Ha a Dunakanyar mesés panorámájára vagyunk kíváncsiak, akkor két helyszín áll az élen: a Prédikálószék, vagy a Julianus kilátó. A folyó két oldaláln lévő kiláltópontok nyújtják a legszebb rálátást a Dunára, mégsem mindegy, hogy melyiket választjuk. A Julianus toronyból a Pilisre és Visegrádi hegységre látunk rá, míg a Prédikálószékről a Börzsönyre.

A kilátó tetejéről remek kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra, a Szentendrei-szigetre, és a környező hegyekre. A csaknem 15 méter magas, kör alakú kőtorony Julianus barátról kapta nevét.

Áttekintés

Julianus kilátó Tudnivalók
Magasság 482 m
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Lokáció Dunakanyar, Börzsöny, Nagymaros
GPS 47.784049, 18.933697
Parkolás Ingyenes
Túra kiindulópontja Nagymarosi vasútállomás
Gyerekbarát? Igen, nagyobb gyerekekkel
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Honlap -

Képek

Julianus kilátó, Nagymaros

Térkép - Hol van a Julianus kilátó?

Megközelítés, távolság, parkolás. A kilátó a Börzsönyben, a Hegyes-tetőn található. Hivatalosan Nagymaroshoz tartozik, és megközelíteni is innen tudjuk majd túraútvonalon. A torony egyébként Zebegény és Nagymaros között fekszik. Vele szemben, a Duna másik oldalán Dömöst fogjuk látni.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Budapest távolság: 65 km / 70 perc
  • Nagymaros távolság: 5 km / 1,5 óra gyalog
Julianus kilátó térkép - Budapest távolság

Megközelítés, parkolás

Akár autóval, akár vonattal érkezünk Nagymarosra, kezdjük a túrát a vastállomásnál. Az autót itt tudjuk hagyni. A Kéktúra jelzésén kell majd haladnunk.

Tömegközlekedéssel Budapestről

Csípjük el az első vonatot a Nyugati vasútállomásról és utazzunk a Nagymaros vasútállomásig, mely nagyjából 40-50 perces menetidő. Ahogy azt említettük, innen indul a túraútvonal a kilátóig. Visszafelé a kék jelzést követve körülbelül 1 órát számoljunk a vonatindulás előtt a visszajutásra, hiszen a vonatmegálló körülbelül 4-4,5 kilométernyire van. Szerencsére a vonatok jelenlegi menetrend szerint minden órában indulnak, de erről a biztonság érdekében tájékozódjunk az utazásunk napján is!

Túra, útvonal, turistaösvények

A Hegyes-tetőre épült, 482 méter magasságban található toronyhoz több útvonalon is feljuthatunk. Lényegében mindegy, hogy Nagymarosról vagy Zebegényről indulunk, a kilátó szinte félúton található.

  • Nagymarosról: kék jelzés
  • Zebegényről: sárga barlang jelzés

Nagymarosról

Ha autóval érkezünk Nagymarosra, a vasútállomás közelében parkoljunk le, majd kövessük a kék jelzést a Hegyes-tető felé. Utunk cseppet sem lesz unalmas. A zártabb erdők és a Dunára nyíló kilátás váltogatja majd egymást. Várhatóan, ezen a szakaszon viszonylag kevés túrázóval találkozunk majd.

💡
Az odavezető út nagyjából 4 km hosszú, és ugyanennyi vissza. Rövid, nem túl meredek túra, kissé techinkás, vulkanikus terepen. Csúszásmentes talpú cipő erősen ajánlott.

Zebegénybe

Miután fent kiélveztük a kilátást, és tartottunk egy rövid pihenőt, 3 opciónk van:

  • Visszatérünk abba az irányba, ahonnan jöttünk
  • A sárga jelzést követve elindulunk Zebegény felé
  • Belevágunk egy megterhelőbb, 5 órás túrába ami a Remete barlanghoz visz fel

Amennyiben úgy döntünk, hogy Zebegény felé megyünk vissza, kövessük a sárga barlang jelzést. A kilátótól nagyjából 4 km lesz az út a zebegényi vasútállomáshoz. Az ide vezető lejtmenetet érdemes megszakítani egy egy rövid elágazás miatt, kilátóhoz, vagy a meseszép Kálvária miatt. A faluba beérve pedig feltétlen látogassuk meg a Mókuskertet! Zebegénybe érve a Mókus sörözőben is felfrissítethetjük magunkat, ahonnan már nincs messze a zebegényi vasútállomás.

💡
Ha szeretnénk egy nehezebb túrával kombinálni a túrát, akkor kövessük a korábban említett nagymarosi Remete barlangokhoz vezető turistaösvényt (sárga barlang jelzés). Ez nagyjából 700 méteres szintemelkedővel, és 15 km-el jár. Teljesítéséhez kb. 5 órára lesz szükség.

Ez a kis ismerkedés a Börzsöny déli részével sok izgalmat tartogat számunkra, és biztosíthatunk arról, hogy kedvet kapsz a környék teljes felfedezéséhez. Ezen kedvcsináló túra eleje ugyan meredek, de a panoráma, és az erdő hangulata feledteti ezen gyötrelmet, minden perc felfelé, és lefelé is emlékezetes, meseszép marad. sA jelzések, táblák hasznosak, és jók, így egyetlen helyen, a torony után leereszkedve kell figyelnünk a sárga sáv behívó jelzésére.

Nagymarosra visszaérve, ha van még időnk, energiánk, sétáljunk le a Dunapartra: a gyerekeknek játszóteret találtok itt, de lehet hekkezni, vagy csak kavicsot dobálni a vízbe a szemközti Visegrádi vár panorámáját csodálva. A túrát térképen is megtekintheted a turistautakon.

Nyitvatartás és árak

A kilátónak nincs nyitvatartási ideje, szabadon látogatható egész évben. Viharos időben és sötétedés után az itt tartózkodás nem ajánlott.

  • Szezon: január - december
  • Nyitvatartás: 0-24, minden nap
  • Árak: ingyenes
Az egyik legszebb kilátó itthon, a Julianus torony

Gyerekekkel

A túra gyerekekkel is élvezhető (+6 éves kortól), de érdemes rászánni egy fél napot, hogy mindenkinek élmény maradjon.

💡
Ha belefér még egy kis túrázás, akkor felfedezhetjük a Nagymaros-Zebegény között húzódó 6,5 km-es Törökmező tanösvényt is.

Julianus kilátó története

A tornyot 1939-ben építtette az Encián Turisták a Magyar Turista Szövetség támogatásával. A kilátó felhúzása a társaság megalakulásának 25. évfordulójára esett. Mivel a Börzsöny mindig is közkedvelt kirándulóhelynek számított, a kilátót sokan látogatták. Időbel viszont állapota romlott. A 21. században, 2013-ban végül mgtörtént annak felújítása.

Tudtad? A kilátóhoz vezető útvonal közkedvelt a kerékpárosok körében is. Ne ijedjünk meg, ha mellettünk " csapat" el egy lelkes MTB-os. 

A Dunakanyarra, a környező hegyekre és magára a Duna folyóra való szuper kilátást nyújtó kilátó különlegessége a panoráma mellett az őrtorony alakú formája, ebből adódóan pedig a középső része. Ez a rész teljesen fedett, nyugodtan húzódjunk be ide, ha megüti a bokánkat egy kis eső a kirándulás során.

Reméljük kedvet kaptál a kiránduláshoz, és rövid cikkünk segített a felkészüléshez. Jó utat kívánunk! Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍