Szlovénia sokszor kiesik a magyar látókörből, hiszen - bár közel van hozzánk - valahogy mindig van felkapottabb szomszédunk vagy más úticélunk. Ha valaki a tengerpartra menne, akkor egy gyors kocsiúttal inkább Horvátországba indul, akik síelni mennének, azoknak az irány elsősorban Ausztria, másodsorban Szlovákia.

Aztán néhány évvel ezelőtt a magyarok újra felfedezték a Bledi tavat, amely lélegzetelállító fotóival bejárta az Instagramot, így Szlovénia ismét felkerülhetett a térképre. A kevésbé ismertség síelés szempontjából szintén igaz. Ennek elsődleges oka, hogy a szlovén sípályák kicsik, és nem olyan modernek, mint a sógoroknál. De ha egy új síterepet szeretnétek kipróbálni, akkor Szlovénia remek lehetőségeket nyújt - azon belül pedig kezdjétek a Maribor - Pohorje síközponttal. Mondom is, hogy miért.

Budapest Maribor távolság

Maribor Ljubljana után Szlovénia második legnagyobb városa. Budapesttől 340 km, de miután végig autópálya vezet (Magyarországon M7, Szlovéniában A5) ezért bő három óra alatt lejuthattok.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Maribor - Pohorje (becsületes nevén), Észak-Kelet Szlovéniában található és a Dráva-folyó két partján terül el. A település körüli dombok és hegyek elsőre nem tűnnek kifejezetten magasnak, sem klasszikus síterepnek, hiszen nem a Tátrához vagy az osztrák Alpokhoz hasonló lejtőket látunk.

  • Távolság Budapesttől: 350 km / 3,5 óra
  • Távolság Ljubljanatól: 130 km / 1,5 óra
  • Távolság Maribortól: 5,5 km / 10 perc

A szlovén autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Maribor és a klasszikus osztrák sípályák között azonban van egy óriási különbség: míg Murau vagy Obertauern városai szinte kizárólag a turizmus köré épülnek, különösebb urbanizált látnivalók nélkül, addig Maribor 114.000 fős városa önállóan is megáll a lábán.

A Pohorje hegy az Alpok része, amelyen a pályák 325 méteres magasságon érnek véget. Szerencsére 1327 méteren kezdődnek, és az 1000 méter szintkülönbség már egy kilométer hosszúságú pályákkal kecsegtet, amelyeken élmény lecsúszni. Pohorje erősen fás terület, így a sípályák jó része az erdőben halad.

A hegy érintetlensége miatt, több monda is akad, miszerint Pohorjén manók, különös lények és tündérek is élnek. Ki tudja, síelés közben talán bele futsz egybe.

Miért népszerű Maribor?

A Maribor sípálya Szlovénia legnagyobb síterepe, így népszerűsége könnyen érhető. Bár az országban több alternatív síterep is található, azok rendre kisebbek vagy kevésbé jól szervezettek.

A helyszín abból a szempontból nem klasszikus síközpont, hogy a látogatók nem kizárólag télen érkeznek, hanem gyakoriak a nyári, őszi kirándulások, amely során mi is ellátogattunk Maribor városába.

Maribor népszerűségét egyértelműen 3 dolog adja:

  • Pihenővel is 4 óra alatt ott vagytok Budapestről
  • A legnagyobb szlovén sípálya
  • Esti sízés
Ha szívesen olvasnál a többi ismertebb szlovén síterepről, itt megteheted azt.

Esti sízés Mariborban

Maribor híres az éjszakai sízési lehetőségéről, amelyet semmiképpen nem érdemes kihagynotok! Az éjszakai pályák este 9 óráig érhetőek el és összesen 10 kilométert ölelnek fel, amellyel a környéken egy másik pálya sem versenyezhet.

Több beszámoló alapján is a neten az esti sízés magasan ajánlott. 

Maribor térkép - Maribor Pohorje sírégió
Maribor térkép - Maribor Pohorje sírégió

Bolfenk és Areh

A maribori sípályának két központja van: Bolfenkből (térképen balra) és Arehből (térképen jobbra).

Mindkettőnél van parkoló, illetve helyi tömegközlekedéssel is meg tudjátok közelíteni. Bolfenk a régebbi része a pályarendszernek, míg Areh modernebb, újabb.

?
Tipp: A parkolók közül a Bolfenk-i felső parkoló nagyon népszerű, így az aránylag hamar betelik délelőtt. 

Busz járat

A két központ között buszjárat közlekedik. Hétvégén szezonban nagyjából 15 percenként indul a busz, és az út is körülbelül ennyi időt vesz igénybe.

?
Tipp: A két központ alatt sível is át tudsz menni, de a nagyjából 30 perces taposás nem túl élvezetes, ezért javasoljuk inkább a buszt.

Sísuli

Síiskola, sísuli mindkét központban van.

Maribor sípálya

Az összesen 41,5 km hosszan elterülő sípályák klasszikus megoszlást követnek, így a csapatotok minden tagja találhat magának megfelelő lejtőt. Több szlovén sípályával ellentétben, Maribor Pohorjén van fekete pálya. Maribor elsősorban a kezdők és középhaladók számára nyújt változatos környezetet, de természetesen az igazán profik is megtalálhatják itt a számításukat.

Többek között ennek is köszönhető, hogy a helyszínen gyakran rendeznek síversenyeket. Egyik legismertebb versenyük a kifejezetten női versenyzőknek szánt Arany Róka - FIS Sí Kupa, amelyre elképesztő tömeg gyűlik össze minden évben, rendesen megdobva a környék hangulatát.

Kék Sípályák

Kék sípálya:  23,5 km (13 pálya)

A kék pályát azoknak javaslom, akik még csak most kezdik a síelést és nemrég tették meg első métereiket. Természetesen van lehetőség a helyszínen síelni tanulni, így ha a gyerekek most csúsznak először, az sem akadály.

A kék pályák általában szélesebbek, hogy a fordulás ne legyen nehézkes, valamint a nagyobb tömeg is jobban szét tudjon oszlani. Ezeken a pályákon sokan síelnek még akár botok nélkül is. Mariborban 23,5 km hosszan találtok kék pályákat.

Piros sípályák

Piros sípálya: 13 km (10 pálya)

A piros pályák eggyel keményebb diók, hiszen vagy meredekebbek, vagy keskenyebbek, mint a tanulóknak szánt kékek. Itt már jobban kell tudnotok figyelni magatokra, illetve a síelőtársakra is.

Ezek a pályák gyakran futnak be az erdőbe, ahol gyorsabb szakaszokon próbálhatjátok ki tudásotokat. Néhol előfordulhatnak kevésbé jó állapotú, kissé buckás részek, de a maribori üzemeltetés ezeket a pályákat is folyamatosan karbantartja.

A síközpontban összesen 13 kilométeren keresztül síelhettek piros pályán (többnyire közel 1 kilométeres szakaszokra bontva). Ugyanakkor jó hír, hogy a hegytetőtől akár kék, akár piros pályákon egészen a hegy aljáig tudtok haladni anélkül, hogy át kellene szállnotok.

Fekete sípályák

Fekete sípálya: 5 km (3 pálya)

A profiknak szánt fekete pályák már komoly kihívást jelentenek. Előfordulhatnak jeges foltok, valamint egészen meredek és keskeny sávok - ebből 5 kilométer vár benneteket.

Kedvenc pályák

  • A leghosszabb fekete lesikló a 8-as pálya, a Bolfenk központban.
  • A legkedveltebb pálya a 6 üléses modern liftes 23-as piros pálya az Areh központban.
  • Továbbá közkedvelt a 16-os piros is, ám sajnos annak egy részét kevés hó esetén szezon vége felé le szokták zárni.
  • Több snowboardos is kiemelte a piros 12-es és a 18-as pályát.
  • A 20-as pálya az egyik legnépszerűbb a gyerekes családok körében, így ott napközben hosszabb sor szokott kialakulni. (Areh központ)
  • A 21 és a 22-es pályák is közkedveltek a kezdőbbek között.
Maribor gyerekekkel
Maribor síelsés a gyerekekkel

Kevésbé kedvelt pályák

A 13 és 14-es kék pályákat sokan borzalmasnak titulálják. A pályák igazából átkötők lennének a két központ között, viszont azoknak nincs lejtésük, így többnyire csak át lehet sétálni azokon - kb 20 perc alatt. A 15-ös kék pályánál szintén sok síelőnél elszakadt az a bizonyos cérna.

Maribor - Liftek, felvonók

Mariborban összesen 22 lift segíti a feljutást - és ha úgy alakulna, akkor a lejutást. Ezek közül csak 1 ami kabinos, 5 beülős, a maradék 16 felvonó tányéros, csákányos vagy varázsszőnyeg.

Több beszámoló alapján is az a tapasztalat, hogy hosszú sorban állásra nem kell számítani.

Off-Piste, Off-trek

Ha szeretnétek egy kicsit letérni a megszokott és kijelölt útról, akkor a piros 23-as pálya mellett próbálkozzatok.

Hóágyúk

A síközpontban számos fejlesztést hajtottak végre a 2019/20-as síszezonra, amelyek elsősorban az infrastruktúrát érintették. Hóágyúkat és hó készítő gépet szereztek be, amellyel az olyan helyzeteket szeretnék kiküszöbölni, mikor az alacsonyabban fekvő pályákat zárni kell a kevés hó miatt.

A 30 új hóágyúval ilyen már nem fordulhat elő. A pályát üzemeltető cég - amely egyébként a helyi tömegközlekedési vállalat is egyben - nyilatkozata alapján akár már 25 fokos hőmérséklet mellett is be tudják fedni hóval a pályákat.

Nem mondom, hogy nem volna unikális a fürdőruhás sízés ötlete, de ezt azért kevésbé vegyétek készpénznek.

A pálya gyerekekkel

Pohorjén “Smucarska sola Ilke Stuhec” néven indítottak alpesi iskolát, ahol többek között síoktatással is foglalkoznak.

Szlovéniában nem beszélnek magyarul. Így érdemes vagy magyar nyelvű síoktatót keresnetek a gyerekeknek, vagy a síiskolában jó előre megérdeklődni, hogy van-e magyar nyelvű síoktatójuk, és hozzá foglalni.

Nem csupán a kicsiknek, de nagyobbaknak, vagy a fiatal lelkű szülőknek is meglepően izgalmas, a megszokottól eltérő programokkal kedveskednek:

  • kalandpark
  • dodzsem
  • játszóházak
  • labirintus egy búzatáblában
  • extrém vízi sportok szólóban és csapatban

Belépő árak

Mariborban is van lehetőség többféle belépőt váltani. Akad napi jegy és szezonbérlet egyaránt, ami mind kedvezménnyel párosul gyerekeknek, diákoknak vagy nyugdíjasoknak is.

Ugyanakkor a pálya elérhető Snowpass Card rendszerében, amelyet megvásárolva Svájctól, Németországon át Ausztriáig több síközpontot is kipróbálhattok a szezonban.

?
Tipp: a pénztáraknál sorban állásra számíts, nagyjából 15 perces várakozási idővel. 

Napi jegy

A Maribor sípálya átlagos belépő mellett érhető el: egy felnőtt jegy 33 euró, a gyerekeknek pedig 19 euro.

  • Felnőtt: 33 euro
  • Gyerek: 19 euro

*Felnőttnek számít az a személy, aki betöltötte a 19. életévét, gyereknek pedig 15 éves kor alatt. A két életkor között diákjegyet tudtok váltani.

Szezonális bérlet

Az éves bérlet érvényes a szezon alatt minden nap, korlátlan felhasználással. A bérlet árát merőben befolyásolja, hogy mikor veszed azt meg. Ha például a bérletet megveszed januárban (egy évvel korábban), akkor 370 euróba, ha augusztusban akkor 410 euróba kerül, ha viszont csak november után, akkor már 500 eurót kell érte fizetned.

  • Felnőtt bérlet: €370 - €500 között
  • Diák és nyugdíjas bérlet: €310 - €420 között
  • Gyerek bérlet: €210 - €280 között

Tovább tudsz olyan bérletet is venni (Pohorka), ami olcsóbb, viszont csak hétköznap használható, hétvégén és ünnepnapokon nem. Ezzel nagyjából 100 eurót spórolsz.  

Mikor érdemes mennetek?

A pályákat decembertől márciusig tudjátok látogatni, ám az alacsony fekvés miatt eddig gyakoriak voltak a különböző pályalezárások. Habár vannak hóágyúk, márciusban már sok a rossz értékelés a pályák minőségéről hó hiányában.

Tipp: A legjobb ha január eleje és február vége között mentek. 

Meglátjuk, hogy a következő évadtól hadrendbe álló hóágyúk és hó generátor hoznak-e valódi változást. Mindenesetre indulás előtt nézzetek rá a helyi web kamerákra, akkor nem érhet meglepetés.

Webkamera

Webkamerákat a pályákhoz a sírégió honlapján találtok itt.

Mit csinálhattok a környéken?

A maribori egyetem miatt számtalan fiatal lakik a városban, így éjszakai életből sincs hiány. Családoknak talán kevésbé izgalmas, de ha barátokkal mennétek, akkor este több táncos hely közül is választhattok.

A városban négy kastélyt is megnézhettek: a Maribor-kastély közvetlenül a Dráva partján áll, így mind közül a legszebbnek ígérkezik. Ugyanakkor igazán sok látnivaló nincs a városban, inkább egy kellemes andalgásra invitál.

Összefoglalás

Ha kipróbálnátok egy új síterepet, amelyet folyamatosan megújítanak, akkor egy kellemes hétvégi kiruccanás lehet belőle. Nincs is messze, gyerekkel, akár kezdőként is izgalmas úticél.

A szlovén vendéglátók kedvesek, ugyan a jegyvásárlásnál várakozás van, a lifteknél nincs sorban állás. A pályák mindenkit kiszolgálnak, legyen kezdő vagy haladó. Sajnos az enyhe tél miatt előfordul, hogy lezárnak pályákat hó hiány miatt.

Viszont olcsóbb mint Ausztria, és a hüttében is lecserélheted a gőzgombócot valami új finomságra. Próbáljátok ki, irány Maribor!

Jó síelést!

➡️ ➡️ Facebook link