?