Sokan nem is gondolják, de a Kis-Balaton nem csupán a Balaton elszeparált, mocsarasodó területe, hanem egy természeti csodákban és kulturális eseményekben gazdag tájegység a Balatontól délnyugatra. A Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legnépszerűbb részéhez tartozik, ami nem is csoda, hiszen egész évben látogatható tanösvénnyel várják a természetjárókat.

A tájegység és főleg maga a Kis-Balaton rengeteg állat és növényfajnak ad otthon, többek között a védett lápi szitakötőnek, de a tó ponty állománya is figyelemre méltó. A 146,59 km² területű Kis-Balatonnak 2 jelentősebb látnivalója van: a Kányavári sziget és a Diás sziget. A vidék központjának Zalavárat lehet tekinteni, ahol a látogatóközpont van (Kis-Balaton Ház).

Képek

A Kis-Balaton kialakulás, látnivalói, tanösvényei
A Kis Balaton képekben

Térkép - Hol található a Kis Balaton?

Cím, megközelítés, Budapest távolság: A Kis-Balaton Zala megyében található. A hozzátartozó Kis-Balaton Ház Zalavárnál kapott helyet, ami 194-km-re fekszik Budapesttől, így egy bő 2 óra alatt eljuthatsz a fővárosból egy hazai, csodás természeti látványossághoz. Ráadásul egészen egyszerűen az M7-es autópályán kell csak haladnod. A Kis-Balaton a Balatoni medencéhez tartozik és azon belül is a Zala-folyó torkolatvidékéhez. A tájegység akár egy többnapos nyaralás vagy hétvégi kirándulás úticélja is lehet. Az itt eltöltött idő értékes felhasználásához készítettük ezt a segédletet.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Távolság Budapesttől: 200 km / 2 óra
  • Kis-Balaton Ház címe: Zalavár, Vársziget Kis-Balaton Ház, 8392
Kis-Balaton térkép: Budapest távolság
Kis-Balaton térkép: Budapest távolság
Kis-Balaton térkép
Kis-Balaton térkép

A Kis-Balaton kialakulása

A Kis- és a nagy Balaton a 19. századig egy tó volt, azonban a században végzett folyószabályozások következtében (amire a természeti hatások is rásegítettek) a Kis-Balaton területe jelentősen lecsökkent. Ez azért volt jelentős, mert a Kis-Balaton egyfajta szűrőrendszerként funkcionált, ahova a Zala folyó lerakta a hordalékát, mielőtt beleömlött a Balatonba.

A 20.századra a környék földművesei felismerték a terület lehetőségeit és emiatt tovább csökkent a Kis-Balaton területe és romlott a környék természeti értéke. A fenti folyamatok következtében sajnos a Balaton is veszélybe került és a Keszthelyi-öböl lett a Zala- folyó hordaléklerakóhelye, ami miatt a balatoni élővilág és vízminőség súlyos károkat szenvedett.

Az 1970-es évekre szerencsére a helyi környezetvédő és fenntartó szervezetek is realizálták a problémát. Ebből kifolyólag kétlépcsős tervet dolgoztak ki a terület és a tó rehabilitációjára. Szerencsére a természet újra megmutatta hihetetlen erejét és gyorsan regenerálódásnak indult a mocsárvilág. Ebből kifolyólag a tó és a tájegység területe csak korlátozottan látogatható. Ezért is akkora érték például a Búbos vöcsök tanösvény a Kányavári-sziget, ami egész évben szabadon látogatható.

Szereted a tavakat? Olvass tovább: Tavak Magyarországon

Videó

Kis-Balaton videó

Legközelebbi városok

A környéken több, kisebb település is található, ahol elegáns hotelektől kezdve, a családias kis apartmanházakig mindent megtalálsz. A tó körül települések közül talán a legismertebb Zalavár, ahol a látogatóközpont is található. De családdal és gyerekekkel tudom ajánlani például Zalaszabart, ahol a Zobori Élménypark is van, de csak egy karnyújtásnyira szeretnél lenni a tó vizétől, akkor pedig Balatonmogyoródon, esetleg Garaboncon érdemes szállást keresned.

  • Zalavár (a központ)
  • Zalaszabart (Zobori élménypark)
  • Balatonmogyoród
  • Garabonc

Látnivalók

Ahogy már említettem, a Kis-Balaton vidéke tele van természeti csodákkal, amik már önmagában nagyon hívogatóak lehetnek. Viszont akkor is érdemes ellátogatnod ide, ha nem feltétlenül a természetben találod meg a kikapcsolódást és feltöltődést, hanem az adrenalin dús kalandokban, tanulásban, lubickolásban vagy éppen az állatvilág megfigyelésében.

Kányavári sziget

Szabadon látogatható egész évben. A vidék és egyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legnépszerűbb pontja a Kányavári sziget és az ott található Búbos vöcsök tanösvény. A szigetre egy modern, egyedi fahídon keresztül vezet be az út, ahol már érezheted, hogy egy mesebeli kalandban lesz részed. A szigetre nem lehet behajtani autóval, de a bejáratnál egy fizetős parkolóban hagyhatod az autót. A parkoló mellett egy büfében még feltankolhatsz némi uzsonnával és nassolni valóval.

  • Cím: Kányavári sziget, Balatonmagyaród, 8753
  • Távolság Zalavártól: 10 km
Kányavári sziget térkép - Kis-Balaton
Kányavári sziget térkép - Kis-Balaton

Búbos vöcsök tanösvény

A szigeten haladó Búbos vöcsök tanösvény 1,5 km hosszú és 15 állomása van, ami nagyjából 1 óra alatt kényelmesen bejárható. Az ösvény körbevezet a szigeten, miközben információs táblákon megismerkedhetsz a Kis-Balaton madárvilágával. Ezen kívül egy fából készült madár megfigyelőhelyet és többszintes kilátótornyot is létrehoztak a sziget közepén. A közelében pedig egy fa játszótér is helyet kapott. Az egész sziget, illetve a tanösvény akár babakocsival is körbejárható.

Diás sziget

A Kis-Balaton területéhez tartozik még a Diás-sziget is, ami egykor Fekete István dolgozószobájának is helyet adott. Ennek emlékét pedig egy neki szentelt emlékház őrzi. Az emlékház mellett pedig a „Matula-kunyhó” mását is megnézheted közelebbről. Cím: Keszthely, Fenékpuszta, Diás-sziget, 8360. Távolság Zalavártól autóval: 20 perc / 14 km.

Panoráma - Diás sziget, Kis-Balaton
Panoráma - Diás sziget, Kis-Balaton 

Kócsag tanösvény

A Diás sziget látnivalóin a Kócsag-tanösvény vezet végig, ami 1,5 kilométer hosszú és 12 állomásból áll. Az ösvényen rengeteg érdekes és hasznos tudnivalót olvashatsz a terület flórájáról és faunájáról. Sajnos azonban az ösvény csak szervezett keretek között, szakvezető kíséretében tekinthető meg. Ha szerencsés vagy és jó időben érkezel, akkor viszont akár úszkáló hermelineket, vidrákat és a nádasokban megbújó aranysakálokat is megpillanthatod.

Kis-Balaton térkép: Diás sziget
Diás sziget | Keszthely látnivalók

Kis-Balaton Bemutatóház (Zalavár)

A Kis-Balaton házat Zalaváron találod, ami egy modern, interaktív elemekkel színesített bemutató tér. A házban nagy hangsúlyt kaptak a térség természeti kincsei, azonban helyet kapott egy régészeti kiállítás is és egy vizes játszótér is. A ház egyik érdekessége, hogy a kiállítóteremben egy ladikban ülve, a terület látogatók számára elzárt részeire kihelyezett webkameráinak a képét nézheted, váltogathatod és még rá is közelíthetsz, ha meglátsz egy élő állatot a távolban.

  • Nyitvatartás: Kedd - vasárnap 09:00 - 18:00 (hétfőn zárva)
  • Cím: Zalavár, Vársziget Kis-Balaton Ház, 8392

Zalavári Történelmi Emlékpark

A Zalavári Történelmi Emlékpark a Zalavár-Vársziget területén fekszik, melyen a történelmi kutatások alapján már a 9. században jelentős szerepet töltött be. Ebből kifolyólag rengeteg emlékmű maradt fent ebből az időszakból. A sziget és az emlékek rekonstrukciójára csak a 20. század végén került sor, és azóta is folynak az ásatások. Így ne lepődj meg, ha valahol éppen egy- két elkerített gödörre bukkansz.

A nagyszabású rekonstrukció keretén belül felépült a Millenniumi Emlékmű is, amit Makovecz Imre tervezett. A különleges, modern épület nagyon jól beleillik a látképbe, belül pedig több kiállítás is helyet kapott.

  • Nyitvatartás: Kedd- vasárnap 10:00 - 18:00 (hétfőn zárva)
  • Cím: Zalavári Történelmi Emlékpark, Zalavár, Vársziget Vár, 8392
A Milleniumi emlékmű (1-2) és Zalavár egy temploma (3)

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Magyarország legnagyobb bivalyrezervátuma. A faj ugyan őshonos lakója Magyarországnak, azonban számuk mára már igencsak megfogyatkozott, ebből kifolyólag különös figyelmet kell fordítani a védelmükre.

A rezervátumban az állatok hatalmas területen biztonságban élhetnek, míg a látogatóknak van lehetősége kilátókból megfigyelni és megismeri őket. A hatalmas területen egy tanösvény vezet végig, ahol a bivalyokon felül a szürkemarhákról, és a térség további állatvilágáról is többet tudhatsz meg. Kisgyerekkel utazóknak külön izgalmas lehet az állatsimogató és a bejáratnál található kiállítás, ahol kitömött állatokkal is találkozhatsz.

  • Távolság Zalavártól: 16 perc | 16 km
  • Cím: Zalakomár, Zalakomár és Balatonmagyaród között (Kápolnapuszta), 8751
Kis-Balaton térkép - bivalyrezervátum távolság
Kis-Balaton térkép - bivalyrezervátum távolság

Látnivalók a környéken

A kis-balatoni nyaralást nyugodtan bővítheted akár egy hétre is, mivel a tó körkénykén rengeteg látnivaló van a nagy Balatonon kívül is.

Zalakarosi Fürdő

Nyári, melegebb napokon a Zalakarosi Fürdőt nyugodt szívvel ajánlom. A gyermekek számára élmény, a felnőttek számára pedig kikapcsolódás a wellnesspark. Ráadásul ár érték arányban is igen kedvező.

Zobori Élménypark

Hasonló kalandban lehet részed a Zobori Élményparkban is, ugyanis itt található Magyarország egyetlen balatoni hullámvasútja. A 400 méter hosszú hullámvasúton biztosított a magas adrenalin szint és az önfeledt nevetgélés, de ha ez sem lenne elég, akkor a szabadesés torony vagy a Hurricane nevű forgóhinta biztosan meghozza majd a várt hatást. A park pedig rosszidő esetén is jó program alternatíva, mivel beltéri játékokkal is rendelkeznek.

Keszthely

Természetesen közel van Keszthely is, így könnyen átugorhatsz, hogy megnézd a legérdekesebb látnivalókat. A Nyugat-Balaton térségének legnagyobb városa, nem mellesleg múzeum-nagyhatalom. Jelentőségét a 18. században ide költözött Festetics-családnak köszönheti, akik nem csupán egy gyönyörű kastélyt építettek.

Keszthely

Balatonmagyaród Állatsimogató

Balatonmagyaród, határában, a Kányavári-sziget bejáratával szemben találjuk az állatsimogatót. A gyerekek kedvencei mind mind megtalálhatóak itt és örömmel várják a kis érdeklődőket. Kismalacok és nyuszik, kecskegidák, pónik, pacik, szamarak és kutyusok valamint kiscicák várják a gyerekeket a tanyán, ahol igazán belekóstolhatnak a tanyasi élet szépségeibe.

Balatonszentgyörgy Csillagvár

Láttunk már valaha csillag alaprajzú kastélyt? Nem csoda ha nem, hiszen a Balatonszentgyörgyön található Csillagvár egyedülállónak számít a világon. Valaha a Festetics grófok vadászvára volt, telis tele érdekes dolgokkal. Van itt egy több mint harminc méter mély kút, melyről természetesen több legenda is szól. Az életpanoptikumnak nevezett kiállítóhelyiségben pedig láthatjuk, hogy zajlott itt az élet a középkor tájékán.

Látunk majd fogorvost munka közben, de dolgát végző férfit is egy középkori toaletten. Ez utóbbi az egyik legviccesebb elem a kiállítás területén, valamiért erről készítik a látogatók a legtöbb fotót. Ha lemerészkedünk a vár pincéjébe (amit nyugodtan tegyünk meg, még ha úgy tűnik is, hogy egy egész, dühös sereg vár ránk odalent), egy különleges huszárkiállítás közepébe csöppenünk. Közel száz, 80 centi magas díszes huszár ad képet a könnyűlovasságról, valamint időrendbe állítva láthatjuk a hun-magyar harcosokat.

Kovácsműhely és Kovácsmúzeum is vár minket a Csillagvárban! Hagyományőrző műhelyükben személyesen is kipróbálhatjuk a kovácskodást, ami igazán nagy élmény.

Balatonszentgyörgy Tájház

A műemléki védelem alatt álló balatonszentgyörgyi talpasház az egyetlen a környéken, mely eredeti állapotában maradt fent. Láthatjuk majd a falu történetét és bemutatják néprajzi értékeiket. A házikó 1836-ból maradt fent, előkamrás, pitvaros, tornácos lakóház.

Szőkedencs Magyarország legnagyobb hársfája

Az öreg fák valamiért mindig érdekesek és olyan sok mindent láthattak életük során, nem igaz? A szőkedencsen található hársfa is közéjük tartozik, mennyi minden zajlott a szemei előtt a maga 700 évével. Mit is jelent ez az életkor? Talán az Árpád-ház kihalása végén lehetett magonc és kezdhetett nőni.  Egy sírkert fölé magasodik, a környék egyik legmagasabb dombján áll. A fa ma is jó állapotban van, a szakértők egészségesnek találják. A közösség szeretettel gondozza, a szűkösebb időkben sem áldozták fel tüzifának vagy építőanyagnak. Így áll továbbra is a hárs, sok titok tudója a temetődombon.

Vörsi Betlehem

Európában nincs párja a Vörsön található  különleges Betlehemnek, amelyet minden évben 60 négyzetméteres területen alakítanak ki. Adventtől egészen a farsangi időszak végéig lehet megcsodálni. 1948 óta állítják fel minden Karácsonykor óriási munkával, mely legalább 10 napig tart. A falubeliek ilyen kitartóak, ügyesen összedolgoznak és a csapatmunkával minden alkalommal teljesen más elrendezéssel lepik meg a látogatókat. Több tízezren látogatnak ide évről évre.

Zalaapáti Szentkirályi kastély

Kevesen tudják, hogy valaha bencés rend lakta a kastélyt, majd később itt a helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét. A kastély híres még az összesen 38 darabot számláló antik cserépkályha gyűjteményéről, melyek a mai napig a fűtésért felelnek. A legérdekesebb darab az 1740-es évekből származó kandalló, melyhez hasonló darab csak a Buckingham palotában található. A kastélyt körülvevő 5 hektáros park is nagy értéket képvisel. Hatalmas ősrégi fák veszik körül, van itt például egy 400 éves óriás tuja és még egy 250 éves mamutfenyő is. A kastély magántulajdonban van így sajnos nem látogatható.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?