Régi vágyunk, és a jelen nagy kihívása is egyben bemutatni azoknak az alkalmazásoknak (appoknak) a körét, amely a szabadban eltöltendő időnket segíti, szolgálja. Ezért új cikksorozatot indítunk, melyben számos alkalmazást áttekintünk, véleményezünk. Jelen írásunkban ismertetjük, hogy mi alapján választjuk ki a tesztelésre kerülő alkamazások körét.

Mikor elkezdtem megismerni a tájékozódás alapjait, közel 15 éve, szigorúan papír alapon oktatták nekem az útvonalkövetés, és térképolvasás rejtelmeit, tájoló segítségével. A GARMIN jóvoltából már megjelentek műhold alapú GPS rendszerek, de mind papír alapról digitalizált térképre helyezett, gyakran pontatlanul.

A digitalizáció korában természetes, hogy rohamos fejlődésnek indult azóta a technológia: pontosabbak lettek a GPS-ek (2-6 méter pontossággal mutatja már hol vagyunk) helymeghatározásai, a technológia elérhető mindenki számára a telefonján keresztül, és megjelent számos alkalmazás, amely segíti  használatukat, rendelkezésünkre áll a navigáció, és számos egyéb hasznos kiegészítő attól függően milyen célra használjuk.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Papír alapú térképek?

A térkép a földfelszín vagy valamely részletének arányosan kisebbített, felülnézetben, tehát alaprajzszerűen készült képe, méghozzá olyan, ami a terepet a valósághoz hűen ábrázolja. (Halász Miklós: Tereptan és térképismeret, 1987)

Hagyományos definíció szerint a Föld vagy más égitest felszínének, vagy a felszínre vonatkoztatott természeti és társadalmi típusú tárgyaknak és jelenségeknek meghatározott matematikai szabályok vagy mértani törvények szerint síkba vetített, méretarányosan kisebbített, általánosított, és sajátos grafikai jelrendszerrel bemutatott felülnézeti ábrázolása. Modernebb megközelítésben nevezhetjük inkább térbeli vonatkozások mértékhez kötött és rendezett modelljének.

Forrás: wikipedia

Ismerősöktől, az internet világától kértünk segítséget, hogy begyűjtsünk számtalan alkalmazást, ami alapján megtudhatjuk mi mit használnánk.

Rossz hírünk van.. Nem sikerült feltérképeznünk valamennyi mobil alkalmazást, így az egyik legfontosabb kiindulás szűrő, hogy egy pillanatot tudunk csupán megörökíteni, hogy most a fejünkben milyen alkalmazásokat találunk, látunk, amelyeket hasznosnak, használhatónak tartunk.

Azonban egyúttal segítségeteket is kérjük, hogy ha találtok a mi látóhatárunkon kívül lévő app-ot, oszd meg velünk használhatóságát, tapasztalataidat.. Legyen itt egy fórum, egymást segítve, hogy mely eszközök használata segíti a kalandunkat.

Célunkat, hogy felkutassunk a legjobb applikációt az adventure tevékenységhez azzal kezdtük meg, hogy felállítottunk értékelési szempontokat, amely alapján a fókuszunkba került alkalmazásokat szűrtük:

MapMyHike, MapMyWalk, SloveniaTrails, HikingSlovakia, Trailforks, Rutas Senderismo, Kmoot, Túrám, AllTrails, EarthMate, E-Wlak Free, My Trails, Gaia GPS, OSMTracker, TrekkBuddy, HuMap, Outdoor Atlas, Outdooractive, Mapy.cz, OfflineMaps, Back County Navigator, Mapillary, OruxMaps, Locus Maps, Vespucci, Keypad-Mapper 3, NextGIS Mobile, Maps, OSM, Street-Complete, Swiss Map, Switzerland-Mobility, Alpenverein, Duna-Ipoly, Kéktúra, Országos Kéktúra, MTB Project, ViewRanger, Trailviewer, MacsAdventure, Mountain Project, hiking Map Poland, TTRmAPP, AlpineQuest, Simply Walking, Altimeter, SnowSafe, ramblr, AAT, Walk Tracker, MAP Marker, GPX Viewer, Simple Track Editor, GPS Map Camera, Wikiloc, WikiJourney, Survival Manual, Survival Tips, Army Sorvival handbook, Hegyi Mentőszolgálat, Mountainee-Ring, Suntimes, Easy Climbing Grades, Elsősegély… és még néhány akik szembe jöttek

… és íme, a további szempontok, ami igazból azt a célt szolgálja, hogy a végtelenből emberi léptékben is értelmezhető mennyiségű applikációszámot kapjunk. Ez nem jelenti, hogy jó app-ot vettünk csak figyelembe, de azt se, hogy az összes rossz. Ezért kérjük, egészítsetek ki minket tapasztalataiokkal.

Minden szempontot értékeltünk 1-től N-ig pontoztuk (az első ismérv a legkevesebb pontot érő, míg az utolsó a legtöbbet az egyes szempontok szerint), összeadtuk a pontokat, és a legtöbbet kapó alkalmazások kerültek további elemzéseink fókuszába.

  • szempont az alkalmazás elérhetősége: havidíjas, egyszeri díjas, vagy ingyenes.
  • térkép választék: egyféle beépített térkép; egyféle térkép rétegekkel; választható térképek; választható térképek rétegekkel.
  • saját egyedi térkép: nincs, van (alap), van(gazdag tartalom), van (testre is szabható).
  • nyomvonal mentés és megosztás: csak alkalmazáson belül ment; fájlba ment az eszközön; fájlba ment és megoszt; felhőbe ment; felhőbe ment közösségi megosztással.
  • internetkapcsolat szükséges: igen (on-line térkép); nem (off-line letölthető térkép/ek); igény vagy térképfajta szerint (állítható on-line/off-line üzemmód).
  • túraútvonal ajánlatok (kalauz): túraajánlók nélküli, „beépített” szerkesztett túraajánlatok, közösségi túraajánlók (felhasználó is megoszthat).
  • útvonaltervezés és navigáció: nincs, csak on-line, off-line.
  • extra funkciók: …pl. túra statisztikák megtett útról / tervezett útról. [amennyi van, annyi pont]
  • helyfoglalás (MB): számérték (applikációra) + indikatív érték 1-1 térképre.
  • térkép „szeletelhetősége”: *(nem); **(országonként); ***(megyénként); ****(tetszőleges terület)
  • alvó módban is rögzít/navigál: nem; igen, gyengébb minőségben; igen, jól.
  • energiafelhasználás [… tel.típusra; 100% feltöltött akkuval indulva; bekapcsolt GPS vevő mellett, folyamatos trackelés/navigáció esetén]: *(fél napon belül lemerül), **(fél-1 túranapot bír), ***(több mint 1 túranapot bír)
  • használhatóság, felhasználó-barátság [szubjektív szempont] +”szerethető” funkciók: multifunkcionalitás.
  • nyelvek: beépített xxx, válaszható: x/y/z/…

A fentiek rövid use tesztjét követően leszűkítettük látókörünkbe került applikációkat:

Navigációs app-ok

  1. Maps.ME
  2. OsmAnd
  3. OutdoorAtlas
  4. Mapy.cz
  5. LocusMap
  6. OruxMaps

Multi applikációk

  1. Alpenverein
  2. Outdooractive
  3. Túrám
  4. TrekBuddy
  5. Mapillary

Hamarosan jelentkezünk a teszteredményekkel, addig is sok-sok természetközeli élményt, jó túrázást kívánunk Nektek!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?