A 4,478 méteres Matterhorn az Alpok egyik legmagasabb hegycsúcsa, és minden bizonnyal az egyik leghíresebb is. A Toblerone csokoládé dobozán is feltűnő hegycsúcsot évente mintegy 3,000 ember mássza meg Olaszországból vagy Svájcból indulva. Ezzel a piramis alakú hegy az egyik leggyakrabban meghódított csúcs a világon. Nem csak móka és kacagás ez a kaland, komoly felkészülést igényel a svájci csúcs megtámadása, hiszen a Matterhorn már a "négyezresek" kategóriájába tartozik.

A hegység az Afrikai-lemez és az Eurázsiai-lemez találkozásánál jött létre. Nemcsak a két lemez határát jelzi a Matterhorn, hanem Olaszország és Svájc határát is. A hegy déli oldala Olaszországhoz tartozik, míg ha a másik 3 égtáj valamelyike felől szeretnéd megközelíteni, akkor azt már Svájcból teheted meg.

Négy oldalából három (északi, keleti és nyugati) Svájcban található (Mattertal-völgy), egy pedig (a déli) az olasz oldalon van (Valtournenche-völgy).

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Matterhorn - Információk

Matterhorn információk Részletek
Távolság Budapesttől 1200 km / 12 - 14 óra
Ország Svájc (és Olaszország)
Alaptáborok Zermatt (Svájc), Breuil-Cervinia (Olaszország)
Magasság 4478 m
Hegycsoport Alpok
Éves mászók száma +3000
Mászás időtartama (átlagosan) 10 - 12 nap
Szezon Egész évben
Legjobb hónapok mászásra Június - szeptmeber között
Ismert útvonalak a mászáshoz 5 útvonal
Legkönnyebb útvonal Hörnli útvonal
Kötelező túravezetővel menni? Nem
Korábbi hegymászói tapasztalat szükséges? Igen
Szükséges engedély? Nem
Zermatt honlap https://www.zermatt.ch/en
💡
Tudtad? Matterhorn az olasz oldalon Monte Cervino-nak hívják. 

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Miért híres a Matterhorn?

Van akiknek csak a Toblerone csoki borítójáról ismerős a csúcs, ám hírnevét nem ennek köszönheti. Talán nem is elsősorban annak, hogy a Matterhorn az Alpok 5. legmagasabb csúcsa - bár biztosan közrejátszik. Hírnevét a szinte tökéletes piramis alakjának tulajdonítják.

A 20. század során a Matterhorn (különösen az első megmászásának) története megihlette például Luis Trenkert (producer) és Walt Disney-t is. Utóbbi miatt a mai napig megtekinthető egy hegyről készült makett a kaliforniai Disneylandben.

Matterhorn - Alaptáborok

  • Olaszország: Breuil-Cervinia
  • Svájc: Zermatt (1608 m)

Olaszországban Breuil-Cervinia városa ad otthont a hegy lábánál található alaptábornak, Svájcban pedig Zermatt. Mindkét irányból sokan kísérlik meg a feljutást, ugyanakkor a svájci oldal valamivel népszerűbb, mivel abból az irányból a közvélekedés szerint szebb látványban lehet része a mászóknak.

Először a brit Edward Whymper jutott fel a csúcsra a csapatával, nekik 1865-ben jött össze a bravúr. Sokáig Olaszországból indulva próbálták meghódítani a Matterhornt, de minden expedíciójuk elbukott, ezért végül Zermatt városából is megpróbálták a lehetetlent. Innen már sikerrel jártak, és ezzel megelőzték a sok-sok svájci és olasz próbálkozót. Azóta Breuil-Cervinia városából is sokan felértek már a tetejére, sőt, a hegynek nincsen olyan oldala, ahonnan ne ért volna fel sikerrel egy hegymászó.

💡
Érdekesség: mindkét országból nézve emlékeztet egy szarvra a hegy csúcsa, ezért is szerepel a nevében a német horn szó, ami szarvat jelent.

Zermatt

Zermatt mintegy 1100-1200 kilométerre fekszik Budapesttől. Autóval 12 - 14 óra alatt meg lehet tenni ezt a távot, akár Münchenen, Grazon, Ljubjanán vagy Milánón mész keresztül. Itt azt érdemes mérlegelned, hogy melyik országban tervezel beiktatni egy esetleges megállót, illetve azt is, hogy a megtett kilométerek száma vagy az utazással töltött idő hossza a fontosabb. Ha a szlovén-olasz útvonalat választod, akkor akár 1-1,5 órával is hamarabb célba érhetsz, viszont 45-50 kilométerrel többet kell vezetned.

Zermatt a Matterhorn mászások kiindulópontja

Vasút - Matterhorn Gotthard Bahn

Fontos tudnod, hogy kocsival nem tudsz felmenni Zermattig! Tasch városkája 9-es út leágazásaként érhető el, onnan pedig vasút visz tovább.

Az úgynevezett "car-free Zermatt", vagyis "autómentes" megközelítése autóval ugyan nem lehetséges, ám így is kényelmesen elérheted az alpesi várost vonattal. A vonatút olyan szép és ikonikus, hogy sokan beiktatják utazásukba akkor is, ha nem másszák meg a Matterhornt, vagy nem is kirándulnak. Az útvonal szépségét az adja, hogy a vonat Svájc egyik legmélyebb völgyén megy keresztül. Útközben pedig olyan hegyeket láthatsz, mint a Taschhorn, a Dom vagy a Weisshorn.

  • Jegyár (egy útra, másodosztályon): kb 10 CHF
  • Online jegyvásárlás: van
  • Menetrend: indulás 20 percenként
  • Időtartam: kb. 15 perc / 5 km
  • Kiindulópont: Tasch (Täsch)
  • Végállomás: Bahnhofplatz Zermatt
  • Alternatívaként tudsz menni taxival is Tasch városából Zermattig.

Parkolás

Ha a városból szeretnéd megmászni a Matterhornt, Tasch városában a Matterhorn Gotthard Bahn (MGBahn) közel 2100 fedett parkolóhelyet biztosít.

Breuil-Cervinia - Matterhorn

Breuil-Cervinia hasonló távolságra van időben és kilométerben is Budepesttől, mint Zermatt. Itt is több útvonal közül választhatsz, Ausztrián keresztül is kétfelé mehetsz, attól függően, hogy melyik határkelő felé veszed az irányt Magyarországon, de mindkét esetben Klagenfurt az egyik állomás, innentől kezdve ugyanaz az út.

Olaszországot Szlovénián keresztül is megközelítheted, és nem sokkal a szlovén-olasz határ után, Palmanova városkájánál egyesül minden ajánlott útvonal. Innentől Velencén és Milánón keresztülhaladva az A4-es autóúton, majd az E25-ös úton keresztül érhető el Breuil-Cervinia.

Matterhorn mászó szezon

Mikor lehet megmászni a Matterhornt? A hegy egész évben mászható, télen nyáron. Természetesen mint mindig, a legkönnyebb és legbiztonságosabb időszak június és augusztus között van, a tavaszi hóolvadás után.

Ki, hogyan és mikor mászhatja meg?

Korábbi mászási tapasztalat nélkül semmiképpen nem érdemes nekivágni a Matterhorn meghódításának, ugyanis nem tartozik a legkönnyebben megmászható hegységek közé.

A rutin mellett a megfelelő erőállapot legalább ennyire fontos. Kisebb csúcsok megmászásával, illetve futással is ajánlott edzeni a mászásra. Amellett, hogy a felszerelésedet is végig cipelned kell, a légkör is ellened dolgozik. Minél magasabbra érsz, annál kevesebb az oxigén a levegőben.

Ebben a közegben fokozatosan egyre megterhelőbb ugyanazt elvégezni, mint amilyen nehéz lenne a tengerszint környéki magasságban. Sokat segít ezen a megfelelő akklimatizáció is, érdemes akár 4-5 napot is eltölteni az alaptáborban, mielőtt nekivágnál a mászásnak, ami útvonaltól függően újabb 2-3 napot vehet igénybe.

Nem árt, ha 10-12 napot is rászámolni a teljes utazásra és mászásra, ugyanis a rossz időjárás akár napokkal is késleltetheti, hogy mikor tudsz nekivágni a hegynek. Természetesen kevesebb idő is elegendő lehet erre a programra, sokan csak 1-2 napot töltenek az akklimatizációval, ez az egyéni adottságokon és a tapasztalaton múlik elsősorban.

Engedély - Kell mászó engedély?

Engedély nem kell, a mászás egész évben ingyenesen és szabadon történik.

Matterhorn időjárás

A legjobb időszakban, azaz nyáron -10ºC (14°F) van a hőmérséklet a hegyen. Hóviharokra és viharokra gyakran kell számítani. Mivel a hegyet nem védik szomszédos (hasonlóan magas) hegyek, ezért szélmozgásoknak különösen ki van téve (70 km per óra).

Matterhorn időjárása igen szeszélyes, ezért nagyon magas az aránya az újratervezéseknek, vagy a mászások elnapolásának. Ezért mindenképpen tervezd úgy a mászásodat, hogy a csúcstámadás a hüttékből akár napokig is elmaradhat. Az ereszkedés csak tiszta időben lehetséges, így a visszautat is jól meg kell tervezned.

Veszélyes a Matterhorn mászása?

Szeretném kiemelni, hogy a Matterhorn megmászása nem a legnehezebb négyezres hegy, viszont minden évben előfordulnak balesetek felkészületlenség okán is sajnos. A hegy technikás és megmászása csak azoknak ajánlott, akiknek van hegymászói tapasztalatuk már.

Azt is megjegyezném, hogy a Hörnli útvonal (ami a legkönnyebb út a csúcsra) talán könnyűnek tűnik, nem ajánlott, kezdő hegymászóként a Matterhorn megmászása. Mivel senki nem fogja ellenőrizni, hogy van-e kellő tapasztalatod, ha nem másztál még négyezres hegyet korábban, javaslom hivatásos vezető bérlését.

Matterhorn túravezető arány?

Minden csúcsnak megvan az ajánlott túravezető:túrázó aránya. Valamennyi hivatásos vezető garantálja az 1:1 arányt, ami azt jelenti, hogy minden túrázóra jut egy túravezető.

Például ez az arány a szlovén Triglav (2864 m) mászásánál 1:2 arány, ahol 1 túravezetőre 2 túrázó jut. 

A szervezett túrák keretében az alaptáborban eltöltött felkészülési és akklimatizációs időszak során bevett szokás az 1:2 arány. Ebben az esetben a felkészülést a túravezető párban biztosítja, vagyis 2 személlyel foglalkozik a tábor alatt.

💡
Tipp: Ha hivatásos túravezetőt keresel, keress magyar vezetőt, ha nem magabiztos az angol, német vagy olasz nyelvtudásod. Válassz olyan itthon vezetőt aki már többször megmászta a Matterhornt, és biztosítja az 1:1 arányt a mászás során.

💡
Pro Tipp: Ha pedig tudsz menni külföldi vezetővel, keress helyi vezetőt, aki ugyan lehet drágább, viszont a helyismerete nagy előnyt jelent. 

Matterhorn felszerelés lista

Mi kell a mászáshoz? Akár Zermatt, akár Breuil-Cervinia a kiindulópontod, a felszerelések nagy részét be tudod szerezni helyben is egy kölcsönzőből. Az általunk készített listát kiegészítettük a High Mountain Guides ajánlásával is.

  • klasszikus hágóvas
  • jégcsákány
  • beülő
  • 2 csavaros karabiner
  • hevederek
  • sisak
  • kötél (40m)

Természetesen az elengedhetetlen kötél sem maradhat ki a pakkodból, egy 40 méteressel minden szembe jövő akadályt leküzdhetsz. Az általánosabb dolgokról sem szabad megfeledkezni, mint a hegymászó bakancs, a meleg és vízhatlan öltözet, az esőkabát, a sapka, a kesztyű és jó sok pár meleg zokni.

A kevésbé egyértelmű kiegészítők közül fontos, hogy legyen nálad egy kulacs vagy valamilyen folyadéktároló eszköz, napszemüveg, naptej, fejlámpa, elem és töltő. Mindezt pedig egy vízhatlan és strapabíró hátizsák fogja össze, egy jó hátizsák a hegymászó egyik legjobb barátja.

Hütték a Matterhorn-on

Akár az olasz, akár a svájci oldalról készülsz megmászni a hegyet, meg tudsz szállni a csúcstámadás előtt a hegyen hüttékben. A hütték ágyat takaróval, reggelit és vacsorát, és gázfőzőt kínál.

Fontos tudnod, hogy a hütték nem rendelkeznek kellő mennyiségű vízkészlettel, ezért vigyél magaddal elég ivóvizet, vagy használd a gázfőzőt hó olvasztására. 

A két legjobban felszerelt és legnépszerűbb hütte a Hörnli és a Carrel hütték. A Hörnli hütte 120 mászó elhelyezésére alkalmas, egy éjszaka reggelivel és vacsorával nagyjából 150 euróba kerül. A Carrel hüttében 45 fő fér el (az árakat nem sikerült kinyomoznunk). A hüttékben csak készpénzzel tudsz fizetni, foglalni előre szükséges (ajánlott legalább 3-6 hónappal előre).  

Matterhorn mászás és útvonalak

Honnan érdemes megmászni? A Matterhorn csúcsát összesen 5 vonalon keresztül tudod megtámadni. A különböző technikai nehézségű útvonalakat sorra bemutatjuk Nektek. Mivel az első, Hörnli útvonal a legnépszerűbb, ezért azt részletesebben is megvizsgáljuk.

  1. Hörnli gerinc
  2. Oroszlán gerinc
  3. Zmutt gerinc
  4. Furggen gerinc
  5. Schmidt gerinc
Matterhorn mászás, Svájc
Matterhorn mászás, Svájc

Hörnli gerinc (a legkönnyebb útvonal)

Zermatt (1608 m) -> (felvonó) -> Schwarzsee (2,583 m) -> Hörnli kunyhó (3,260 m) -> Matterhorn csúcs (4478 m)

A Matterhorn legnépszerűbb útvonala az északnyugati oldalán található Hörnli gerincen keresztül vezet fel. A csúcs alatt nagyjából 1200 méterrel található a Hörnli kunyhó, ami üzemel egész évben. Az alaptábor 1608 méter magasban, Zermattban található. Innen vagy feltúrázol a Schwarzsee-hez vagy a liftet veszed igénybe.

  • Zermatt -> Schwarzsee: 975 m
  • Schwarzsee -> Hörnli kunyhó: 677 m
  • Hörnli kunyhó -> Matterhorn csúcs: 1218 m

Mindkét esetben a Schwarzsee-hez fogsz érkezni. A különbség annyi, hogy önerőből vagy felvonóval mész fel. Akik a felvonót választják, még az első napon felmásznak a 3,266 méter magasan lévő Hörnli kunyhóig, majd ott töltik az éjszakát. Ez a szakasz ideális időjárási körülmények között 2,5 óra alatt teljesíthető. A hátralévő táv a második napra marad.

Sokan döntenek úgy, hogy már Zermattban elkezdik a mászást. Nekik az első napon Schwarzsee általában a végállomást, ahová jó időben 3 óra alatt lehet felérni. A második napon egy körülbelül 6 órás mászás következik a csúcsig. A lefelé vezető út ugyanarra vezet, és körülbelül 5 óra alatt lehet leereszkedni. A Hörnli gerincen vezető utat nagyban megkönnyíti, hogy szinte a teljes szakaszon ki van kötelezve az út.

Lion gerinc (a második legkönnyebb útvonal)

Breuil-Cervinia (2006 m) -> (felvonó Bivacco Bossi kunyhó, Plan Maison) -> Carrel kunyhó (3,829 m)  -> Matterhorn csúcs (4478 m)

Felvonó a Plan Maison állomásig (2,548m) közlekedik, ahonnan megkezdheted a mászást a Carell kunyhóig.  

  • Breuil-Cervinia - Plan Maison: 542 m
  • Plan Maison - Carrel kunyhó: 1281 m
  • Carrel kunyhó - Matterhorn csúcs: 649 m

Az olaszországi Breuil-Cervinia a kiindulópontja a Lion Ridge útvonalnak. Innen valamivel nehezebb az út a csúcsig, mint a Hörnli gerincen keresztül, még annak ellenére is, hogy az alaptábor 2,006 méter magasan fekszik. Bevett stratégia, hogy a hegymászók az első napon a 3,829 méter magason található Carrel kunyhóig (Rifugio Carrel) másznak fel, majd itt megpihennek. Ki gyalogosan érkezik ide, ki a felvonót használja, ami a Plan Maison-ig viszi a mászókat.

A második napon a csúcstámadásra 650 méter marad. A szakasz nehézségét jól jellemzi, hogy az átlagos mászási idő 5 óra. Lefelé ugyanarra tudsz menni, mint amerre feljöttél.

Cervinia felvonó

A kevésbé vakmerőek különböző közlekedési eszközökkel is felmehetnek a 2,548 méter magasan lévő Plan Maison táborig.

💡
Alternatívaként a 2,802 méteren található Abruzzi kunyhóig is fel tudsz jutni Jeep-el. 

Zmutt gerinc (Zmuttgrat)

Zermatt (1608 m) -> (felvonó) -> Schwarzsee (2,583 m) -> Schönbiel kunyhó (2694 m) -> Matterhorn csúcs (4478 m)

A Zmutt gerinc megmászása lényegében egy alternatív, nehezített útvonal a Hörnli gerinchez képest. A kiindulópont a 3,260 méteren található Hörnli kunyhó, de a 2,694 méter magasan lévő Schönbiel kunyhótól indulva is megmászható ez a szakasz. Noha a második 600 méterrel és 3 órával több mászást jelent a csúcstámadás napján, mégis ez számít a biztonságosabbnak. A Hörnli kunyhótól kezdődő 7 órás mászás sok veszélyt tartogat magában, gyakorlott mászók is visszafordultak már innen.

A 7 - 10 órás menetidő rendkívüli megterhelést jelent, úgyhogy kivételes erőnlét is szükséges a Zmutt gerinc sikeres megtételéhez. Évente mindössze páran veszik sikerrel a Zmutt gerinc megmászását. Nagy problémát jelent, hogy gyakran nincs megfelelő állapotban a terep, ezért szerencsésnek is kell lenni ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a körülmények.

Furggen gerinc (nehezebb út Olaszországból)

Breuil-Cervinia (2006 m) -> (felvonó) -> Bivacco Bossi kunyhó, Plan Maison (2,548m) -> Matterhorn csúcs (4478 m)

Felvonó a Plan Maison állomásig (2,548m) közlekedik, ahonnan megkezdheted a mászást a Carell kunyhóig.  

  • Breuil-Cervinia - Plan Maison: 542 m
  • Plan Maison - Matterhorn csúcs: 1930 m (7 óra)

Még a Zmutt gerincnél is kevesebben másszák meg a Furggen gerincet. Az Oroszlán gerinchez hasonlóan ennek is Breuil-Cervinia a kiindulópontja, bár ide Zermattból kiindulva is fel lehet kapaszkodni. A Plan Maison táborig ugyanaz az út, mint a Lion gerinc felé, itt viszont választani kell a két útvonal közül. Amennyiben Furggen mellett teszed le a voksod, akkor az első napon a 3,345 méter magasan lévő Bivacco Bossi kunyhót kell elérned, majd másnap egy nagyon megterhelő, 7 órán át tartó mászás vár rád.

Schmidt útvonal

Zermatt (1608 m) -> (felvonó) -> Schwarzsee (2,583 m) -> Hörnli kunyhó (3,260 m) -> Matterhorn csúcs (4478 m)

A Schmidt útvonal szintén Zermattból indul, és a Hörnli és a Zmutt gerinchez hasonlóan itt is a Schwarzsee az első állomáspont, a második pedig a a 3,266 méter magasan lévő Hörnli kunyhó. Innen indul a valódi móka - az előző két útvonalhoz képest, meredeken neki kell menni az északi oldalnak. Innen még 1200 méter a csúcs, aminek a megtámadásához kivételes fizikai állapotra lesz szükséged. Technikailag nehézségben valahol félúton lehet a Hörnli és a Zmutt között, viszont óriási fizikális és mentális felkészülést igényel.

A teljes mászás 3 napot vesz igénybe, az ehhez alkalmazandó taktika nagyban hasonlít a Hörnli gerinchez. A Schmidt útvonal csak kivételesen kedvező időjárási körülmények között alkalmas a mászásra, a hóhelyzet mellett a légköri mozgások is könnyedén ellehetetleníthetik ezt a túrát.

Nem volt még elég a hegymászásból? Akkor folytasd ezzel: Hegymászás

Mennyibe kerül megmászni a Matterhornt?

2-3 napos vezetett csúcstámadó túrák a Matterhornra nagyjából 1300 euro körül mozognak. Ha felkészítő táborral egybekötöd a csúcstámadást, és így hosszabb programot választasz, az ár ennek nagyjából a duplája.

  • Szállás reggelivel és vacsorával (€15-140/ fő / éjszaka)
  • Liftek (€50 / fő)
  • Felszerelésbérlés (változó)
  • Engedély: nincs
Minden amit a Matterhorn megmászásról tudni kell
Minden amit a Matterhorn megmászásról tudni kell

Matterhorn mobil app

Ha komolyan fontolgatod a mászást, akkor mindenképpen érdemes letöltened a mobilappot, ami elérhető IOS-en és Androidon is. Így könnyebben tudsz az időjárásról is tájékozódni, valamint a webkamerákat is könnyebben eléred. Az app nem csak a mászóknak készült, hanem mindenkire gondoltak, aki Zermatt falujába látogat. Hírek, rendezvények, programok, és még a vonat menetrend is helyet kapott az applikációban. Télen pedig a síelés szerelmesei kapnak teljeskörű tájékoztatást a mobiljukon keresztül.

Kialakulása

A Matterhorn kialakulása is a Pangea kontinens 200 millió évvel ezelőtti felszakadásával kezdődött. Míg a közeli Monte Rosát alkotó sziklák Laurasiában maradtak, a Matterhornt alkotó sziklák Gondwana felé haladtak. A Matterhorn jellegzetes piramis alakját viszont hozzánk sokkal közelebbi időkben nyerte el, az elmúlt millió év természetes eróziója okozta. Az alpesi idők kezdetén a Matterhorn csak egy dombszerű, kerek hegy volt.

Összefoglalás

Bármelyik útvonalat, bármelyik oldalt is választod a Matterhorn megmászásához, elengedhetetlen, hogy legyen korábbi mászási tapasztalatod. Fontos, hogy beszerezd a megfelelő öltözéket és felszereléseket, és ugyanilyen elengedhetetlen, hogy fizikálisan és mentálisan is megfelelő állapotban legyél a mászáshoz.

Ha mindez megvan, akkor csak ki kell várnod az alaptáborban vagy a hüttékben, hogy megfelelő legyen az időjárás, és már indulhatsz is a Matterhorn csúcsára vezető úton.

Mielőtt nekivágnál a 2-3 napos mászásnak, tölts el legalább 3 napot magaslaton az alaptáborban, hogy a szervezeted is hozzá tudjon szokni a kevesebb oxigént adó környezethez. Hogyha először jársz négyezres hegyen, akkor a Hörnli gerinc megmászását ajánljuk.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍