Azúrkék színben pompázó Hévízi tó, melyet egy gyönyörű stégről vesznek igénybe a fürdőzők. A főépület jellegzetes tornyai kellemes árnyékot szolgáltatnak, ti pedig a stégen pihenve csodáljátok meg a zöldben bővelkedő faunát. Ha nagyobbacska tóról lenne szó, minden további nélkül megállhatna a Comói-tóval való összehasonlítás.

Az újra felfedezett Hévízen jártunk és mindjárt be is mutatunk nektek 7 látnivalót, amiért érdemes felhúzni a cipőt. A Balaton környéke elképesztően sok látványosságot, izgalmat kínál, melyek ráadásul az utóbbi évtizedben megindult felújítási hullámnak köszönhetően rég nem azt a kopottas, kicsit szocreál állapotot tükrözik, mint korábban.

Mára elmondható, hogy a Balaton sok helyen nem csak árában, de teljesítményében is versenyképes alternatívát jelent a családi pihenésre, vagy a romantikus utazásra. Tihany után most Hévizet fedezzük fel!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Látnivalók

Hévízi tó és Festetics fürdőház

Hévíz környékére érve az egyik legizgalmasabb nevezetesség maga a Hévízi tó. A környék földtörténeti keletkezését illetően igen mozgalmas históriát tudhat magáénak. Ebből csak egy rövid, 9 millió éves (oké, földtörténeti szempontból rövid) részletet ragadnék ki.

Tudtátok, hogy az ősóceánok maradványaként Magyarország területét korábban a Pannon-tenger fedte, amelyből kizárólag legmagasabb hegyeink, a Mátra, a Bükk és a Mecsek emelkedtek ki szigetekként? Nos, a Hévízi tó is e korszak következtében jött létre. A tó egyik legfőbb különlegessége, hogy a föld mélyéből előtörő gyógyvíz-forrás táplálja, melyet egy a tó felett gyakran látható páraréteg nem is enged kihűlni, így télen-nyáron meleg vizet találhattok ott.

A környéken bőven találhattok parkolót, így az autós megközelítéssel nem lesz különösebb gondotok. A tóhoz a jellegzetes kialakítású Festetics-fürdőházon keresztül juthattok. A tó vizét jellemzően a következő betegségek kezelésére is használják: mozgásszervi betegségek, ízületi és gerincbetegségek, gyulladások, kötőszöveti reuma, bőrbetegségek, törések, baleseti sérülések, műtétek.

A felnőtt belépőjegy egész napra 6.000 Ft, azonban ehelyett javaslom, inkább váltsatok 2-3 órás belépőt, mely árában kedvezőbb, és a tó ennyi idő alatt bőven felfedezhető. Ősszel és tavasszal kevesebben vannak, ilyenkor elkerülhető a szokásos tömeg is.
Fontos - különösen, ha családdal érkeztek -, hogy a tó vize magas kalcium és magnézium tartalmú termálvíznek számít, így gyerekeknek nem ajánlott 15-20 percnél tovább a fürdőzés. Ha viszont családi kirándulás, akkor érdemes elhozni a nagyszülőket, hogy itt pihenjék ki a fáradalmakat, amíg ti túráztok egyet a környéken.

Szoborpark (Tófürdő park)

A Tófürdő szomszédságában található a hévízi szoborpark, amely a magyar irodalom három kiemelkedő alakjának állít emléket. Móricz Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály és Berzsenyi Dániel is a környék nagy rajongói voltak, így gyakran visszajártak egy sétára, egy jó borra, illetve egy könnyed mártózásra. Több versben is megemlítették Hévíz városát, írtak a Balaton semmihez sem fogható gyönyörűségéről.

Mellszobraikat a 70-es évek második felében adták át, a Hévízi tó mellett elterülő parkban kaptak helyet. Emellett kirándulásotok során sok más szoborral is találkozhattok a városban, melyek közül kiemelném a legismertebbeket:

  • a tó védelmezői, két szárnyas kerub a bejárat felett,
  • a Schulhof Frigyes sétányon Gróf Festetics György szobra, aki a Keszthelyi kastély kibővítésével és hatalmas magán könyvtárával is hozzájárult a korabeli környék felvirágoztatásához,
  • a Télifürdő falán található “Pantheon”, mely a Tófürdőben gyógyuló ismert betegeknek állít emléket.
  • valamint számos emlékmű, amely nemzeti ünnepeinkhez, megemlékezésekhez készült.
Hévíz park, Hévíz látnivalók

Termelői piac

Különösen valamelyik nagyvárosunkból érkezve lehet izgalmas a termelői piac megtekintése - ha a különleges gasztronómiai élményekre fogékonyak vagytok. Ha esetleg nem is feltétlenül próbálnátok végig mind a 800 árus valamennyi teljes kínálatát, egy jót (és olcsót) biztosan ehettek itt.

A termelői piac lényegében nem különbözik az ország bármely másik piacától, ugyanakkor a hévízi piacot egy olyan összetartó közösség viszi, amelyik páratlan a maga nemében. A környék valamennyi fontos termelője igyekszik kihozni ide áruit, hiszen a hetente többször megrendezett esemény nem csak a turisták körében népszerű.

E cikk írásakor éppen lecsófesztivált tartanak (augusztus), amelyet idén először nem zárt körben, hanem a vevők, vendégek aktív részvétele mellett rendeznek meg. Íme, néhány példa a Hévíz környéki kézműves termékek köréből:

Helyszínen korongozott agyagedények: Saját gyerekkoromból emlékszem, micsoda élmény is volt először úgy “gyurmázni”, hogy abból valami valóban kisült. Kifejezetten jó gyerekprogram, amely egyrészt a kézügyességet fejleszti, másrészt a végén egy kisütött edény(szerű izét…) lehet majd hazavinni, amely örök emlék marad (amíg valaki le nem veri a polcról - szintén saját tapasztalat) .

Friss kenyér, aragott szobrok helyszíni bemutatóval, festett porcelán, bio gyümölcsök és zöldségek, ékszerek, levendula illatú termékek, szőttesek, házi édességek, és borkülönlegességek. A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen a 800 termelő kínálata folyamatosan változik, bővül. Egy kellemes órát bizonyosan eltölthet itt a család úgy, hogy mindenki talál kedvére és fogára valót.

  • Távolság Hévíz főterétől: 6 perc gyalog
Szeretnéd felfedezni Magyarország összes tavát? Akkor kezdésnek ezt a gyűjteményt ajánljuk: Magyarországon legszebb tavai

Sétáló utca (Rákóczi utca)

Még 10 éve sincs, hogy a hévízi városvezető felújította a város nevezetes sétáló utcáját. A korábban inkább szocreálba hajló Rákóczi utca így teljes hosszában sétára csábít, méghozzá ma már inkább a híres füredi korzóra hajazó kialakításával.

Az utca szépen térkövezett, enyhén emelkedő terep, mégis akár babakocsival is könnyen közlekedhettek rajta. Az üzletsor kialakításával a városvezetés célja egyértelműen a turizmus élénkítése, valamint a Hévízi tó és a Balaton közelsége miatt erre járók számára extra program biztosítása volt. Ha szerettek egy kellemes, csendes, de mégis városias helyen andalogni, a fák árnyékában ücsörögni, vagy éppen az egyik kávézó teraszára kiülni, a Rákóczi utca remek választás lehet.

Az utca elején kerékpár bérlési lehetőséget is találtok a helyi Tourinform irodában. A butikok és 1920-as években villáknak épült lakóházak mellett elhaladva eljuthattok a Fontana Artmozihoz, valamint a súlyfürdő magyarországi atyjaként emlegetett dr. Moll Károly szobrához és a hozzá tartozó szökőkúthoz.

A súlyfürdő élményét az ország legtöbb vizes gyógyközpontjában, így Hévízen is átélhetitek. Persze, ez nem csupán wellness: főként a gerinccsigolyák közötti porcállomány tehermentesítésére, és a gerinc megnyújtására használják ezt a módszert. A víz felhajtóereje segít kompenzálni a lábra kötött súlyokat, a kartámaszok segítségével mégis fent maradhattok a vízen, így a gerinc és a törzs megnyúlnak. Ez nem csupán hetekig tartó kellemes élmény, sok gerincet érintő betegség kezelésének kötelező eleme is ma már.

Látnivalók a környéken

Keszthely

A fent említett látnivalókon túl természetesen a környéken még számtalan kiránduló pont és érdekesség található. Ott van mindjárt Keszthely, amely a Keszthelyi-öböl mentén, a Balaton partján terül el. Akár Hévízzel együtt is érdemes útba ejteni, hiszen itt átélhetitek a lángos, baracklekváros palacsinta kombó kínálta örömöket a két szép, felújított móló egyikén. A város egyébként múzeum nagyhatalom is: marcipán, fonográf, Balaton, oldtimer autók, modellvasutak, mini-parlament témában verhetetlen kiállítások várnak benneteket.

Egregyi Borospincék

Egregy sokáig különálló település volt, a hévízi centrumtól másfél kilométerre található területet a II. világháborút követően csatolták hozzá Hévízhez. Ma pedig már Keszthelytől is nehéz elkülöníteni. Egregy területén számtalan helyi pince kínálja borait, illetve működtet éttermet és panziót is, hogy a borospince adottságait kellőképpen és mélységeiben térképezhessétek fel.

A terület falusias jellegű, dimbes-dombos hely, amelyet már az ókorban is laktak. Magas napozottságából adódóan pedig már az akkoriak is jól tudták, hogy ide bizony szőlőt érdemes ültetni. Ha barátokkal jártok erre, az estének szép befejezése lehet egy kis kulturált "dajdaj" az egyik helyi borospincében.

A régi hagyományokból kifolyólag - különösen a Balaton északi partján - minden ki van írva németül is, így az étlapon is elérhet benneteket az NDK-életérzés, ugyanakkor szerencsére a minőségen az elmúlt évtizedben jelentősen sikerült emelni. Minden évben, augusztus közepén rendezik meg a hévízi Borünnepet, amely során a legjobb Balaton környéki borászatok mutatják be különlegességeiket (de természetesen az ország minden tájáról érkeznek borászok).

Egregyi Borospincék: 2019-ben a legjobb balatoni bornak a Bujdosó Pincészet Kokas merlot 2015-ös évjáratát ítélték meg, de minden pincészet készül saját borokkal is, sőt ha kellő időben érkeztek, akkor a szüreti szőlőt, illetve mustot is tudtok kóstolni.
💡
Tipp: A pincesor legjobb helyeinek a Teri Mama Vendéglőjét, a Római Pincét és az Öreg Harang Borozót választották, azonban ennél jóval több helyet látogathattok meg személyesen. Érdemes akár csak egy-egy pohár borra is betérni.Teréz anya kilátó

Teréz anya-kilátó

Biciklivel vagy autóval is könnyen megközelíthető a Teréz anya-kilátó, amely a környék legmagasabb kilátópontja, 270 méteres tengerszint feletti magasságon álló épületével. Névadója az 1997-ben elhunyt Kalkuttai Szent Teréz, közismertebb nevén Teréz anya. Az albán származású, római katolikus apáca a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, 1979-ben Nobel-békedíjat kapott tevékenységéért.

A kilátóból körbenézve gyönyörű panoráma tárul elétek: láthatjátok a Zalavári-hát dombjait, a szépen gondozott környezetet, a fantasztikus zöld színeket. Ezen a ponton bátran ki merem mondani, a látvány Toscanába illő!

A 12 méter magas, fa építményt 2012-ben adták át, azóta pedig egy felújításon is átesett már. A magasból a Kovácsi-hegyre, az egerszegi TV-toronyra, Tátikára és Rezire is ellátni, valamint megfelelő időben, ha igazán tiszta és páramentes a levegő, a Sümegi vár sziluettje is kirajzolódik. A kilátó tövéből pedig turista útvonal indul át a hegyen, melyet a helyi, zalaköveskúti közösség tart karban.

  • Cím: Zalaköveskút, 8354
  • Távolság Hévíz főterétől: 15 perc autóval

Rezi vár

A Rezi várat Hévíz központjától 16 kilométerre találjátok meg, Rezi községtől nem messze. A 418 méter magas Meleg-hegyen álló várrom története az XIII. századig nyúlik vissza. Mára a várból főként a talapzata, a várfal egyes részei maradtak csak fent, amelyet egy helyen befedve emlékhelyet hoztak létre. Ha itt jártok, megtekinthetitek az 1956-ban itt gyülekező fegyveres egyetemisták emléktábláját is.

A várból páratlan panoráma nyílik a környékre, látni a Balatont, Sümeg várát, valamint Tátika várának romjait is. Ha akad a családban történelem és vár rajongó, semmiképpen ne hagyjátok ki! | Forrás: Rezi vár
Szereted a várakat? Akkor ezt neked ajánljuk: Magyarország legszebb várai

Szentlélek Római Katólikus templom

Egy új építésű, mégis hagyományőrző templom a városban, egészen pontosan a Széchenyi úton. Hét darab, ég felé törő tornya már messziről eligazítja az őt keresőket. A hét torony mindegyike egy egy ajándékot jelképez, a Szentlélek ajándékait. 1000 fő körüli befogadóképességgel a város legnagyobb temploma.

A templom belső szuperül ötvözi a modern építészetet a hagyományokkal, szép és szembetűnő fadíszítés uralkodik mindenütt és kiváló az akusztika. A szentély falán egy 200 éves mükincs kapott helyet, mely egy torzókereszt. Ha erre járunk, érdemes meglátogatni, már csak azért is, hogy lássuk, milyen jól megfér egymás mellett a modernizáció és a hagyomány.

Római kori rom

Bizony úgy tűnik, hogy már a rómaiak is felfedezték és ki is használták  a Hévíz tó előnyeit. Az egregyi városrészen találjuk a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait, a Római kor romjait. Az Attila utca végén egy hatalmas kőépületet emeltek itt a múltban, mely egy hagyományos római fürdő volt meleg, langyos és hideg vizes medencékkel.

Ez az épület valószínűsíthetően a II. század végén pusztult el, ezt követően szentély lett a helyén. 2010-ben több újítás is történt a romkert közelében: játszóteret, szabadtéri színpadot, fedett kerékpártárolót és többnyelvű információs táblákat állítottak fel.

Ha nyáron jövünk el ide, egy kerékpár túrával összekötött borkóstoló is jó ötlet lehet, csak vigyázzunk, hogy el ne kapjanak minket ittas bicajozásért! 

Tavirózsa tanösvény és lombkorona-kilátó

A 2,2 km hosszú hévízi Tavirózsa tanösvény fő látnivalója a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátó. Itt igazán szemügyre vehetjük madártávlatból a tavat és környékét. Egész évben vár minket ez a festői környezet, amely egy átfogó tóvédelmi program keretében valósult meg. Ezt a laza, családi sétával is bejárható erdei gyalogutat úgy járhatjuk végig, hogy közben több növényritkasággal futunk össze és biztosan mindenkire jótékonyan hat majd a természet közelsége.

A Tavirózsa tanösvény Hévíz központjában, az Ady Endre úton kezdődik. Maga a tó bejárata körülbelül 5 perc sétával elérhető innen, tehát akár egy fürdőzéssel is össze kapcsolhatjuk a sétát. A kocsival érkezők a Hévízi-tóhoz tartozó parkolót tudják parkolási díj ellenében igénybe venni, a tömegközlekedők számára a legközelebbi buszmegálló 500 méterre van.

Hévíz gyerekekkel

Rezi Dínópark és Kalandpark

Rezi várától nem messze található a Rezi Dínópark is, ahol mozgó, életnagyságú dinoszauruszok várják a gyerekeket és a fiatal lelkű felnőtteket is. Egy jó szelfi a Tyrannosaurus Rex-szel, hüledezés a Spinosaurusztól, számtalan szórakoztató játék. Paleontológus jelölteknek kevésbé ajánlom, mert a hely inkább a Jurassic Park című filmsorozat alapján alakította ki a megelevenített őslényeket, a tudományos tények most kevésbé játszottak főszerepet.A park amolyan dinókkal kiegészített kalandpark.

  • Minden nap: 09:00 - 17:00 között
  • Belépő: 5000 - 2000 Ft (3 éves korig ingyenes)
  • Belépő 60 éves kor felett: 2000 Ft
  • A dínópark nagyjából 10 - 15 percre fekszik autóval Hévíztől.
Szoktatok családostul kirándulni? Akkor nézd meg ezeket a Gyerekbarát kirándulóhelyeket

Térkép - Hol van Hévíz?

A belföldi utazás egyik neuralgikus pontja, hogy szinte bármely vidéki városból indulva csak Budapest érintésével lehet eljutni egy másik vidéki városba, hiszen az autópályák használata sokszor jelentősen gyorsabb, mint egy egyszerű, egysávos országút, ahol könnyen dugóba kerülhettek.

Budapestről Hévíz, illetve a Balaton nyugati, északnyugati csücske könnyen elérhető az M7-es autópályán keresztül. Ha egy könnyed, hétvégi kiruccanást terveztek, érdemes előre megnézni, mennyire telített az M7-es, mert sajnos sokszor bedugul, főként Érd, Székesfehérvár és Balatonakarattyánál. Ugyanakkor számtalan “menekülő” útvonal is akad, úgyhogy ha jól megtervezitek az utat, könnyen elkerülhetőek a frusztráló kocsisorok. A 192 km-es távolság - megálló beiktatása nélkül - kicsit kevesebb, mint két óra alatt tehető meg.

Budapest - Hévíz térkép - távolság
Budapest - Hévíz térkép - távolság

Vonattal

A Déli pályaudvarból két óránként indulnak intercity vonatok Keszthely vasútállomásra, amelyek a 190 kilométert két és fél óra alatt teszik meg. Ez időben nem sokkal hosszabb, mint az autós megközelítés, ugyanakkor Keszthely környékének felfedezése - főleg családostul - autóval, de legalább biciklivel sokkal könnyebb lesz, mint gyalog. A helyközi buszjáratok hálózata nem igazán a turizmus igényeit elégíti ki.

Összefoglalás

Keszthely és Hévíz a Balaton Budapesttől távolabb eső sarkában találhatóak, talán ez is okozhatta, hogy kevésbé kerültek a köztudatba, mint Balatonfüred, Siófok vagy éppen Balatonszemes.

A Hévízi tó, főleg a környék erős felújítása óta igazán izgalmas úticél lett. Ha családdal mentek, akkor a fürdő, a túrák és a piac, míg ha barátokkal választjátok ezt az úticélt, akkor a történelmi emlékek, a vár és borospincék adhatnak ihletet.

A környéket szerencsére tavasztól őszig bármikor érdemes meglátogatnotok, hiszen amíg a Balaton “nyitva” addig ezek a helyszínek is teljes erőbedobással üzemelnek. Ugyanakkor most, hogy a járvány kapcsán újra kezdjük felfedezni itthoni utazási lehetőségeinket, van arra is esély, hogy télen se álljon le az élet a Balaton körül. Jó lenne, ha sikerülne a korcsolyázáson túl más téli sztorit is kitalálni a tónak!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍