A Heiligengeistklamm szurdok egy parányi, eldugott völgy Stájerország déli részén. A vadregényes túra során bejárható szurdokot kevesen ismerik, ezért nagy tömegre nem érdemes számítanunk, inkább csendre és meseszép tájra. A térség nemcsak kiemelt fontosságú bortermelő vidék, hanem a tartomány legdélebbi pontja is egyben.

A közepesnek mondható túra lehetővé teszi, hogy a 6 év feletti gyerekek is velünk tartsanak, ezért a környéken járva semmiképpen ne hagyjuk ki! A közelben, mindössze 16 km-re fekszik az Altenbachklamm szurdok is, ahol 16 fahidat, és egy 30 méter hosszú - 6 méter magas függőhidat is találunk.

Áttekintés

Heiligengeistklamm Tudnivalók
Szezon Márc - Okt
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Túra paraméterei Körtúra | 9 km | 600 m szint | Közepes
Gyerekbarát? Igen
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Nem
Ország Ausztria
Tartomány Stájerország
Távolság Budapesttől 4,5 óra / 400 km
Távolság Graztól 1 óra / 65 km
Cím Heiligengeistklamm, Großwalz 19, 8463 Großwalz, Austria
Látivalók a környéken Altenbachklamm szurdok, Spicnik (Szlovénia)
Honlap Facebook

Képek és videó

Heiligengeistklamm videó
Heiligengeistklamm kép
Heiligengeistklamm szurdok | Forrás: bergenwelten

Térkép - Hol van a Heiligengeistklamm?

A Heiligengeistklamm - vagyis Szentlélek szurdok Stájerországban - pontosabban a Dél-Stájerországi Natúrparkban található. Graztól a szurdokvölgy kb. 45 - 60 perces autóútra fekszik. A szlovén határ csupán pár kilométer közelsége miatt Maribor is közel található. A legközelebbi város Leutschach an der Weinstraße (röviden Leutschach).

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Heiligengeistklamm Großwalz 19, 8463 Großwalz, Austria
  • Parkolás: Spitzmühle (P4) - utolsó információink szerint ingyenes
  • Altenbachklamm táv: 20 perc / 17 km
  • Graz táv: 1 óra / 65 km
  • Maribor táv:  45 perc / 35 km
  • Budapest táv:  4,5 óra / 400 km
Heiligengeistklamm térkép
Heiligengeistklamm térkép

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Túra a szurdokban

A szurdokot és környékét Stájerország egyik ékköveként tartják számon. Flórája, vagyis növényvilága egyedülálló, dús és gazdag. Az itthon egyelőre kevésbé ismert szurdok a helyiek körében igen népszerű hétvégi kirándulóhely. A völgyben több kisebb zuhatag, és egy közepes vízesés is található. Kiindulópont és parkolás: Spitzmühle (P4).

A túra dombokon és völgyeken keresztül vezet - nagyjából 9 km hosszan. Az útvonal közepes, a szintemelkedés 600 méteres - a terep kicsit technikás, ezért a túracipő elengedhetetlen. Fáradozásunkért útközben izgalmas látvány vár ránk, míg az út végén a panoráma.

Heiligengeistklamm túra Tudnivalók
Túra típusa Körtúra
Túra hossza 9 km
Szintemelkedés 600 méter fel, ugyanennyi le
Időtartam 4 óra
Nehézség Közepes
Terep Kissé technikás
Legmagasabb pont 904 méter
Legalacsonyabb pont 390 méter

A szurdok végén kitérőt tehetünk Szlovéniába is, és az elbűvölő Sv. Duh na Ostrem Vrhu (Heiligengeist németül) nevű templomnál meg is tudunk pihenni. A túránk végeztével megkóstolhatjuk a környék legfinomabb osztrák borait - Gamlitz településig is elautózhatunk, ami a borvidék központjának számít. A szurdoktúra a Spitzmühle és a Sveti Duh na ostrem vrhu nevű templom között húzódik. Legalacsonyabb pontja a kiindulópont, 390 méteres tengerszint feletti magassággal.

💡
Tipp: Fájós térddel tanácsos végiggondolni, hogy bevállaljuk-e ezt a szintemelkedést. Ha a csoportunkban valaki térdpanaszokkal küzd, lerövidíthetjük a túrát és visszafordulhatunk egy nagyobb emelkedő előtt.

Túrához GPS útvonalak: Bergfex és Bergwelten

Nyitvatartás és árak

A szurdoknak nincs nyitvatartási ideje, ezért az év minden napján, 0-24 órában látogatható. Ajánlott tavasztól őszig menni, és sötétedés előtt végezni a kirándulással. Rossz időben (esős, viharos időjárás) ne túrázzunk a szurdokban! A belépés ingyenes, jegyet nem kell kiváltanunk.

Szeretet a szurdokokat? Akkor ezt is nézd meg később: Ausztria összes szurdoka, Magyarország összes szurdoka

Gyerekbarát?

Igen, a túra során bátran menjünk gyerekekkel. Nincs ajánlott minimum életkor a szurdoktúrához. Érdemes lehet 6-8 éves kor alatti gyerkőccel csak akkor elindulni, ha rendszeresen túrázik, és már teljesített ekkora szintkülönbségű és távú túrát. Babakocsival nem tudunk menni.

Akadálymentes?

Habár a túra nem megerőltető - sajnos a terep egyenletlensége és a szintemelkedés miatt sem kerekesszékkel, sem babakocsival nem lehet bejárni. Nem akadálymentes.

Kutyabarát?

Igen, a szurdokba be lehet vinni kutyust. Készüljünk pórázzal is, mert előfordulhat, hogy szükség lesz rá.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?