A több, mint 30 vízesést tartalmazó Medve szurdok (Bärenschützklamm) Ausztria egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A kihívásokkal teli, vadregényes szoros sokunk bakancslistáján szerepel. Az alig 4 órára található szurdok egy közepesen nehéz, félnapos program – ami akár nagyobb gyerekekkel is élvezhető.

A hasadék a becslések szerint körülbelül 12 000 éves. A fahidak, léltrák és pallók teljes hossza több, mint 1000 méter. Falai között a Mixnitzbach nevű folyót láthatjuk. Attól függően, hogy hogyan számoljuk a vízeséseket, valahol 30 - 50 zuhatagot fogunk látni. Köztük is a legnagyobb a Großer Wasserfall, azaz a Nagy vízesés.

Figyelem! A szurdok 2023-ban még mindig zárva tart felújítási munkálatok miatt.

Áttekitnés

Medve szurdok Részletek
Cím Bärenschütz Weg 40, 8131 Mixnitz, Austria
Parkolás Ingyenes
Távolság Budapesttől Kb 4 óra / 360 km
Nyitvatartás Május - Október
Napi nyitvatartás 07:30 - 16:00 (kassza nyitvatartása)
Zárvatartás November - Április
Nehézség Közepesen nehéz
Túratáv 9,7 km (kb 4 óra)
Szintkülönbség 740 m
Belépő 5 euró - 3,5 euró (csak helyszínen, regisztráció nincs)
Min életkor 6 év
Akadálymentes? Nem (babakocsival, kerekesszékkel nem bejárható)
Kutyabarát? Nem

Képek

Medve szurdok túra - Bärenschützklamm, Mixnitz, Ausztria
Kirándulás a Medve szurdok környékén
Túrázás: A Medve-szurdok az egyik leghosszabb vízeséses szurdok Európában.

Térkép - Hol van a Medve szurdok?

A Medve-szurdok, vagyis Bärenschützklamm Ausztriában, Stájerország tartományában található. A szurdok része az Almenland Natúrparknak. A legközelebbi nagyobb város Graz. Közép-Alpokhoz tartozó Grazer Bergland hegység és a Mura folyó völgyében elhelyezkedő kanyon közvetlenül Mixnitz falu mellett bújik meg. Ez a kis település tekinthető a 479 méteres tengerszint felett található szurdok bejáratának.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • GPS koordinátát: 47 ° 20'09.4 ″ N 15 ° 22'26.8 ″ E
  • Cím: Bärenschütz Weg 40, 8131, Austria
  • Távolság Budapesttől: 360 km / 4 óra
  • Távolság Bécstől: 160 km / 2 óra
  • Távolság Graztól: 40 km / 45 perc
Medve szurdok térkép

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

Mixnitz szélén található a szurdokhoz tartozó nagy parkoló, ahol ingyen otthagyhatjuk a járművünket. A parkoló elég nagy, de ha biztosra szeretnél, menni, érkezz reggel, hogy legyen férőhely.


👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Túrázás

A Medve-szurdokban egy közepes nehézségű, 9,7 km hosszú túraútvonal található. Összesen 164 létrán és számtalan lépcsfokon vezet át utunk. Mindemellett 740 méter szintemelkedést kell megtennünk. A hasadék belsejében jól kiépített fa létrákon és lépcsőkön, vízesések mellett haladunk előre a szurdok belsejébe. Az út során hatalmas és meredek sziklafalak látványa, és 24 káprázatos vízesés lesz jutalmunk.

Visszaút

Figyelem! A szurdok lefelé nem járható! A szurdokban visszafordulásra nincs lehetőség.

Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán történik. Fenyvesek között kanyargó ösvényen a Teichalm-tóhoz fogunk továbbhaladni. Itt érdemes még egy rövid levezető sétát tenni a tóparti ösvényen.

Útvonalak

  1. Rövid útvonal (4 óra)
  2. Hosszú útvonal a Hochlantsch csúcsra (rövid túra + 60 perc)
  3. Hosszú útvonal Schrüsserlbrunn templommal (rövid túra + 90 perc)

A rövid és kényelmes útvonal kb. 4 óra hosszú. Ezt tudjuk kiegészíteni egy akár egésznapos túrára is. A hosszabb útvonal tartalmazza a Hochlantsch csúcsát (1720 méter), valamint egy teraszos hüttét panorámával a völgyre. Ha van időnk mindent tüzetesen megnézni, és felmenni a csúcsra, akkor jobban járunk, ha a környéken foglalunk szállást.

💡
A túra során jól látható helyen elhelyezett túrajelek és táblák mutatják, a megfelelő irányt. A Medve-szurdok túra egy közepesen nehéz körben visszatérő túraútvonal (körtúra).

A kirándulás során változatos útvonalon fedezhetjük fel a kanyont. A széles erdei út után, 115 híd, 55 létra és 1400 méter hosszú szakasz vezet át a szurdokon, majd egy néhol sziklás, de jól járható erdei ösvényen kerülünk a kiindulási ponthoz.

A szurdok ugyan mindenhol járható és jól kiépített, biztonságos hidak és létrák szelik át. Több pihenőhely (hütte) is van menet közben, de azért érdemes jól felkészülni a megfelelő túracipővel, folyadékkal és csomagoljunk be egy szendvicset is.

Túraleírás

  • Ha megérkeztünk a Mixnitz állomás melletti parkolóba, onnan egy 3 kilométeres erdei szakaszon jutunk el a Medve szurdok bejáratáig. Itt a 745. számú, piros-fehér-piros turistautat kövessük, ami elvezet a kasszához a bejáratnál.
  • Az erdei szakasz kiváló lehetőség, hogy ráhangolódjunk a közelgő lépcsőkre, bemelegítsünk. Szerencsére a bevezető szakasz nehézsége könnyű.
  • A bejáratot elhagyva, pár perccel később már meg is láthatjuk az első zuhatagot, néhol pedig az egész kanyonra rálátást nyerünk.
  • Ahogy haladunk előre a szurdokban, izzasztó emelkedő következik, miközben bőven lesz miben gyönyörködni.
  • A 40 perces erdei kaptató után megérkezünk Hans Kerl Hüttéhez, ahol a belépődíj megfizetésé után beléphetünk a Medve-szurdok területére.
  • A szurdokban mindössze 350 méter szintemelkedést kell megtenni korlátok, kapaszkodók, és falétrákon. Ahogy haladunk előre a zúgó patak mellett, egyre magasabbról láthatjuk a körülöttünk lévő vízeséseket. Ezen a részen sok helyen a sziklákhoz rögzített acélszerkezetű hidakon és szűk szakadékokon haladunk majd végig.
A túra felénél egy erdészházhoz érünk ki, ahol kiszélesedik a szurdok. Innen már kevesebb létra következik. Természetesen azért ezen a szakaszon is van bőven látnivaló.

  • A szurdok utolsó hídjánál a „Letzte Bachbrück” tábla jelzi, hogy véget ért ez a szakasz. Ez az utolsó, lépcsős szakasz vezet fel az erdei úthoz.
  • A sziklafalak után egy fenyvesbe érünk ki, ahol hamarosan szembe találjuk magunkat az 1209 méteren található Gasthaus zum Guten Hirten hüttével. A kötelező pihenő és frissítő elfogyasztása után a 746. számú turistaúton tudunk visszaereszkedni a völgybe.

A túra nehézsége

A szurdok meghódításához nem szükséges hegymászó tudás, de a sportos erőnlét, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség alapfeltétel.

Medve szurdok - hosszú útvonal

Ha van még időnk és energiánk, menjünk fel a Hochlantsch csúcskereszthez. Ez további 500 méter szintemelkedőt jelent, mivel a csúcs 1772 méter magasan található.

  • A Medve szurdok túra ezen része nagyjából 2 óra alatt megjárható oda-vissza. Az út főleg sziklás, kavicsos terepen keresztül vezet a csúcsig.
  • A hosszabb útvonal a fantasztikus kilátás miatt terjedt el a kirándulók körében. A hegytetőn található fogadó teraszáról csodás látvány tárul a völgyre. A hüttében van wc, valamint lehetőség van melegebéd fogyasztására is.
  • Ha még ennyi sem lett volna elég, akkor innen 99 lépcsőn keresztül feljuthatunk a Schrüsserlbrunn zarándoktemplomhoz.
  • A hüttétől vezető út visszafelé jól ki van táblázva. A lefelé vezető út meredeksége a fáradt lábaknak nagy megterhelést jelenthet.
  • A Medve-szurdok alsó kijáratától még nagyjából 45 perc séta vár ránk, ugyan azon az úton, amin megkezdtük a túrát. A túra a parkolóban ér véget.
  • Túrázás során gyönyörködhetünk az Almenland Naturpark változatos állat és növényvilágában. Lehetőségünk lesz fenyves erdőket, páfrányos, mohás sziklavölgyeket csodálni, aminek a folyó ereje tört utat a mészkő és dolomit hegyek falai között.
Szereted a szurdokokat? Akkor ezt is nézd meg később: Ausztria legszebb szurdokai

Pihenőhelyek, hütték, wc

Ahogy korábban említettük, a túra során összesen 4 hüttét találunk. Itt felfrissíthetjük magunkat, használhatjuk a mosdót, és ebédelhetünk is. Még a túra előtt, a parkolóban van lehetőség az illemhelyiség használatára. A bevezető 3 km-es szakasz felénél egy ivókút is található.

Hütte, turistaház Hol található?
Gasthaus "Die Klammwirtin" A bejáratnál található a vendéglő
Jausenstation Grassauer Szintén a bejáratnál található a vendéglő
Jausenstation "Zum Guten Hirten" A szurdok felső végénél található
Gasthaus "Steirischer Jokl" Ez a panorámás hütte már a hosszú túra része. Innen lehet a csúcsra és a templomhoz is elmenni.
  • A szurdok bejáratánál találjuk az első fogadót, a „Die Klammwirtin”-t, ahol a már kirándulás előtt megkóstolhatjuk az osztrák konyha specialitásait.
  • Ezután a szurdokban félúton is találunk egy kisebb hüttét.
  • Majd csak a szurdokból kiérve, az utolsó lépcsőket is megmászva érjük el a következő nagyobb pihenőhelyet a „Zum Guten Hirten” fogadót. Az osztrák árakra fel kell készülni, cserébe viszont van lehetőség meleg és hideg étel fogyasztásra, gyerekeknek jégkrémezésre és üdítőzésre.
  • Ha úgy döntünk, hogy megnézzük a Hochlantsc csúcskeresztet, akkor be tudunk ülni a negyedik és egyben a legfantasztikusabb kilátást nyújtó hüttébe is. A „Steirischer Jokl” hegyi vendéglő a hegység egyik legmagasabb pontján található, híres a túrós réteséről.
💡
Tipp: Ha nem egy napra, hanem egy hétvégére utazol, olvasd el az Almenland parkról szóló posztunkat is, melyből megtudod, hogy mit lehet a környéken csinálni (gyerekekkel is).

Nyitvatartás

A Medve-szurdok látogatási időszaka általában május 1-jén kezdődik és október 31-ig tart. A kassza nyitvatartási ideje 7:30-16:00-ig tart, így legfeljebb délután 4 órakor tudunk a szurdokba belépni.

  • Szezon: Május - Október
  • Nyitvatartás: 7:30 - 16.00, minden nap
💡
Tipp: Még ha a szurdokba nyáron is mész, amikor később sötétedik, javaslom, hogy ne indulj el délután 2-3 óra után. 

Sötétedéskor a látási viszonyok sokat romlanak, ami a szurdokban kifejezetten nagy veszélyt jelent! Ha mégis úgy jönne ki a lépés, hogy délutánra érünk a bejárathoz, fejlámpát érdemes magunkkal vinni! Ugyanígy jó szendvicsekkel készülni, minthogy nincs információnk arról, hogy a szurdokban található hütték meddig vannak nyitva.

A szurdok enyhén esős időben is látogatható. Ebben az esetben különösen ügyeljünk a megfelelő lábbeli viselésére, meleg ruházatra és esőkabát is legyen nálunk. Viharos vagy szélsőséges időben az illetékesek dönthetnek úgy, hogy nem fogadnak túrázókat!

A Medve szurdok télen is nyitva van! 

Árak, belépők

A belépőt a szurdok bejáratánál található Hans-Kerl hütténél tudjuk megvenni. A belépő megvásárlására egyelőre online nincs lehetőség, csak a helyszínen. Előre regisztrálni nem kell.

Medve szurdok belépő Árak
Felnőtt, 16 éves kortól 5 euró
Felnőtt Aplinista kárytával 4 euró
Gyerek 16 éves korig 3.5 euró
Gyerek 6 éves kor alatt Nem léphet be
Iskoláscsoport 2.6 euró
Csoportos felnőtt belépő (min 30 fő) 3 euró

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Gyerekbarát?

6 éves kor alatti gyermekeknek a szurdok nem ajánlott, mivel nekik veszélyes és nehezen teljesíthető lenne a hidakon, lépcsőkön való átkelés. Érdemes idősebb, legalább 10 éves gyerekekkel nekivágni a programnak.

Bővebben a szurdokról

A Medve-szurdok, eredeti nevén Bärenschützklamm; az egyik legnépszerűbb osztrák úti cél a magyar túrázok és kirándulók körében. Ausztria rengeteg kirándulási és túrázási lehetőséget kínál, viszont az osztrák-magyar határhoz legközelebbi célpont, a Graztól északra található Medve-szurdok.

A Grazi-hegyek között húzódó szurdok, amit a Mixnitzback patak vájt a mészkőbe, csodálatos látvánnyal és néhol kihívásokkal teli útvonallal várja az idelátogatókat. A látvány valóban vadregényes!

A szurdokot 1978-ban természeti értéknek nyilvánították. Az első turisták 1896-ban kísérelték meg bejárni az addig bejárhatatlannak titulált szurdokvölgyet, akkor még sikertelenül. A természet vadsága, a folyó kiszámíthatatlansága, a csúszós sziklák az első látogatók sérülését okozta. Ez azonban felkeltette a grazi alpinista klub érdeklődését és 1901-ben megkezdték a szurdok kiépítését. A Medve szurdok azóta az Alpok egyik legismertebb és legkedveltebb turista célpontja.

💡
A Medve-szurdok, szó szerinti fordításban Medveölő-szurdok. Nevét onnan kapta, hogy ezen a részen rengeteg medve élt viszont még számukra is nehezen járható és veszélyes terepnek számított a szurdok.

Ha adrenelin töltésre vágyunk, akkor itt a helyünk. Ez a kapaszkodókkal és létrák végtelen sorával megáldott szurdok  maradandó élményt nyújt a felkészült kirándulóknak, akiknek sikerül meghódítani. 2020 nyara óta sajnos nélkülöznünk kell a szurdok által nyújtotta élményt, de a Hochlantsch csúcs és a Rote Wand is méltó alternatívák lehetnek. A Kelet-Stájerországi Almenland természetvédelmi területén csúcsosodnak ezek a szomszédos, szurdokot körülölelő hegyek.

Délkeletről a Rote Wand északkeletről pedig a Hochlantsch magasodik. Persze persze, nem mondhatjuk, hogy a csúcsokra vezető túrák felérnének a szurdok adta élménnyel és páratlan látványával, de a sziklahódítások panorámái sem nem fognak csalódást okozni. S miután kellemesen elfáradtunk a csúcsra érve, haza érkezve biztosak lehetünk egy kis izomlázban illetve sok sok fényképben és a maradandó emlékben.

Szükséges felszerelés és öltözet

Mivel a szurdokban nincs mód visszafordulásra, ezért a parkolóban ellenőrizzük le, hogy mindent elraktunk-e, ami szükséges:

  • kis méretű hátizsák
  • szendvics, gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor
  • fejenként 2 liter víz
  • túrázásra alkalmas, bordázott járófelületű, bokát is védő, vízálló, bejáratott magas szárú bakancs
  • réteges, kényelmes ruházat, esőkabát, esőnadrág
  • szúnyog és kullancs spray
  • fejlámpa vagy elemlámpa (a délután indulóknak)
  • pótcipő, extra zokni, váltóruha
  • készpénz és bankkártya
  • telefon

Mikor a legszebb a Medve szurdok?

A Medve szurdok népszerű úticél szezonban. Nyáron, a főszezon alatt rengetegen keresik fel a szurdokot és a körülötte elterülő nemzeti parkot. A főszezon júliusban és augusztusban van, amikor az iskolaszünet is. Érdemes késő tavasszal, vagy kora ősszel menni. Ilyenkor kevesebben vannak, így saját tempónkban kirándulhatunk.

Hétköznapokon akár 40%-kal kevesebb a Medve-szurdok látogatóinak száma. Ha szeretnénk elkerülni a többi kirándulót, válasszuk a hétköznapot az utazásra.

Látnivalók a környéken

Mivel az Almenland Natúrpark részét képzi a szurdok is, így a parkban található megannyi látnivaló kényelmes autóstávolsgára fekszik. Kiemelendő a székhely, Graz, ami minden évszakban izgalmas. A természeti értékek közül a legközelebb a Rába áttörés, valamint a Kesselfall vízesés található.

Graz Top 12 látnivalója

Graz Bécs után a második legnépszerűbb osztrák város, és egyben a 2. leglakottabb városa is. Az impresszív épületek között pedig pezsgő kulturális és művészeti élményben lehet részed. Akár több napra, vagy csak átutazóba mész át a városon, ez az útmutató tartalmazza a legfontosabb látnivalókat, amit nem szabad kihagynod.

Elolvasom

Rába áttörés (Raabklamm)

A Raabklamm (németül) egy kevésbé ismert szurdok, és ezáltal magával hordozza ennek pozitívumait és negatívumait. Egyrészről nyugodtabb, csendesebb és nem olyan turistás, mint az ismertebb Bärenschützklamm.

Elolvasom

Reméljük kedvet kaptál a Medve szurdok bejárásához, és segíteni tudtunk az utazás megszervezésében. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍