Bármerre is vezessen utad Izlandon, csodálatos helyekben nem lesz hiány. Az északi ország úton útfélen igazi csemege, és ezúttal nem csak a szemnek! Az izlandi konyhája az európai országok jellegzetes hozzávalóiból áll, megfűszerezve azt a szigetekre jellemző kiegészítőkkel és ízekkel. Itt a húsleves sem egyszerű marhából vagy csirkéből áll. A két alapvető hús meghatározza az északi ország ételeit: a hal és a bárány.

Izlandra több, mint 10,000 magyar ember keres rá minden hónapban! Mégis, az izlandi konyháról nagyon kevés információt találni. Érdemes tudni, hogy megosztja az oda látogatókat. A híres szigetország ételei sok vita tárgyát képezi, minthogy különlegesnek számító ételeit nem mindenki eszi szívesen!

💡
Verði þér að góðu - Jó étvágyat!

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

#1 Tengeri ételek

Izlandon több mint 340 féle tengeri hal faj található. Nem csoda hát, hogy ételeik nagy része a tengerből származik. A tengeri herkentyűket viszont ne úgy képzeld el, mintha a mediterrán vidéken nyaralnál. Az éttermi menün a "seafood" sokkal inkább a következőket rejti magában: fermentált cápa, halleves, szárított hal, és halpörkölt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Valamennyi étterem széles választékban kínálja az aznap kifogott friss tengeri "finomságokat". Ha oda vagy a halért és társaiért, Izland nem csak természeti kincseivel, hanem ételeivel is be fogja lopni magát a szívedbe. Az éttermekben keresd a "fish of the day"-t a menün, vagyis "A nap halát".

Tradícionális izlandi tál - fermentált cápa, barnakenyér vajjal, szárított hal, rövid 

Fermentált Cápa (Hákarl)

A cápa húsárra jellemző, hogy elkészítése során jóval több sót használnak, valamint íze markánsabb mint a halnak, ezért annak illata (szaga) és íze tovább megmarad a szádban.

A fermentált cápa Izland egyik tradícionális étele. A különleges eljárással készült cápahúst nagyjából 5-6 hónapig kell szárítani, hogy a fermentálás következményeként a hús jól "megérjen". A Hákarl-ral sokszor apróra vágott, kockázott formában találkozhatsz, amelyet akár pálcikára is szúrnak. Ha elszántad magad, hogy kipróbáld, ne lepődj meg, hogy az erjesztés miatt a szaga sokkal erősebb, mint az íze.

A cápa húsának evése megosztja az egész világot (és sok helyit is). Ennek elsődleges oka nem annak erős szaga, hanem a cápák védelme. Az étel eredete messzi időkre nyúlik vissza, amikor az izlandi embereknek nem volt más opciójuk húsevésre. Manapság már egyre kikopóban van a hétköznapi ételek sorából.

Tipp: A helyiek az első falat cápahúst 1-2 korty alkoholos itallal kísérik le, hogy csökkentsék annak erős aromáját.

Halpörkölt (Plokkfiskur)

A következő izlandi étel helyi pörkölt. A többféle tőkehal egyvelegéből (általában két féle halból) álló, fehér szósszal készült ínyencséget készítés közben hagymával és krumplival főzik meg. Érdekesség, hogy ezt a főtt ételt is szinte kizárólag csak friss, aznap fogott halból készítik el. A halból készült pörköltet barna rozskenyérrel és vajjal tálalják.

Halpörkölt izlandi barnakenyérrel

Szárított hal (Harðfiskur)

A szárított hal az az étel, amit szinte nem lehet elkerülni Izlandon. A piactól elkezdve, az utcán, éttermekben, boltokban, de akár a szuvenír boltokban is meg tudod venni. A Harðfiskur  jelentése kemény hal. Íze jóval kellemesebb a cápa húsánál. A szárítás során a hal megtartja frissessége egy részét, így ha kipróbálod, számíts egy frissnek mondható és sós ízre.

A proteinben, omega-3-ban és vitaminokban gazdag étel sokáig eláll, így ha hozol haza magaddal, nem kell attól aggódnod, hogy gyorsan el kell fogyasztanod. Az elsősorban tőkehalból készülő étel sok diétás étrend része Izlandon, és megannyi helyi fogynivágyó esküszik rá.

Szárított hal fekete, izlandi kenyérrel - Izland
💡
Tipp: A helyiek igazi csemegeként tekintenek a kemény halra. Este tv-zés közben, popcorn helyett fogyasztják, amit néha vajba mártogatnak. 

A fenti három étel a legnépszerűbb, vagy legalábbis a legismertebb tengeri étel Izlandon. Emellett természetesen számos más, tengeri herkentyűt találsz a helyi éttermekben, piacokon. Ha nem kedveled a tengeri ételeket, vagy nem szeretnéd kipróbálni az egyéb különlegességeket, ne csüggedj, más is akad a szigeten.

Ha evés helyett inkább nézegetnéd Izland legszebb állatait akkor olvasd el másik posztunkat is, vagy Reykjavík és környéke látnivalóit. 

#2 Hotdog (pylsur)

Az izlandi hot dog az egyik legnépszerűbb, modern étel. Ha Reykjavíkban jársz érdemes felkeresned és kipróbálnod a Bæjarins Beztu Pylsur láncban kapható hotdogot (jelentése “A legjobb a városban”). A lánc 1937 óta létezik, és több híresség mellett, még Bill Clinton is felkereste, aki a világ legjobb hotdogjának nevezte az itt kapható bárány húsos hot dogot. Ha úgy döntesz, hogy felkeresed, készülj arra, hogy általában hosszú sorban állás várhat rád.

Hotdog, Izland

#3 Bárány

Ha már szó esett az izlandi hotdogról, érdemes ismerned a többi bárányból készült ételt. Ha nem szereted a tengeri herkentyűket és a halat, a bárány remek választás lehet. Az izlandi bárány az egyik "legnemesebb" bárányhús. Ennek oka, hogy a bárányokat főleg szabadtartásban gondozzák, és nem táplálják őket hormonokkal vagy gabonafélékkel. Kizárólag legelőkön esznek fűféléket, bogyókat és izlandi mohát. Az első bárányokat még a 9. században hozták be, akik azóta sem keveredtek más fajokkal - megőrizve ezzel nemem húsukat.

💡
Izland sajnos nem bővelkedik vegetáriánus ételekben. Ugyan akad húsmentes étel, de azok száma elenyésző. Így ha nem eszel húst (sem halat), sajnos kevesebb választékból kell majd gazdálkodnod. 

Bárányfej

A ma már eltűnőben lévő étel, egy olyan tradícionális fogás Izlandon, ami szintén nem része a hétköznapi fogyasztásnak. A cápahús evés mellett, ez sem egy túl közkedvelt étel, habár itt inkább esztétikai okokról beszélünk. (Ha szeretnéd, keress rá interneten, mert én nem mertem berakni róla képet.)

Füstölt bárány – Hangikjöt

A szintén tradícionális étel főként karácsonykor kerül az ünnepi asztalra, ám a turisták kedvéért, rengeteg étterem kínálja egész évben.

Sültbárány (hangikjöt)

Izlandon a bárányt lassú tűzön sokáig sütik. Általában a bárány lábát használják fel sütéshez. A sütőben készült ételhez rengeteg rozmaringot használnak, és sütés során a cél, hogy míg a hús megpuhul, a bőr ropogós legyen.

#4 Skyr

A Skyr leginkább a jól ismert joghurthoz hasonlít, ám amellett, hogy gazdag proteinben, teljesen zsírmentes és a joghurtnál sűrűbb állagú! Az eleinte csak natúr ízekben kapható étel ma már rengeteg ízben megtalálod a boltok polcain. Érdekes módon, általában tejjel fogyasztják a helyiek.

💡
Tipp: az egyik legnépszerűbb skyr változat a vegyes piros gyümölcsös, mint például a málna-eper, vagy a málna-áfonya.

A skyr-rel találkozhatsz fagyi formájában is, sajttortaként, vagy smoothie-ként is kínálják az üzletekben. Sokaknak inkább egy lágy sajt jut eszükbe róla, mint a joghurt. Az izlandi csemege egyre felkapottabb már más országokban, mint pl Angliában és az USA-ban. Mivel nálunk még nem kapható, érdemes mindenképpen kipróbálnod.

Skyr

#5 Fagylalt

Izlandon mindig lehet fagylaltot kapni. Mindegy, hogy tél van, hogy esik az eső, a számunk nyári édesség népszerűsége nem csökken. A fagylalt annyira népszerű, hogy sok fagyizó hajnalig nyitva van, hogy ha valaki megkívánja éjszaka, tudjon hol venni.

#6 Rozskenyér vajjal (Rúgbrauð)

A Rúgbrauð, vagyis a rozskenyér régóta fellelhető az izlandi konyhában. Az eredetileg a földben sütött kenyeret a "hot spring"-ek közelében készítették el. A kenyérnek nincs héja, az íze pedig édeskés. Általában vajjal, lazaccal eszik, de kínálják halpörkölthöz is, pástétomokhoz, sajthoz és herring konzervhez is. A kenyérhez könnyen hozzájuthatsz bármelyik szupermarketbe és pékségnél.

#7 Izlandi lapos kenyér

Egy másik izlandi sajátosság az úgynevezett lapos kenyér. A külsőleg a pitára hasonlító pékáru rozsból és búzából készül. Természetesen ezt is vajjal, füstölt lazaccal, vagy bárány hússal tudod elfogyasztani.

#8 Péksütemények

Izlandon járva, mindenképpen térj be egy helyi pékségbe. A megannyi finomság és érdekes formájú péksütemény között keresd a snúður-t, ami egy fahéjas csiga. Ez az egyik legnépszerűbb a helyiek körében, míg a másik a kleina, ami első pillantásra olyan, mint a fánk.

💡
Tipp: ha a szállásodon adnak reggelit, ne lepődj meg, ha péksüteményt és kakaót szolgálnak fel, ami a helyiek egyik kedvenc reggelije.

#9 Húsleves (Kjötsúpa)

Már már hiányolhattál egy jó tál levest a felsorolásból. Ha Izlandra gondolsz, a hűvös időjárás és a szeles idő mellé biztosan elképzeltél mát egy gőzölgő levest is az asztalra. Szerencsére így van, van izlandi húsleves! A főzéshez főleg répát, krumplit, karórépát, póréhagymát, hagymát használnak. A fő hús pedig (már nem fog meglepetésként érni) a bárány. Habár ugyanúgy, mint itthon, rengeteg recept létezik, általában lábszárból készül az izlandi húsleves.  

Bárányból készült ételek, Izland

#10 Licorice cukorka

Izlandon járva ömleni fog rád a cukorka, a gumicukor és a különböző csomagolt édességek. A legnépszerűbb cukorféle ugyan eredetileg nem izlandi édesség (populáris minden észak-európai országban), az ánizsos cukorka. Íze hasonló az itthon is kapható üzletekben. Habár nálunk nem számít különlegességnek, rengeteg ízben kapható, ami miatt érdemes lehet kipróbálnod egy válogatást.

Izland ételek - cukorka

#11 Italok

Izlandi kávé

Izlandon is a kávé az egyik legnépszerűbb ital. Az egyre növekvő versenyhelyzet miatt, amit az újonnan nyílt kávé üzletek generáltak, a kávé minősége egyre jobb és jobb Izlandon. A legnépszerűbb kávéféle a latte.  

Alkohol

A helyi rövidek kínálata talán nem éri el a magyar kínálatot, de itt is lesz bőven mit megkóstolnod. Néhány alkoholos italuk íze a vodkáéra hasonlít. A legtöbb italfogyasztás talán a téli Porrablot fesztivál során történik, ami egy nagyjából 4 hetes ünnep január 3. hetétől február 3. hetéig.

Sör

Az izlandi sörök alkoholtartalma csupán 2,25%. A legnépszerűbb sörök listáját itt találod: Ulfur, Kaldi Blonde, NR 8.2 és NR 8.4 Surtur, Brio, Einstök, Leifur, Surtur, Gædingur Stout, és a Lava.

Puffin hús (Lunda)

Végül lezárásként sajnálkozva, de el kell áruljam, hogy egyik kedvenc állatomat, a lundát, vagyis puffin-t is fogyasztják Izlandon. Az apró tengeri madár alig 5 országban található, amik közül az egyik Izland. Szerencsére a puffin evés szintén nem elterjedt az országban, viszont a turisták miatt mind a mai napig lehet kapni éttermekben a bájos kis szárnyas húsát.

Hasznos információk

  • Geotermikus főzés: Izland főzéshez használja geotermikus erőforrásait. Találkozhatunk olyan helyekkel, ahol meleg források közelében földbe temetve ételt készítenek (a Laugarvatn Fontana például egy ilyen hely).
  • Vegáknak: A hagyományos izlandi konyha meglehetősen húsos, de már számos étteremben találni alternatív lehetőségeket, különösen Reykjavikban.
  • Árak: Izland magas megélhetési költségeiről ismert, és az étkezés viszonylag drága. Az élelmiszerárak magasabbak más országhoz képest.
  • Csapvíz: Izlandon van a világ legtisztább csapvize, így pénzt takarítunk meg, ha palackozott víz vásárlása helyett abból iszunk.

Ahogy mondani szokás, egy új terület, ország megismeréséhez ismerned kell a helyi konyhát is. Igaz ez Izland ételeire is.  Habár ez a Top11-es lista számos olyan ételt tartalmazhat, amit nem szeretnél kipróbálni (nekem ez a bárány fej és puffin hús), mindenképpen hasznos tudnod, hogy léteznek, és az északi sziget kultúrájának része.

Izland állatairól szóló cikkünket itt találod.

Remélem a fenti felsorolással közelebb kerültél az izlandi kultúra megismeréséhez, és amikor oda utazol, magabiztosan fogod tudni, hogy mit válassz az étlapról. Verði þér að góðu - Jó étvágyat!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

Értékeld az oldalt! ⭐️ 🎉 ✨

Kedves Olvasó! Köszöntünk az oldalunkon. Ha tetszik a Trekhunt, kérünk értékeld munkánkat egy gyors csillagadással a Google-ben is. Minden értékelésnek nagyon örülünk és előre is köszönjük szépen! 

Értékelem