Kilátás a Pilisre, és a város peremére.  Azon elmélkedtünk, hogy mi nem viszi el az egész napunkat, a családnak kimozdulás: kilátás, élmény, kaland és varázslat, ezt kerestük. Budapest környékén is van természetesen felfedeznivaló, magaslati pont, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, ezek közül szemezgettünk most.

… Budapest közelében

Két félelmem volt, mikor elhatároztuk, hogy nekivágunk a Budapest környéki hegyek kilátópontjait felfedezni.. a tömeg, amely a főváros vonzáskörzetéből gyakorlatilag egyenesen következik – felszívja a Budai hegység a kikapcsolódni vágyókat, illetve, ami ebből ered: a zaj­­. A várost lehagyva, kint az erdőben szeretem a madarakat hallgatni, szeretek elszakadni a város alapzajától, szeretek csak úgy lenni. És bár a Budai hegység ezt igyekszik megadni, nem tudsz maradéktalanul elégedett lenni. Messzebb kell menni ehhez.

Azonban látni kell, közelsége, könnyen elérhető útvonalai, infrastruktúrája, kilátópontjai könnyűszerrel elcsábítanak, majd elvarázsolnak. Így tettek velünk is.

A tömegtől való félelmünk ez esetben nem bizonyult jogosnak: már a parkolóban sejteni lehetett, ami később beigazolódott: ma csak a legelszántabbak indulnak útnak. Nem ígértek ugyanis valami csodás-napsütéses időt mára, tudtuk, hogy nekünk sincs sok időnk, ha szárazon akarjuk megúszni a kis kalandunkat.

Makovecz Imre-kilátó

A Makovecz Imre-kilátó egy kilátó Budapest közigazgatási területén, a főváros II. kerületében, a Kis-Hárs-hegy 362 méteres magaslatán, Kurucles és Lipótmező városrészek határán. nem lehetett túrázni.

A kerek alaprajzú kilátó központi elemét, függőleges tengelyét egy lebetonozott acélcső alkotja, melyen harminc spirálisan elhelyezett akácgerendából két egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki, tetején pedig kisebb teraszt létesítettek. A turisztikai létesítmény 1977-ben épült, építtetője a Pilisi Állami Erdőgazdaság, tervezője pedig az erdészet akkori főmérnöke, Makovecz Imre volt.

Az ezredforduló körüli évekre állapota már erősen leromlott, ezért 2008-ban a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházásában az eredetivel szinte teljesen azonos tervek alapján újjáépítették.

A kilátót egy néhány paddal és asztallal felszerelt, kisebb erdei tisztás veszi körül, alig száz méterre húzódik tőle a Gyermekvasút vonala. Forrás: wikipédia

… Budapest közelében lévő kilátások csodái: Kis-Hárs hegy; Nagy-Hárs hegy és néhány attrakció

Egy hosszúhétvégét próbáltunk színesíteni. Esős idő volt, keresni kellett az időjárásablakokat, hogy a szabadban lehessünk. Tudtuk délután esni fog, reggel 9 előtt esélytelen elindulni otthonról. A Budai hegység kézenfekvő, irány a Hárs hegy környéke, szép kilátópontok sora.

Megközelíthető ezer féle képpen: Normafáról, Szépjuhásznéről, Hűvösvölgyből, fűzhető megannyi meseszép útvonalra, fűszerezhető kis vasúttal, kutyasétáltatva, biciklivel, vagy akár a Budakeszi vadasparkkal. Csak egyet kellett kiválasztani a megannyi lehetőség közül.. és így utólag ez volt tán a legnehezebb dolog a túrán.. merre menjünk.

Bevezető, pár órás túra volt a cél, amit a gyerekek is végig tudnak saját lábon, és ugye, izgatott az eső.

Szépjuhászné – Hárshegyi nyereg ­– Kis Hárs hegy – Nagy Hárs hegy – Szépjuhászné

Tekintve, hogy március van, az ország negyede még síel, kétharmada nem mozdul ki az eső miatt jó esélyekkel indultunk. A parkolóban, néhány autó szállingózott, és a nap halványan megbújt a felhők mögött, de jelezte, hogy jelen van.

Összepakoltunk, nekiindultunk.

A zöld körséta nyugati felén indultunk el azzal a céllal, hogy a Nagy Hárs hegyet megkerüljük, meglesünk egy titkos kilátópontot, majd elérve a Hárshegyi nyerget a sárga háromszög jelzésen meghódítjuk a Kis Hárs hegyet, majd a sárga sávon a Bátori barlangot érintve Nagy Hárs hegyen kilátunk, és így jutunk vissza a parkolóba.

A túra eleje gyakorlatilag szintút, a legkisebb is a maga másfél évével önállóan tette meg, vándorbottal, mint a nagyok, majd a Titkos kilátóponton észleltük, nagyobb a sár, mint gondoltuk. Igaz, a jelzett utat elhagyva érintetlen volt a természet, de az erdészet gondoskodó keze meg megjelent a télidőre az állatok etetése céljából.

Visszatérve a jelzett útra megjött az eső illata, de a felhők mögött aznap megvilágította a Nagy Hárs hegy kilátóját, így nem aggódtunk.

A napi izgalom a gyerekeknek egyébként a csúzli volt: próbálgatták, ki tud nagyobbat, pontosabban lőni. Ez a menettempónkon ugyan kicsit lassított, de panaszkodásra, nyafogásra egész úton nem került sor.

Sár, néhány ember, még néhány kutya, és el is értük a nyerget. Messziről lehetett hallani, hogy hol a kilátó, épp egy gyerekcsapat töltötte ebédidejét a Makovecz Imre kilátó tövében.

Sajnos a kilátó már évek óta le van zárva, így csak magunk tudjuk felmérni a környéket testmagasságunk adta magaslatokból. Itt még halványan, de látszott a János hegy tetején az Erzsébet kilátó, de a Hűvös völgy felől érkező esőfelhők is jelezték, indulni kell.

Magunk mögött hagyva a gyerekcsapatot, egy nápolyi-halom elfogyasztása után neki is indultunk az emelkedőnek.

Nagy hárshegy kilátó

A Bátori barlangnál találkoztunk először a széllel, de itt még a gyerekek kimászták az árkot, majd percek múlva felsejlett a ködbe burkolózott Nagy Hárs hegyi Kaán Károly kilátó .

A legmagasabb ponton ebédeltünk, miközben rájöttünk: itt a délutáni eső.

Innen már csak egy köves meredély, és 20 perc séta a parkoló, így nekivágtunk. A legkisebb idáig bírta, az esővíz áztatta úton kapaszkodtunk lefele.

A táv, és a szint nem erős, kihasználtuk a fél napot, mindenkiben élményt hagytunk. A túra nyáron, és szép időben is járható, több kilátással, és a célban étteremmel, játszótérrel, így bátran ajánljuk. A jelzések jól követhetőek, figyelve a párhuzamosan együtt haladó utakat, igaziból valamelyik jelzés mindig feltűnik, amit követnünk kell, így eltévedni nehéz.

A Titkos kilátót a trekk megfejtőinek ajánljuk figyelmébe, amúgy pedig aki nem tudott velünk tartani, annak jó felfedezést kívánunk Budapest magaslati pompáinak, panorámájának felfedezéséhez.

Megtett útvonalunkat a turistautak.hu-n megnézhetitek.

Túrakiírás letöltése

Bátori-barlang

A barlang Bátori László pálos szerzetesről kapta a nevét, aki a 15. század közepén, 20 éven át remetéskedett itt és a Bibliához magyar nyelvű magyarázatokat írt. Először fordította magyarra a Bibliát.

1911-ben a Zugliget Egyesület kezdeményezésére a főváros elöljárósága kitakaríttatta a barlangot, lépcsős lejáratot építtetett, és a bejáratot díszes vasráccsal zárta le. A külső sziklafalon Bátori munkásságát megörökítő fekete márványtáblát, mellé üveges keretbe egy festmény másolatát helyezték el, amely a remetét a barlangban munka közben ábrázolta. 1917 és 1919 között, Kadić Ottokár többször járt a barlangban, és felmérte azt. Ekkor lényegesen hosszabb szakasz volt ismert, mint a második világháborút követően (Bánya-szakasz, Piramis-ág). A barlang másodszori kiépítése 1931-ben Havran Imre iparművész tervei alapján készült el, amikor a bejárati terembe egy márványoltárt helyeztek el.

Gyönyörű cseppkőformái mellett gazdag őskori leletanyag került elő: (többek között gyapjas orrszarvúés gímszarvas csontvázak), de találtak benne Zsigmond és Miksa korabeli ezüst érméket, Mária Terézia idejéből származó bronzpénzt is. A barlangot tehát a neolitikum, a rézkor, a bronzkor és a középkor emberei is használták. Az 1700-as években bányászat is folyt itt arany és ezüst reményében.

Forrás: wikipédia

Kaán Károly-kilátó

A Kaán Károly-kilátó egy kilátó a Budai-hegységben, Budapestterületén, a főváros II. kerületében, a Nagy-Hárs-hegy 454 méter magasságú csúcsán. A több emeletes kilátóhely legfelső szintjéről teljes körpanoráma nyílik, innen Budapest és a Budai-hegység jelentős része is belátható.

A Nagy-Hárs-hegy tetején régen egy fából épült kilátó állt, ami azonban a karbantartás hiánya miatt még az 1980-as évek előtt összedőlt. Ezt követően született döntés egy olyan kilátótorony megépítéséről, amelynek alapzata és alsó másfél szintje már kőből épült, az afölötti részek és a lépcsők viszont a korábbihoz hasonló módon fából készültek.

Az egész éven át éjjel-nappal látogatható kilátó valamikor 1989-ben, pontosabban nem ismert időpontban épült meg, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje) beruházásában. 2016 nyarán a turisztikai létesítmény teljes körű rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő felújításon esett át, faszerkezeti egységei közül az időjárásnak kevésbé kitett részeket csak felcsiszolták és újrafestették, a tornyot fedő deszkákat pedig komolyabban szigetelt zsindelytetőre cserélték.

A kilátó névadója Kaán Károly(18871940) erdőmérnök, földművelésügyi államtitkár lett, akinek nevéhez többek között az erdők népjóléti szerepének törvényi szintű elismertetése és több más olyan intézkedés fűződik, amelyek a természet értékeinek védelmét szolgálták. Forrás: wikipédia


További kilátókról szóló posztjaink:

👉 Julianus kilátó

👉 Bence hegyi kilátó

👉 Dévényi Antal kilátó


Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old 👍 Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

Peti 🚶‍🌲