Jamnik egy 831 méter magas dombon fekvő település Szlovéniában a Jelovica fennsíkon. A Kranj közigazgatási területhez, és Gorenjska régióhoz tartozik. A közepes magasságú domb festői szépségéről híresült el, ahonnan a kilátás is páratlan.

Jamnik valóban lenyűgöző: a fennsíkon buja erdőket találunk, miközben a Ljubljana-medencére látunk rá, északról a Júliai Alpok, keletről a Kamnik Alpok határolja.

A Jamnik dombnak fontos szerepe volt a középkorban, amikor figyelmeztető tüzet gyújtottak a tetején, valahányszor a török ​​hadsereg megtámadta az országot.

Jamnik templom

A Szent Primus és Felician templom igazi turistacsalogató nevezetesség, a vidék leghíresebb látványossága.

A domb tetejére épített, csodálatos panorámás kilátást nyújtó szentélyt a legtöbb turista felkeresi. Nem hiába, hiszen a templom Szlovénia egyik legszebb templomának lett választva.

A templom a falu felett áll. Az ide vezető gyalogtúra kiindulópontja Kropa falva.

A szentek Primus és Felician testvérek voltak, akik a 297. év folyamán mártírhalált szenvedtek a Diocletianus üldözés során.
Jamnik, Szlovénia
Jamnik, Szlovénia

Jamnik lakossága mindössze 40 fő körül mozog, így sok mindent a környéken nem lehet csinálni. A legtöbben pihenni állnak meg Ljubljanából Bledbe, vagy Kranjska Gorába.

A falu csendes hely, jó megoldás azoknak, akik szeretnének egy napra vagy egy fél napra eltűnni a világ szeme elől.

A szállás árak a környéken alacsonyak.

Jamnik tökéletes hely, azoknak akik szeretnek kirándulni és a szabadban lenni, de nem vágynak arra, hogy hatalmas hegyeket hódítsanak meg.


Hol van Jamnik?

Megközelítés, cím, elérhetőség, távolság, térkép

Jamnik a Gorenjska régióban található Bled és Ljubljana között. A település a Jelovica fennsíkon fekszik, ami a Kranj regionális terület része. A legközelebb eső két nagy város Bled és Kranj.

  • Távolság Ljubljanától: 50 perc / 53 km
  • Távolság a Bohinji tótól: 50 perc / 43 km
  • Távolság Bledtől: 30 perc / 22 km
  • Távolság Kranjtól: 30 perc / 19 km
  • Távolság Budapesttől: 5,5 óra / 520 km
Jamnik térkép - Ljubljana távolság
Jamnik térkép - Ljubljana távolság 

A fennsíkot könnyű megközelíteni, biciklivel vagy akár gyalog, kirándulva is feljuthatunk a csúcsra.

Jamnik, Szlovénia
Jamnik, Szlovénia