Miért érdemes kipróbálni Chopok-ot idén télen? Erre a legrövidebb válasz a 44 kilométernyi sípálya, 26 lift és 1061 méter szintkülönbség. A legtöbb hazai síelés témájú beszélgetésben ma már nem csak osztrák pályák kerülnek szóba, egyre többször merül fel Chopok vagy Donovaly neve is, amik Szlovákia két legkiemelkedőbb adottságokkal rendelkező sírégiója.

Murau vagy a közeli Stuhleck gyorsabban elérhető, de semmivel nem nyújtanak kevesebbet, mint szlovák “kollégájuk”. Ám hogy miben áll a hely magas minősége (hosszabban kifejtve), azt az alábbi cikkben járom körbe.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Jasna Chopok Sípálya információk
Távolság Budapesttől 280 km / 4-5 óra
Pályák hossza 44,5 km
Pályák száma 19 pálya
Kék Pályák száma 19,2 km
Piros Pályák száma 17,9 km
Fekete Pályák száma 7,4 km
Liftek száma 22 lift (9 húzólift, 8 ülőlift, 4 kabinos, 1 felvonó)
Magasság 943 - 2004 m
Szintkülönbség 1061 m
Hóágyúzott? igen részben
Van magyar oktatás? igen
Esti sízés? nincs
Freeride pálya van
Napi jegy Nincs, feltöltős kártya van érvényben (a liftek használatának száma határozza meg)

Jasna Chopok szállás

Mint minden sítérségre, az Alacsony-Tátra pályáira is igaz, hogy minél hamarabb foglaltok szállást, annál élhetőbb, kifizethetőbb árat kaphattok. A távolság miatt egy családi kirándulás keretében inkább több napra javaslom Chopokot, amihez mindenképpen érdemes akár hónapokra előre lefoglalni a szobát.

Deménvölgy és környéke bővelkedik a panziókban, sőt néhány hotel is akad, azonban érdemes a pályákhoz minél közelebb szállást foglalni. Esténként ugyanis a környék útjai könnyen lefagynak, és emiatt a Chopokra vezető út végén gyakoriak a kotrás és sószórás hiányából adódó balesetek.

Éjszakánként már 15000 forinttól találhattok egyszerű apartmanokat, egy négycsillagos szálláshelyért viszont már 50 ezer forinttól felfelé számoljatok két felnőtt és egy gyermek esetén.

Jasna Chopok síterep térkép - Szlovákia | Forrás: skiresort
Jasna Chopok síterep térkép - Szlovákia | Forrás: skiresort

Budapest - Jasná Chopok távolság

A durván 260-300 km-es távolság a fővárosból két úton is megtehető.

Az egyik nagyon hasonló a Donovaly megközelítéséhez, így ha arra már jártatok, akkor tegyetek egy próbát az M3-as autópálya, Hatvan, Salgótarján, somosfalvi határátkelő, Losoncz, Breznóbánya, Liptószentmiklós útvonallal. Így egy fél órával hosszabb útra számíthattok, azonban az szinte végig erdőkkel, mezőkkel és hegyekkel tűzdelt látképpel szolgál majd.

A chopok-i sípálya Deménvölgy községből indul, célszerű is itt megszállnotok. A helyi lakosság szinte minden tagja szlovák, azonban jó eséllyel - főként az egyre erősödő magyar turizmusnak köszönhetően - fogtok magyarul is beszélő személyzetbe botlani.

  • Távolság autóval: 4-5 óra között / 280 km
  • Donovaly távolság autóval: 3 óra / 200 km
  • Chopok - Donovaly távolság: 1 óra / 64 km

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Mi adja a Jasná Chopok népszerűségét?

A Jasná-Chopok Szlovákia legnagyobb sípályája, 943 méteres magasságból indul és szinte a hegycsúcsig, 2004 méterig ér fel. Az 1061 méteres szintkülönbség és a pályák változatossága is hasonlóvá teszi az osztrák Murau-hoz. Elhelyezkedése okán pedig akár évi 150 nap is síelhető a terület.

  • Szlovákia legmagasabb pályája
  • Sípályák minden szinten - fekete, piros és kék pályák
  • Magyar nyelvű síoktatók

Déli vs északi oldal

Míg a déli hegyoldalt régebben csak a haladók és a freeride-osok tudták használni - annak gondozatlan állapota miatt, mára már itt is több pályát alakítottak ki, köztük egy kéket is a kezdőknek.

?
Tipp: Habár mindkét oldalon találsz szállást, javaslom, hogy az északi oldalon szállj meg, mert több és nagyobbak a parkolók - míg a déli oldal apró parkolója hamar betelik! 

Kék pályák

A környezet az egész család számára kínál sportolási és szórakozási lehetőségeket. A pályarendszer összesen 44 és fél kilométert tesz ki. Több, mint 19 km hosszan kínál kezdő pályákat, azaz kéket, méghozzá 14 hosszabb-rövidebb részre bontva. Ezekből néhány kifejezetten tanpálya, valamint a “panoráma” előtagú pályák elképesztő kilátással is várják a kezdőket.

Ez azért számít különlegesnek, mert a sok hegy nem olyan rajzolatú, amely támogatná a hegytetőről induló, de közben relatíve lankás terepet. Chopok-on azonban egészen a csúcsnál lévő étteremtől indulhat a lesiklás egészen ezer méteres magasságig.

Piros pályák

Ha a családban néhányan nem akkor teszitek meg az első métereket, próbáljátok ki a közel 18 kilométernyi piros pályát. A piros egy olyan lejtőt jelöl, amely keskenyebb vagy meredekebb, mint a kezdőknek szánt kék. A piros pályákat folyamatosan karbantartják, a hófelület mindenhol kellően vastag.

Általában a dőlésszög nem haladja meg a 40%-ot, kivéve, ha a szakaszok szélesebbek és így lehetővé teszik, hogy nagy szögben ráfordulva csússzatok le. A kék mellett a piros színnel jelzett lejtőkből is 14 különbözőt találhattok - külön érdekesség, hogy más sí területektől különbözően Chopok-on pirosból is van tan-, illetve gyakorló pálya.

Fekete pályák

Ha pedig igazán érzitek a bugit, és hosszú évek rutinjával érkeztetek, akkor a fekete pálya-kínálat sem piskóta: 5 lejtőn, összesen 7,4 km hosszúságban síelhettek. Az emelt szintű sporttudást és felkészültséget igénylő pályákon igénybe vehetitek a helyi edzők segítségét is.

Az európai tradícióknak megfelelően Chopokon is folyamatosan karbantartják a fekete pályákat. (Egyes sí területeken a fekete vagy narancsszínnel azokat a lejtőket jelölik, amelyek nem elsősorban meredekségük, hanem jeges felületük vagy a vékony hóréteg miatt nehezen síelhetők.)

Jasna Chopok síterep térkép - Szlovákia | Forrás: skiresort

Freeride zónák

Egyedülálló módon úgynevezett freeride zone-okat is kijelöltek (freeride zónákat), amelyen külön kijelölt pályavezetés nélkül csúszhattok le. A szabad síző zónák legnagyobb előnye, hogy a megszokottnál szélesebb pályákként funkcionálnak, ugyanakkor a pályavezetés hiánya miatt kevésbé kontrollált lejtők.

Emiatt kezdőként semmiképpen nem javaslom őket, ugyanakkor már középhaladóként is élvezetes a csúszás, különösen, amikor kisebb fák közé érkezik meg az ember.

Jasna Chopok - Liftek

A sípályák közötti közlekedésben pedig 23 lift segít majd benneteket. A legtöbb sípálya a nagyobb felvonóit, liftjeit egész évben üzemelteti.

Gyerek sízés, síoktatás - Maxiland

Ahogy korábban említettem, a Jasná sípálya erősen épít a családokra. Nem csupán változatos formában kínál kék, azaz kezdők számára biztonságosan síelhető lejtőket, de gondolnak azokra is, akik most csatolnak fel először lécet.

A Maxiland nevű elkerített rész kifejezetten a gyerekek számára nyújt szórakozási lehetőséget, felnőtt, edzői felügyelettel. Egy négy napos gyerekbérlet, napi két órás edzéssel kalkulálva 99 euró. Ezzel nem csupán magatoknak vásárolhattok pihenőidőt, de a negyedik nap végére biztosak lehettek benne, hogy a csemeték örömmel csúsznak majd veletek valamelyik lejtőn.

Belépő, napijegy árak

A síbérletek igen érdekes rendszerben működnek. Ahelyett, hogy napi vagy heti bérletet lehetne megváltani, a GoPass kártyát ajánlják, amely egyfajta feltöltőkártya.

Ezzel tudjátok fizetni a felvonók használatát, méghozzá egyesével. Bevallom, ez a rendszer engem kevésbé győzött meg, ugyanakkor összességében nem drágább, mintha más helyre mennétek.

Kölcsönzés

Ahogy a legtöbb modern sípálya esetében Jasnán is lehetőség nyílik a felszerelés kölcsönzésére. A pálya közelében található kölcsönzőkben azonban az árak az itthoninál magasabbak, így ha költségtudatos utazásban gondolkoztok, érdemes lehet még Magyarországon bérelni.

Fejlesztések

Érdemes szót ejteni arról is, hogy a Jasná pályákat üzemeltető társaság 2020 márciusában bejelentette, mintegy 50 millió euró (a cikk írásakor közel 17,5 milliárd forint) értékben fejleszti majd a hegy déli oldalán lévő pályákat és a kiszolgáló infrastruktúrát.

E területen azért van még mit fejlődni: főszezonban mindennapos a teljesen megtelt parkoló, illetve a szálláshelyek is gyakran teljesen telítettek.

Webkamera

A webkamerákat a területről és a sírégióról itt találjátok:

Sítúra és téli túrázás

Az Alacsony-Tátra hegyei klasszikus kirándulóterületeknek számítanak, így gyakorlatilag egész évben remek célpontjai lehetnek egy túrázásnak. Jasna Chopok pályarendszer 6 különböző sítúra útvonalat kínál.

A Liptói régió (Chopok és környezete) ideális túrázási feltételekkel és gyönyörű látképpel bír, ráadásul mindezt egy könnyen bejárható területen belül. Természetes szépségeivel, számtalan sport élményével, termálforrásaival Liptó az egyik legnépszerűbb szlovák turisztikai célpont. Ha a természetjárás szerelmesei vagytok, akkor egy festői, történelmi várat, valamint több múzeumot is felfedezhettek a környéken - gyalog és biciklivel egyaránt.

Három barlanghoz is eljuthattok a környéken, amik egyaránt kihagyhatatlan úticélok:

  • a Déményfalvi Jégbarlang
  • a közeli völgyben található Szabadság-barlang
  • a Stanisovská-barlang

Tatralandia Aquapark

Különösen családdal lehet izgalmas kiegészítő program, ha elnéztek Tatralandiába, amely 20 km autózás után érhető el. Ez egy aquapark és wellness komplexum, ahol csúszdák, medencék várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Itt található Szlovákia egyetlen szörfmedencéje, avagy szörf szimulátora, ahol irányított vízsugarakkal idéznek elő olyan körülményeket, mintha vízisíelne az ember. A fáradalmakat pedig masszázzsal, illetve egy szauna rituáléval pihenhetitek ki.

Árak és nyitvatartás

A parkba nagyjából 27 euro felnőtteknek a belépő, és a fürdő nyitva van minden nap 10:00 - 20:00 között.

Elérhetőségek

  • Cím: Ráztocká 20, 031 05 Liptovský Mikuláš, Slovakia
  • Távolság Jasna-tól: 20 km / 30 perc autóval
  • Honlap

Ami pedig igazán különleges, hogy az aquapark mellett egy kisebb állatkert is helyet kapott. A Zookontakt a nevéből is adódóan főként a simogatható állatairól híres. A kisebb-nagyobb emlősökön kívül lehetőség van kis oroszlán vagy papagáj simogatására is. Gyerekeknek életre szóló élmény!

Mikor érdemes mennetek?

A sípálya tervezett nyitvatartása megegyezik más pályákéval, így november utolsó napjaitól április elejéig érhetőek el. Külön bejelentették, hogy a 2019/2020-as szezon rövidsége miatt a fennmaradó időt arra használták fel, hogy a 2020/21-es szezonra havat tároljanak el. Emiatt a nyitás akkor sem kerül veszélybe, hogyha 2020 novemberében nem esne elég csapadék.

A több, mint 20 ezer köbméter havat hóágyúkkal tudják a pályákon szétteríteni. Ugyanakkor a hegytetőn ennél hosszabb ideig, akár tavasz végéig megmaradhat a hó, így érdemes lecsekkolnotok, hátha egy április végi vagy május eleji kiruccanás is beleférhet.

Donovaly vagy Jasna - Chopok?

Bár elsőre elég egyoldalúnak tűnhet az a küzdelem, amit a két fenti sípálya lefolytatna egymással, mégis érdemes lejátszani a meccset, hiszen mindkét oldalon vannak rejtett értékek.

Utazás: Donovaly egy órával hamarabb elérhető, ha nem álltok meg sehol, gyakorlatilag két és fél óra alatt teljesíthető. Chopok azért közelebb van a négy órához még akkor is, ha nem iktattok be szüneteket. Emiatt Donovaly inkább az egynapos kirándulások, sítúrák esetében lehet nyerő, míg ezt Chopokkal már kevésbé tartanám életszerűnek (akár 8 órára is felduzzadó oda-vissza autóút).

  • Rövidebb utazás: Donovaly
  • Hosszabb utazás: Chopok

Magasság és hóviszonyok: Donovaly közelségéből adódik, hogy alacsonyabb fekvésű, ugyanakkor az sem minden esetben evidens, hogy emiatt Chopok sokkal jobb hóhelyzetet kínál. Mindkét sípálya működtet azonban webkamerát, amit érdemes lecsekkolnotok indulás előtt - ahogy ne hagyjátok ki az aktuális hójelentést sem.

Szintén az alacsonyabb fekvésből adódik, hogy Donovalyban azért sokszor melegebb idő fogad, mint Jasnán, ahol - főként a hegycsúcs közelében - gyakoriak a szeles napok.

  • Alacsonyabb sípályák: Donovaly
  • Magasabb sípályák: Chopok

Pályarendszer: Itt egyértelmű győztes Chopok, hiszen kétszer akkora felületet kínál, nem beszélve a szabadon síelhető területekről. Ugyanakkor mindkét pálya folyamatos fejlesztés alatt van, úgyhogy évről évre találkozhattok újdonságokkal.

Összetettebb, nagyobb sípálya: Jasna Chopok

Árak: Donovaly egy hangyányit olcsóbb, Chopok viszont picivel többért sokkal bővebb szolgáltatási körrel, és változatosabb pályákkal vár.

  • Ár-érték arányban jobb: Jasna Chopok
  • Olcsóbb : Donovaly

Nehéz lenne korrekt verdiktet mondani, hiszen almát hasonlítunk elefánthoz. Mindkét pályának megvannak a maga szépségei, előnyei, így ha hosszabb “síkarriert” terveztek a családnak, bátran próbáljátok ki mindkettőt. Donovalyt inkább a rövidebb utazásokhoz, Jasná Chopokot viszont akár az egyhetes, klasszikus sítúrákhoz is ajánlom.

Előzmények...

Gyerekként a családdal főként Ausztriában síeltünk. Édesanyám, aki a síutakat vezényelte, akkor valószínűleg még nem is hallott közelebbi alternatívákról - meg hát így azért mindig meg lehetett állni Bécsben - és ez anyunak fontos volt. Ma ez egyáltalán nem ilyen evidens, sőt síelő barátainktól főként azt hallom, hogy Szlovákia teljesen felzárkózott az osztrák színvonalhoz.

Az 1987-ben nemzeti parkká nyilvánított Alacsony-Tátra főgerincén elhelyezkedő Chopok-hegy 2024 méteres magasságával az Alpok közeli vonulatainak arcát mutatja. A környék magaslatairól kiváló panoráma nyílik az Alacsony- és a Magas-Tátra csúcsaira. Erről akár a sípályán csúszva is megbizonyosodhattok.

Ráadásul Chopok Jasna sípálya az elmúlt években hatalmas fejlesztések voltak: hóágyúkat, új felvonókat szereltek be. Emellett pedig a legfontosabb fejlemény, hogy összekötötték a hegy északi és déli oldalát. Ezzel két, egymástól független pályarendszer jött létre – ami autóval több mint egyórányi útra lenne egymástól.

Bevallom, mindez előtte teljesen új volt nekem, sőt volt is némi tévképzetem, illetve előítéletem lerobbant, kavicsos, jeges sípályákról. A valóság azonban ennél nem lehetett volna üdítőbb kivétel!

Jó utat, sílécre fel!

➡️ ➡️ Facebook link ?