A Magas Tátra ékköve, és egyben Szlovákia második legmagasabb pontja. A hatalmas Lomnici-csúcs (Lomnický štít) egyetlen Tátrába tett utazásból sem maradhat ki, hiszen annak a leglátogatottabb pontjáról beszélünk. A hegy különlegessége, hogy tetejére felvonó segíti a feljutást, így nem kell harcedzett túrázónak lenned, ahhoz hogy élvezni tudd Szlovákia legszebb panorámáját.

Az egykor Dedo néven ismert csúcsról (szlovákul Apót jelent) pazar kilátás nyílik. Tiszta időben egészen a lengyel alföldre, vagy a hazai hegyekre is el lehet látni. A csúcs további érdekessége, hogy az 1950-es évek óta itt található Szlovákia legmagasabb munkahelye is, egy meteorológiai állomás.

Gyors áttekintés

Lomnici csúcs Részletek
Ország Szlovákia
Lokáció Magas Tátra
Magasság 2634 m
Szlovák név Lomnický štít
Cím Lomnicky Stit 059 60 Vysoké Tatry, Slovakia
Távolság Budapesttől 5 óra / 280 km
Mászó szezon Jan-Dec
Átlag hőmérséklet - 3 fok
Felvonó Van
Felvonó kiindulópontja Tátralomnic
Felvonó nyitvatartása Minden nap
Legjobb időszak a mászáshoz Június - október
Első megmászás Robert Townson (1793)

Képek és videó

Kilátás a Lomnici csúcs tetejéről, Szlovákia

Térkép - Hol van a Lomnici csúcs?

Cím, távolság, megközelítés, elérhetőség

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A Lomnici csúcsot a Magas Tátrában, Szlovákiában találod. A kötélpálya kiinduló állomása Tátralomnic-ban található, így ide kell autóval eljutnod. Budapesttől kb. 4,5 - 5 óra autózásra, Poprádtól mindössze 45 percre.

  • Tátralomnic távolsága Budapesttől: 4 óra / 270 km
  • Tátralomnic távolsága Poprádtól: 20 perc / 18 km
Lomnici csúcs térkép - Tátralomnic
Lomnici csúcs térkép - Tátralomnic

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Lomnici csúcs felvonó

Tátralomnicról lift visz fel a csúcsig, nem kevesebb, mint 1 700 méteres szintkülönbséget legyőzve. A felvonó állomásainál kávézó, egy csillagvizsgáló és egy meterológiai állomás is helyet kapott. A felvonónak 4 állomása van, amik az alábbi sorrendben követik egymást:

Lomnici csúcs felvonó Állomás Férőhely Kapacitás / óra Nyitvatartás
Tátralmonic Legalsó állomás 4 fő 900 fő 08:30 - 16:00
Start Első állomás 15 fő 2 400 fő 08:30 - 16:00
Kő-pataki-tó Második állomás 14 fő 25 fő 09:00 - 15:00
Lomnici csúcs Legfelső állomás - - -

A felvonók minden nap 08:30 - 16:00 óra között közlekednek.

Ahhoz, hogy legalulról lifttel jussunk fel a tetőre, összesen 3 különböző felvonót kell használnunk, vagyis kétszer kell majd átszállnunk. Szerencsére a felvonókat közel helyezték el egymáshoz, így az adott állomáson nem kell sokat túrázniuk azoknak, akik nem szeretnének.

Magas Tátra Lomnici felvonó | Forrás: Vysoké Tarty
Lomnicky Stit felvonó | Forrás

Míg a legalsó állomásról induló felvonó 900 főt képes felvinni óránként, a középső, 15 fős lift már 2 400 főt szállít óránként. A legutolsó lift, ami a csúcsra visz, viszont már csak 45 embert képes óránként le és felvinni.

Tudni kell, hogy a csúcsra csak szigorúan menetrend szerint, időpontra vásárolt jeggyel lehet feljutni. A felvonóra érdemes előre megvenni a jegyeket, szezonban akár 2 - 3 nappal korábban! 

Tátralomnic

Tatranská Lomnica

Az üdülőfalu a Lomnici csúcs alatt helyezkedik el. Az egykor pásztorfalunak ma már mintegy 1650 lakosa van, akik többnyire idegenforgalomból élnek.

A terület a trianoni békeszerződéssel Csehszlovákia része lett, majd 1947-ben önálló községgé alakult. 1999 óta Magastátra város (másnéven Tátraváros) része. Itt található a Tátrai Nemzeti Park múzeuma is.

Tátralomnic Poprádtól 16 km-re északra, Ótátrafüredtől 6 km-re északkeletre fekszik, a Magas-Tátra keleti részének üdülőközpontja.

Feljutás a Lomnici csúcsra, Szlovákia
Feljutás a Lomnici csúcsra

Kő pataki tó

Skalnaté Pleso

A Kő-pataki-tó (1 754 m) tengerszint feletti magasságban található. Területe kb. 1 hektár, mélysége pedig 2 méter. A tóról majd száz éve köztudott, hogy veszélyben van, mivel vízállománya egyre fogyatkozik, a megmentési törekvések ellenére.

Itt található a felvonó második állomása, ami a csúcs előtti utolsó megálló. A tótól nem messze, 1725 méteren találjuk a Skalnatá chata nevű turistaházat.

?
Magyar és német nevét a Kő-patak szerint kapta. Szlovák neve Skalnaté pleso (Köves-tó) a völgy mai nevéből indul ki. A lengyel név viszont a völgy régebbi nevéből indul ki, ami Dolina Łomnicka (Lomnici-völgy) és a tó ennek megfelelően Łomnicki Staw (Lomnici-tó).

Túra és túraútvonal

A Magas Tátra közkedvelt kiránduló paradicsom, és ez nincs máshogy a Lomnici csúcs környékén is. A felvonók elkészülése óta (1940) a turisták száma egyre csak gyarapodik, hiszen a lift állomásai tökéletes kiindulópont túrázáshoz és a csúcs meghódításához.

  • A túra kiindulópontja: Ótátrafüred (Starý Smokovec)
  • Szintkülönbség: kb. 1 150 m
  • Ajánlott időtartam: 2 nap (plusz 1 - 2 extra nap)
  • 1. nap: kb. 1,5 óra
  • 2. nap: 7 óra fel, kb 5 óra le
  • 3. nap: extra nap
  • Szállás: Zamkovszkého chata
  • Parkolás: Ótátrafüred
?
A Lomnici-csúcs szokásos megmászási túravonala a Mózes-forrás út. Ez a délkeleti oldalon közelíti meg az ormot. 

Lomnici csúcs túra Állomás Magasság Eléréshez szükséges idő Nap
Ótátrafüred kiindulópont 1 272 m - 1. nap
Zamkovszky vendégház szállás estére 1 475 m 1,5 óra 1. nap
Lomnici nyereg pihenő 2 184 m 4 óra 2. nap
Lomnici csúcs végcél 2 634 m 3 óra 2. nap
Lomnici nyereg ereszkedés 2 184 m 2 óra 2. nap
Kő-ataki tó pihenő 1 750 m 1 óra 2. nap
Zamkovszky vendégház szállás és vacsora 1 475 m 1,5 óra 2. nap
Ótátrafüred ereszkedés 1 272 m 1,5 óra 3. nap

A Lomnici csúcsot a Zamkovszky vendégháztól kiindulva a Lomnici nyergen keresztül tudod megközelíteni. A túra (jó fizikum esetén) nagyjából 7 óra lesz a vendégháztól a csúcsig.

Visszafelé a Kő-pataki-tavat útba ejtve este a vendégháznál érdemes vacsorázni.

Ajánlott a 2. nap megszállni a vendégházban, hogy ne legyen rohanás, ám este ez ki is hagyható, és vissza lehet egyből autózni Magyarországra. A teljes programra érdemes 1 - 2 extra napot rászámolnod, hogy rossz idő esetén legyen lehetőséged eltolni a túrát.

Szereted a magashegyeket? Akkor nézd meg ezt is: Túrázás válogatás, és Hegymászás

Mennyire nehéz megmászni a Lomnici csúcsot?

A csúcs meghódítása nehéz, és elengedhetetlen a kíváló fizikai állapot, az edzettség, és a rutinos túrázás. Ezen felül, mint mindig, szédülésmentesség, lépésbiztonság, és jó mozgáskoordináció szükséges.

?
Ha még nem másztál kétezer méteres hegyet, érdemes alacsonyabb csúccsal kezdened. Ausztriában karnyújtásnyira találod a Rax  és a Schneeberg hegyeket, melyek épp, hogy elérik a 2000 métert.

Mikor lehet megmászni a Lomnici csúcsot?

A Lomnici-csúcs az év minden napján meg lehet mászni. Ám első alkalommal mindenképpen ajánlott nyáron neki indulni. A téli megmászása előtt mindenképpen érdemes legalább egyszer megmászni a csúcsot nyáron.

Időjárás

A csúcs környékén az átlaghőmérséklet -3 fok körül alakul éves szinten. Az aktuális időjárást, vagy épp az előrejelzést a meteoblue vagy a mountain forecast oldalán meg tudod nézni.

Lomnici csúcs túra, túraútvonal
Lomnici csúcs túra, túraútvonal

Az első mászók

A hegycsúcs első hivatalos és ismert megmászója Robert Townson volt 1793-ban. Nem bizonyított információ, de egyes források szerint a skót származású mászót megelőzte 1615-ben Frölich Dávid.

A természettudós viszont nem jegyezte fel, hogy a Tátra mely csúcsát mászta fel, így vannak szakemberek akik úgy vélik, hogy Frölich nem a Lomnici ormot, hanem a Késmárki-csúcsot hódította meg.

  • Robert Townson, 1793
  • Frölich Dávid, 1615

Miért olyan népszerű a Magas Tátra?

A Magas Tátra a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége, és alig pár órára van tőlünk. A Lomnici csúcs pedig a második legmagasabb orma.

Olvass tovább: Magas Tátra kisokos

Szomszédos hegyek

A Lomnici csúcs mellett kimagasló Gerlachfalvi csúcs viszi haza az aranyat, hiszen az Szlovákia és a Magas Tátra legmagasabb csúcsa (2 655 m).

  • Északnyugati irányból a Fecske-torony a legközelebbi jelentős szomszédja, míg északkeletről a Késmárki-csúcs.
  • A két hegy között a Villa-gerinc húzódik. A Lomnici csúcs déli irányban egy oldalgerincben folytatódik.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?