Itthon is egyre többen fedezik fel a különleges hótalpazást. Habár nálunk nem közlekedési formaként terjedt el, hanem élvezeti sportként, a téli túrák egyre elterjedtebb kiegészítése lett a hótalp. Igazi móka, és új élmény - nem beszélve arról, hogy sok minden változott azóta, hogy gyerekként a kertben a régi tollas ütőt a lábunkhoz celluxoztuk és felfedezőset játszottunk.

Felnőttünk, a szülők keretjét kinőttük és már komolyabban és megfelelően szeretnénk télen hótalpazni. Így hát összeírtam Nektek azokat a tudnivalókat, amiket a hótalpazásról tudni érdemes, a felszerelésekről, és a megfelelő öltözetről.

Akár egyénileg vágsz bele a téli mókába, akár csoportos túra keretében, ezek a tippek és információk jól fognak jönni.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Olvass tovább: Top 5 hótalpas túra


Mi a hótalp?

A hótalp lényegében egy ma már műanyagból készült nagyított talp, ami jobban eloszlatja a súlyodat, ez által kevésbé mélyülsz bele a hóba. A hótalpakat egyszerűen a bakancsod talpára kell rögzítened kívülről.

A hótalpat amúgy bármilyen cipőre rá lehet rögzíteni, a lényeg, hogy az zárt cipő legyen. Nem számít, hogy a bakancsodnak van-e szára, vagy mi a márkája...

Mi a hótalp? Hogyan kell rögzíteni?
Hótalp és hótalpas túra

Hogyan kell rögízteni a hótalpat?

A hótalpakat elől és hátul is rögzítened kell kötéssel a cipődre. A talp hátsó része amúgy nincs rárögzítve a talpra (lásd az alsó képen). Ennek oka, hogy így tudsz felfelé menni kényelmesen. Azt, hogy a sarkad úgymond szabadon felemelkedik, meg fogod szokni az első pár lépésnél...

Továbbá a hótalpak alján találhatsz éles kiálló karmokat, amik azért vannak, hogy megakadályozzák a visszacsúszást leejtős terepen. (Nem mindegyik hótalpon vannak karmok.)

A hótalpak rögzítése
A hótalpak rögzítése

Hogyan válassz hótalpat?

Több típusú hótalp létezik. Ha vezetett túrán mész, és béreled a hótalpat, a túravezető gondoskodni fog a legideálisabb hótalpról. Ha viszont szeretnél venni hótalpat, az alábbi szempontokra tudsz figyelni.

  • Testsúly (csak őszintén)
  • Lábméretnek megfelelő talp
  • Anyag használat
  • Csúszásgátló karmok
Figyelj arra, hogy a lábad méretének és a testsúlyodnak megfelelő talpat vegyél. Lehetőleg ne vegyél olyan talpat, amin nincsenek a kis karmok amik a csúszás megakadályozására vannak. Emellett érdemes tudnod, hogy van olyan hótalp ami csak műanyagból készült (ez a népszerűbb), illetve van, aminek alumínium a kerete.

Hótalpas túra - Milyen felszerelés szükséges?

Mindenekelőtt kitérnék a fontos felszerelésekre. Ha telelés közben kiderül, hogy a szálláson van hótalp, és tesztek egy kört a ház körül - a felszerelést nem kell véresen komolyan venni...  Viszont ha célzottan túrázni indulsz, akkor az alábbi felszerelések mindegyike legyen nálad.

Túracipő

Tudom, már biztosan unod, hogy mindig mindenhova zárt, bordázott talpú túracipőre van szükség. Bocsi, de ez itt sincs máshogy. Amit még kiemelnék, hogy amellett, hogy a cipőd legyen zárt, olyan cipővel indulj el hótalpazni, aminek a szára magas. Ennek két oka van - az egyik, hogy így fogja a bokádat is, a másik, hogy a hó kevésbé fogja eláztatni a nadrágodat.

Tűrd bele a túranadrágot a cipőd szárába, különben a nadrágod szára elkezd átázni.

Mondhatnánk, hogy a bordázott talp nem fontos, hiszen hótalp lesz rajtad. Viszont még a hótalpazás közben is akadnak olyan kevés hóval rendelkező részek, ahol le kell venned a hótalpat, és rendes bakanccsal kell tovább haladnod. Így a bordázott talp elengedhetetlen!

Kamásli

Ha rendszeresen túrázol, talán van is kamáslid, ha viszont még nincs, érdemes lehet beszerezni egyet. A kamásli egy olyan lábszáradat védő anyag, ami meggátolja, hogy a nadrágod szára vizes legyen (ez jól jöhet téli túráknál, vagy vizes szurdoktúráknál is).

Léteznek olyan kamáslik is, ami "csak" melegítésre szolgálnak. Neked olyat kell keresned, ami vízhatlan anyagból is készült, hogy védjen a nedvesség ellen.

Váltó zokni

Azért a biztonság kedvéért készülj pót zoknival. Amúgy is jól esik a túrázás után a fáradt lábnak egy zokni csere - és egy kis masszírozás - de előfordulhat hogy beázik a cipőd, vagy hó kerül a bakancsodba. Így gondoskodj 1, vagy akár 2 extra zokniról, amit akár túra közben, akár a végén át tudsz venni.

Túrabot

Végül, de nem utolsó sorban a túrabot! Ha van olyan túrabotod, amit nyáron szoktál használni, az teljesen jó lesz.

Nem leszek álszent, mindannyian indultunk már neki túrának rossz zoknival, kevésbé jó cipővel, mondva, hogy csak egy fél órás séta... Viszont ha a hó szintje magas, és tényleg ki szeretnéd próbálni a hótalpazást, ne indulj el túrabot nélkül - mert nem tudsz előrehaladni... Tehát ha egy dolgot ki tudok emelni, amit mindenképpen szerezz be, az a túrabot!

Vannak akik síbottal túráznak, ám mivel nem síelek - legalább is nem olyan szinten; ezért nem tudom megmondani, hogy használhatod-e a síbotodat. Alapból azt gondolom, hogy a síbot rugalmasabb, és könnyebben hajlik vagy törik. Ezért inkább azt tanácsolom, hogyha nincs - akkor vegyél pár ezer forintért egy túrabotot.

Hátitáska

Mivel a kezedben túrabot lesz, így nem tudod a telefont, a vizet, stb a kezedben vinni. Legyen bármilyen kicsi táskád is, vidd magaddal és abba pakolj.

Az említett táska akkor is jól fog jönni, amikor le kell venned a talpakat és bakanccsal folytatnod a túrát. Ha nem akarod a túrabot mellett még a talpakat is kézben vinni - egyszerűen csak belerakod a hátitáska külső rekeszébe azokat.

Minden amit a hótalpazásról tudnod kell
Minden amit a hótalpazásról tudnod kell

Sapka, sál, kesztyű, napszemüveg

A téli túrázás közben ne hagyd otthon a sapkát és a sálat sem - de duplán ellenőrizd, hogy a kesztyűt is beraktad-e. Mivel a kezed végig kint lesz - hiszen fognod kell a botot - most nem tudod zsebre tenni. Ezért gondoskodj kesztyűről, sőt, akár egy pótkesztyűről is.

Emellett hasznos lehet a napszemüveg is, hiszen a hó vakító fénye zavaró lehet. Szerencsére kullancs és szúnyog spray ezúttal nem fog kelleni.


Mikor érdemes hótalpazni?

Ezt a kérdést évről évre egyre nehezebb megmondani. Az egyre enyhülő telek az a hó biztos kiránduló vonalaknak sem kedvez.  

Persze, még mindig vannak olyan helyek, ahol januárban és februárban találsz havat - akkor is, ha esetleg nem a teljes úton. Ilyen például Ausztirában a Rax-Alpok vagy Stuhleck környéke, a Júliai Alpokban a Triglav Nemzeti Park, és Szlovákiában a Gyömbér.


Mit csinálj, ha nincs elég hó?

Sokszor előfordulhat, hogy nincs a túra teljes útvonalán elég hó. Általában legalább 20 cm vastag hóra van szükség a hótalpazáshoz. Persze, akkor sem kell megijedni, ha itt-ott elfogyott a hó. Ilyenkor csatold le a talpakat, és menj tovább bakanccsal. Ha ismét van elég hó, egyszerűen csak vissza kell venned.


Mennyire nehéz a hótalpazás?

A hótalpazás, mint elsajátítandó technika - nem nehéz. Az első nagyjából 15 percben furcsa lesz, de idővel el is felejted, hogy van valami a talpadon. Nekem az elején nehéz volt megszokni, hogy a talp jóval nagyobb a lábamnál, ezért sokszor egymáshoz ütöttem a két talp belső részeit. Ezt persze egy idő után vagy automatikusan korrigáltam, vagy már észre sem vettem.

A hóban való előrehaladás viszont már egy kicsit nehezebb. Lassabban és nagyobb energiafelhasználással tudsz előrehaladni. Így azt mondanám, hogy nagyjából egy 20-30%-al kevesebb távra képes átlagosan az ember, mint nyáron.

Na persze ha ahhoz viszonyítjuk, hogy télen a hóban a hótalpak nélkül kellene megmásznod ugyanazt a távot, ahhoz képest sokkal könnyebb a hótalpazás.  


A hótalpazás tényleg jó a térdnek?

Meglepő lehet, de igen! Persze, mindig kérd ki egy szakember véleményét, de általánosságban a hótalpazás jobb a térdeidnek mint a túrázás, vagy a sétálás. A puha és vastag hó rengeteget tompít a térdet érő terhelésen.

Ahhoz képest, amikor túrázás közben a kemény vagy a sziklás talajon sétálsz, a puha és vastag hóban történő hótalpazás kímélőbb a térdnek. Persze, itt is fontos a túratáv és a lassú mozgás ha fájós a térded.

Fontos tudni, hogy a hótalpazástól nem gyógyul a fájós térd, de ha már mindenképpen mozogni akarsz, inkább ezt válaszd, mint a túrázást.

Hótalpas túra
Hótalpas túra

Túrázás közben szeretjük, hogy úgymond nincsenek határok. Egy előttünk tornyosuló hegy nem elzárja az utat, csupán megváltoztatja azt. Télen ezek a határok még inkább ledőlnek a hótalp használatának köszönhetően. Hiszen nincs többé olyan, hogy egy erdőbe nem megyünk be, mert vizes lesz a nadrágunk, vagy elsüppedünk - és többé otthon sem kell ülni, mert leesett a hó...

Bátran vágj bele, jó utat!

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy like-old Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket. ?