A Magas Tátra Európa egyik legnépszerűbb hegyvonulata, ami igazi természeti kincs a komolyabb túrázók és a családos kirándulók között. A Szlovákia északi részén található turistaparadicsom olyan nevezetességekkel büszkélkedik mint a Lomnici csúcs, a Csorba tó, vagy a Kriván hegy. Már régóta terveztünk írni egy cikket, ami végre elkészült. Fogadjátok szeretettel. 🤗 🥾

Szlovákia az egész világon ismert egyedülálló népi építészetéről, óriási középkori kastélyairól, természeti szépségéről, síparadicsomairól na és persze a Magas Tátráról.

Kiváló infrastruktúrája miatt könnyen elérhető a környező országokból. Természeti látnivalóira egyre többet költ az ország. A turisztikai látványosságok útvonalai karbantartottak és jól felfestettek. Szlovákia és a Magas Tátra kiváló célpont lehet, ha kalandos utazásra vágysz, de nem mennél túl messze.

Ebben a kalauzban mindent megtudhatsz, ami elengedhetetlen ha a Magas Tátrába utazol. Átnézzük a legfontosabb információkat amire szükséged lehet ha már ott vagy - de az összefoglaló akkor is hasznos, ha még csak otthonról tervezed az utat!

Magas-Tátra Térkép

Szlovákia térkép: domborzat
Szlovákia térkép: domborzat - A Magas Tátra központja Poprád

Hol van a Magas Tátra?

A Magas Tátra legjelentősebb városa Poprád, ami még repülőtérrel is rendelkezik. Ennek ellenére a legnépszerűbb utazási forma az autózás, hiszen szomszédos országról beszélünk. Autóval nagyjából 4-5 óra a menetidő.

 • Budapest távolság: 4,5 óra / 300 km

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Magas Tátra térkép: Budapest - Poprád térkép
Magas Tátra térkép: Budapest - Poprád térkép

Magas Tátra repülővel

Van egy repülőtér Poprád történelmi városában, amely mindössze 30 perces autóútra fekszik a Magas Tátrától. A kis méretű Poprad-Tatra repülőtér (TAT) egész évben rendszeresen indít járatokat - többnyire Londonba.

A Poprad repülőtérről a Poprad Tátra vonattal nagyjából 25 perc alatt juthatsz el a Tátrába. Buszjáratok is rendelkezésre állnak, de ezekkel sem időt sem pénzt nem spórolsz, ezért javasoljuk a vonatot.


További szlovák cikkek: Selmecbánya látnivalói


Tátra - Magas Tátra: Mi a különbség?

Könnyű keverni a fogalmakat és a tájegységeket, főleg ha még nem jártál a Tátrában, vagy Szlovákiában. Ezért gyorsan nézzük át a legfontosabb tudnivalókat.

A Magas Tátra a Tátra (Tatry) része, pontosabban a Tátra keleti felének a része. Maga a Tátra vonulat 3 nagy részre osztható:

 • Liptói-havasok vagy Nyugati-Tátra (Západné Tatry)
 • Keleti-Tátra (Východné Tatry)
  • Magas-Tátra (Vysoké Tatry)
  • Bélai-havasok (Belianske-Tatry) - zárt terület
 • Lengyel-Tátra

Létezik Alacsony Tátra (Nízke Tatry) is, ám az hivatalosan - földrajzilag - nem a Tátra része, hiszen az attól délebbre fekszik! A két hegységet a Vág nevű völgy választja el. A köznyelvben viszont sokszor összemosódik a két hegycsoport, így ne lepődj meg, ha valaki az Alacsony Tátrát is a Tátra részének mondja.

A Tátra hegység 786 km²-nyi területen fekszik, ebből 550 km² Szlovákiában, a többit Lengyelországban találd (Lengyel-Tátra).

A legtöbb turista a régióban cseh, lengyel, magyar és német. Ezért a legtöbb turisztikai szolgáltatás szlovák, lengyel, magyar és német nyelven érhető el. Az angol kevésbé népszerű, de még mindig viszonylag gyakori.

Tátra térkép
Tátra térkép | Wikipedia
Magas Tátra, Szlovákia - Poprád
A Magas Tátra csúcsai rengeteg túrázási lehetőséget kínálnak

Zakopane

A Lengyel-Tátra már nem a Magas Tátra része, azért megemlítünk néhány szót Zakopane-ról. A hegyi falu épp úgy híres és keresett az aktív kikapcsolódást kedvelők körében, mint Poprád. A lengyel oldaláról, Zakopane a legfontosabb város.

Zakopane a szlovák-lengyel határ közelében fekszik, a Tátra Nemzeti Park lábánál. Délről hatalmas erdő, északról a Gubalowka hegyvonulata zárja közre.

Tudj meg többet: Zakopane legszebb látnivalói

A két település alig 1,5 órára van autóval egymástól.

 • Távolság Poprádtól: 67 km / 1,5 óra
Poprád Zakopane távolság - Magas Tátra térkép
Poprád Zakopane távolság - Magas Tátra térkép

Tátrai Nemzeti Park

A Magas Tátra 1949 óta nemzeti park is egyben, amit 1987-ben kiterjesztettek, és mára már a Nyugati Tátra is a park része. A 738 km²-es terület szlovákul Tatranský národný park, vagyis TANAP. Jelképe a zerge - ezt már láthattad sok hűtőmágnesen, vagy kitűzőn.

Szabályok a parkban

 • Tilos bárhol táborozni vagy sátorozni a nemzeti parkban.
 • Tilos tüzet gyújtani vagy tábortüzet rakni.
 • Tilos a park tavaiban úszni, fürdeni vagy horgászni.
 • Csak a kijelölt, megjelölt túraútvonalakon szabad közlekedni.
 • Túrázni csak a nappali órákban lehet, a napfelkelte utáni óra és napnyugta előtti óra között.
 • Tilos zavarni, és hozzáérni a park növényeihez és állataihoz.
 • Tilos a szemetelés. Pakold el minden szemetedet a táskádba (Beleértve a zsepit is!).
 • Tilos a fény és zajszennyezés (hangos zene, nagy zaj).

 • A Magas Tátra csúcsai

  Habár a Magas-Tátra hegyvonulata a legkisebb alpesi hegylánc Európában, mégis a Kárpátok legmagasabb része. Ékköve a Kriván-hegy (Kriváň) 2495 méteres magassággal - híres ívelt profilja fontos szimbólum a szlovák művészetben és kultúrában.

  Amikor a szlovák nép arról szavazott, melyik nemzeti jelkép kerüljön az euró érmék hátuljára, a Kriván-hegy a második helyen végzett.

  Szlovákia legmagasabb csúcsai a Magas-Tátrában találhatóak, és közülük sok a lengyel határ mentén helyezkedik el. A népszerű Tengerszem-csúcs (Rysy) Szlovákia és Lengyelország határán terül el, és miközben ez Lengyelország legmagasabb csúcsa, Szlovákiában csak a hetedik helyet foglalja el.

  A legmagasabb csúcsa a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m), a második legmagasabb pedig a Lomnici csúcs, ami a kiépített felvonórendszernek köszönhetően a Tátra leglátogatottabb pontja.

  • Gerlachfalvi csúcs (2 655 m)
  • Lomnici csúcs (2 634 m)
  • Tengerszem csúcs (2 503 m)
  • Kriván hegy (2 495 m)

  Milyen magas a Tátra?

  A Magas Tátra egyetlen csúcsa sem éri el a háromezer métert, ezért az akklimatizációval nem kell foglalkoznod. A magasabb hegyek 2500 méter körül csúcsosodnak.  

  Szlovákia egyik legszebb természeti csodája a Kriván hegy a Magas Tátrában
  Szlovákia egyik legszebb természeti csodája a Kriván hegy a Magas Tátrában

  Árak, költségek

  Egy hétvége a Magas-Tátrában talán olcsóbban kihozható, mint Ausztriában vagy Szlovéniában. A turistaházak árai megfizethetők, az utazás tömegközlekedéssel olcsóbb, és a szálláson is lehet pár forintot spórolni.

  A napot le tudod zárni egy jó pofa sörrel 2,50 euróért. 🍻 A hegyi turistaházakban egy bőséges étkezés nagyjából 7 - 8 euró.

  A parkolás lehet kicsit drága, ha olyan látnivalókat nézel ki, ahol fizetősek a parkolók.


  Síelés a Magas Tátrában

  A Magas Tátrában összesen 8 síterep található. A többek által ismert Jasna-Chopok és Donovaly síközpontok nem a Magas Tátrában, hanem az Alacsony Tátrában vannak.

  A hó a Magas-Tátra régióját látványos téli csodavilággá alakítja, így biztosan élvezni fogod a síelést és snowboardozást a lenyűgöző hegyi környezetben.

  Amikor a túrázók átadják a hegyeket a síelőknek (november végén), akkor a következő sípályákon tudnak csúszkálni:

  Magas Tátra síterepek Hossz Pályák
  Bachledka 8 km kék, piros, fekete
  Podbanské 2 km kék, piros
  Stary Smokovec 4 km kék, piros
  Zdiar - Strachan 1 km kék
  Zdiar Strednica 5,5 km kék, piros
  Csorba tó 8,3 km kék, piros
  Ski Monokova dolina 0,3 km kék
  Tátralomnic 11,8 km kék, piros, fekete

  A síparadicsomok szezonja december végétől egészen márciusig vagy áprilisig tart. Ha síelős utat tervezel a Magas-Tátrában, akkor a legjobb hó valószínűleg januárban és februárban lesz.


  Legjobb idő a Magas-Tátra meglátogatására

  Tervezd az utazásodat a Téged érdeklő tevékenységek köré, és vedd figyelembe a Magas-Tátra időjárását is!

  Túrázáshoz érdemes június és október közé szervezned az utazást. Habár vannak olyan túraútvonalak is, amik nyitva vannak egész évben, ha június 15. és október 31. között érkezel, több lehetőséged nyílik a Tátra legjobbjainak megismerésére.

  Ne feledd, hogy a Tátra népszerű úticél nyáron, és a legjobb helyek zsúfoltak az iskola szünet alatt. A tömeg ellenére bátran szervezd a nyári hónapokbra az tazásodat, hiszen ilyenkor több a megrendezett események és fesztivál.

  Érdemes megjegyezni azt is, hogy a magasabb csúcsok, például a Tengerszem-csúcs, gyakran még július közepén is hóval borítottak, ezért késő-nyáron több túrázási lehetőség áll rendelkezésre.

  Ha el szeretnéd elkerülni a főszezoni tömeget, kiváló időjárást és kevesebb embert találsz, ha szeptemberben vagy októberben utazol.

  A Tátra kialakulása

  A Tátra az ún. alpi hegységképződés egyik fázisaként mintegy 100 millió évvel ezelőtt, a Föld középkorában gyűrődött fel. A 100 millió éve ott hullámzó tenger lerakta üledékét, és alatta a hegység kristályos magja más jelentős hegységekkel együtt a magasba emelkedett. Körülötte sokáig még tenger volt.

  Az ekkor kialakult Tátra hegység nem nagyon hasonlított a manapság ismert hegységre, lankásan domborodó, szabályos alkatú hegység lehetett.

  Forrás: Wikipedia


  Magas Tátra Vonat

  A Magas-Tátra hegységben való közlekedés egyszerű és kényelmes a Tátra Elektronikus Vasúthálózatnak köszönhetően. Ez minden hegyi üdülőhelyet összekapcsol, beleértve Poprád városát is.

  A vonatok gyakran közlekednek és a környék több falujában is megállnak, így a vasútállomástól egy egyszerű sétával mindig elérheted a keresett útvonalat.

  Noha autóval is lehet utazni, a legnépszerűbb ösvények közelében nehéz lehet parkolót találni, és nagyon drága is lehet (a napi parkolás akár 20 euró). A parkolás még bonyolultabb lehet, ha olyan útvonalat választasz, amely egy másik helyen végződik, nem a parkolónál.

  Tipp: A legtöbb túrázó inkább időt és pénzt takarít meg a vonattal, az autóikat a hoteleknél hagyják.

  Árak

  A Tátra elektromos vasútja (egy útra) csak 2 euróba kerül, de ha gyakran közlekedsz, érdemes lehet heti bérletet vásárolnod 14 euróért. Ha elég sokáig tartózkodsz itt, és ki tudod használni, az egy hónapos bérlet mindössze 16 euró.

  • Menetjegy: 2 euro
  • Heti bérlet: 14 euro
  • Havi bérlet: 16 euro
  A Magas Tátra vonathálózata
  A Magas Tátra vonathálózata

  Szállások a Magas Tátrában

  A Magas Tátrában 3 fő üdülőhelyet találsz. Minőségi szállodákat mindegyikben találsz, ezért bármelyik jó választás lehet.

 • Csorbató (Štrbské pleso)
 • Ótátrafüred (Starý Smokovec)
 • Tátralomnic (Tatranská Lomnica)
 • Szállodák a Csorba tónál

  Štrbské Pleso

  A Csorba-tó egy festői üdülőváros, az azonos nevű lélegzetelállító tó közelében. Népszerű a családok körében, és rengeteg nagyszerű túrázási lehetőség is adott itt. Itt síterepet is találsz.

  Szállodák Ótátrafüreden

  Starý Smokovec

  Ótátrafüred egy másik népszerű üdülőváros a Magas-Tátra központi régiójában. Itt található a Tátra elektromos vasútjának központja, amely megkönnyíti az egész régió felfedezését.

  Szállodák Tátralomnicban

  Tatranská Lomnica

  Tátralomnica üdülővárosa leginkább a síterepéről híres. A környéken találod a Magas Tátra legmagasabb csúcsait, a Lomnici-csúcsot is (Lomnický štít).

  További szállások

  Az elektromos vasútvonal mentén számos olyan kis falu található, amik olcsóbbak. Ezek kényelmesen megközelíthetőek vonattal. Ilyen opciók lehetnek:

  • Poprád  - Penzión Slávia Hotel
  • Alsóerdőfalva (Nová Lesná) - Privát Nataša Hotel
  • Felsőerdőfalva (Stará Lesná) - Penzion Deni szálloda
  • Tengerszem csúcs - Rysy Mountain Chalet turistaház
  • Dolný Smokovec - Téry-ház (Téryho chata)
  Magas Tátra, Szlovákia
  Magas Tátra, Szlovákia - túrázás július és október között

  Túrázás a Magas Tátrában

  Annyi fantasztikus túra van a Magas Tátrában, hogy nem is lehetne kipróbálni mindet egy utazás során. A világhírű síparadicsomok mellett a terület több mint 600 km jelzett túraútvonallal büszkélkedhet. Akár egy rövid és könnyű, akár egy hosszabb és nehezebb kihívást keresel, számos opció létezik.

  #1 Könnyű túrák

  Félnapos túrák

  A mindössze 2-3 órás túrák könnyen teljesíthetőek. Szintemelkedésben ezek 300 m alatt vannak, távban pedig 1,5 - 10 km között. Gyönyörű panoráma és kilátás is elérhető ezeken az ösvényeken. Ilyenek például:

  • Csorba-tó túra
  • Poprádi tó túra

  Olvass tovább: Csorba tó kisokos

  #2 Nehezebb túrák

  Egésznapos túrák

  Rengeteg lehetőség nyílik hosszabb, egész napos túrázásra. Ezek próbára teszik képességeidet és állóképességedet egyaránt. Ilyenek például:

  • Tengerszem-csúcs (Rysy) túra
  • Zöld-tó túra

  A kihívást keresőknek nem szabad kihagyniuk a hihetetlen Tengerszem-csúcs túrát. A Szlovákia és Lengyelország határán fekvő csúcs a régió legmagasabb orma, ahova túravezető nélkül is fel lehet mászni. Az állóképességed teszi próbára a Zöld-tó (Zelené Pleso) túra, ahol több mint 20 km-en keresztül csodálhatod a Tátra legszebb tájait.

  #3 Többnapos túrák

  4 -5 napos túrák

  Poprádból indulva, 4 - 5 napos időtartammal számolva a túra összefűzi a Magas-Tátra legnépszerűbb úticéljait, köztük a Zöld-tavat (Zelene Pleso), a Zamkovszky-menedékházat, (Zamkovského chata), a Poprádi tavat, (Popradské Pleso) és a Tengerszem-csúcsot (Rysy).

  Olvass tovább: Poprád körtúra 4 nap alatt

  Felső-turistaút

  Ha többnapos túrázásra vágysz, akkor a Felső-turistaút neked való (Tatranská Magistrála). A kb. 60 km hosszú útvonal összeköti a Magas-Tátra keleti széleit a régió legnyugatibb pontjaival. Nagyjából 3 nap alatt tudod teljesíteni az útvonalat, és közben olyan látnivalókat érint az út, mint a Zamkovszky-menedékház, a Kő-pataki-tó, a Csorba tó, stb.

  Figyelem! November 1. és június 15. között az útvonal zárva tart.

  Hegymászás ⛰

  A parkban természetesen számos hegymászó útvonal létezik. A nemzeti park szabályzata kimondja, hogy a hegymászó tevékenységek csak azoknak engedélyezettek, akik valamely hegymászó klub tagjai, és tagsági igazolványuk náluk van.

  Ha ezzel rendelkezel, akkor a mászás szinte mindenhol megengedett a parkban, néhány kivételtől eltekintve. További információkat közvetlenül a Magas-Tátra Nemzeti Parktól kérhetsz.


  A túrázás veszélyei

  A Magas Tátra biztonsági előírásai hasonlóak sok más hegyvidéki régióhoz. Ügyelj arra, hogy állóképességednek és fittségednek megfelelő útvonalakat válassz. Csomagolj elsősegély-készletet és egyéb biztonsági elemeket, például kommunikációs eszközöket, ételt, és vizet. Néhány dolog, amire külön figyelni kell a Magas-Tátra régióban:

  • A nyár első felében vigyázz a magasabban fekvő útvonalakon megmaradt hóra.
  • Figyelj az időjárás-előrejelzésre. Hirtelen jégeső és zivatarok is gyorsan kialakulhatnak a hegyekben, még akkor is, ha napsütésesen és tisztán indul a nap. Bár az ilyen viharok ritkák, nagyon veszélyes lehet, ha felkészületlenül kapnak el egy csúcson.
  • Feltétlenül használj fényvédő krémet. A leégés gyakoribb a nagyobb magasságokban, részben azért, mert a hűvösebb idő miatt a túrázók kevésbé figyelnek a napsugárzásra.
  • Túrázás közben tarts biztonságos távolságot a vadállatoktól, és soha ne próbáld megközelíteni őket. Ritkán lehet medvét vagy farkast észlelni lakott területeken, de vedd figyelembe, hogy ezek az állatok a környező területeken élnek.

  Vannak medvék a Tátrában?

  Becslések szerint Szlovákiában 800 barnamedve él, amelyek többsége Észak-Szlovákia hegyvidéki területein kóborol, beleértve a Magas Tátrát is. A medvék általában kerülik a lakott területeket, de túrázáskor ésszerű óvintézkedéseket kell tenned, és megtartani a biztonságos távolságot.

  Szótár: néhány hasznos szó

  Néhány szlovák kifejezés megtanulása szórakoztató és hasznos lehet az utazásod előkészítése során:

 • pleso = tó
 • štít = csúcs
 • dolina = völgy
 • sedlo = nyereg
 • chata = faház, kunyhó
 • vodopád = vízesés
 • Most már szinte mindent tudsz, amit érdemes tudni a Magas Tátráról. Nem marad más hátra, csak az utazás. Legyen nagyszerű utad, és ne felejts el küldeni nekünk pár sor beszámolót. 🤗

  ➡️ ➡️ Facebook link 👍
  Magas Tátra, Szlovákia
  A lenyűgöző Magas Tátra csúcai