Régen ha valaki Budapest környékén szeretett volna kirándulni, legtöbbünknek a Rám szakadék volt az egyértelmű választás. Ma már nincs ez így, hiszen egyre többen fedezzük fel a Dunakanyar rejtett kincseit. Egy közülük a mesés Holdvilág árok, de a sor folytatódik a Dera szurdokkal, a Spartacus ösvénnyel, a Börzsöny látnivalóival, majd Szentendre és Visegrád kirándulóhelyeivel.  

A Holdvilág-árok völgye kiemelkedik a kultikus és misztikus hangulata miatt. Ennek oka, hogy különböző történelmi korokból rengeteg leletet találtak itt. Így hallhatunk legendát arról, hogy itt állt egykor Attila városa, de arról is, hogy Árpád fejedelmet itt temették el.

Habár az ásatások egyelőre ezeket nem bizonyították, ettől függetlenül érdemes felkeresni és bejárni a szurdokot, mivel egy izgalmas és kalandos túrában lesz részed, amit akár párban, de nagyobb gyerekekkel is végigjárhatsz.

A Holdvilág árok a hosszát tekintve gyorsan teljesíthető, de inkább ne az idő és a teljesítmény legyen a lényeg. A patakvölgy fantasztikus szabadidős program, aminek csak a képzeleted szab határt. Lehet piknikezni, terméseket szedni, ismerkedni a helyi állat és növényvilággal, a kisebbeknek pedig az egész olyan, mint egy hatalmas játszótér.

A Holdvilág-ároknak három ága van, amik néhol keresztezik egymást, néhol pedig eltávolodnak egymástól. Ennek oka, hogy az árok több hegység között, úgy mint a Nagy-Csikóvár, a Pörgelóci-hegy és a Lom-hegy közé ékelődött be. Az egyik ágnak még külön neve is van, a Karolina.

Holdvilág árok - Budapest távolság

Hol található a Holdvilág-árok és hogyan közelítsd meg?

A Holdvilág-árok a Pilisben található. A Duna-Ipoly Nemzeti Park része és a Dunántúli-középhegység legkeletibb pontja, közvetlenül a Visegrádi hegység alatt. Budapestről 26 km-re fekszik a szurdok, ami kocsival nagyjából 40 perc alatt megtehető.

Tömegközlekedéssel a H5-ös HÉV-vel kell elmenned Pomázig, onnan átszállni a 860-as vagy a 861-es Pilisszentkeresztre tartó buszra, és a Csikóváraljai menedékház megállónál leszállni.

A pilisben lakók pedig könnyedén, gyalog is meg tudják közelíteni, Kiskovácsi vagy Lajosforrás felől.

Holdvilág árok - Kiinduló pont

A túrát érdemes a Csikósváraljai menedékháznál kezdeni, mivel itt van lehetőség a parkolásra és busszal is megközelíthető.


Nyitvatartás és árak

A Holdvilág árok minden nap, 0-24 órában nyitva áll. Belépő nincs, a szurdok ingyenesen látogatható.


Holdvilág árok - túra útvonal

 • A túra hossza: 5,3 km
 • Időtartam: kb. 2 óra
 • Szintemelkedés: 180 méter fel és lefelé
 • Nehézség: Könnyű
 • Család barát?: igen
 • Jelzések: piros, piros kereszt, zöld kereszt, zöld négyszög
 • Kiindulási és végpont: Csikóváraljai menedékház

A szurdokvölgynek több bejárata van, így például van lehetőség a Kiskovácsi korháznál kezdeni és az út során több helyen beiktathatsz kitérőket. Ha szeretnéd, akár egy egész napos sétálós túrává is bővítheted a kalandot. Én most csak a szurdok bejárását írom le.

Érdemes napsütéses, száraz időben nekiindulni, mivel helyenként csúszós lehet a talaj és a sziklák. A túra legnagyobb kihívását talán a vaslétra jelenti, ahol függőlegesen kell mászni. Azért ettől sem kell tartanod, a létrák megmászása nem olyan nehéz!


Csikóváraljai menedékház

A menedékház (másnéven turistaház) már majdnem 100 éve áll a helyén. 1931-ben építették és közkedvelt turistaház volt, ahol főként családok és iskolai csoportok szálltak meg.

A turistaház népszerűsége abból fakadt, hogy a környéken rengeteg látnivaló és túraútvonal van, amik közül csak egy a Holdvilág-árok.


A turistaház parkolójából kiindulva a piros jelzést kell keresni, ami bevezet az erdőbe. Az elején, nagyjából 10-15 percig szintben kell haladnod, itt érdemes kicsit bemelegíteni, átmozgatni a végtagokat és közben már élvezni a friss, erdei levegőt. Egy kiszáradt árok után már látszik az első piros kereszt, ami a Holdvilág-árkot jelzi. Ezután a patak mentén, néhol a medrében haladsz egyre beljebb. A szurdokban befelé haladva egyre több pihenőhellyel és fahíddal találkozol majd, így bármikor van lehetőség egy kis energia utántöltésre vagy bámészkodásra.

A következő állomás a Domini-forrás, ahol érdemes megtölteni a kulacsokat, mivel ezután kezdődik a túra kalandos része. Itt jönnek a sziklafalba fájt lépcsők, a Remete-barlang és a már említett vaslétra, a Meteor-létra.

Tipp: Habár a barlang előtt a piros kereszt jelzés követve van lehetőség megkerülni a létrát és a hegyoldalon keresztül megkerülni a szurdoknak ezt a részét, de nem érdemes kihagynod a létrás kalandot!

Felérve egy nagyon szűk rész következik, ami néhányakat eltántoríthat attól, hogy valóban erre kell menni, de nyugodtan folytad a túrát a szűk kanyonon keresztül. A kanyon folyamatosan szélesedik és egy lépcsővel végződik. Ezután pedig visszatér a piros kereszt jelzés.

A következő elágazásnál a zöld keresztet kell keresned és ezen nagyjából 15-20 perces séta után elérsz a zöld kör jelzéshez, ami a Gyopár-forrást jelöli. Innen jobbra, a zöld négyszöget kell követned és rövidesen a túra végéhez érsz.

Az utolsó szakaszon van tűzrakóhely, így, ha felkészülsz és a kocsiba bekészítesz néhány sütnivalót, akkor a túra kipihenéseként sétálj vissza ide, hogy a tűz mellett, hangulatos közegben egy vacsorával zárd a napot.

Holdvilág árok
Holdvilág árok

Holdvilág árok - Barlangok

A Holdvilág-árokban több barlang is található.

 • Domini-barlang
 • Hideg-résbarlang
 • Kecske-lyuk
 • Robi-lyuk
 • Vízesés-alatti-barlang - mesterséges
 • Vízesési-üreg
 • Weislich-barlang - mesterséges
 • Y-ágú-barlang – mesterséges

A barlangok többsége természetes módon alakult ki. Főleg a hegyek között folyó patakok vájták a mélyedéseket, de van olyan is, ami sziklarepedés mentén jött létre és vannak mesterséges barlangok is.

Némelyik barlangba könnyedén be tudsz sétálni vagy mászni. Ha nem tartasz a kissé sötét helyektől, akkor érdemes néhányban elbarangolni vagy legalább benézni kicsit.

Vannak azonban olyanok barlangok, ahova nem ajánlott kötélbiztosíték nélkül bemászni, ilyen például a Domini forrástól 200 méterre található Domini barlang is.

Holdvilág árok
Holdvilág árok

Hasznos tudnivalók

Érdemes szendviccsel és megfelelő mennyiségű folyadékkal felkészülni. Ugyan a túra hossza nem megterhelő és rövid időn belül teljesíthető, az út során nincs lehetőség étel vagy italt vásárolni. A Domini-forrás az egyetlen biztos vízlelőhely a túra alatt, mivel a Gyopár-forrásnak nagyon gyenge a vízhozama.

Ha szeretnéd a nap második felét is a szabadban tölteni, akkor kiváló célpont lehet a pár kilométerre fekvő Pilisszentkeresztél induló Dera szurdok. Ha szeretnél többet megtudni a Dera szurdok bejárásáról, akkor ebben a cikkben megtalálsz minden fontos információt.