Szlovénia mindig is a legfenntarthatóbb országok közé tartozott. Ha a te fantáziádat is megmozgatja a kristálytiszta víz, smaragdzöld mezők, havas hegycsúcsok és a helyi finomságok gondolata, akkor Szlovéniát semmiképp ne hagyd ki! 2016-ban az ország elsőként kapta meg a "Zöld desztináció" címet, 96%-ot elérve a holland Green Destinations szervezet pályázatán.

Tudtad, hogy az ország közel 60%-át erdők borítják és 32%-a mezőgazdasági földterület? Nem meglepő, hogy a környezetbarát szálláshelyek (különösen a falusi turizmus) egész Szlovéniában nagyon népszerűek.

Egy másik meglepő és vicces statisztika, hogy Szlovéniában 16 lakosra jut egy traktor, így az egy főre jutó traktorok számát tekintve szintén élvonalban jár az ország. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet egy környezetbarát szlovéniai utazáshoz. Nézd meg a javaslatainkat és kezdd el te is megtervezni a következő kalandodat ebbe a mesés országba.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.


Falusi turizmus

A falusi szálláshelyek, farmok népszerűsége folyamatosan növekszik, különösen a családdal utazók körében. A gyermekek imádják a farm körüli állatokat és a játszásra, szaladgálásra is rengeteg helyük van. A szolgáltatások és a szállások minőségi besorolására csillagok helyett almákat használnak.

Az egyszerűbben berendezett egy almás vendégházaktól kezdve egészen a lenyűgöző berendezésű, tágas szobákkal rendelkező 4 almás szállásokig nagyon sok opcióból választhatunk. Minél magasabb értékelés kapott a szállás, annál több program-, sport- és étkezési lehetőség lehetőség van az adott helyen.

Falusi turizmus Szlovéniában - pihenj alpesi házakban, kirándulj, és egyél finom helyi ételeket

Képzeld el, hogy a napodat frissen készült reggelivel indítod csodás zöld környezetben - már nem is hangzanak olyan rosszul a reggelek, igaz? Mindenképpen próbáld ki a házi készítésű sajtokat, lekvárokat, mézet és kolbászt. Néhány farmon még a mindennapi működésbe is besegíthetsz, ha szeretnél. Szálláshelytől függően gyümölcsöt szedhetsz, szőlőt szüretelhetsz, vagy az állatok etetésében segíthetsz. Kétség kívül ez az egyik legjobb módja a helyi életvitel megismerésének és a hétköznapokból való kiszakadásnak.


Kemping és Glamping

Ha még inkább természetközeli szálláshelyet szeretnél választani, akkor nézz körül a kemping és glamping opciók között. A vadkemping hivatalosan tiltott az országban, így figyelj arra, hogy mindig kijelölt megállókban, vagy kempingekben pihensz meg.

Ha lakókocsival indulsz útnak, közel 160 kiépített megállóhelyen állhatsz meg az ország teljes területén. Olcsó és biztonságos választás. Néhány helyen a víztartály megtöltésére, vagy áramcsatlakozásra is lehetőséged lesz. Arra viszont figyelj, hogy ezek csak megállókként szolgálnak, így egyéb kényelmi szolgáltatásokat nem biztosítanak (pl. recepció, zuhany...)

Kemping és Glamping Szlovéniában

Ha lakókocsi nélkül kempingeznél, akkor sem kell aggódnod a kínálat miatt. A kempingek általában a városok határánál, vagy teljesen zöld övezetben találhatók, mesés környezetben. A sátrakon kívül a legtöbb kempingben mobilházakban, faházakban, vagy glamping sátrakban is megszállhatsz.

Ezekben a kempingekben már minden szolgáltatás elérhető, amire szükséged lehet (pl. zuhanyzó, mosdó, konyha, vagy wifi). Néhány kempingben még sportlétesítmények, medencék, jakuzzik, szervezett túrák, vagy más extrák is elérhetők.


Szlovénia és a méhek

Az apiturizmus körül mindig is nagy volt a zsongás Szlovéniában. A méhészet az ország egyik legrégebbi tradíciói közé tartozik, igyekeznek minden óvintézkedést megtenni, hogy az őshonos krajnai méh továbbra is megőrizze a tisztaságát és elegendő méhcsalád maradhasson az országban.

Nagyjából 10 000 méhész munkálkodik Szlovéniában, egy évben átlagosan 2 000 tonna mézet gyártanak. A hagyományos ízek mellett (akácméz, virágméz) különleges mézeket is megkóstolhatunk (pl. gesztenye- vagy fenyőméz). ?

Szlovénia Falusiturizmus - méhek

Május 20-án ünneplik Szlovéniában a Méhek világnapját. Különböző méhekkel és mézzel kapcsolatos programokon és kóstolókok vehetünk részt, ha az országban járunk. A szlovéniai méhészkedés egyik jellegzetességei a színesre festett kaptárak.

A kaptárakra kézzel festenek tájképeket, virágokat, állatokat vagy a népmesék szereplőit. A dekoráción kívül segítségül szolgál a méheknek is, hogy visszataláljanak a saját kaptáraikba.


Szlovén borturizmus

Szlovénia 14 borvidékén 52 féle szőlőfajtájából készítenek borokat. A szlovén borok még talán kevésbé ismertek, de a borturizmus is egyre hangsúlyosabbá kezd válni az országban. Minden borkedvelőnek tudnak valamit ajánlani, akár a fehér- vagy vörösbort, édeset vagy szárazat, testes vagy könnyű borokat preferáljuk.

Szlovénia borvidéke remek borokkal és szabadidős programokkal vár

A Primorska bortermő régió a legfejlettebb a három közül. Évente 25 millió liter bort készítenek el csak ezen a vidéken. Elhelyezkedéséből adódóan viszonylag erős olasz befolyás érezhető a szőlőművelésben, építészetben és a vidék konyhájában is. Nem véletlen, hogy Goriška Brdát szlovén Toszkánaként is emlegetik.

Podravska régió Horvátországgal és Magyarországgal határos, területileg ez Szlovénia legnagyobb bortermő vidéke 9 650 hektárral. A régió híres a gyöngyöző borairól és a magas minőségű desszertborairól. Az itt készült borok döntő többsége fehérbor.

A Posavje bortermő régió a legkisebb Szlovéniában. A leghíresebb itt készült bor Cviček névre hallgat. A kissé savanykás vörösbor viszonylag alacsony alkoholtartalommal rendelkezik és jótékonyan hat az egészségre.


Túrázás

Szlovénia egy igazi álom a túrázást kedvelőknek. Több, mint 10 000 km túraútvonal vár felfedezésre az országban. Akár kezdő, akár vérbeli túrázó vagy, biztosan találsz olyan útvonalat, amit élvezni fogsz. Még az sem számít, hogy az ország melyik területén szállsz meg, mindenhol rengeteg túraösvény közül válogathatsz majd.

Kirándulás és túrázás Szlovéniában

Ha Szlovénia hegyvidékes részeit választod, semmiképp ne hagyd ki a Triglav Nemzeti Parkot. Gyönyörű szurdokok, vízesések, tavak és lélegzetelállító szépségű túraútvonalak várnak rád. Ha nagyobb kihívást keresel, kipróbálhatod a sziklamását, vagy a via ferratát is.


Biciklivel Szlovéniában

A táj rendkívül változatos és gyönyörű, Szlovénia tökéletes helyszín egy kerékpáros nyaraláshoz.Elindulhatsz a saját bicikliden is, de a legtöbb szálláshelyen és a városokban bérelhetsz is hagyományos, vagy elektronikus kerékpárt.

Biztosan nem fogod megbánni, ha két keréken fedezed fel Szlovénia kincseit. Biciklizhetsz tengerparton a bájos isztriai városkák között, vagy akár szőlőültetvények mellett is Brda és a Vipava-völgy környékén.

Kerékpárral Szlovéniában

Ptuj és Maribor környékén válaszd a Dráva kerékpárutat, a Triglav Nemzeti Parkban tekerj az Isonzó smaragd vize mellett, fedezd fel Bela Krajina csodás zöld vonulatait, vagy válaszd a szlovén tengerparton húzódó Parenza kerékpárutat.

Ha hosszabb biciklitúrára vállalkoznál, válaszd az Alpe Adriát, a három országot (Szlovénia, Ausztria és Olaszország) összekötő utat.