Néhány héttel ezelőtt kezdtük el kibővíteni túrakínálatunkat, hogy az összes kontinenst lefedjük. A dél-amerikai kontinens térképezése közben futottunk bele egy energikus, fiatalos utazási irodába. Meglepődve vettük észre, hogy a vállalkozás vezetője és alapítója egy magyar fiú.

A Szegeden született Popál Péter azóta a Trekhunt legújabb partnere. Mostani posztunk egy interjú, amely Péterről szól, és az Ő nem mindennapi történetéről Kolumbiában.


Talán nem nagy újdonság ma már, ha az ember külföldön járva helyi magyarokkal fut össze. Nyaralásunk során egyre ritkábban lepődünk meg a magyar ajkú helyieken.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Az viszont már ritkább, hogy valaki az öreg kontinenst elhagyva, távolabb próbálja meg szerencséjét. Azok a magyar kalandorok, akik máshol szeretnék kipróbálni szerencséjüket, többnyire Európán belül, és az EU-n belül maradnak. Ki a szomszédokhoz megy át, ki Angliába, ki Németországba. Nem úgy, mint Péter, aki meg sem állt egészen Kolumbiáig.

A dolgot külön érdekessé teszi, hogy Péter nem csak, hogy Kolumbiáig utazott, de ott saját túravezető vállalkozását egyedül indította útjára.

Péter, a yourcolombia.com alapítója -balra, és üzleti partnere Federico - jobbra

Péterrel készült interjút itt találod:


Hogyan lyukad ki egy szegedi fiú a világ másik végén?

Először is, szeretném megköszönni az interjút.

Valóban érdekes a sztori... A kérdésre válaszolva, 2010-ben részt vettem egy Erasmus csereprogramban Milánban. Itt találkoztam rengeteg, velem egykorú latin-amerikai diákkal, akik többnyire Chiléből, Argentinából és Brazíliából származtak. Örökké együtt lógtunk, így sokat megismertem a hazájukról, kultúrájukról. Egy idő után nem volt kérdés, hogy Latin-Amerikáról írom a diplomamunkámat. Éjjel-nappal erről olvastam, minden megjelenő cikket átbogarásztam, könyveket forgattam még a buszon ülve is.

Végül 2013-ban lehetőségem nyílt eljutni Brazíliába, ami egyből magával ragadott. Később szintén elutaztam Chilébe, Argentínába, majd ismét vissza Brazíliába - ezúttal a barátaimmal. Habár mindegyik ország nagyon tetszett, valahogy már akkor is Kolumbiába vágytam. Egyre többet nézegettem, olvastam róla...

Így 2016-ban egy szabadság alkalmával útra kerekedtünk az egyik barátommal és a tesómmal és elrepültünk Kolumbiába. Nem kellett sok idő, hogy beleszeressek az országba, és egy kolumbiai lányba is.

Abban az időben a munkaidőm rugalmas volt, és meg tudtam oldani, hogy otthonról dolgozzak. Így gond nélkül, és különösebb kockázatvállalás nélkül tudtam tovább maradni az országban. Így kibővítettem az ittlétemet pár hónappal.
A pár hónapból azóta pár év lett. Szóval így kerültem ide!

"Egy kolumbiai nyaralással indult az egész. Majd meghosszabbítottam pár hónappal, majd pár évvel, és szerencsére itt ragadtam."

Elég ijesztő lehetett az eleje. Volt bármilyen korábbi tapasztalatod az idegenforgalom terén?

Igen, volt már, így adta magát, hogy külföldön is az idegenforgalomban fogom kipróbálni magam. 2014 óta menedzseltem egy budapesti hostel-t. Igazából, még mindig menedzsere vagyok néhány apartmannak a főváros szívében. Így egyszerre két dolgot is viszek, a hazai apartmanokat és itt, Bogotában a saját vállalkozásomat is.

Nehéznek hangzik, és valóban nehéz is, de ez az amit igazán szeretek, ebben érzem jól magam. Imádok utazni, új kultúrákat, embereket megismerni, és az motivál, hogy ezt másoknak is elérhetővé tegyem, akik Kolumbiába jönnek.

Milyen volt a kezdet? Emlékszel még rá?

Persze! 2017-ben alapítottam meg a saját cégemet Bogotában yourcolombia.com néven. Eleinte nekem kellett csinálnom mindent, egy személyben. Üzletet kötni, marketing kampányokat kitalálni, website-ot építeni, PR-ral foglalkozni, és még a túrákat is én vezettem. Nem volt megállás, pihenés. Rengeteg kihívással találkoztam minden nap, minden percben - amit meg kellett oldanom valahogy.

Ma már szerencsére van egy remek üzlettársam is, Federico - aki hatalmas segítség. Idén már két kolumbiai túravezetőt is fel tudtunk venni, így a csapatunk folyamatosan bővül. Ez azzal is jár, hogy egyre több a háttérmunka, az üzletfejlesztés, ami sajnos elvonja az időmet a túravezetéstől. Ennek ellenére még vezetek túrákat, és ez remélem mindig is így fog maradni.

Milyen túrákat kínáltok?

Kolumbia természeti kincsei fantasztikusak. Igazi paradicsom azoknak, akik szeretik a vidéket, a természetet és persze a finom ízeket. Éppen ezért főleg túrázást, kirándulást kínálunk, itt-ott megfűszerezve egy kis városnézéssel. Vannak könnyebbek, és kicsit nehezebb útvonalak is. Kényelmes, pihentető élményeket kínálunk és nem teljesítménytúrákat.

Főleg az egynapos túrákra fókuszálunk, de vannak többnapos túráink is. 3, illetve 11 napos utakat is lehet találni nálunk. A többnapos programot annak ajánljuk, aki nem szereti maga megszervezni a szabadságát, inkább csak pihenne. Mi levesszük a szervezés terhét a válláról, hogy a nyaraló valóban nyaralni és pihenni tudjon.

Jelenleg több túrátok is van. Melyik a kedvenced?

Most épp a Chorrera vízesés az, ami a legközelebb áll a szívemhez. Ez egy egynapos túra, ami csupán egy óra autóútra van Bogotától. Az út során Kolumbia igazi arca tárul elénk: mesés, köd lepte erdők, az Andok bámulatos csúcsai, vad vízesések, barátságos helyi emberek, és persze a remek kolumbiai ételek. Magasan ezt ajánlanám annak, aki szeretne a városból kitörni egy kicsit és kényelmesen eltölteni egy napot a szabadban.

Mi alapján választod ki, hogy hova vezettek túrát?

Kínálatunk bővítése egy folyamatos feladat. Megállás nélkül járjuk a környező vidékeket, figyeljük a helyi kis híreket - épp hol nyílik meg egy új útvonal, vagy épp melyik látványosság lett túlzsúfolt.

Bogota egyre népszerűbb az európai túristák körében is, így egyre többen látogatnak el ide. Ezért fokozott figyelmet fordítunk a túráink tökéletesítésére is. Mivel mi egy helyi cég vagyunk, helyi vezetőkkel, a terepismeret nagy előnyünk. Olyan nem felkapott, helyi gyöngyszemeket is kínálunk, amik nem találhatóak meg a népszerű útikönyvekben, vagy a különböző nemzetközi magazinokban. Próbálunk egyensúlyozni a népszerű, ámbár zsúfoltabb látványosságok, és a helyiek által féltett, rejtett attrakciók között. Hiszen van aki szereti a felkapottabb helyeket (amik méltán felkapottak), de van aki szeretne eltávolodni nyaralása során a civilizációtól egy-egy napra.

Visszatérve arra, hogy melyik a kedvenc túrám - ha egy új túráról még ötlet fázisában nem gondoljuk azt, hogy az új kedvencünk lenne, egész egyszerűen nem kínáljuk. Mindig az új kedvencet keressük, és azt, amivel egyre jobbat és többet adhatunk.

Péter és a yourcolombia.com összes túráját megtalálod itt is magyarul. Péterék főleg egynapos túrákat kínálnak, transzferrel Bogotából. Több napos, hosszabb túrákat is ajánlanak azoknak, akik a nyaralásuk szervezését a magyar túravezetőre és a helyi profikra bíznák inkább.

Ha Bogotában jársz, velük olyan helyekre is eljuthatsz, ami nem szerepel sem az útikönyvekben, sem az utazási magazinokban.


Volt már magyar vendéged is?

Igen, volt. Sőt, ami azt illeti több is! Nagyon jó érzés, és különleges élmény volt magyaroknak megmutatni Kolumbiát. Mind a mai napig eszembe jutnak a magyar utasaim. Az mindig egy extra, ha a hazádból érkezők is szeretik azt, amit csinálsz, amit választottál, ahol élsz - az Ő vezetésük a kedvenc élményem.

Mennyire biztonságos Kolumbia?

Nagyon sokszor megkérdezik ezt tőlem, hiszen Európától annyira messze van, hogy az emberek keveset tudnak az országról.

Az országnak sok olyan területe van, ami biztonságos, főleg Bogota - a főváros. Természetesen, mint mindenhol, Kolumbiában is vannak olyan térségek, amik kevésbé ajánlottak. Ahová ma a legtöbb turista megy - mint például Bogota, a nevezetességek, túraútvonalak, nagyobb városok, tengerparti üdülőhelyek, stb. - biztonságosnak számítanak. A kultúra, a szokások mások, ezért a fokozott figyelmesség ajánlott.

Kicsit olyan, mint amikor Szeged után felköltöztem Budapestre. Nagyobb, ismeretlen - és eleinte jobban oda kellett figyelnem.

Mindent egybevetve, Kolumbia szenzációs és mindenkit csak bátorítani tudok, hogy jöjjön el egyszer és válassza következő úticéljául!

És még egy apróság. Mi történt az említett lánnyal?

Brenda és én 2 éve házasodtunk össze. Épp múlt héten volt az évfordulónk.


Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Péter és a yourcolombia.com csatlakozott a Trekhunt partnertáborához. Túráival kapcsolatban bátran írjátok meg kérdéseiteket nekünk.


Remélem hasznosnak találtátok a cikket. Osszátok meg Ti is másokkal.


➡️ ➡️ Facebook link ️?