Kaprun és Zell am See egy közös, egymástól néhány kilométerre lévő síközpontot alkotnak, mely télen a csúszás szerelmeseit, nyáron a kirándulókat vonzza. a síközpont a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekszik. A két osztrák pálya folyamatos modernizáció alatt áll, amelynek legújabb pontja a 81,5 millió eurós beruházásként létrejött 3K K-onnection, egy panorámás sílibegő.

Cikkünkben a régió újdonságai mellett kitérek a kapruni pálya történetére és bemutatom, miért is érdemes ezt a helyet választani barátokkal való síeléshez.

Térkép

Kaprun térkép és Zell am See térkép
Kaprun térkép és Zell am See térkép

Hol van Kaprun?

Kaprun Ausztriában, azon belül is Salzburg tartományában, az Alpokban fekszik. Része az ország legnépszerűbb nemzeti parkjának, a Hohe Tauern Nemzeti Parknak.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Távolság Budapesttől autóval: 600 km / 7 óra
  • Távolság Salzburgtól: 110 km / 1,5 óra
  • Távolság Innsbrucktól: 140 km / 2 óra
Kaprun térkép: Budapest távolság
Kaprun térkép: Budapest távolság

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Kaprun sírégió

A régióhoz két, Ausztriában átlagos méretűnek számító síközpont tartozik. A sípályánál hatalmas tavat találunk, körben csodálatos hegyek ölelik, az egyiken pedig Ausztria tán legszebb gleccsere fekszik.

  • Kitzsteinhorn (Kaprun)
  • Zell am See

Az elsőt szokás Kaprunnak hívni, hiszen a hegy lábánál terül el a település, míg a Zell am See-i központ a tóról, illetve a tó mellett elterülő városkáról kapta a nevét.

Kitzsteinhorn síterep

Kaprun Kitzsteinhorn síterep Részletek
Lokáció Salzburg, Ausztria (Hohe Tauern NPs)
Sípályák hossza 61 km
Kék pályák 29 km
Piros pályák 23 km
Fekete pályák 9 km
Magasság 768 m - 3029 m
Szintkülönbség 2261 m
Liftek száma 21 lift
Árak 62 - 30 euró
Szezon December - Április
Esti síelés? Van
Síbérletek Ski Alpin Card, Supeer Ski Card
Síbusz Van
Weboldal kitzsteinhorn.at
Kaprun - Kitzsteinhorn síterep térképe

Zell am See síterep

Zell am See síterep Részletek
Lokáció Salzburg, Ausztria (Hohe Tauern NPs)
Sípályák hossza 77 km
Kék pályák 30 km
Piros pályák 28 km
Fekete pályák 19 km
Magasság 760 m - 2000 m
Szintkülönbség 1240 m
Liftek száma 28 lift
Árak 62 - 30 euró
Szezon December - Április
Síbérletek Ski Alpin Card, Supeer Ski Card
Zell am See síterep térképe

3K K-onnection

A sírégió azzal került be 2019-ben a sajtóba, hogy rég nem látott mértékű beruházással a kapruni hegyek közé egy panorámás síliftet építettek. A 3K K-onnection neve a Kitzsteinhorn-hegycsúcs 3.000 méter feletti magasságára utal és bár a libegő “gondolái” csupán 1100-1600 méter között közlekednek, a látvány lenyűgöző.

A gondolák télen-nyáron üzemelnek, így bármikor jártok a környéken, semmiképpen ne hagyjátok ki.

A liftek óránként 2800 utast szállítanak a hegycsúcs irányába, amit összesen három átszállással tudtok megközelíteni. A beruházásra azért volt szükség, mert korábban csak Kapruntól távolabbról lehetett megközelíteni a hegycsúcsot, így viszont közvetlenül a városból indulnak a libegők.

A Kitzsteinhorn-hegyen látható gleccser pedig nem csupán pompázatos látványban részesít, de egész évben hófödte. A hó minőség és a természetes hóval való ellátottság sokkal jobb Zell am See környékén, mint egy átlagos síkomplexumban.

Az ország legmagasabb kilátójából, a 3 029 méteres magasságban elhelyezett „Top of Salzburg”-ról egyedülálló panoráma nyílik Ausztria legmagasabb hegyeire és a Hohe Tauern Nemzeti Park természeti kincseire.

Szüksége is volt a területnek a beruházásra, és a megújulásra, mert a 2000-ben történt brutális baleset következtében sokan inkább máshova mentek síelni. Aki nem ismeri a történetet, az részletes leírást találhat a kapruni katasztrófának szentelt Wikipédia-oldalon.

Az eset nagyon röviden: az ezredfordulón a hegycsúcs irányába nem libegő, azaz kábellift vitt, hanem egy a hegybe vájt alagúton keresztül közlekedő gyorsvasút. Egy tervezési hiba folytán azonban 2000 novemberében az egyik vagon belső rendszerei meghibásodtak, a kocsi az alagútban rekedt és kigyulladt. A füstből és tűzből csupán 12 tudtak kimenekülni, a tragédia során azonban 160 ember veszítette életét.

Nehéz szavakat találni arra, ami történt, ugyanakkor a világ minden táján komoly változtatásokat vezettek be ennek hatására, így ma már hasonló nem fordulhat elő. Kaprunban kiváltképpen nem, hiszen az alagutat lezárták és felépítették helyette a kábeles felvonórendszert.

Sípályák

A sírégió tehát két pályával hívogat, amelyből a kapruni számít különlegesebbnek, bár a tó látványa miatt a Zell am See-it sem javaslom kihagyni. A két területet összevontan fogom bemutatni, hiszen szinte mindenki elmegy mindkét sírégióba.

A Kitzsteinhorn és Schmittenhöhe lejtői összesen 138 kilométeren csábítanak csúszásra, rendkívül jól balanszírozva a különböző nehézségi fokozatú pályák között. A tóhoz közelebbi rész, alacsonyabb fekvéséből adódóan inkább keskenyebb pályáival, míg a Kitzsteinhorn területe a szélesebb, de meredekebb lejtőkkel hódít.

A régió összesen 59 kilométernyi kezdőknek szánt, kék pályával rendelkezik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy 2000 méter magasságban hosszúra nyúlnának a vízszintes szakaszok. Főleg Kitzsteinhorn alatt jellemzőek az olyan pályák, amelyeket azért ajánlanak kezdőknek is, mert szélességük miatt könnyen lehet fordulni és akár hóekében is “le lehet száguldani”.

Kaprunban gyakoriak az olyan pályák, amelyek egymásba érnek, és bár a hegytetőre val feljutást egyik hegyen sem ússzátok meg átszállás nélkül, lefelé pazarul lehet több kilométeren keresztül zavartalanul síelni.

Az ilyen összekötött pályák azonban jellemzően már pirosak (bár a leghosszabb egybefüggő szakasz kék fokozatban érhető el), így ha igazi síélményre vágytok, ahhoz már szükségetek van némi tapasztalatra vagy egy edző támogatására. Piros pályából összesen 51 km lejtő áll rendelkezésre.

A legkeményebb fekete pályákon pedig 26 kilométeren keresztül síelhettek, ami többszöröse a nehéz lejtők átlagos hosszának. Emiatt Kaprunban gyakoriak a sí- és snowboard versenyek, valamint számtalan félprofi és profi versenyző is kedvenc helyei között tartja számon.

A kapruni területen freeride zone, azaz konkrét vonalvezetés nélküli, vadregényes sízóna vár benneteket, ahol fákat, buckákat kerülhettek ki menet közben. És ha már buckák: külön hóparkot építettek azoknak a síelőknek és főként snowboardosoknak, akikből a félcső, szaltó és a műugrás gondolata nem vált ki instant pánikrohamot (velem ellentétben).

Mit lehet csinálni a környéken?

Bár Kaprun és Zell am See a salzburgi régióhoz tartozik, napközben kirándulásra vannak közelebbi célpontok is. Viszont erősen javaslom, hogy vagy az odaúton (hozzánk hasonlóan) vagy hazafelé menet ugorjatok be néhány órára. A kastélyok, a vár, a hidak önmagukban is gyönyörűek, nem beszélve a hely zenei kötődéseiről.

Mielőtt egyáltalán lemennétek a hegyről, néhány programot érdemes megfontolnotok:

  • Top of Salzburg: kilátó a hegytetőn, selfie ponttal - kihagyhatatlan.
  • Ice Bar: Az Audi által szponzorált helyen kipihenhetitek a nap fáradalmait, miközben koktélokat szürcsöltök és különleges, jégből készült installációkat tekintetek meg.
  • 3K K-onnection: A panorámás libegő egész évben megér egy misét.
  • Zell am See: sétahajózás, tavi evezés
  • Vezetett hegyi túrák: biciklivel vagy gyalog is nekivághattok, de érdemes kipróbálni a helyi túravezetők által szervezett csoportos kirándulásokat is.

Mikor érdemes menni?

Ez a régió nem csupán a síelésről szól, és oly annyira felkészültek az egész éves turistalátogatásra, hogy az év 365 napjában találhattok magatoknak programot. A libegőkkel könnyen feljuthattok a több kilátópont egyikére, ahonnan életre szóló emlékekkel térhettek majd vissza, hiszen belátni az Alpok egy jelentős részét, hágókat, nemzeti parkot, és a természeti környezet lentebb nézve is nagyon változatos.

A sípályák már novembertől egészen április-májusig látogathatóak.

Természetesen - ahogy mindig - itt is főként idő függvénye. Ha csak egy gyorsabb vizitet terveztek, például egy hosszú hétvégét, akkor javaslom, hogy az elő-, illetve utószezonban nézzetek ki, így biztosan elkerülitek a nagyobb tömeget.

Szállás és belépő árak

A felnőtt napijegy mindkét területre 58,5 euróba kerül, azonban ha a komplett sírégiót meglátogatnátok, érdemes inkább a Super Ski Card vagy a Ski Alpin Card közül választani, melyekkel ráadásul további pályákat is megnézhettek majd.

Zell am See népszerűsége miatt a legjobb helyek hamar betelnek, így érdemes akár már ősszel foglalnotok a következő síszezonra. Így egy-egy jó ajánlatot kifogva akár már 15 ezer forint/fő áron foglalhattok egy éjszakát reggelivel.

A sífelvonókhoz közeli szálláshelyek azonban keményen kihasználják a jó adottságaikat, így minden további nélkül kúszhatnak fel az árak akár 100.000 forint per éjszaka fölé. Emiatt érdemes kicsit rugalmasabbnak lennetek, hiszen egy pár perccel messzebb lévő hotel máris jelentősen olcsóbb.

Összefoglalás

Kaprun és Zell am See környéke varázslatos, hiszen kevés olyan hely van a világon, ahol gleccser, tó, síközpontok, kirándulóhelyek egyszerre találhatóak meg, ráadásul Magyarországról is elérhető távolságban. A közel 28 milliárd forintos fejlesztés és a folyamatos innováció is meglátszik a környéken, amely nagyon modern, trendi - stílusában semmivel nem marad el a legmenőbb svájci pályáktól.

Ha a fentiek alapján kedvet kaptatok a síeléshez, négy-hat fővel már teljesen kezelhető árakon lehet kihozni egy négynapos síelést, amelyhez a terep, a táj és a lehetőségek is mind adottak.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?