Ebben a cikkben három újabb faktort vizsgálunk meg a síterep kíválasztását illetően, amit egy családi síelés esetén célszerű figyelembe venni.

  • Milyen távolságra van az otthonunktól?
  • Mennyire hóbiztos a pálya?
  • Mennyire forgalmas a síterep?

A sorozat előző részében a pályaméretet és a liftek milyenségét néztük meg, mint a döntést befolyásoló faktorok. Ha még nem olvastátok azt a cikket, akkor érdemes azzal kezdenetek.

? Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb síterepet? - 1. rész

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.


Milyen távolra utazzunk? Mi éri meg?

Mi az ideális távolság, merül fel sokakban a kérdés.

Ennek a a megválaszolása, attól függ, hogy egy család mennyi időt, energiát és pénzt tart gazdaságosnak rááldozni a síelésre. Természetesen a rááldozott idő, energia és pénz mennyisége függ attól, hogy hány napra szeretnének menni, vannak-e gyerekek, melyik szezonban szeretnének menni, stb.

Kétféle csoport létezik:

  1. Akik már az utazás napján síelni szeretnének
  2. Akik csak az utazás másnapján kezdenék a síelést

Akik már az utazás napján síelni szeretnének

A legtöbb síterep 8:30 körül nyit. Tapasztalt síelőként javasoljuk, hogy minden sínapot korán érdemes kezdeni és lehetőség szerint korábban is befejezni.

Reggel még nagyon kevesen vannak a frissen kezelt pályán, míg délutánra a hó minősége jelentősen romlik és kevésbé élvezetes a síelés.

Ha egy család 8:30-kor már síelni szeretne, ahhoz legalább az elkészülési és utazási idővel hamarabb el kell indulnia otthonról.

Ez gyerekes családok esetében nagy kihívást jelenthet, hiszen akár hajnali 3 órás indulást is jelenthet közlekedési eszköztől függően.

A szállásokat általában nem lehet átvenni 14 óráig. Jellemzően a délelőtti síbérletekkel 12:30-ig tudjátok használni a pályákat, így amennyiben nem egész napos bérletet vesztek, akkor 12:30 és 14:00 között várakoznotok kell, míg elfoglalhatjátok a szállást. Ezek után kell gondoskodni a kipakolásról és az étkezésről.

Természetesen mindez megoldható, ugyanakkor  jelentősen felboríthatja a bioritmusotokat, ami nem szerencsés, hiszen nagyon fáradtak lesztek a síelés végére.

Gyerekes családoknak tipikusan nem javasoljuk, hogy az utazás napján már síeljenek, mert az számos feszültséggel jár.

Ez alól természetesen kivétel, ha a síterephez közel laktok, hiszen számotokra akár még szállás se feltétlenül szükséges, ha haza tudtok menni a sínap zárásával.

Akik csak az utazás másnapján kezdenék a síelést

Ha ti az utazás másnapján kezdenétek csak a síelést, akkor Európai síterepeket vizsgálva lényegében bármilyen távolságra mehettek síelni.

Természetesen a tényleges távolság sok mindentől függ ilyenkor. Kisgyerekes családok esetében nagyon kimerítő lehet a hosszú utazás, így esetükben javasoljuk, hogy 5-6 órás útnál hosszabbat ne tervezzenek meg, mert szinte elkerülhetetlen lesz a sírás a végén.

Nagyobb gyerekekkel vagy gyerekek nélkül természetesen akár a 15-20 órás út is átvészelhető, és ezáltal a Francia Alpokig is eljuthattok. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy a pihenés és a jó síélmény elérésének az érdekében az oda- és visszautazás hossza összesen ne haladja meg a síút 20%-át, mert roppant kimerítőnek fogjátok értékelni az egész utat. Ez egy 5 éjszakás síelés esetén maximum kb. 15 óra oda- és visszautat jelent, ami egy autós utazás esetén nagyjából 100 km/órás átlagsebességgel és kétóránkénti 30 perces pihenővel számolva számolva max. kb. 1200 km-es távolságot jelent.

A könnyed tervezhetőség érdekében készítettünk egy táblázatot példákkal. Itt látjátok, hogy hány éjszakás síút és hány km/órás utazási átlagsebességgel mekkora maximum távolság javasolt.

Látható, hogy például egy Budapest - Les Deux Alpes távolság esetén, ami 1,256 km közúton busszal (90 km/órás átlagsebesség) nem nagyon érdemes 6 éjszaka alatt elindulni.

Ugyanezt autóval már akár 5 éjszakára is érdemes lehet bevállalni.

Zillertal, ami Budapesttől 708 km-re van, autóval már 3 éjszaka esetén is érdekes lehet.


?[Tipp] Javasoljuk, hogy a pihenés és a jó síélmény elérésének az érdekében az oda- és visszautazás hossza összesen ne haladja meg a síút 20%-át, mert roppant kimerítőnek fogjátok értékelni az egész utat. Ez egy 5 éjszakás síelés esetén maximum kb. 15 óra oda- és visszautat jelent, ami egy autós utazás esetén nagyjából 100 km/órás átlagsebességgel és kétóránkénti 30 perces pihenővel számolva számolva max. kb. 1200 km-es távolságot jelent.


Mennyire hóbiztos a pálya?

A globális felmelegedés miatt a sípályák hóbiztossága egyre csökken. Emiatt egyre inkább többször kell hóágyúkkal pótolni az elmaradt havazást. A kisebb költségvetéssel gazdálkodó síterepek sajnos nem tudnak megengedni állandó hóágyúzást, ezért amennyiben hóbiztos terepet szeretnétek, mindenképpen ellenőrízzétek, hogy mennyire gyakran szokták hóágyúzni a pályákat.

Az elmúlt évek hóadatai jó támpontot nyújthatnak hóvastagságot illetően. Ugyanakkor emelett három ökölszabályt érdemes figyelembe venni:

  • A magasan fekvő pályák (1800 m fölött) hóbiztosabbak
  • A hegyek északi oldalán fekvő pályák hóbiztosabbak
  • A gleccserek hóbiztosak

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy Magyarországtól minél inkább távolabb keresgélünk síterepet, annál magasabban fekvőeket találunk, amelyek ezáltal hóbiztosabbak.


?[Tipp] Ne aggódjátok magatokat túl a hóbiztosságot illetően. Ha több napra mentek, érdemes kicsit távolabbi, magasabban fekvő pályákat keresni. Ha pedig rövidebb időre mentek, ellenőrízzétek, hogy mennyire gyakran hóágyúzzák a pályákat.


Mennyire forgalmas a síterep?

Amennyiben emberek százai csúsznak, állnak, fekszenek a pályán, az roppant macerássá, és kényelmetlenné teszi a síelést. Senki se szeret tömegben síelni.

Ezért tehát az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan kerüljük el a tömeget. Mivel az egyes síterepek nem teszik nyilvánossá, hogy hányan látogatják őket, ezért kétféle döntési szituációban csökkenthetjük a nagy forgalom valószínűségét

  1. A síszezon melyik részén menjünk síelni?
  2. Ha már ott vagyunk, mikor menjünk ki a pályára?

A síszezon melyik részén menjünk síelni?

Természetesen mindig főszezonban vannak a legtöbben síterepeken. Ilyenkor vannak az iskolákban a síszünetek is. Ezért javasoljuk, hogy inkább elő- vagy utószezonban menjetek, ha megtehetitek. Ilyenkor a síbérletek is olcsóbbak. A szezonra vonatkozóan információkat mindig megtaláljátok az adott síterep oldalán.

Az egyedüli kockázatot a hóbiztosság jelenti, hiszen elő- vagy utószezonban a kevesebb várható hó esik. Ezért, tipikusan a legjobb időpontok az előszezon utolsó hete és az utószezon első hete.

A síterep forgalmát ugyan nehéz becsülni, de általánosságban mondhatjuk, hogy a nagyobb városok közelében lévő síterepek forgalmasabbak. Illetve érdemes összehasonlítani a jegyárakat is, hiszen azok indikatívak a tényleges keresletre nézve. Nagyon olcsó jegyárú helyre ugyanakkor nem érdemes menni, hiszen a pályák és liftek minősége elég fontos. Érdemes tehát a középutat választani.

Ha már ott vagyunk, mikor menjünk ki a pályára?

Minél korábban kint vagytok a pályán, annál több “nyugodt” csúszásotok lehet, amikor még szinte senkivel nem találkoztok. Továbbá ilyenkor a legjobb a pályaminőség, hiszen nincs "összesíelve" a pálya. Érdemes tehát nyitásra ott lenni.

A hétvégék mindig forgalmasabbak, hiszen a helyiek akkor tudnak menni síelni. Így hétköznapokon nyugodtabban élvezhetitek a síelést.


?[Tipp] Hétköznapokon, az előszezon utolsó hetén vagy az utószezon első hetén, nagyvárosoktól távolabb fekvő közepes jegyárú pályákon nyugodtabban síelhettek.


A sorozat következő részében további faktorokat fogunk megvizsgálni. Ha van esetleg olyan faktor, ami jobban érdekel benneteket, akkor ne habozzatok azt megírni nekünk ?

Zárásképpen hadd ajánljunk néhány sícsomagot, amelyet akár a Trekhunton le is tudtok foglalni.