Ausztria és Németország határán fekszik egy kevésbé ismert, ám annál mesésebb szurdok. Ez a Bajorország és Tirol határán fekvő Leutasch szurdok, eredeti nevén Leutaschklamm vagy Leutascher Geistersklamm. Míg hazánkban a Medve szurdok, vagy Ötschergraben az ismertebb szurdokok, addig sógoraink ide látogatnak el - a Bajor-Alpokba és a tirosli hegyekbe.

A Leutasch völgyben található szurdokot a hegyi folyó évezredek alatt vájta ki. A szurdok falai akár 100 méter magasan is tornyosulnak. Míg oldalról hatalmas sziklák vesznek körbe, erdő borítja a látképet ameddig a szemed ellát, alattad pedig a Leutasch fehér folyója zúdul alá.

Gyors áttekintés

Leutasch szurdok Részletek
Cím C6HP+44 Leutasch, Austria
Panoráma út Nyitvatartás Minden nap
Vízesés Nyitvatartás Május - októberig (10-17 vagy 09-18)
Panoráma út belépő 0 euró / ingyenes
Vízesés belépő 3 - 1 euró
Parkolás 5 euró
Akadálymentes? Nem
Min életkor ~ 6 év
Kutyabarát? Kisméretű kutyáknak igen
Honlap Honlap

A szurdokot 2006-ban "varázsolták" járhatóvá. A modern technika segítségével az osztrák szurdok ma már kényelmesen bejárható. A szurdok egyik meglepő tulajdonsága, hogy gyerekbarát (sőt, sokan kutyát is visznek). Maga a túraútvonal mentén is rengeteg gyerekeknek szóló táblát helyeztek ki.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

A szurdokról már talán Te is láttál képeket, amik közül a leghíresebb az itt látható magas híd. Itt építették a sziklákra az acéljárdákat és lépcsősorokat, majd összekötötték őket hidakkal.

Wasserfallsteig vízesés a Leutasch szurdokban, Ausztria és Németország

Térkép - Hol található a szurdok?

Budapesttől sajnos kicsit távol, majd 8-9 óra autózásra találod a szurokot a német-osztrák határnál. Münchenből már kevesebb, alig 2 óra alatt elérhető a szurdok, míg az osztrák Innsbruckból már csak 45 perc. A szurdok az azonos nevű Leutasch völgyben fekszik. Egyik felét Tirolban, míg a másik felét Bajorországban találod. A német oldalon a Zugspitze (Németország legmagsabb pontja) kevesebbb, mint 30 km-re fekszik.

  • Leutaschklamm címe: C6HW+8H Leutasch, Austria
  • Budapest távolság: 8 óra / 750 km
  • Innsbruck távolság: 45 perc / 45 km
  • München távolság: 2 óra / 110 km
  • Zugspitze távolság: 40 perc / 30 km
Leutasch szurdok - Budapest távolság autóval

A szorost két irányból is meg tudod közelíteni - az osztrák, ill. a német oldalról is. Budapestről érkezve, a legegyszerűbb, ha Ausztrián keresztül veszed talpad alá a hasadékot.

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

Az osztrák oldalról a Leutasch és Mittenwald közti országút mellett van a szurdok hivatalos parkolója. A parkoló elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen tudj parkolni, és a turistákat hozó buszok is leférjenek. A parkolónál van nyilvános mosdó és egy kis vendéglő is. Ha Németországban élsz, vagy onnan jössz, Mittenwald mellől az Isar hídjához kell eljutnod. Itt az Innsbrucker Strassén, a főút mentén tudsz parkolni.

A napijegy személyautóknak: 5,00 € (automata). Aprópénz a biztonság kedvéért legyen nálad! 

Leutasch szurdok túra

A szoros ideális családi program, de egy remek hétvégi kirándulás helye lehet pároknak is. A túraútvonal kitáblázott, a lábad előtt heverő ösvény pedig nem technikás. A körtúra nehézsége egyszerű, rutintalan túrázóknak is ajánlott. Kb 2-3 óra alatt teljesíthető, és mindössze 150 m szintemelkedést tartalmaz.

A túrát tériszonyosoknak viszont nem ajánljuk! 

Leutasch szurdok túra Részletek
Nehézség Könnyű
Korábbi tapasztalat? Nincs szükség
Típus Körtúra
Időtartam kb. 3 óra
Szintemelkedés 150 m fel és le

A Leutasch szurdok útvonala két fő részből áll.

  • Egyik maga a körtúra, aminek leghíresebb része a magasan fekvő alumínium hidak (lásd főképen). A túra ezen része ingyenes, és az év minden napján nyitva van.
  • A másik fele a túrának a Wasserfallsteig vízeséshez benyúló zsákutca. Ez a körtúrához képest egy jóval rövidebb szakasz, a szintemelkedés nem jelentős. A szurdoktúra legnagyobb látványossága ez a vízeséses szakasz és az ide vezető pallók. A vízeséshez vezető utat a klasszikus fapallókkal és fémkorlátokkal tették járhatóvá.

Az út során kihelyezett táblákkal fogsz találkozni. Ezekről sok hasznos és érdekes információt tudhatsz meg a hasadék keletkezéséről. De szó fog esni szurdok növény- és állatvilágáról és a panoráma út kiépítéséről is.

A parkolótól mindössze csak 500 métert kell sétálnod ahhoz, hogy elérd a szurdok bejáratát. Itt már á is tudsz lépni a csúszásmentes, korlátos alumínium ösvényre, amin a következő 960 métert fogod megtenni. Hamarosan el fogod hagyni az úgynevezett Szellem barlangot, miközben csodálhatod az alattad zúgó Leutasch folyót, ahogy játékosan zúg lefelé.

A túra során először egy 24 m hosszú híd következik, majd a leghosszabb 27 méteres Panorámahíd (Panoramabrücke). A hídon 75 méter magasságból tudod megszemlélni a fantasztikus látványt. A szurdok ezen része járhatatlan, ezért kénytelenek voltak a szurdok helyett az utat "kivinni" a hasadékból.

A hídtól lerövidítheted a túrát, ha itt átkelsz a túlpartra és az erdőben vezető Kobold-ösvényen visszamész a parkolóba. Ebben az esetben kihagyod a vízesést. Ha tovább mész a vízesés felé, akkor maradj a folyó északi oldalán a kijelölt úton és irány fel a hegyre ami előtted áll. Nem sokkal később eljutsz a Klammkioskhoz, melyben találsz egy büfét, és a belépőt is meg tudod venni a vízeséshez. Most már Németországban vagy.

A jegy megvétele után utad a 23 m magas zuhatagnál ér véget. Könnyen magával ragad a vízesés közelsége és szépsége, viszont vigyázni kell, mert a korlát itt már nm olyan magas, mint a korábbi, hidas részen. Ha kinézelődted magad, ugyanazon az úton kell visszajönnöd, ahol bejöttél. A zsákutcából kiéve, jobbra vezet utad (balról jöttél) többnyire lefelé egy kocsiúton déli irányba.  

Videó

Leutaschklamm videós
Nem elég a szurdokokból? Akkor ezt is nézd meg: Ausztria legszebb szurdokai

Gyerekekbarát?

Az útvonal gyerek biztos! A korlát teljes magasságában ki van korlátozva, így megvédi a gyerekeket a kieséstől. 6 éven felüli gyerekekkel már bátran elindulhatsz. Sajnos a szurdok sem babakocsival, sem kerekesszékkel nem bejárható.

A szurdokot eleve egy családi attrakciónak szánták. Ezt mutatja a Kobold-ösvény elnevezés is. A hasadékban 40 tanító rajzos fatáblát helyeztek el az út mellett, mindet gyerekeknek szóló érdekességekkel. A táblák német nyelvűek, de angolul is röviden összefoglalják a lényeget.

💡
Legendák szerint különleges lények - köztük koboldok - élnek a szurdokban. A gyerekeknek a célja, hogy megtalálják és felfedezzék őket.

Kutyabarát?

Habár a kutyusok nincsenek kitiltva, gondoljuk jól meg, hogy kutyusunk bírja-e a szelet, a kitettséget és a magasságot. Tappancsvédő zokni érdemes lehet használni a rácsos részeken.

Mosdó, WC

A parkolóban található nyilvános mosdó, ami mozgássérülteknek is alkalmas használatra. A mosdó csak nyáron van nyitva (hivatalosan), hétköznapokon 9-17 óra között.

Időjárás a szurdokban

A magas hidaknál ősszel és télen szeles időre számíts, míg nyáron kellemes szellőre. Mivel a hidak alja rácsos, így az nem csúszik esőben sem. A Leutasch szurdok belsejében a vízesésnél csúszhat a palló, így a megfelelő (bordázott talpú, zárt) cipő mindenképpen ajánlott. Esőkabát, vagy egy vízhatlan vékony kabát legyen nálad!

💡
Időjárástól függetlenül hátizsák mindig legyen nálad, ahová el tudod pakolni a cuccaidat. Az úton lesz lépcső is, ahol elengedhetetlen, hogy tudj kapaszkodni és ne legyen a kezedben semmi. 

A szurdok nyitvatartása

A vízeséshez vezető ösvény kivételével a szurdok egész évben, minden nap szabadon látogatható. A vízeséshez vezető út a Wasserfallsteig időjárástól függően májustól októberig járható minden nap 9 és 18 óra, ősszel 10 és 17 óra közt.

Figyelem! Heves esőzés esetén a szurdok vezetősége dönthet úgy, hogy bezárja mindkét szurdokot.

Árak, belépő

Az első szakaszon - ami nem a vízesés - nincs belépő. Az út végén a Wasserfallsteig-hoz a jegyár 3 euró felnőtteknek, és 1 euró gyerekeknek. A szurdokban csak készpénzzel tudsz fizetni! A fizetős résznél tudsz frissítőt is venni a Leutascher Klammstüber'l bódénál.

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Ederkanzel étterem

Az 1184 méteren található Ederkanzel étterem egy igazi különlegesség. Az étterem belső területe Németországban van, míg ha kimész a teraszra, már Ausztriában fogyaszthatod el az ebédedet.

Érdekesség

Köszönhetően egy EU-s 1,4 millió dolláros projektnek, valamint az osztrák és német összefogásnak, mintegy 930 méteren hosszan tudsz ma itt, a fellegek között sétálni. Ha ezt hozzáadjuk a többi fapallóhoz és lépcsőkhöz, megkapjuk a szurdok teljes hosszát, ami 1650 méter. Ezzel Leutasch a Keleti-Alpok leghosszabb szurdoka címet tudhatja magáénak. A szurdokot egy PR program keretében Geisterklamm néven nevezték el, ami "Lélek szurdokot" jelent. Ez az elnevezés egy itt élő hegyi szellemre és a kincsét védelmező koboldokra utal. Erre a témára épül fel a gyerekeknek készült tanösvény.

Látnivalók a környéken

Zugspitze, Németország legmagasabb pontja alig 30 percre helyezkedik el. Tökéletes családi napot tudtok eltölteni, ha kombináljátok a kettőt, hiszen a csúcsra felvonó visz fel. A hegy lábánál peig érdemes megmártúzni az Eibsee hűsítő vízében.

Ha pedig nem unjátok még a szurdokokat, nem messze találjátok a Partnach (30 perc) és a Höllental (kb. 1 óra) szurdokokat. Minkét szurdokhoz Németországba kell áthajtani.

  • Zugspitze táv: 40 perc / 30 km
  • Eibsee táv: 45 perc / 30 km
  • Höllentalklamm táv: 1 óra / 32 km
  • Partnachklamm táv: 30 perc / 20 km

Zugspitze (2962 m)

A csúcson Németország legszebb tetőteraszát találjuk, ahol egész évben egyedülálló 360°-os panoráma tárul elénk. Összesen 400 alpesi csúcsot tudunk összeszámolni Németország, Ausztria, Olaszország és Svájc hegyeiből.

Elolvasom

Partnachklamm, Bajorország

A 702 méter hosszú Partnachklamm a Partnach folyó mentén jött létre. Az időjárás függvényében a víz szintje emelkedik vagy csökken. Minden évszakban új élményt kínál.

Elolvasom

Remélem kedvet kaptál a kiránduláshoz, és pároddal, barátaiddal vagy családoddal már készen is álltok az újabb kalandra. Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról like-old Facebook oldalunkat ?, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?