Magyarországi nyaralás esetén, az aktív és passzív pihenni vágyók körében is nagy népszerűségnek örvend a Mátra. Nem véletlen, hiszen a területen meredek hegyoldalak, lankás leejtők, apró, csodaszép források, néhol tavak és rengeteg tölgy, bükk és fenyőerdő teszi káprázatossá. A Mátra sokak szerint Magyarország legszebb vidéke. Nézzük is látnivalóit és túraútvonalait.

A Mátrában egymást érik a látnivalók és a szabadidős lehetőségek. Itt található az ország legmagasabb pontja a Kékes, ettől nem messze van a legmagasabban fekvő település Mátraszentimre. Ráadásul mindkettőn tudunk síelni is. Most azonban inkább a napsütéses nyári, a tavaszi és az őszi programokra koncentrálunk.

A Mátrán keresztül halad át a Kéktúra több szakasza is. Ezen kívül is rengeteg szemkápráztató csoda vár ránk (többek között az Ilona völgy, Ágasvár, a Mátrafüredi kilátó)!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Videó

Mátra videó - Kéktúra az Indextől

Hol található a Mátra?

A Mátra Magyarország észak-keleti részében, Heves megyében található. A vulkanikus eredetű hegység az Északi középhegység egyik tagja, illetve a Kárpátok vulkáni övezetének is része. Keletről a Cserhát hegység, nyugatról a Bükk vidék és hegység határolja. Területe több mint 900 négyzetkilométert fed le. Kapuja Gyöngyös, ahonnan a Mátravasút is indul.

  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 100 km
  • Távolság Gyöngyöstől: 35 perc /20 km
  • Távolság Egertől: 45 perc / 50 km
Mátra Tájvédelmi Körzet
Mátra Tájvédelmi Körzet

Megközelítés

A Mátra autóval könnyedén és gyorsan megközelíthető. Ha Budapestről indulunk, akkor nagyjából 1-1,5 óra alatt meg lehet tenni a 100 km távolságot. Az M3-as autópálya elvezet egészen a Mátra aljáig. Tömegközlekedéssel is egyszerű megközelítése. Válasszuk akármelyik üdülőhelyet vagy települést, a buszok menetrendjénél figyelembe vették a turisták érdekeit is.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Városok a Mátrában

Mátra valamennyi települése mesés, és igazán alkalmas egy hétvégi utazásra. A sok bájos város közül is a legnépszerűbb városok és települések a következők: Mátraszentistván, Gyöngyös, Mátrafüred, Parád, Kékestető, és Galyatető.

Mátra legmagasabb hegyei

A Nyugati-Mátrában található a 805 méter magas Muzsla. A központi részen a Magas-Mátra, ahol az ország legmagasabb pontja is található, a Kékes. A Kékestől nem messze kezdődik a Keleti-Mátra, aminek a legmagasabb pontja a 898 méter magas Sas-kő. A terület legnépszerűbb pontja természetesen a Kékes és az itt futó erdei utak és túraútvonalak.

  • Nyugat-Mátra: Muzsla (805 m)
  • Közép-Mátra: Kékes (1 014 m)
  • Kelet-Mátra: Sas kő (898 m)

Képek

Túrázás a Mátrában

Látnivalók a Mátrában

Ahogy már írtuk, a Mátra tele van szebbnél-szebb természeti látnivalól, de ezen felül rengeteg múzeum, kastély és kilátó is található a környéken. Több részre tagolódik és mindegyik részének megvan a saját, megmászható kis csúcsa.

Kékes és Kékestető

Itt található Magyarország 100 legmagasabb csúcsának több mint a negyede. Nem meglepő tehát, hogy országunk legmagasabb pontja a Kékes is itt van. A maga 1014-méterével évente több ezreket csalogat egy kis erdei túrázásra vagy pusztán a csúcsról látható panorámájával.

Ha a Mátrába látogatunk, a Kékest mindenképpen érdemes felkeresni. A hegycsúcs autóval és tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. A csúcson található egy tévétorony, ahonnan körpanorámás kávézóból lehet csodálni a tájat. Illetve, több erdei útvonal vagy nehezebb túraútvonal is indul innen, többek között az Országos Kéktúra 21-es szakasza.

Ha a Kékes körül túrázunk, akkor érdemes még a piros jelzésű útvonalon is elbarangolni a Mátra délebbi részébe. Itt egy kis kitérővel eljuthatunk a 960 méter magasan fekvő Disznó kúthoz, ami Magyarország legmagasabban fakadó forrása.

Sás tó

Közép-Mátrában található Magyarország legmagasabban fekvő tava, a Sás tó. A tó a Kékestől nem messze, déli irányba, 510 méteren fekszik. A mesterséges tó körül egy egész kis üdülőfalu alakult ki, ami fantasztikus úti cél, ha egy romantikus hétvégét szeretnénk eltölteni.

Sás tó a Mátrában

Ilona völgyi vízesés

A Kékestől nem messze, akár erdei úton is megközelíthető az Ilona völgyi vízesés. Ez a vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbséggel rendelkező természetes zuhataga. Az Ilona patak vize a Mátra kőtengerei között csobog végig az Ilona völgyben, majd pedig 10 méter magasból zúdul le.

  • Magasság: 10 m
  • Kiinduló pont: Szent István kút
  • Időtartam: 1 - 2 óra
  • Túratáv: 2 km

A Kékestől indulva bükkerdőkön és tereplépcsőkön keresztül, hatalmas sziklafalak mellett haladunk el. A Kéktúra jelzést követve, majd pedig a zöld útra letérve, pár óra alatt el lehet jutni a vízesésig. Autóval Parádfürdő után, a Szent István kútig érdemes menni, ahonnan egy könnyed, 2 km hosszú útvonalon lehet elérni a vízesésig.

Hazánk legmagasabb vízesése az Ilona völgyi vízesés, Mátra

Tarjánka szurdok

A Tarjánka szurdok azon kevés magyarországi kirándulóhelyek egyike, amit vízfolyás alakított, és jelenleg látogatható kirándulóhely. Ezért az erdei sétáknál és útvonalaknál valamivel izgalmasabb. Vegyük fel arra a bizonyos listára!

A szurdok Markaz és Domoszló között húzódik és mindössze 750 méter hosszú. Azonban a szurdokon való átjutás egy életre szóló élmény mindenki számára. A terület látogatása csak szervezett keretek között lehetséges, mivel a szurdok tájvédelmi értéke hatalmas (ráadásul a szurdokban való közlekedés balesetveszélyes lehet a tapasztalatlanok számára).

💡
A túrákat a Bükki Nemzeti Park szervezi, amiknek az időpontjáról itt tudunk tájékozódni és időpontot foglalni.

Károlyi kastély

A Mátra északi részében barangolva már nem csak természeti csodákat láthatunk, hanem hatalmas kastélyokat, múzeumokat és még egy üveggyárat is. Parádsasvár és Parádfürdő nagyon népszerű megálló az itt nyaraló látogatók körében. A 19. századi Károly kastélyt luxus szállodává alakították.

Parádsasvári üveggyár

A kastélytól nem messze pedig a Parádi Üvegmanufaktúra látogatható, ahol kézzel készült üvegtermékeket készítenek. Ráadásul, ha odalátogatsz, akkor te is kipróbálhatod milyen az üvegfújás és a végén akár a saját poharaddal is távozhatsz.

Galyatető (Galya-tető)

Galya-tető és Galyatető nem összekeverendő! Galya-tető Magyarország harmadik legmagasabb csúcsa a maga 964 méterével. Galyatető pedig a csúcstól nem messze léétrejött településnek a neve. Galya tetőtől nem messze található Ágasvár, amit Mátra-bércen keresztül hódíthatunk meg. Galya-tetőn 1934-ben építették meg a Péter hegyese kilátót, ami szintén az Országos Kéktúra egyik pontja.

  • Galya-tető csúcs (964m)
  • Galyatető város
Kirándulás Galyatetőn

Galyatetői sífutópálya

Ha télen látogatunk a Mátra vidékére, érdemes felkeresni a Galyatetői sífutópályát, ahol kiváló lehetőségünk van a téli sportolásra, illetve az abszolút kezdő sízőknek alapos gyakorlásra is egy aranyos focipályán. A pályarendszer különböző nehézségi szintű pályákat tartalmat, így mind a kezdők, mind a haladó sízők megtalálják a számukra ideális opciót.

Galyatető, Mátra 

Ágasvár

Ágasvár a Nyugati-Mátra egyik leglátványosabb pontja, ahol korábban vár állt, aminek mára azonban alig maradt nyoma. A várat még a 12. században építették és védelmi szempontból fontos funkciót töltött be a középkorban. A vár 788 méteren helyezkedik el, ahonnan tovább haladhatunk a Mátra-bércen keresztül a Nyugati-Mátra legszélső pontjáig.

Mátraszentimréről is megközelíthető. A vélemények alapján ez a Mátra egyik leglátványosabb túrája. Mátraszentimréről indulva, a Vörös-kő kilátón át, fel Ágasvárig, majd pedig a Csörgő-patak völgyében visszaereszkedve, nagyjából 5-6 óra alatt teljesíthető az út. Ágasváron találjuk a Mátra egyik legnépszerűbb természetes kilátópontját.

Mátrai Ásványház és Múzeum

Galya-tetőtől nem messze, közvetlenül a Mátraszentistváni sípark alatt van a Mátrai ásványház és múzeum. A hely különlegessége, hogy nem csak kiállításon lehet megtekinteni az ásványokat és kőzeteket, hanem tartozik hozzá egy ásványcsiszoló műhely is. Itt kipróbálhatjuk, hogyan kell az aranyat mosni, kettévághatjuk a saját választott ásványunkat vagy akár meg is csiszolhatjuk azt. Ezen felül pedig olyan programokon vehetünk részt, mint: Ásvány bemutató, Csiszoló műhely, Aranymosás, Kincs keresés, és a Ásványgyűjtő túrák.

  • Aranymosás: 800 Ft/hordalék csomag
  • Ásvány csiszolás kipróbálása: 1000 Ft/síkcsiszolat készítés
  • Ásvány vágás: 800  - 1500 ft / vágás
  • Ásvány síkcsiszolás polírozással: 1000 - 2000 ft /csiszolt oldal
  • Kaboson, medál készítés: 3500 Ft - 4000 ft / db

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Kilátók a Mátrában

Ahol sok a hegy, ott sok a kilátó is – és a Mátrában ez igaz is. A hegységben összesen 11 kilátót találunk, amiknek listája itt következik:  Sástói kilátó, Saskő, Ágasvár, Világos hegy, Cseplye tető, Gortva Jójárt kilátó, Kékestető, Tv torony kilátó, Hanák kilátó, Muzsla kilátó, Galya kilátó, és a Vörös kő kilátó.

Várak a Mátrában

A Mátrában összesen 4 várat találunk, amikből kettő már csak rom formájában létezik. Ezek a Markazi vár és  a Benevár. A Siroki vár és a Kisnánai vár viszont jobb állapotban vannak.

Kisnánai vár (1) és a Siroki vár (2-4)

Mátravasút

A Gyöngyös és Mátrafüred, valamint a Gyöngyös és Szalajkaház között közlekedő "kisvonat" a 20.század elejében épült, és azóta szerez örömet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Attól függően, hogy meddig utazunk, gyerekeknek 400 - 1300 forint között alakul egy menetjegy, felnőtteknek pedig 500 - 2000 forint között szükséges fizetni. Cím: 3200 Gyöngyös, Dobó u. 1.

Mátra kisvasút, Mátravasút

Gyöngyösi állatkert

Ha gyerekekkel érkezünk, akkor a Gyöngyösi állatkert egy tökéletes félnapos program lehet a kicsiknek is. Cím: Gyöngyös, Damjanich János u. 31, 3200

Szereted az állatokat? Magyarország összes vadasparkja

Tuzson Arborétum

Ez a gyönyörű kert a Bükki Nemzeti Park része, és naturális (tehát nem elrendezett) fa- és növényvilággal vár minket. Séta közben felfedezhetjük a különféle fafajtákat és növényeket, valamint élvezhetjük a park nyújtotta nyugalmat és a természet szépségét. A fagyűjtemény alapítója dr. Tuzson János, aki egyetemi tanárként egy projekt részeként hozta a parkot létre. Alapítottak itt egy erdei iskolát is. Jelenleg a körülbelül négy hektárnyi terület az Egererdő Rt. kezelésében áll.

Galyavár-Szuha

Galyatetőtől északabbra találhatunk olyan szuper helyeket, mint a Szalamandra- és Werbőczy-forrás, de fentebb, a Szuha-völgyben felfedezésünkre vár még a Gombás-tó is.

Piszkéstetői Obszervatórium

Galyatetőtől nyugat irányába indulva, Mátraszentlászló felé haladva találjuk meg a Piszkéstetői Obszervatóriumot és a Vörös-kő kilátót.

Mátra Libegő

A Mátra libegő lehetőséget ad arra, hogy felülről tekinthessünk a Mátrára és élvezhessük a gyönyörű panorámát. Az út hossza körülbelül 500 méter, az utazási idő pedig nagyjából 7 perc. Ezalatt az idő alatt megcsodálhatjuk például Sástót, ráláthatunk a Sástói-kilátóra és Gyöngyösre is.

Sziklakapu / Lyukas-kő

Mátrakeresztestől alig 20 perces túrával egy kevésbé ismert sziklaképződmény is találhatunk, ez pedig a Lyukas-kő (Sziklakapuként is hallhattunk már róla) mely mellett csörgedezik a Felső-vízesés. Utunkba foglalhatjuk az Alsó-vízesést és a Zsivány-barlangot is, amelyeket mindenképp iktassunk be a programunkba itt járva.

Gyöngyösi Mátra Múzeum

Ha érdekel minket a Mátra és környéke történelme és öröksége, érdemes felkeresnünk a Gyöngyösi Mátra Múzeumot. Mélyebben megismerhetjük a Mátrát és ásványait, illetve a város történelmének „erekélyéit” is megtekinthetjük. Ezek mellett pihenésképpen sétálhatunk egyet a múzeumkertben (Orczy-kert), ahol közel két hektárnyi területet barangolhatunk végig.

Programok és rendezvények

A Mátrában a túrázáson és kiránduláson kívül is rengeteg lehetőség van. Ha passzív pihenésre vágyunk, akkor érdemes felkeresni valamelyik gyógyfürdőt és wellness szállót. A mátrában megbújó kis falvak tavasztól-nyárig teli vannak élettel és programokkal. Egymást érik a búcsúk, hegyi biciklisversenyek, szervezett éjszakai túrák, stb. Ezekről mindig érdemes előre tájékozódni.

  • Decathlon Mátra túranap – augusztusban
  • Tour de Hongrie, Kékes – országúti kerékpárverseny
  • Kékesre fel! – amatőr bicikliverseny
  • Mountain Bike verseny – Mátraszentistváni sípark

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?