A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Káli medencét szokás a magyar Provence-nak is nevezni, és bár ezek az utalások többnyire inkább fellengzősek, e terület esetében egyáltalán nem érzem túlzásnak az összehasonlítást. Megvan benne minden, ami a francia borvidéket jellemzi: a dimbes-dombos táj, a csodálatos naplementék, az elképesztő színkavalkád, és persze a jó bor.

A tapasztalt visszajárók leginkább az őszi szüret alatti és utáni időszakra esküsznek, szerintem azonban e terület tavasszal, nyáron és ősszel is kiváltképp alkalmas egy kellemes - akár több napos - kirándulásra.

Térkép - Hol van a Káli medence?

A Káli-medence Révfülöp és Ábrahámhegy közötti felvidéki részen terül el, észak felől a 77-es számú főút által határolva. Hazai texrepről beszélve, a térképen bárki megtalálhatja, azonban egy tippet mindenképpen fogadjatok el, ha ide tervezitek az utazást: a Káli-medence teljesen más arcát mutatja észak és dél irányából megközelítve, ezért érdemes az oda úton Nagyvázsony felől - akár a Nagyvázsonyi várat is megtekintve - érkezni, míg hazafelé pedig a Balaton partján végig csalinkázni.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Távolság Budapesttől: 2 óra / 150 km
  • Központja: Monoszló
Káli medence térkép - Budapest távolság
Káli medence térkép - Budapest távolság 
Káli medence városainak térképe
Káli medence városainak térképe

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek

A festői Káli medence nyáron

Videó

Városok

A Káli medencében összesen 9 települést találunk. Földrajzilag középen helyezkedik el Köveskál, és lényegében ez számít a medence ütőerének is – míg Monoszló a bejárata. Íme a városok listája: Monoszló, Dörgicse, Balatonhenye, Kékkút, Köveskál, Kővágóörs és Pálköve, Salföld, Szentbékkálla, Mindszentkálla és Kisfalud.

Monoszló

Nagyvázsony felől közelítve Monoszló lesz az első falu, a Kálli medence kauja. Környékén már megízlelhetjük a Káli-medence hangulatát. A községet először az 1200-as években említették, majd az évszázadok során kétszer teljesen elnéptelenedett. Napjainkban sem lakják túlzottan sokan, azonban az Árpád-kori templomnál érdemes lehet tenni egy rövid kitérőt.

Egy több mint  750 éves községről beszélünk, ami a Káli-medence keleti részében fekszik, erdővel borított dombok ölelésében. Monoszló határában emelkedik  a 337m magas Hegyestű bazaltkúp, mely egy vulkáni képződmény. Ennek bányászatát 1970-ben függesztették fel, így a visszamaradt bányafal izgalmas látvány, ugyanis megmutatja egy vulkáni hegy belső szerkezetét. A felhagyott bánya ma bemutatóhelyként üzemel, szerintünk feltétlenül érdemes a falucskával együtt meglátogatni.

Monoszló

Dörgicse

Dörgicse igazi gyöngyszem a Káli medencében. Romok, kellemes éttermek, levendulamezők és hangulatos panziók faluja. Ha velem egyidős vagy, akkor láthattad az Állítsátok meg Terézanyu c filmet, aminek egy részét itt forgatták. Dörgicsében levendáriumot is találsz, amit már 20 éve alapítottak. Az első töveket nem máshonnan, mint a Pannonhalmi Apátságból hozták, mára pedig szépen elterebéjesedett a levendula állomány. 30 különböző levendula fajt találsz a parkban.

Dörgicse

Szentbékkálla

A település határában rengeteg szőlőültetvénnyel találkozhatunk. Nem nagyüzemek ezek, inkább szeretettel gondozott családi birtokok. Rövid földesutak vezetnek pincétõl pincéig, présháztól présházig. Ha a gazdát épp ott találjuk, hamar elõkerül a pohár és biztosan nem marad el a kínálás sem. A szőlő mellett eldugva rengeteg mandula fa is megbújik, így ha tavasszal, március vagy április körül járunk erre, megcsodálhatjuk ennek a szép fácskának a virágzását. Igazán üde látványt nyújt a lankákon végigtekintve.

Szentbékkálla leghíresebb látnivalója a Kőtenger, mely egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, így  gyógyító erővel rendelkezik. Sokan ide is költöznek ez miatt, s ha nem ezért, akkor a fehérre meszelt, vakolatdíszes házak miatti szerelem első látásra vonzza ide őket.

Balatonhenye

Az aprócska falu, Balatonhenye, Monoszlótól északnyugati irányban található, ám odaérve a vízparttól még mindig csak 8 kilométerre járunk. Már a rómaiak korában is számtalan nagypolgári villa és szőlőtermő birtok épült ki. Ennek a trendnek a csúcspontja a 17-18. század időszaka, amikor a magyar bortermelés komolyan felvirágzott a Káli-medencében.

A területre jellemző jólétet egyrészt a mindenhol extrém módon rendezett környezetben érhetjük tetten, másrészt a szinte minden faluba jutó egy-egy villában, amelyek a mai napig őrzik a régi idők emlékét. A korábban már megénekelt vulkanikus aktivitás jegyében Balatonhenye közvetlen környezetében 5 krátertó is található, amelyek horgászatra és vadkacsa vadászatra egyaránt alkalmasak. Gyakran fordulnak meg itt természetjárók is, hiszen a falun át vezet az Országos Kéktúra vonala.

Ezt a több száz kilométeres gyalogtúrát most nem ajánlom megtenni, de a falu körzetében található Törökök halála-sziklát ne hagyjátok ki! A legenda szerint e meredek ormon török lovas katonák inkább az ugrást választották, mintsem hogy hadifogságba essenek.

Kékkút

A hazánkban egy időben nagyot ment Kékkúti Ásványvíz vidéke, melyet a felvásárlás után Theodora Ásványvíznek neveznek. Az 1907 óta üzemelő forrás az év minden napján látogatható.

Köveskál (a központ)

A medence központja felé haladva belefuthattok kisebb-nagyobb borospincékbe, amelyek közül sokakhoz panziót is kialakítottak. Erre egy remek példa a Káli Vineard Estate, amely borospincéstől, levendulástól, gyönyörű kilátásostól hozza a Káli-élményt a város forgatagából kiszakadni vágyóknak.

Köveskál a Káli-medence “fővárosa” (bár szintén falu), és akárhonnan érkeztek meg, ide mindenképpen érdemes betérnetek. A környék hemzseg a gyönyörű kilátású túraútvonalaktól, a geológiai csodáktól, miközben a főként parasztházakból álló falu  is meglepően partiképes.

Mondhatjuk talán, hogy mindenki felkeresi, aki a Káli-medencére kíváncsi. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területéhez tartozik, így nem is meglepő, hogy sok sok növényritkaság lakja. Köveskálon mesés egymásba futó utcákkal találkozunk, így egy picit azt érezhetjük majd, hogy visszamentünk az időben. Ittjárttunkkor több hajdani, kisnemesi kúriára lehetünk majd figyelmesek, melyek nagyon hangulatos tájat festenek.

Káli medence
A faluban több népi műemlék és látnivaló is található, melyek közül talán a legérdekesebb a község régi mosóháza. Aztán ha a nagymosással végeztünk, kóstoljunk csak bele a helység híres, olaszrizling borába valamelyik helyi kiskocsmában.

Kővágóörs

Eleink már a honfoglalás környékén megtalálták maguknak ezt a területet, nem véletlenül, hiszen amellett, hogy csodaszép, egyben a Káli-medence déli kapuja is. A Balaton-parti Révfülöptől már csak három és fél kilométerre vagyunk - így a fürdés, vitorlázás vagy egy laza hekk is karnyújtásnyi távolságba kerül. A falu elsősorban arról ismert, hogy a 70-es években a társadalom felső rétegeiből sokan vásároltak itt víkendházat. Mára ugyan kevés látnivaló akad a községben, bátran sétáljatok egyet Kővágóörs főutcáján.

Kővágóörs, Káli medence

Salföld

Salföld a Balaton felvidék egyik legszebb települése. A falu Badacsonytól keletre, a Balatontól pedig 3 km-re fekszik. A kikapcsolódás és a pihenés szinte garantált, hiszen a falunak alig 80 lakosa van, míg látnivaló és érdekesség viszont annál több. A település a Káli medence nyugati pereme, nem messze a Tóti-hegytől, ami a vidék egyik vulkanikus tanúhegye. A falunál található a kék jelzésű tanösvény is, amin bátran elindulhatunk felfedezni a környéket.

Salföld, Káli medence

Tapolca

Ha Tapolca, akkor kétségtelenül a legtöbbünknek a Malom-tó, a partján álló főtér és nem utolsósorban a Tavas-barlang jut eszünkbe. A Malom-tó vize egyébként összeköttetésben van a Tavas-barlanggal, melynek egy rövid szakaszát csónaktúrával bejárhatjuk. Vegyünk online jegyet, ha tehetjük, ugyanis mindig nagy az érdeklődés egész évben a csónaktúrákra, melyek egyébként óránként indulnak.

A Malom-tó hangulatos éttermekkel van körülvéve, vizét hőforrások táplálják, szinte  folyamatosan 17-18 fokon tartva a hőmérsékletét, így télen sem fagy be. Ha erre vetődünk, a halászlé, a marhapörkölt és a Tapolcai kékfrankos kihagyhatatlan kulinárisi élvezetek!

Sziglliget

Szigliget már nem a Káli medence része, de közelsége miatt érdemes lehet oda is ellátogatnod. A környék legszebb látnivalója a Szigligeti vár.

Látnivalók

Hegyes-tű

A Monoszlón található a 337 méter magas Hegyestű. Az évmilliókkal ezelőtt bazalt vulkánként a keleti kismedencét uraló masszívumot az 1930-as évek végén bányászni kezdték, és a leállításig tulajdonképpen a hegy felét el is hordták. A helyzet előnye, hogy az alatta elterülő mezőről csodálatos látványt nyújt a félbevágott hegy, és a különleges bazalt képződményei. Ha nem a bánya területéről közelítitek meg, a hegytetőre való feljutás teljesen biztonságos és egyben kötelező is, hiszen ilyen magasságból páratlan panoráma tárulhat elétek: az egész Káli-medencét beláthatjátok, így válik e helyszín a "Káli-turné" remek indításává.

Heggyes-tű

Folly arborétum

A Badacsonyörsön található 5 hektáron elterülő ciprus-és cédrusligetet 1905-ben alapították. Híres tűlevelű fáiról, különösen az atlasz cédrusokról, amelyek az 1905-ben ültetett eredeti fák klónjai. Játszótérrel, pihenőhellyel, étteremmel és egy szuper kilátóval is vár minket, így nyugodtan tervezhetünk akár egy egész napos családi programot is ide. Több pincészet jelenti a másik csúcspontot a bor rajongóknak, próbálhatunk többek között szürkebarátot, muscat ottonel-t, olaszrizlinget.

Az arborétum egész évben nyitva áll, konkrét nyitvatartási idővel és belépő árakkal kapcsolatban nézzünk rá a honlapjukra. 

Kőtengerek

A Káli-medencében összesen 3 kőtenger található (Szentbékkálla, Salföld, Kővágóörs). Ezek közül a Salföldi kőtenger az egyik. A hatalmas kövekből álló csoda már a falu szélénél kezdődik. Leglátványosabb ugyan a Szentbékkállai kőtenger - érdemes a salföldit is meglátogatni. Itt padokon tudunk pihenni, és közben magunk elé képzelni, hogyan öntötte el az egykori Pannon-tenger a mai felszínt.

Salföldi kőtenger | Forrás: Természetjárós

Máté-forrás és a Kornyi-tó

Kővágóörshöz közeledve a Máté-forrás mellett mentek majd el, amely a sásdi legelő vízháztartásában játszik szerepet. A forrással szomszédos Kornyi-tó több, mint 100 madárfaj élőhelye, így a kirándulás egyik fénypontja lehet. A közel 20 hektáros területen elterülő állóvíz javarésze sással, nádassal borított.

A Kornyi-tó a medence legnagyobb tava, nagy részét nádas borítja így ideális fészkelőhelyet biztosít az állatoknak. Mélysége 0,5-1 m között mozog, néha kis időre ki is szokott száradni. Ez a kis tó a dolomitból és agyagból álló vízzáró altalajnak köszönhetően jött létre. Lefolyástalan vizét csak a csapadék képes pótolni. Aki horgászni szeretne, vagy egyszerűen egy kellemes napot eltölteni a természetben, az húzzon gumicsizmát vagy mellescsizmát, esetleg fürdőrucit inkább és irány a tó. Gyerekekkel is kiváló program!

Az Emberi Komédia

E címmel illették az 1986-ban készített szoborcsoportot, amely a Kornyi-tó melletti dombról szemléli a tájat. A “káli stonehendge” néven is emlegetett műalkotás 240-360 centi magas mészkő- és acélszobrokból áll. Veszprémi Imre munkája az egyik legnagyobb hazai filmrendezőt, Jancsó Miklóst is megihlette (három filmjében is feltűntek), azonban máig találgatják, “mit is akart a költő”.

Sóstókáli pusztapalota rom

A Kővágóörs környéki túra egy újabb állomása lehetne a pusztapalotai templom romjai. A 13. században még állt itt egy piciny falu, Sóstókál, amely valamikor a következő évszázadokban megsemmisült. A templom romjai jelzik a valamikori faluközpontot, melyet a műúttól gyalogosan nagyjából 30 perc könnyed sétával lehet megközelíteni. A pusztapalota sokak szerint a Veszprémi Püspökség helyi palotája volt, melyből mára csupán egy kőfal maradt meg.

Eötvös kilátó

Köveskál és Szentbékkálla között félúton, a Fekete-hegyen található a medence másik szép kilátója az Eötvös. Pazar panoráma tárul elétek. Verhetetlen panorámát keresünk? Akkor az Eötvös Károly kilátó, a maga 369 méter magasságával biztosan ámulatba ejt minket. Innen láthatjuk többek között a fentebb említett Hegyestűt, a tanúhegyek füzérét és a Szigligeti-öböl dombságait is, és közben csodálhatjuk  a végtelennek tűnő Balaton hullámait is. A kilátót 2010-ben teljesen felújították, valamint fontos infó lehet, hogy az Országos Kéktúra útvonala közvetlenül mellette fekszik.

Kékkúti kecskefarm

Két okból is izgalmas lehet a Kékkúti kecskefarm meglátogatása: ha szeretitek a kecskesajtot, amelyet a tehéntejből készült sajtnál sokan egészségesebbnek tartanak (boltban jelentősen drágább is, így célszerű termelőtől vásárolni), illetve ha gyerekekkel vagytok, ugyanis a kecskéket meg is lehet nézni. Folyamatosan vannak kisgidák, így biztosan nagy lesz az öröm!

  • Nyitvatartás: hétfőtől-szombatig: 9-18, vasárnap:11-18
  • Árak: belépés ingyenes

Miért is érdemes a Káli-medencébe utazni?

A fenti lista után talán költőinek tűnik ez a kérdés, ugyanakkor mégis érdemes összeszedni néhány olyan pontot, amelyek a Káli-medence mellett segítenek letenni a voksot. A terület elsősorban kirándulós környék: nem feltétlenül a történelmi szépségek, mint inkább a gyönyörű természeti adottságai dominálnak. Az időjárás rendkívül kedvező, medence lévén pedig védettebb terület, mint a Balaton-part.

A Káli-medence egyaránt tökéletes helyszín, ha egy rövid fél vagy egy napos kirándulást terveztek, illetve ha több napos túrát szeretnétek tenni. Míg az első esetben érdemesebb az autót választani, és csak ott kiszállni, ahol valóban meg szeretnétek tekinteni valamit, addig egy többnapos kirándulás esetén egy izgalmas, a gyerekekkel is könnyedén végig csinálható bicikli túrát javasolnék.

Semmiképpen ne hagyjátok ki a helyi éttermek egyikét, melyek közül a legjobbak Köveskálon vannak, valamint mindenképpen látogassatok el a Hegyestű sziklához és az Eötvös-kilátóra, amelyekről olyan panoráma fog elétek tárulni, amely arra sarkall, hogy később többször is visszatérjetek.

A Káli medence kialakulása

Anélkül hogy hosszabb földrajz órát tartanánk, röviden is összefoglalható a terület története. Magyarország földrajzának nagy részét alakította a 10 millió évvel ezelőtt a Kárpát medencében hullámzó Pannon-tenger. Egy pillanatra érdemes megállni és elképzelni, hogy Magyarország a Waterworld című filmhez hasonlóan tulajdonképpen teljesen tengervízből áll, és csak olyan hegycsúcsok lógnak ki szigetként a vízből, mint a Kékestető, vagy a Galyatető, esetleg a Mecsek egyes részei.

Jelen tudásunk szerint a Balaton medre 15-20 ezer évvel ezelőtt alakult ki “végleges” formájában, ugyanakkor a felvidéki területeket már évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger fokozatos eltűnése után megjelent vulkánosság jellemezte. Ennek maradványait ma is jól ismerjük: ilyen a Tihanyi-félsziget vagy éppen Badacsony hegye.

A tenger és a vulkánok gazdagították a talajt, mely a nagyon magas benapozottság mellett teszi a Káli-medencét azzá, ami - egy hamisítatlan életérzéssé, telis tele napsütéssel és szőlővel.


A Káli-medence szexepilje, hogy szépsége ellenére nem túlzsúfolt, így nem fogtok lépten nyomon másokba botlani. Ha tehetitek, ne hagyjátok ki a naplementét az egyik tanúhegyről vagy más magaslatról -  sosem fogjátok elfelejteni! Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️