Kréta Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, a pihenni és utazni vágyók egyik kedvenc célállomása. Mesés strandjairól ódákat lehetne zengeni, de akkor is számtalan izgalmas kalandot, programot kínál a sziget, ha egy kicsit elszakadnál a vízparttól. Összeszedtük, hogy mi mindent érdemes tudni Kréta félszigetéről, és mik azok a látnivalók, amiket semmiképpen ne hagyj ki nyaralásod során.

A számos görög sziget közül a magyar utazók egyik nagy kedvence Korfu és Santorini mellett. A kedves és történelemben gazdag sziget igazi pihenést kínál családoknak és pároknak egyaránt.

Térkép

A sziget hosszanti alakú, a keleti és a nyugati part között 260 kilométer a távolság, míg észak-dél irányban ugyanez 12 és 60 kilométer között mozog. Látképét a rajta végignyúló hegyvonulat határozza meg, ami miatt a túrázók között is közkedvelt úticél. A hegyeknek köszönhetően számos barlangot és szurdokot is felfedezhet az idelátogató.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

💡
A helyiek előszeretettel hívják a szigetet Megáloniszosznak, ami annyit tesz, hogy Nagy sziget. Ugyancsak gyakran előfordul a Kriti megnevezés is.

Kréta - Budapest távolság repülővel
Kréta térképe

Képek

Utazás: Autóval vagy repülővel?

Autóval és repülővel is eljuthatsz. Amennyiben a kocsikázást választod, abban az előnyben részesülsz, hogy csodálatos tájakon keresztül közelítheted meg a célállomást, cserébe viszont vállalod a nagyjából 24 órás utazást. Budapestről Pireas városáig akár 15 óra alatt el lehet jutni, innen pedig komppal lehet eljutni a fővárosba, Heraklionba.

Budapestről bő 2 óra alatt ér a szigetre a repülő. Ha ezt az utazási formát választod, akkor nemcsak Heraklionba érkezhetsz meg, hanem Hanía városába is, mivel a szigeten két nemzetközi repülőtér is üzemel. Ez a kelet-nyugati tájolás miatt jelentős, mivel a főváros a sziget középső részén fekszik, míg Hanía a nyugati part közelében.

Mindkét reptéren lehet autót bérelni, akár már napi 25 euróért is. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert az E90-es út átszeli az egész szigetet és gyorsan eljuthatunk rajta keresztül a legizgalmasabb látványosságokig. Lássuk, hogy mik ezek!

Régiók

A szigete nem nagy, pár óra alatt eljuthatsz a nyugati oldalról a keleti partra autóval. 4 nagy régióra osztható. Ezek nyugatról kelet felé haladva: Chania, Rethymnon, Heraklion, és Lasithi.

Térkép - Kréta régiói

Látnivalók

Knósszosz (Knossos)

Amennyiben szeretnéd, hogy a szemeid előtt megelevenedjen a történelem, akkor Knossos városának a felfedezését ajánlom. A legenda szerint itt zárták be egy labirintusba a mitológiai Minótauruszt, aki félig ember, félig bika volt. Noha a legendás útvesztőnek nincs nyoma, de az időszámításunk előttről fennmaradó királyi palota látogatható. Távolság Heraklion városától: 15 perc, 7 km [Google térkép]. Cím: Knósszosz, 714 09, Görögország.

Knossos palota maradványai

Samaria szurdok

A Samaria szurdok nem véletlenül a túrázók egyik kedvenc helye. A 16 kilométer hosszú, nagyrészt köves útvonalú szurdok még a gyakorlott kirándulókat is megizzasztja, de garantáltan felejthetetlen élményt nyújt végigmenni rajta. A parkban a krétai bezoárkecskék is előfordulnak, vagy ahogy a helyiek hívják, kri-kri.

Egyes helyeken mindössze 4 méter széles az ösvény, úgyhogy nem árt körültekintően közlekedni. 

Heraklion város

Ezt az ókori eredetű várost egy mitológiai karakterről nevezték el. Alapítását időszámításunk előttre, pontosabban Kr.e. első századra tehetjük. Akkoriban még Knósszosz tengeri kikötője volt. Különböző korszakokban voltak Heraklion uralkodó népei a törökök, a velenceiek, a bizánciak és az arabok is. Ennek nyomait magán is viseli kulturális örökségében. Legfőbb látnivalója a hatalmas Rocca a Mare erőd, amely a város tengerpartján fekszik.

Városnézés közben mindenképp térjünk be a régészeti múzeumába is, ahol többek között pompás szobrokat találhatunk.

Diktaion Andron barlang

A Zeusz szülőhelyének tartott barlangrendszer a leghíresebb földalatti létesítmény a szigeten. A föld alatt kialakított útvonalakon, lépcsőkön tudod fel tudod fedezni a bámulatos kamrarendszert. Nyáron remek program ha a nagy hőség elől szeretnél egy kicsit elbújni. Továbbá ideális program gyerekekkel is, hiszen a kicsik különösen fogják élvezni a felfedező kalandot. Távolság Heraklion városától: 1 óra, 75 km.

Diktaion Andron barlang

Agia Marina Donkey Sanctuary (Szamárrezervátum)

Ha már a szamarakról volt szó - a gyerekekkel szinte kötelező programnak számító szamárrezervátum 1 órára van Heraklion városától. A sziget déli felén található állat park ideális 2-3 órás programnak ígérkezik. A szamárpark honlapját itt találod. A szamarakat támogatni is tudod adományoddal amit az állatok gondozására és etetésére fordítanak.  Cím: Epar.Od. Gortinas - Matalon, Petrokefali 704 00, Greece. Távolság Heraklion városától: 1 óra, 75 km [Google térkép]

Agia Marina Szamárrezervátum: A szamarak jelentős szerepet játszottak a krétaiak életében. A szigetlakók legféltettebb állata, aki a szállítmányozásban is hatalmas szerepet játszott.

Kournas tó

A Kournas falu mellett elhelyezkedő, azonos nevű tó ideális kiránduló hely. a tó partján tudtok piknikezni, sétálni, pihengetni. A tavat több kisebb-nagyobb domb veszi körül, aminek tükörképe látható a tó meseszép vizén. Ha pedig szeretnétek, a vízbe is be tudtok menni. Cím: Georgioupoli 730 07, Greece. Távolság Chania városától: 45 perc, 46 km

Kournas tó: Nyáron szezonban tudtok vizibiciklit, kajakt vagy csónakot bérelni, hogy még egyedibbé tegyétek az élményt.

Kréta Botanikus kert

A botanikus kertben felfedezheted Kréta növény- és állatvilágát. A kert mediterrán növényekből álló látványosságai igazi kuriózum a magyar szemnek. A citrusfélék, gyümölcsfák, és pálmafák mellett, meseszép virágokat is megcsodálhatsz. A gyerekek sem fognak unatkozni, mert a kertben lehet látni pávát, dísz és vadmadarakat, valamint farm állatokat és pillangókat is. Cím: Epar.Od. Chanion-Omalou, Fournes 730 05, Greece. Távolság Chania városától: 25 perc,  19 km .

Kréta Botanikus Kert

Kourtaliotiko szoros

A 3 km hosszú Kourtaliotiko szoros a sziget déli partján fekszik. A szoros kedvelt kiránduló és túrázó hely. Emellett autóval a sziget északi és a déli részei között a szoroson keresztül jutsz el.

A kanyon melletti sziklafalak olykor a 600m magasságot is elérik. A szurdok Rethimno városától délre, egy Koxare nevű faluban kezdődik. A szoros elhalad a Xiros Oros, azaz a Száraz hegy (904 m), valamint a Kouroupis (984 m) mellett. A folyó ágyában tudsz túrázni, miközben amikor csak kedved van és elég magasa a víz, fürdeni is abban. Cím: Μύρθιος Αγίου Βασιλείου, ΤΚ, Ag. Vasilios 740 53, Greece. Távolság Heraklion városától: 104 km, 1,5 óra. Távolság Chania városától: 83 km, 1,5 óra

Kourtaliotiko szoros (és Preveli strand) - A szurdok, továbbá arról nevezetes, hogy a kanyon vége a tengernél van. Így egyedülálló módon, a Preveli néven ismert strandon lehet látni, ahogy az édes vízű folyó a sós tengerbe ömlik. 

Richtis szurdok és vízesés

Nézzünk meg még egy szurdokot. A Richtis szurdok Herakliontól keletre, a sziget keleti oldalán található Exo Mouliana - egy régi kis város - mellett. A szurdok könnyed és vadregényes túrát ígér, ahol néhol murvás úton, máskor sziklákon kell játékosan áthaladni. A Richtis szoros legfőbb attrakciója egy parány vízesés és annak smaragd színű tava. Cím: Richtis Gorge, Exo Mouliana 720 57, Greece. Távolság Heraklion városától: 1,5 - 2 óra, 115 km [Google térkép].

Richtis szurdok, Kréta | Forrás: Tripadvisor

Gouverneto és Katholiko kolostorok

Ha szereted a kolostorokat, templomokat, de elkerülnéd a tömeget, akkor a Gouverneto és a Katholiko kolostor jó választás lehet. A kicsi, mégis bájos kolostorokat kevés turista ismeri.

Mindkét templom Chania városától északra az Akrotiri félszigeten található, egymástól mindössze 800 méterre (autóval 2 perc). A Katholiko kolostor mellett köves és kavicsos strand is található, így ha kinézegetted magad a kolostoroknál, meg is mártózhatsz a tengerben. Távolság Chania városától: 35 perc, 21 km.

Gouverneto kolostor. Figyelem! A kolostorok nincsenek minden nap nyitva, ezért a nyitvatartásról tájékozódj mielőtt elindulsz.

Arkadi kolostor

Az Arkadi kolostor sokak szerint Kréta egyik legszebb épülete, és mi sem tudunk vitatkozni ezzel a kijelentéssel. A kolostor a törökök ellen vívott háború egyik szimbólumává vált. Távolság Heraklion városától: 1 óra 20 perc, 80 km. Cím: Arkadi-kolostor, Moni Arkadiou 741 00, Görögország.

Sajnos 1866-ban egy robbantás súlyos károkat hagyott benne. Azóta az eredeti állapotokat visszaállították, kivéve abban az egy szobában, ahol az incidens történt: ezt az egy részt szándékosan meghagyták az akkori állapotában, így az ide látogatók is megtekinthetik, hogy mi történt itt több mint 150 évvel ezelőtt. A harangtornyot és a korinthoszi oszlopokat is érdemes itt megcsodálni.

Arkadi kolostor, Kréta

Rethimno óvárosa

Réthimno fennállása – Knósszoszhoz hasonlóan – szintén a minószi időkből ered, ugyanakkor mégsem emiatt érdemes ellátogatnod ide. Az évszázadok során a városra egyaránt nagy hatással volt a bizánci és a velencei kultúra, ezek pedig olyan különleges elegyet alkotnak az óvárosban, mint sehol máshol. A legnagyobb látványosság a Fortezza erőd, ami szabadon látogatható, emellett a kikötő felkeresését is jó szívvel ajánlom, mivel egészen olyan érzést keltett bennem, mintha Velencében lennék.

  • Távolság Heraklion városától: 70 perc, 80 km
  • Cím: Réthimno, 741 00, Görögország
Rethimno óvárosa, kikötője és a Fortezza erőd. Tipp: az Arkadi kolostor és Rethimno karnyújtásnyira vannak egymástól, így érdemes a két programot egy napon megejteni.

Chania régi kikötő

Kikötők, apropó: amennyiben Chania városában száll le a repülőd, akkor érdemes körülnézni a városban is. Rethimno városához hasonlóan itt is a velenceiek építettek kikötőt, ezért sokszor velencei kikötő néven is hivatkoznak a régi kikötőre. Többszáz méter hosszú móló húzódik a parton, ami a város jelképének számító világítótoronyhoz vezet.

  • Távolság Chania városától: 700 méter a városközponttól
  • Cím: Agiou Markou, Chania 731 32, Görögország
Chania városának kikötője és világítótornya. Tipp: az esti fényekben felejthetetlen emlék végigsétálni a kikötőt és megcsodálni a lemenő napot, ahogy eltűnik a világítótorony mögött.

Rocca a Mare / Koules erőd

Ha már ajánlottunk egy helyi látványosságot Chaniából, akkor úgy illik, hogy Heraklion se maradjon ki a sorból. A Koules erőd, vagy ahogy a helyiek hívják, Rocca a Mare szintén a velenceiek idejében épült, és egészen elképesztő kilátás nyílik róla. Ehhez mérhető látványt nyújt az is, amikor a távolból magát az erődöt csodálod meg.

  • Távolság Heraklion városától: 0 km
  • Cím: Rocca a Mare Fortress, Heraklion 712 02, Görögország
Koules erőd, Heraklion, Kréta

Agios Minas katedrális

A sziget legnagyobb, és Görögország egyik legnagyobb ortodox katedrálisa az Agios Minas. Az épület egyaránt híres a robosztus látványt keltő külsejéről, valamint a benne megtalálható freskókról és üvegablakokról. A katedrálist, csakúgy mint az erődöt - szintén Heraklion városában találod. Távolság Heraklion városától: 0 km. Cím: Agiou Mina 25, Iráklion 712 01, Görögország.

Agios Minas katedrális Heraklion városában, Kréta

Aquaworld akvárium

A tengeri élővilágot Chersonisosban is meg lehet csodálni, ráadásul a helyi akvárium nemes célt szolgált: olyan kimentett állatokról gondoskodnak itt, akik elpusztultak volna a szabadban. Gyerekkel utazóknak és a tengeri állatvilág szerelmeseinek egyaránt kihagyhatatlan állomás a Herakliontól mintegy 60 kilométerre lévő Aquaworld.

Állandóan változik, hogy éppen milyen állatokat láthatsz is, mivel természetesen ahogy meggyógyulnak az itt lakók, visszaengedik őket a természetes élőhelyükre. Viszont többnyire halak és hüllőket tartanak - így ha azokat nem szereted, vagy félsz tőlük, akkor talán jobb kihagyni ezt a programot - vagy pont ezért elmenni. Távolság Heraklion városától: 50 perc, 60 km. Cím: Filikis Etirias 7, Chersonisos 700 14, Görögország.

💡
Tipp: Az Aquaworld-be a jegyeket előre online is meg tudod venni a honlapon. 

Agia Triada Tzagaroli kolostor

A Szentháromság kolostorként is ismert Agia Triada Tzagaroli kolostor egy mesebeli vidéken fekszik, ahol szőlőültetvények, olajfaligetek és ciprusfák borítanak be mindent, amíg a szem ellát.

Amennyiben megszomjaznál itt, mindenképpen kóstold meg a helyben árult borkülönlegességeket, amiket a mai napig a kolostor szerzetesei termelnek, illetve nekik köszönhetően számos olivás finomságot is kipróbálhatsz. Ha szereted a macskákat, akkor sem fogsz itt unatkozni, mindenhol cicák mászkálnak.

  • Távolság Chania városától: 25 perc, 17 km
  • Cím: Agia Triada Monastery, Epar.Od. Profiti Ilia-Monis Agias Triados, Mouzouras 731 00, Görögország
Agia Triada Tzagaroli kolostor, Kréta

Agios Nikolaos

A turisták érdeklődése Kréta ezen látnivalója iránt mindig is magas volt. A modern város az egykori Lato (ókori dór település) területére épült. A történelem során sajnos Agios Nikolaos többször is leégett, ezért ma szabadidős tevékenységek, a gasztronómia és mindenféle szórakozási lehetőség központjaként szolgál.

Mirabello öböl

Agios Nikolaos varázslatos kis város, de a környéken mégis a Mirabello öbölé a főszerep, és nemcsak azért, mert Európában ez az egyik legnagyobb öböl. Más miatt is kihagyhatatlan állomás Krétán, bár azt azért meg kell hagyni, hogy a monumentalitásában is van valami bámulatba ejtő.

Engem mégis inkább a víz kéksége varázsolt el, mintha valamilyen festményt néztem volna. Innen ráadásul se perc alatt át lehet hajókázni Spinalonga aprócska szigetére, amit viselhetné akár a béke és nyugalom szigete elnevezést is. Távolság Heraklion városától: 50 perc, 60 km.

A Mirabello öböl ideális napozásra, strandolásra!

Voulismeni tó

A Voulismeni tó a Mirabello öböl közelében fekszik. Évszázadokon keresztül az a legenda terjedt róla, hogy feneketlen tó, és valóban a mélységének köszönheti, hogy sokkal sötétebb színű a vize, mint Krétán bárhol máshol.

A tó körül épült ki a már említett Agios Nikolaos városkája, ahol számtalan kávézó, étterem és taverna működik, hogy minden ide látogató gyomra megteljen a helyi finomságokkal. A víz közelsége miatt a halas ételek dominálják a választékot, de akkor is garantált a kajakóma, ha másra esik a választásod. Távolság Heraklion városától: 50 perc, 60 km.

Voulismeni tó, Kréta

Búvárkodás az Olous romjai között

Ha szeretjük a búvárkodást, akkor mindenképp tekintsük meg Kréta egyik legfőbb nevezetességét, az ókori Olous víz alatti romjait. Az elmerült város egykor hatalmas kereskedelmi központ és kikötő volt. A tengerben úszkálva tekinthetjük meg az ókori rómaiak, görögök és más civilizációk örökségét. Jó hír, hogy nem kell búvárfelszerelést vásárolnunk  – ott bérelhetünk egyet és tapasztalt oktatók segítik a kalandunkat.

Strandok

Elafonissi strand (a rózsaszín)

A sziget nyugati partján fekvő strand egy megelevenedő álomvilág. A fehér homok és a rózsaszín koralltöredékek azt az érzést keltheti benned, mintha egy romantikus film kellős közepébe csöppentél volna. Ezt a hatást tovább fokozza, hogy a korallok miatt időnként a homok is egészen rózsaszín lesz. Nagyon ritka, amikor nem fúj itt a szél, egy lágy szellő végkép elbizonytalaníthat, hogy valóság vagy álomvilág a strand környéke.

Nem meglepő módon az év nagyobb részében rendkívül forgalmas hely, ugyanakkor aki már járt itt, az egyetért abban, hogy kihagyhatatlan a mesés görög strand.Elafonissi különlegessége, hogy egy sekélyvizű lagúnán átkelve egy kisebb szigeten találhatod magadat, ami további felfedeznivalókat kínál.

Elafonissi strand: Ha a strandokért nem is vagy oda (bár ezt kétlem), a krétai Elafonissi strandot érdemes felkeresned, mert ez a strand nem csak a henyélésről, hanem a felfedezésről is szól! Itt nem találsz zsúfolt bárokat a part mentén, csak a mesés természetet. 

Balos strand (a fehér szirt)

A nyugati parton maradva, ugyanakkor Chania városához kicsit közelebb terül el Balos strandja. Előszeretettel hasonlítják az idelátogatók a már említett Elafonissi strandjaihoz, mivel a fehér homok és a rózsaszín koralltöredékek itt is elvarázsolják a látogatókat. Balos már a megközelíthetőségével is kalandot kínál, egy hosszú, köves lépcsősoron keresztül vezet az út a célig. Minden kétséget kizárólag megéri, és egy ilyen kis „túra” után csak még édesebb a pihenés.

Hogyha többre vágysz, mint a partmenti napozás, akkor vehetsz szörfleckéket, felpattanhatsz egy vitorlásra vagy felfedezheted az óvárost, ahol megelevenedik a történelem a szemeid előtt. Ha szeretsz pancsikolni, kincseket keresni, szereted az igazán egyedi helyeket, akkor Balos vagy Elafonissi a Te strandod! A snorkel szemüvegedet ne hagyd otthon, vagy ha már megtörtént a baj, gyorsan vegyél egyet az első árusnál!

A parton érdemes a sziklák árnyékában letelepedni, és akkor napernyővel sem kell vesződnöd.

Matala strand (a régi hippi város)

Matala a szórakozni vágyók Mekkája. Sok mindent elmond erről a városkáról, hogy a ’70-es évek derekán a hippik egyik zarándokhelyévé vált, akik a sziklák közti milliónyi rejtett zug között találtak maguknak menedéket. Noha a hippik azóta már "felszívódtak" , 2011 óta minden nyáron a strand ad otthont a Matala-fesztiválnak, ahol pár napra megelevenedik a ’70-es évek miliője.

A fesztivált leszámítva békés, nyugodt pihenésre alkalmas úticélpont a strand, ahol akár barátokkal, akár a családdal együtt ejtőzhetünk. A strand jól felszerelt, ugyanakkor a napernyők bérlésétől akár el is tekinthetünk, mert egy-egy nagyobb szikla ugyanolyan kellemes árnyékot nyújt.

Matala strand: Noha a környezet család- és gyermekbarát, arra azért érdemes odafigyelni, hogy a víz nagyon hirtelen mélyül.

Red Beach (a vörös strand)

Matala városkáját szinte el sem kell hagynunk, mindössze néhány kilométerrel odébb felfedezhetsz egy egészen más hangulatú strandot is. Ahogyan a nevéből is ki lehet találni, a Vörös strand sajátossága a vörös homokból fakad, ami egészen különleges látványnak számít - még a szigeten is! A mesés látvány ugyanakkor csak a kalandoroknak adatik meg, mivel egy bő félórás túravonalon keresztül lehet eljutni idáig. Abban viszont biztos lehetsz, hogy megéri a látvány a fáradozásodat. A képek alapján is mesés helynek tűnik, ugyanakkor élőben minden elképzelést felülmúl így is.

Az ide vezető úton jól teszed, ha magaddal cipelsz egy napernyőt is, ugyanis ez fogyó eszköz a strandon. A Red beach-en ugyanakkor más terhektől is megszabadulhatsz, ha elég bevállalós vagy: a strand egy része kifejezetten a nudistáké, úgyhogy a fürdőruhát akár ki is pakolhatod a táskából.

Phalasarna strand (ahol még a naplemente is más)

Visszatérve az északi oldalra - Falasarna a nyugati part egyik legcsöndesebb, mégis legszebb strandja. A turisták kevésbé látogatják, ugyanakkor ez mit sem von le a türkízkék tenger és a fehér homokos part értékéből. A strand további érdekessége, hogy homokját vörösre festik a korallok, ezzel különleges színjátékba borítva a strandot.  

A hegyes-dombos vidék különösen csalogató a kirándulni vágyóknak. Ha inkább távolabbról szemlélnéd ezeket, akkor is elégedetten élvezheted ki azt a látványt, amit a naplemente nyújt. A strand remekül felszerelt. Bérelhetsz napágyat, ernyővel, hogy kényelmesebbé tedd a strandolást. Valamint kajakbérlés is szokott a környéken lenni.

A büfék és a szolgáltatók kicsit távolabb fekszenek el a parttól, ugyanakkor csak annyira messze, hogy ne lógjanak bele a képbe, amikor éppen megörökítjük az álomnyaralás legszebb pillanatait. Ide (is) különösen érdemes elhozni a fényképezőgépet.

A strand hosszan elnyúló homokos partján több kisebb - nagyobb sziklát, követ találsz, amik igazán izgalmassá tehetik a napodat, ha például megpróbálod mindet felfedezni és felkutatni, mi lehet alattuk...

Falasarna Kréta egyik legnyugatabbi strandja, egy romantikus naplemente megtekintésére, úszásra, sétára - ezt a strandot ajánljuk.

Vai strand (a pálmafás)

Vai megközelítése már önmagában is egy nagyobb túra, de ha meg tudod állni, hogy közben ne húzódj félre a kocsiddal, hogy elvessz a táj szépségében, akkor 2,5 óra alatt ott is vagy a fővárosból. Szóval nyugodtan számolj legalább 3 órás menetidővel.

Ha a pálmafák szerelmese vagy, keresve sem találhatsz jobb úticélt magadnak, mint a Vai strandja. Ha nem vagy a pálmafák szerelmese, akkor itt az leszel. Bárhová nézel, pálmafákat fogsz látni, ami nem meglepő, elvégre itt található Európa legnagyobb pálmaerdője.

Vai Kréta egyik legszebb partvidéke! Nem csak a fák miatt érdemes ellátogatni ide, a kristálytiszta víz és a homokos part is mesés. 
Snorkelezésre különösen alkalmas a strand, ráadásul akkor sincs gond, ha nincs hozzá felszerelésed, helyben is tudsz venni

Preveli strand (ahol folyó folyik)

Személy szerint nagyon szeretem a pálmafákat, ugyanakkor el tudom képzelni, hogy valakinek már „túl sok” Vai. Hogyha te vagy ez a valaki, akkor a Preveli strandot ajánlom neked, ahol szintén azúrkék a víz és puha homok csiklandozza a talpadat, de kevesebb a pálmafa.

A strand legnagyobb látványossága, hogy a Geropotamos folyó itt torkollik bele a Földközi-tengerbe. A sós és az édesvíz találkozását érdemes közelebbről is szemügyre venni, érdemes magaddal vinned egy búvárszemüveget. Ha véletlenül otthon felejtenéd, akkor se csüggedj, helyben is tudsz bérelni.

Preveli strand: Hogyha egy kis kulturális-történelmi impulzusra vágysz, akkor a helyi kolostor felkeresését ajánlom. A 10. századi épületegyüttes áprilistól októberig várja azokat a látogatókat, akik szeretnének egy kicsit belecsöppenni a történelembe.

Frangokastello strand (a búvárparadicsom)

Kréta Frangokastello strandját két dolog miatt szeretem igazán: egyrészt viszonylag kevés ember látogatja, így kényelmesen el lehet férni főszezonban is. Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy kiválóan alkalmas búvárkodásra a környék, a tengeri élővilág pedig szemkápráztatóan lenyűgöző.

A Frangokastello strand közepesen kiépített. Vannak napágyak és ernyők, valamint büfé is a parton. Hasonlóan fontos szempont lehet, hogy – néhány korábban említett stranddal ellentétben – kifejezetten könnyű megközelíteni, mindössze pár perc sétát vesz igénybe. A part homokos, a szárazföld felőli oldalon pedig sziklás, köves és füves.

Ha téged a búvárkodás mégsem vonz annyira, akkor a közeli erődítmény meglátogatását ajánlom, aminek az ékköve egy középkori kastély. Könnyedén fel lehet jutni hozzá, a kilátás pedig varázslatos onnan.

Frangokastello strand, Kréta, Görögország

Kalypso Beach (a kalóz strand)

Ha már azt gondoltad volna, hogy nem lehet tetőzni az eddigi strand áradatot, akkor itt van még egy meglepetés! A Kalypso strandot Kréta déli oldalán találod, pont félúton Heraklion és Chania között. A strand különlegességét az adja, hogy a sziklás partok között egy függőhídon kell átsétálnod, a meseszép színű tenger habjai felett.

Több, mint 300 évig éltek itt kalózok a sziklák közé elbújva. Itt biztosan úgy fogod érezni magad, mintha Te is egy régi idők szabadszelleme lennél. A privát part az azonos nevű Kalypso Hotelhez tartozik, így amennyire én tudom, csak a szállás vendégei használhatják. A strandot Plakias és Rethymno falvak között találod.

  • Távolság Heraklion városától: kb 2 óra, 116 km [Google térkép]
  • Cím: Καλυψώ 740 60, Greece
Kalypso strand: Ha mindenképpen szeretnél itt csobbanni, akkor sem kell itt töltened az egész nyaralást. Szállj meg a Kalypso-ban 1-2 napra, aztán válassz egy, az északi oldalhoz közelebbi szállást.

Videók a legszebb strandokról

Végül ha úgy érzed, hogy még nem láttál eleget Kréta szigetéről, akkor nézd meg ezeket a rövid videókat, amik bemutatják a szigetet és a legszebb partokat, strandokat.

Kréta mesés strandjai
Kréta sziget - videó, Görögország

Snorkeling

Krétán az extrém sportok kipróbálásával nem lesz gondod. Főleg a kevésbé sziklás partokon van lehetőséged szörfözni, jetski-ni, wind-surfingezni, stb. Snorkelezni és búvárkodni, viszont pont a sziklásabb partokon érdemes, ahol az tenger élővilága gazdagabb! Lehet nem tudtad, de Kréta a világ egyik legjobb helye snorkelezésre! A víz átlátszó, aránylag kevés az örvény, a partok korallzátonyokban gazdagok - amiket rengeteg változatos hal és egyéb tengeri állat látogat.

💡
A legjobb időszak reggel és naplemente előtt 2 órával! A nyárnál amúgy ősszel több halat lehet látni, ezért a legjobb hónapos snorkelezéshez a szeptember és az október. 

Bérlés és kölcsönzés

A legtöbb helyen lesz lehetőséged napágy és ernyő bérlésére, ugyanakkor két okból kifolyólag erre nem lesz mindig szükséged. Egyrészt több helyen is kihelyezett napágyak várnak, másrészt néhány strandon egy-egy nagyobb szikla legalább olyan kellemes árnyékot nyújt, mint egy ernyő.

Éttermek

Éttermeket, vagy legalább bárokat a legtöbb helyen könnyedén találsz. A szokásos strandkaják mellett főleg halas ételekből válogathatsz. Hogyha valami véletlenül kimaradna a táskádból, akkor se ess pánikba - könnyedén és olcsón be tudod szerezni helyben is, ráadásul lesz egy szuveníred is.

Tudnivalók

Szállás

Szállásokat már nagyon kedvező áron tudsz foglalni, ha jó korán elszánod magad (kb  4 - 5 hónappal előre). Egy kétfős szobát (medencével) már simán kapsz 10.000 forintért / fő / éjszaka. Az árak nagyjából itt kezdődnek, és mennek fel egészen az akár 50-70 ezer forintos éjszakánkénti árakig.

Autóbérlés

Az autóbérlést nagyon ajánljuk, ha Krétára utazol, ugyanis kocsival könnyen és gyorsan megközelíthető a sziget összes izgalmas strandja. A reptéren már napi 25 euróért tudsz autót kölcsönözni. A kényelmesebb utazás mellett a kivételesen szép táj miatt is megéri ezt a lehetőséget választani. Bármelyik pillanatban szembe jöhet egy olyan látvány, ami miatt azt érezheted, hogy azonnal meg szeretnél állni. Néhány segítség autóbérléshez: autóbérlés 1, autóbérlés 2, autóbérlés 3.

Időjárás

Az időjárást a mediterrán és az észak-afrikai légáramlatok egyaránt befolyásolják. Ennek köszönhető, hogy már a tavasz közepén 30 fok körül jeleznek a hőmérők, majd májustól kezdve még feljebb csúszik a higanyszál. A víz nyáron 26 fokig is felmelegszik.

Kréta történelme röviden

Kréta szigetén a bronzkorban, időszámításunk előtt 2600 körül alakult ki a minószi civilizáció, ami az első jelentős európai civilizációnak számított. sAz ezt követő mintegy 1000 év során számos építészeti csoda született, amik közül jó néhány a mai napig felfedezhető.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍