Ki ne hallott volna már palóc Hollókőről? Magyarország egyik legszebb települése nem csak itthon népszerű - külföldről is szép számmal érkeznek látogatók, hogy megcsodálják az ország egyik legszebb falvát. Mi pedig segítünk abban, hogy mit nem érdemes kihagyni, mik a legjobb látnivalók Hollókőn.

Az alig 400 fős település ékköve az Ófalu, amely 67 védett házat is bemutat. 1987-ben a falu felkerült az UNESCO Világörökség listájára is, ezzel nem csak Magyarországon az egyetlen ilyen település, de a világon is az első falu volt, ami felkerült a listára.

💡
Tudtad? A bájos falut összesen 380-an lakják.

Gyors áttekintés

Hollókő látnivalók Cím Szezon Nyitvatartás Megjegyzés Felnőtt árak
Hollókői vár Hollókő, Szállások út 30, 3176 Jan - Dec 10:00 - 17:10 (H-V) Télen 10:30 - 15:30 1200 ft
Szent Márton templom Kossuth utca (Ófalu) Jan - Dec 0:00 - 24:00 (H-V) - Ingyenes
Falumúzeum Kossuth u. 82. (Ófalu) Márc - Dec közepe 10:00 - 18:00 (H - V) Téli szezon: 10:00 - 16:00 400 ft
Tájház Kossuth utca 99 - 100. (Ófalu) Jan - Dec 10:00 - 17:00 (H - V) Nov - Márc között csak hétvégén
Szövőház Kossuth u. 94. (Ófalu) Ápr - Okt 10:00 - 16:00 (K-V) Hétfőnként zárva 300 ft
Élményfonó műhely Béke út (Ófalu) Jan - Dec Előzetes egyeztetés alapján - Egyeztetés alapján
Palóc Babamúzeum Kossuth u. 96. (Ófalu) Ápr - Nov 10:00 - 16:00 (H-V) - 400 ft
Postamúzeum Kossuth u. 80. (Ófalu) Ápr - Okt 10:00 - 18:00 (K - V) Hétfőnként zárva 600 ft
Guzsalyas Kossuth u. 94. (Ófalu) Jan - Dec 10:00 - 18:00 Téli szezon: 10:00 - 16:00 400 ft
Oskolamester háza Kossuth u. 79 - 81. (Ófalu) Jan - Dec 10:00 - 18:00 (H-V) Téli szezon: 11:00 - 15:00 300 ft
Kéz kilátó Fesőtold Jan - Dec 0-24 Ingyenes

A fenti árak és nyitvatartási idők változhatnak!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Hol van Hollókő?

Hollókő Nógrád megyében, a Cserhát északnyugati oldalán található. A falu zsáktelepülés, tehát áthajtani rajta nem lehet. Megközelíteni Nagylóc vagy Felsőtold irányából lehet a 22-es vagy a 21-es főútról. A falu egy 140 hektáros tájvédelmi körzet része, ami nevét is róla kapta: Hollókői Tájvédelmi Körzet.

  • Budapest táv: 1,5 óra / 100 km
  • Hatvan táv: 40 perc / 45 km
  • Buják táv: 40 perc / 40 km
Hollókő térkép
Hollókő térkép

Parkolás Hollókőn

A világörökségi címmel büszkélkedő Hollókő a turisták növekvő számának köszönhetően folyamatosan fejleszti és építi a parkolókat a településen. Hollókő utcáin nem lehet csak úgy megállni, sőt az Ófaluba behajtani tilos!

  • Vár minket ás autónkat egy fizetős parkoló a József Attila úton. Google Térkép. Cím: Hollókő, József Attila út, 3176.  
  • Amint beérünk a faluba, máris találunk egy hatalmas parkolót, ahol baráti áron hagyhatjuk a kocsikat, plusz egy kivételes játszótér mellett található, melynek neve is van: Holló Jankó mesejátszótér. Innen ugyan nehéz lesz a gyerekeket továbbvinni a többi látnivaló felfedezésére, amik amúgy viszonylag közel találhatóak a parkolóhoz.
  • A faluban több utcában is van más parkolóhely, ezek azonban kelendőek, főleg a forgalmasabb időszakokban.
💡
A híres Húsvéti fesztivál idején a beállóhelyeket megsokszorozzák lezárt területek megnyitásával, így biztosítva, hogy minden látogatónak jusson hely.

Miért különleges Hollókő?

Világhírét annak köszönheti, hogy eredeti állapotában őrzi és mutatja be a 17–18. századi népi építészetet, és a 20. század előtti falusi életet. Sőt, napjainkban is élő és lakott település - tehát nem szabadtéri múzeum (bár múzeumból nem lesz hiány). Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is úgy használják ahogyan azt őseik tették.

Hollókő központjában működik 1964 óta az a falumúzeum, amely egy palóc parasztcsalád jellemző életmódját, lakását, bútorait viseletét és gazdasági eszközeit mutatja be. A falu története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor is a tatárjárás után felépült a vár a Szár-hegyen, majd szép lassan betelepedett a falu is.

💡
Tudtad? Hollókőt még a Kéktúra vonala is érinti! 

1909-ben tűzvész pusztította Hollókő épületeit, így az Ófalu nagy része is leégett. Azóta a házakat felújították, a portákat rendbetették. A felújítási munkálatok után, a 60-as években nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Videó

Hollókő videó

Látnivalók

Nem is raboljuk tovább a szót, jöjjenek a látnivalók. Mivel a legtöbb látnivaló a múzeum, ezért azokat hagytuk a végére. A vár után a templomot, majd a tanösvényeket mutatjuk be.

Hollókői vár

A faluval azonos nevű várat az Ófaluból tudjuk megközelíteni egy keskeny úton. A vár megépítését IV. Béla szorgalmazta a tatárjárás után. Mind a várról, mind az itt lakókról is több monda kering. Amellett, hogy a várból pazar kilátás nyílik a Cserhát dombjaira, történelemtudásunkat is leporolhatjuk.

  • Cím: Hollókő, Szállások út 30, 3176
  • A vár egész évben minden nap nyitva van
  • A belépés 1200 - 800 forint között mozog
Hollókő látnivalók - A Hollókői vár | Hollókői vár kisokos

Szent Márton templom

A római katolikus templom a falu szívében található. Az épületet a 19 század végén építették - különlegessége, hogy a fából készült tornyot egyetlen szeg sem tartja, mivel annak felhasználása nélkül készült el. Felszentelése Szent Márton püspök tiszteletére történt. A templom egyébként a falu egyik jelképe és legismertebb épülete is. Innen, a templomtól ágazik el a falurész két utcája.

Szent Márton templom - Hollókő látnivalók

Kertek-alja tanösvény

A 6 állomásból álló Kertek-alja tanösvény az Ófaluból, a Kossuth utcából indul. Nevét onnan kapta, hogy a Hollókői-patakot követi az út, ami a porták kertjei alatt halad végig. A tanösvény állomásai nemcsak az élővilágot (főleg a gyümölcsösöket) mutatja be, hanem a patak fontosságát is. Kényelmes, nagyjából 800 méter hosszú útvonal. Megtudhatjuk hogyan mostak régen a helyiek, vagy épp hogyan használták fel a vizet - többek között kender termesztéshez.

Vártúra tanösvény

9 állomásból áll a Vártúra tanösvény, amely az Ófaluból indul és egészen a várig megy fel. Az útvonal hossza nagyjából 1,2 km, a szintemelkedés nem számottevő. Az út során megismerhetjük a földtani adottságait a vidéknek, valamint a táj történelmét. Indulhatunk a parkolótól is, vagy az Ófalutól is - utóbbiból kicsit megterhelőbb lesz az út.

Hollókő tanösvény

A látványos hollókői tanösvény legérdekesebb pontja a 30 méter hosszú fahíd. Az út ezen pontja nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is sok izgalmat rejt. A tanösvény az Ipoly Erdő Zrt. gondozása alatt áll. Játszóteret és erdei tornapályát is találunk.

Holló tanösvény

A Holló tanösvény már egy hosszabb, 14 állomásból álló útvonal, ami a Vár-hegyet járja be az azt körbevevő legelővel együtt. Az útvonal amúgy keresztezi a Vártúra tanösvény útvonalát is, amire ha rátérünk feljuthatunk a várba, vagy vissza az Ófaluba. A tanösvény nagyjából 4,5 km hosszú.

Ófalu

Az Ófalu a település magját adja a főutcán, ami a Kossuth utca. A 67 védett, kontyolt palóc ház egy műemlékcsoportot ad ki. Itt jellegzetes fehér, tornácos, zsupptetős paraszt épületeket láthatunk, ahol egy portán - vagyis udvaron - több generáció lakott. Több ház azóta múzeumként is funkcionál. A falu minden évben több rendezvényt és programot is kínál, aminek fő eseményei rendszerint az Ófalu utcáján történik.

Hollókő látnivalók - Ófalu

Falumúzeum

A Falumúzeumban bepillanthatunk az egykori falusi emberek életébe, megcsodálhatjuk a régi bútorokat és eszközöket. Az egykori lakóház belseje a múlt század első felének paraszti világát idézi. A kiállítás során egy gyermekes család lakásába enged bepillantani.

Tájház

A Tájházban kapott helyet a vár feltárása során előkerült edények, cserépedények és különböző használati tárgyak gyűjteménye. Emellett itt kapott helyet a "Táj és nép" című településtörténeti kiállítás is.

Vármúzeum

A Vármúzeum több helyszínen mutatja be a vár helyreállításának terveit, a várrekonstrukciós munkákat, valamint a feltáráskor megtalált eszközöket.

Postamúzeum

A Falumúzeum mellett (Kossuth utca 80.) találjuk a Postamúzeumot, ami 1990-ben nyitotta meg kapuit. A múzeumban betekintést nyerhetünk a palócság postahálózatának rejtelmeivel és fejlődésével. Palóc képeslapokat és bélyegeket is láthatunk.

Guzsalyas

A Guzsalyas múzeumban egy népviseleti kiállítást tudunk megnézni, ahol megnézhetjük, milyen az igazi hollókői viselet. Érdekessége, hogy az itt kiállított ruhák egytől-egyig a helyi lakosok nagy becsben tartott öltözékei.

Palóc Babamúzeum

A Palóc Babamúzeum nevű kiállítás 2001-ben nyílt meg. Nincs két azonos a 200 különböző nagyméretű porcelán baba között. A babák érdekessége, hogy mindegyik különböző ruhában van, ezáltal betekintést nyerhetünk a palóc népi viseletbe (hasonlóan a Guzsalyas házhoz).

Oskolamester háza

Egy igazi 19 századi iskola vár mindenkit az Oskolamester háza múzeumban. Belépve olyan világ vár minket, amikről csak nagymamáink mesélhettek, vagy filmben láthattuk. A kiállítás mellett rendszeresen szoktak kézműves programokat is szervezni, erről akár telefonon is tudunk bővebb információt kapni. Az Oskolamester háza a templom szomszédságában található.

Élményfonó műhely

A Kossuth utcára merőlegesen találjuk a Béke utat, ahol az élményfonó helyet kapott. Itt a csuhé - és gyékényfonásról tudhatunk meg többet, sőt akár oktatáson is részt vehetünk. Előzetes foglalás és egyeztetés szükséges.

Szövőműhely

A múzeum és népművészeti bolt a régi kézműves mesterségek ápolását tűzte ki célul. Elcsodálkozhatunk az úgynevezett repülővetélős szövőszéken is, illetve megismerkedhetünk a kenderfonás, a vászonkészítés fortélyaival is. A múzeum a Pajtakertben található.

Kéz kilátó

A 2020-ban elkészült Kéz kilátó - ismertebb nevén Isten tenyere kilátó - nagyon hamar a környék egyik legfelkapottabb látnivalója lett. A közeli Farkaskútvölgy lovaspark által mgálmodott különleges kilátópont Hollókő és Felsőtold közötti dombokon helyezkedik el. Megközelíteni a vár parkolójából tudjuk a legkönnyebben.

Legendák háza

A Hollókői várnál már kitértünk arra, hogy a vár is és Hollókő múltja is legendákkal, mondákkal tarkított. Ezekről többet megtudhatunk az Ófaluban található Legendák háza panoptikumban, ahol 4 középkori történetet mutatnak be. A középkori hangulatról zenei aláfestés gondoskodik.

Figyelem! A legtöbb múzeum télen rövidített nyitvatartással működik, vagy zárva van. A téli szezon általában novembertől márciusig tart.

Hollókő gyerekekkel

Palóc játszóház

A mai gyerekeknek lesz igazán különleges ez a látogatás, hiszen jobbára olyan játékokkal találkozhatnak, melyeket ma már nem használunk otthonainkban, vagy csak a nagyszülők padlásán lelhetünk rájuk. Belépve a palóc játszóház udvarára, egyből egy kézzel hajtható fa körhintával találjuk szembe magunkat, majd sorra jönnek a különlegességek, úgy mint a patkódobó, diótörő, mocsárjáró és golyóvezető.

És az ördöglakatról hallottunk már? Annak megoldása is ránk vár ezen a szuper helyen. A benti részen ügyességi, logikai játékokkal játszhatunk, és ha lenne valami, ami megtetszik, (bár tudjuk, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, ha gyerekekkel érkezünk) a játékboltban meg is vásárolhatjuk. Cím: 3167 Hollókő, Kossuth u. 53.

Legofalu

Egy amolyan falu a faluban makettet képzeljünk el legóból, mely tökéletes mása az igazi településnek, csak éppen jócskán lekicsinyítve azt. A Palóc játszóház emeletén találjuk a gyerekek és felnőttek kedvencét, a közel 5000 darabka felhasználásával készült, méretarányos mini falut. Annyira odafigyeltek az alkotók, hogy még a domborzati viszonyokat is méretarányosan lekövették és annak alapján készítették el művüket.

Programok, rendezvények

Húsvéti Fesztivál

A falu legismertebb programja a minden évben megrendezésre kerülő húsvéti ünnepség. Ilyenkor felelevenítik a böjti szokásokat, tojásfestéssel üthetjük el az időt, kézműves kirakodóvásár van három napon át és megannyi gasztronómiai élmény vár minket. A vár területe sem maradhat ki, itt ilyenkor ügyességi játékokon vehetünk részt és különleges fegyverbemutató is van. Az egyik legkedveltebb program a húsvéti locsolkodás, amikor a falu apraja nagyja korán kel.

💡
Van aki menekül (jobbára a hölgyek), van aki pedig az üldöző szerepébe bújik (természetesen az urak), de a vége mindig ugyanaz. A lányok megöntözve adják át a gondosan díszített tojásokat a fiúknak, akik addigra már kellően kapatos állapotban még lánykéréseket is időzítenek erre a nemes eseményre.

Pünkösdi Várjátékok

Ha épp Pünkösd idején járunk erre és középkori muzsikát hallunk, esetleg furcsa, fegyveres, lovasok is száguldanak mellettünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megkezdődött a falu kuruc-labanc időszakát megidéző várjáték. A várban és az az előtti téren ilyenkor hatalmas a nyüzsgés, táncház, ügyességi játékok és vásár várja a látogatókat az elmaradhatatlan gyerekprogramok mellett. Képzeljük el, még pünkösdi királyt is választanak ilyenkor, ami annak a valakinek lesz a címe, aki az ügyességi megmérettetésen a legjobban teljesít.

💡
Ne klasszikus ügyességi versenyre gondoljunk, hanem annak a népi változatára. Bárki nevezhet, hajrá apukák! 

Szent István napi várjáték

Augusztus 20-a a település életében is fontos nap minden évben, amikor is megelevenedik a vár és játékra valamint vigadalomra hívja az érdeklődőket. Igazán hiteles és valódinak tűnő csatát jelenítenek meg ilyenkor a szervezők, így belekóstolhatunk egy picit a középkori életbe. Lesznek mutatványosok, boszorkányok és boszorkányüldözők, profi táncosok, s a nap végén egy igazi, királyi lakomába csöppenünk, hogy megismerjük a reneszánszkori királyság legkedveltebb ételeit, italait.

Cserhátról bővebben

Hollókő közelében található a Cserhát hegység, aminek vidéke némiképp eltér Magyarország más részeitől. Azt lehet mondani, hogy csapadékosabb, és a hőmérséklet is alacsonyabb egy-két Celsius-fokkal, mint az ország délebbre fekvő tájain. A közeli Börzsönnyel vagy Mátrával nem lehet összehasonlítani túrázás szempontjából, hiszen ez inkább amolyan dimbes-dombos vidék, ahol csak néhány magasabb csúcs tör 500 méter fölé. Ami itt nagyon szuper, az a sok szép kirándulóhely és látnivaló amivel túránk során találkozhatunk.

Rengeteg középkori várrom bújik meg a lankák között, melyek viszonylag jó állapotban vannak. Ilyen például a Csővár és a Szandavár, vagy említhetnénk Buják várát. Kúriákból sincs hiány, ha erre járunk, látogassunk el Szirákra vagy Alsópeténybe. A Cserhát és az azt körülvevő táj sok sok vad otthona, s mivel turisztikailag egy kevésbé divatos helynek számít a vidék, így ezeket az állatokat zavartalanabb környezetben figyelhetjük meg.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍