Idén valószínűleg sokan döntötök úgy, hogy a nyaralást belföldön oldjátok meg. Szerencsére Magyarországon is van bőven természeti látnivaló, kirándulóhely és túraútvonal! Az ország szinte minden részére jut egy tájvédelmi terület, hegység, szurdok (például a Rám szakadék) vagy tó. A természetjárók körében biztosan jól ismert, de mindenki számára ismerősen csengő Kékes, Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulási célja.

A Mátrában rengeteg túraútvonal és látványosság van, ezenfelül pedig síközpont és fürdőhelyek is találhatóak, ezért most összeszedtem a legnépszerűbb lehetőségeket és a legfontosabb információkat.

Kékes vagy Kékestető?

Először is kezdjük egy érdekességgel! A Kékes és a Kékestető nem ugyanaz. A Kékes maga a hegycsúcsra utal, a Kékestető pedig a hegyen található egyik település neve.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A köznyelvben viszont magát a csúcsot is szokás Kékestetőnek nevezni, így mi is megmaradunk mind a két név használatánál. A Kékes magassága az Adria tengerhez mérve 1014 méter, a relatív magassága pedig 774 méter, ezzel Magyarország legmagasabb pontjaként díszeleg.

A hegy tetején már 1888-ban egy fából épített 20 méter magas kilátó állt, amit a Magyar Turista Egyesület építtetett. A két világháború között pedig megindult a turisztikai terjeszkedés a térségben is, így jött létre a síközpont és jelentek meg a gyógyszállók is a Kékesen.

Térkép - Hol van Kékestető?

A Kékes az Északi-Középhegységben, a Mátrában található. Budapestről nagyjából 100 km-re. A Kékestető az Országos Kéktúra, ami Magyarország északi táján áthaladó 1100 km hosszú túraútvonal egyik legszebb pontja!

  • Cím: Kékes, Gyöngyös, 3221
  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 100 km
  • Távolság Eger városától: 1 óra / 50 km
Budapest - Kékestető távolság
Budapest - Kékestető távolság
  • Megközelítés autóval: Ha Budapestről indulsz autóval, akkor szinte végig autópályára számíthatsz. Az M3-as autópályát Hatvan után, Atkárnál kell elhagynod és innen a 24-es gyorsforgalmi úton tudsz eljutni Mátraházára, ami egy kiváló kiindulási pont a túrázáshoz. Ezen felül van lehetőség egészen a Kékes Tévétoronyig felmenni autóval vagy busszal is és innen megkezdeni a környék felfedezését.
  • Megközelítés busszal: Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor Gyöngyösről, Mátrafüreden keresztül tudsz eljutni busszal a tv toronyig.

Mint ahogyan arról szó esett, a Kékestető mint Gyöngyös város településrésze, kevésbé elterjedt tény a köztudatban. Fontos azonban ennek ismertetése, hiszen a fogalomzavar a Kékes és a Kékestető között bizony okozhat tájékozódásbéli, térképhasználati gondokat a kirándulásunk során. A Kékestető tehát Heves megye része és a honfoglaláskori város legnépszerűbb látnivalója, ezen felül az országnak egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja. Mondhatjuk úgy is, hogy Kékestető így Gyöngyös város legfelkapottabb helye. Földrajzilag a Mátra déli lábánál helyezkedik el, de a hegység egy része (vagyis a Kékes és Kékestető) a városhoz tartozik.

Túra és kirándulás

A Mátrában a Kékes érintésével több túraútvonal közül is válogathatsz. Az útvonalak között van kifejezetten családosoknak, akár kisgyerekekkel is teljesítő, de van állóképességet próbára tevő egésznapos túra is. Az idő rövidsége miatt, nézzünk most két útvonalat:

Az egyik kifejezetten egésznapos program, a másik pedig pár órás, inkább családos kikapcsolódás. A leírás alapján könnyebben ki tudod majd választani, hogy merre szeretnél indulni! Mivel a túrák nagyrésze az erdőben van, ezért érdemes a hűvösre is készülnöd és meleg ruházatot, kullancs és szúnyog spray-t csomagolnod!

A túrákra nehézségtől függetlenül érdemes jól felkészülni! Mindenképpen ajánlott a jó túracipő, hiszen vannak kavicsos, sziklás területek. Ezen felül pedig szükséges gondoskodni a folyadékról és az élelemről is. A körtúrák során csak a Kékestetőn van lehetőséged étel és ital vásárolni.

Körtúra a Kékesnél

  • A túra hossza: 10,6 km
  • A túra időtartama: 4,5 óra
  • Szintkülönbség: 490 m fel, ugyanannyi le

Ezt a túrát akkor ajánlom, ha egész napos, közepes nehézségű erdei sétára vágysz. A túrát azt teszi nehézzé, hogy csak az utolsó szakaszban jönnek a meredek kaptatók, amit az akkor már amúgy is fáradt lábakkal kicsit nehéz végigtaposni.

Az út a Kékesről, 1014 méterről indul. Innen az Országos Kéktúra vonalán kell elindulni, majd a Tv tornyot megkerülve a K és az S jelzésű utakat követni. Érdemes még a csúcson meginni egy kávét a méltán híres Tető étteremben és feltölteni a vizespalackokat, mivel a túra során csak itt található büfé.

A csúcs után egyből megkezdődik az ereszkedés a Sötét-lápa-nyeregbe, ahonnan egy kis emelkedővel jutsz fel az Erzsébet sziklához. Innen a Mátra északi részére nyílik rálátás. Majd tovább haladva az andezit sziklákon, eljutsz a Sas-kőre, ami 898 méter magasan van. A látvány fantasztikus! Bükkös erdők, amerre a szem állát és a hatalmas andezit sziklafalak vadregényes kinézetet adnak a tájnak.

A sziklatoronyról a Kis-Sas-kő gerincen, keskeny, köves ösvényen leereszkedve haladsz tovább és egy rövid kitérőt tehetsz a Disznó kő sziklához, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Mátra északi részére.

A KS jelzést követve kell tovább haladnod széles erdei utakon. Majd a Kéktúra útvonalát elhagyva, az S-jelzést követve folytasd a sétát a Hurok úton. Majd az S+ jelzést követve, egy kis patakokon és hangulatos völgyeken átkelve kell átszelni a Bükkerdőt. Ezután még egy emelkedő következik, a Gabi-halála 772 méteres kúp. Innen visszakapcsolódik az út az S jelzésre és ezen az úton haladva kerülöd meg a csúcsot.

A Sombokor gerincén haladva már sejtheted, hogy most jön majd az a bizonyos kaptatós utolsó szakasz! Nagyjából egy negyedórás emelkedő után azonban a S∆ szakaszon, egy kis kitérővel, egy kilátóhelyre érkezel, ahonnan a csodás látvány kárpótolni fog! Ezután már csak röpke 15 perces sétával vissza is érsz a Kékesre.

A csúcsra visszaérve érdemes meglátogatni a Kékestetői tévétornyot is, ami egy 180 méter magas torony. Az egyik szintjén egy panorámás kávéház működik, feljebb pedig nyitott kilátók vannak.

Sombokor körtúra

  • A túra hossza: 4,6 km
  • A túra időtartama: 2 óra
  • Szintkülönbség: 232 méter fel, 239 méter le

Ez a túra is a Kékes, 1014 méter magas csúcsánál indul és innen tudod bejárni a Kékestető északi oldalát. A Tető étterem mögött indul a sárga jelzésű útvonal, ami egy bükkerdőbe vezet.

Az erdei séta során az út keresztezi a sífutópályát, majd ezután érkezel meg a Sombokor tisztására. Itt a sárga háromszög jelzésű úton érdemes egy rövid kitérőt tenned a Sárkányos kilátóhoz. Az erdei vörösfenyővel övezett tisztás már önmagában is fantasztikus látvány, de a valaha sárkányrepülősök kiindulópontjaként szolgáló kilátónál a Keleti-Mátrára és a Bükkre nyíló panoráma tovább fokozza az élményt.

Ezután a sárga jelzésre visszatérve a magyarországi legidősebb erdőség területén folytathatod a túrát a Sombokor kilátópontjáig. Innen Gyöngyösre és tiszta időben az egész Alföldre rálátni. A kilátó után egy izgalmasabb szakasz következik, ahol hatalmas sziklák között, vadregényes tájon keresztül kell lefele haladni, hogy elérkezz az Erdőrezervátum nyugati kapujához.

Innen már a sárga kereszt jelzést követő ösvényen kell haladnod. A peremösvényen először egy kőfolyás, majd a Tündi forrás következik. A forrásból már egyre kevésbé folyik a víz, ezért nem érdemes arra számítani, hogy ott meg tudod tölteni a kulacsodat friss, hegyi forrásvízzel.

Tovább haladva elérsz az ország egyetlen megmaradt síugrósáncához, ami az 1930-as évektől kezdve működött, egészen az 1980-as évekig. Ezután következik a túra utolsó szakasza, ahol már a Kéktúra jelzését kell követni és ezen visszatérni a Csúcskőig.

Tv torony

A Kékes egyik leghíresebb látnivalója a tv torony. A hegyen már 1958-ban épült egy torony - ami idővel kevésnek bizonyult, és elavulttá vált. Tőszomszédságában 1981-re megépült az utóda, és hozzá a kiszolgáló épület. A tengerszint felett 1200 méteres magasságig nyúlik a karcsú antennatorony, amelyet a Uvaterv szolgálati találmánya alapján a Postaber, a Heves megyei Állami Építőipari Vállalat és a Közgép szakemberei építettek.

Helyet kaptak benne az adótermek, a mérőhelyiségek, a laboratóriumok, a raktárak. A 180 méter magas toronynak csak az alsó 80 méteres részét készítették vasbetonból, a következő 80 méter viszont acélszerkezetű, míg a felső 20 méter üvegszövettel merevített műanyag henger. Az építéshez 1300 köbméter vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel. - Forrás: Kékestető

Éttermek a Kékesen

A Kékesen találod a Kékesi Vendégházat, a korábban már említett Tető éttermet, valamint a HE-DO bárt is. Illetve természetesen a Tv toronyban is vár egy kávézó.

Kékes télen, Síelés

A téli időszakban is vannak erdei útvonalak, amik járhatóak és fantasztikus élmény a hófödte fák alatt sétálni, este pedig az egyik termálfürdőben átmelegíteni magadat. De a télisportok szerelmeseként a Kékesnél van lehetőséged a síelésre, snowboardozásra és még szánkózásra is, mivel két sípálya is található itt. A Kékestetői Síterepről írt összefoglalónkat itt találod.

Az egyik a meredekebb északi oldalon, a másik pedig a lankásabb déli oldalon. A két pálya 4-4 részből áll, így egészen kezdőként, de akár haladóként is találhatsz magadnak kihívást jelentő szakaszt.

Kékestető síterep, Magyarország
Kékestető síterep, Magyarország

Programok a Kékes környékén

A Kékest és a Mátrát nem csak a természetjáróként érdemes felkeresned! Az év minden szakaszában rengeteg program és lehetőség van a környéken. Azon felül, hogy remek természeti adottságokkal rendelkezik a terület, a környező települések egészen tavasztól őszig különbnél különb programokkal várják az odalátogatókat.

Nyáron a környékbeli apró falvak, települések megtelnek. Minden év júliusában tartják a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napokat, ami fantasztikus program, ha gyerekekkel utazol. A szabadtéri koncertek és előadások széles repertoárja érhető el, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ezen felül érdemes figyelned a Kékes Turista Egyesületet, mivel rengeteg programlehetőséget kínálnak. A tájfutóversenytől, a kenuzáson át egészen az éjszakai teljesítménytúráig.

Wellness, fürdőzés

A Kékes klimatikus viszonyai miatt gyógyhatással van az asztmás betegségekre és idegrendszeri kimerülésre, ezért a térségben több gyógy-intézmény is található. Ilyen például a Mátrai-gyógyintézet is. Ha úgy érzed, hogy az aktív pihenés helyett inkább kikapcsolódással, relaxálással és lazítással töltenéd a nyaralást, akkor Mátraházán, Gyöngyösön és még a Kékes csúcsánál is találhatsz magadnak wellness szállót!

💡
A Mátrában egyébként jóval a magyarországi átlag felett van a napsütéses órák száma, ezért már késő tavasszal és kora ősszel is megéri idelátogatnod és felkeresned valamelyik szabadtéri fürdőt.

Biciklizés

A Kékes körüli izzasztó emelkedők és a hosszú, lankás leejtők a biciklisek egyik közkedvelt helye. A magyarországi profi országúti biciklisverseny, a Tour de Hongrie legnehezebb szakasza itt található. A verseny nyomán pedig már amatőr versenyt is rendeznek, ami Gyöngyösről indul és a Kékesen ér véget. A 18 km-es táv egyébként verseny nélkül, egy kellemes délelőtti program lehet, ha izzasztó pihenésre vágysz.

Környékbeli városok és látnivalók

A Kékestől bármerre is indulsz, biztosíthatlak róla, hogy fantasztikus helyeket fogsz látni!

  • A Kékestől délre, visszafele indulva található Mátrafüred. Innen a Mátra déli része járható be és olyan panorámás kilátóhelyek kereshetőek fel, mint a Muzsla kilátó vagy a Hanák Kolos kilátó.
  • Ha viszont észak felé indulsz, mindenképpen állj meg Parádsasváron. Itt található a parádsasvári üvegmanufaktúra, ahol több százéves hagyomány alapján készítenek egyedi kivitelezésű, kézzel készült üvegtárgyakat. Az üvegfúvóba óránként indulnak túrák, ahova előzetesen, online lehet jegyet foglalni. Parádsasváron van még a Károly kastély, ami egyben egy kastélyszálló is.
  • Innen kelet felé haladva található Sirok, ami egy történelmi jelentőségő város. Az itt található Siroki vár, elhelyezkedésének és az innen elterülő panorámának köszönhetően, több száz éven keresztül fontos hadászati központ volt.

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

➡️ ➡️ Facebook link 👍