Izland az északi országok közül talán a legikonikusabb, és a leginkább áhított vidék. Maga mögé sorolja Finnországot, Grönlandot, Norvégiát - sőt még a Feröer-szigeteket is. Páratlan természeti kincseinek köszönhetően igazi látványparádé. Meglepő, de a vulkanikus szigetországot rengetegen "csupán" egy hosszúhétvége keretében látogatják meg.

Természetesen ez kevesebb időt enged nézegetésre, viszont egy 3-4 napos izlandi hétvégét repülőjeggyel együtt már ki lehet hozni 250.000 forintból. Ez tartalmazza a szállást, repülőjegyet és az utazást (plusz étkezés és belépőjegyek). Az útiterv pedig olyan látnivalókat tartalmazhat, mint a Golden Circle, a Blue Lagoon, a Gullfoss vízesés, és megannyi izlandi csoda.

Térkép

Izland térképe: Reykjavík az ország délnyugati részén fekszik. 

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Látnivalók 4 napra

Nézzük hát, mik legyenek rajta a listán, ha úgy döntöttünk, hogy talpunk alá vesszük Izlandot! Ebben a felsorolásban megtalálni az Arany Háromszög látványosságait is! Nem lesz nehéz a fővárost beépíteni a programba, hiszen ide fogunk érkezni repülővel, és innen is kell hazautazni. Ha Reykjavíkban lesz a szállásunk, akkor esténként tudunk a városban sétálgatni, valamint mindent meg is tudunk kóstolni a híres izlandi konyha kínálatából.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Hosszúhétvége Izlandon - Reykjavík

Hallgrímskirkja

Izland leghíresebb épülete a Hallgrímskirkja templom, ami egyben a főváros jelképe is. A 74,5 méter magas épületet már minden bizonnyal láttuk. Érdemes egy pár perc erejéig megtekinteni. Cím: Hallgrímstorg 101, 101 Reykjavík, Iceland.

A Hallgrímskirkja belülről
Hallgrímskirkja

Kék lagúna

Ha Izland leghíresebb termálfürdőjében szeretnénk pihenni, alig 45 percet kell autózni a fővárostól. Meseszép luxuskörnyezetben tudunk relaxálni a Kék Lagúnában (Bláa lónið). A tó kékesfehér színét a benne található kova adja. A fürdő körüli lávakövek viszont fekete színűek, így a termál fürdő már messziről kitűnik környezetéből. Ez a kontraszt vonzza naponta a turisták százait.

A 40 fokos forró termálvíz kellemesen ellazítja a testet, az aljáról felkaparható iszap pedig jót tesz a bőrnek. Ezt az iszapot akár az arcunkra és a testünkre is kenhetjük. A lagúna vize sós, így az ivásra nem alkalmas. Sajnos a Blue Lagoon belépője bizony nem olcsó, fejenként nagyjából 50.000 - 60.000 forintba kerül a jegy, és előre kell online foglalni. Távolság Reykjavíktól: 45 perc / 50 km

Blue Lagoon Termálfürdő: A fürdőbe érkező víz ugyan tengervizet is tartalmaz, ám ahhoz, hogy a vízben fürdeni lehessen, le kell azt hűteni. A víz a hűtés előtt 160 fokos.

Thingvellir Nemzeti Park

A Thingvellir Nemzeti Park (eredetileg: Pingvellir), Izland 4 nemzeti parkjának egyike. Sőt, Izland egyetlen lokációja ami az UNESCO Világörökség része. Az 1930-ban nemzeti parkká avatott Thingvellir tektonikailag a Föld egyik legérdekesebb része. A park része az Arany Háromszögnek.

A þing jelentése parlament, a vellir jelentése síkság. Vagyis a kettő együtt azt jelenti, hogy az a sík terület, ahol a parlament ülésezik. Érdemes tudni, hogy itt „ülésezett” a világ első parlamentje 930-ban! A Thingvellir Nemzeti Park folyója az Öxará, az itt található tónak pedig Thingvallavatn (Þingvallavatn) a neve. Távolság Reykjavíktól: 45 perc / 48 km.

A Thingvellir Nemzeti Parkban tudunk kirándulni, lovagolni, kempingezni, és még búvárkodni is! A nemzeti park hivatalos honlapját itt találjuk.

Langjökull Gleccser

A Langjökull (jelentése: hosszú gleccser) Izland második legnagyobb gleccsere. A majd ezer négyzetkilométeres jégvilága több folyót is táplál. Az egyik ilyen a Hvítá folyó, ami a híres, 32 méter magas Gullfoss vízesés folyója. Távolság Reykjavíktól: 2,5 óra / 160 km

Ha még soha nem láttál gleccsert, akkor irány a Langjökull!

Gullfoss vízesés

A Gullfoss vízesés Izland legnevezetesebb, legnagyobb és leglátogatottabb zuhataga. Ennek oka, hogy a vízesés mindössze 1,5 órára van Reykjavík városától. A vízesés része az Arany Háromszögnek. Gullfoss annyit jelent, hogy „Arany zuhatag”. Az év minden napján meglátogatható, és még télen is pazar látványt nyújt. A hatalmas Hvítá folyó felduzzadva érkezik meg a kilátópontnál, ahol jöttét sokszor szivárvány kíséri- ahogy a vízpermeten megtörik a nap fénye. Távolság Reykjavíktól: 1,5 óra / 116 km

A Gullfoss vízesés széles és hatalmas zuhatag, amely az első szakaszon 11 métert, majd szinte közvetlenül ezután 21 métert zuhanva egy szűk hasadékba. Ezután eltűnik a szemed elől. 

Geysir és a Strokkur gejzír

A Haukadalur völgye arról híres, hogy megannyi gejzír található benne. Ezek közül is a két leghíresebb gejzír a névadó „Geysir” és a Strokkur. A nagy Geysír naponta háromszor tör fel, és kb. 60 méter magasra spricceli forró vízét. A Strukkur a „köpülő” 3-5 percenként tör fel kb. 20 méter magasra. A gejzírek részei az Arany Háromszögnek! Távolság Reykjavíktól: 1,5 óra / 107 km

Haukadalur völgye (Gejzírek völgye): Igazi élmény ezeket a természeti csodákat közelebbről is megtekinteni.

Kerid kráter

A vulkanikus eredetű, Kerid tó vulkánja 3.000 éve aludt ki. Különlegessége, hogy ahelyett, hogy a kráter beomlott volna, inkább megtelt vízzel. Gyönyörű színeket fotózhatsz: a talaj vastartalom miatt vörös színű, míg a tó pedig a vízben oldott réztől és krómtól opálosan zöld. A tóhoz el is lehet sétálni egy biztonságos lépcsősoron. A Kerid vulkán magánterületen fekszik, ezért belépőjegy köteles: 3 euró vagy 400 ISK fizetendő. Távolság Reykjavíktól: 1 óra.

Kerid kráter és tó, valamint a parkoló, Izland

Raufarhólshellir lávabarlang

Izland területén rengeteg kiépített és járható lávabarlangot találunk. Ezek közül a legközelebbi a Raufarhólshellir lávabarlang, ami alig 30 perc autóútra van a Reykjavíktól. A barlangot vezetett túra keretében tudjuk megnézni. A barlangban megtekinthetjük a vulkáni működést belülről is, és felfedezhetjük mi rejtőzik a föld alatt.

Raufarhólshellir láva barlang: Ha télen megyünk, különleges alakú jégcsapokat és jégszobrokat is megcsodálhatjuk. Nyitvatartás, belépők: Raufarhólshellir nyitva van minden nap 9-17 óra között. A lávabarlang hivatalos oldalán tudunk online foglalni időpontot a túrára. Távolság Reykjavíktól: 30 perc / 42 km
Olvass tovább: Izland híres ételei

Reykjadalur (termál vizes patak)

Izlandot behálózzák a termál folyók és patakok. Reykjadalur az egyik legkönnyebben megközelíthető természetes termál fürdő. Kb. 45 percnyi autókázás után Hveragerði-nél kell letenni az autót. Innen kb. egy félórás séta után már csobbanhatsz is a folyó meleg vízében. Több, mint száz méter hosszan van lehetőségünk felfrissülni, aminek partját mostanra már ki is építették járólapokkal. ( Jó tudni, hogy a helyszínen nincs WC és öltöző.) Figyelem! Távolság Reykjavíktól: 45 perc / 50 km.

Reykjadalur termálfürdő: A fürdőruhádat ne hagyjuk otthon, mert a meleg vízű kényeztetés igazi "kötelező izlandi látnivaló" ha a szigeten járunk!

Bálnales Reykjavíkból

Izlandot nem hagyhatjuk el úgy, hogy nem vettünk részt egy bálnalesen. A fővárosban számos lehetőség nyílik arra, hogy egy induló hajóra felpattanjunk és megcsodáljuk a tenger legnagyobb élőlényeit. A bálnales túrák általában 3-5 órásak szoktak lenni. Ha érdekel minket Izland élővilága, akkor érdemes az arról szóló cikket is elolvasni.

Bálnales Izlandon. Szereted az állatokat? Akkor ez és érdekelhet: Izland állatvilága

Való igaz, hogy nincs még egy olyan ország, mint Izland. A vulkánokkal, termálfürdőkkel, vízesésekkel és gejzírekkel tarkított ország meglátogatásakor nem az a legfontosabb, hogy mit nézzünk meg, hanem az, hogy mit ne. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️