A budapestiek első számú kirándulóhelye a 2. és a 3. kerület határában fekvő Hármashatár hegy. A 495 méter magas tömb a Budai-hegység része - sőt, annak egyik ékköve. Keresztül vezet rajta az Országos Kéktúra útvonala is, de azok se csüggedjenek, akik csak pár kilométert szeretnének kirándulni, mert rengeteg rövidebb túraösvény és látnivaló vár mindenkit.

Áttekintés

Hármashatár hegy Tudnivalók
Legmagasabb pont 495 m
Tájegység Budai-hegység
Lokáció Budapest (2. és 3. kerület)
Látnivalók Guckler kilátó és tanösvény, Árpád kilátó, Ördög árok völgye, Apáthy szikla
Honlap Honlap

Videó

Hármashatár hegy videó

Térkép - Hol van a Hármashatár hegy?

A Hármashatár hegy a Budai-hegység része. Lokációját tekintve a 2. és a 3. kerületek határán található - nagyobb része a 3. kerületben - ahol az azonos nevű városrész is található. A Széchenyi hegytől az Ördög árok völgye választja el. Busszal a 3. kerületben található Kolosy térről tudjuk megközelíteni. Mivel a buszok aránylag ritkán indulnak, érdemes előre megnézni a menetrendet (oda-vissza). Távolság Budapest belvárosától: 30 perc / 12 km

Hármashatár hegy térkép
Tipp: A hegytől nem messze találjuk a különleges Apáthy sziklát is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Domborzata

A Hármashatár hegy valójában egy féloldalas sasbérc, ami mészkőből és dolomitból áll. Északkeleti részén helyezkedik el a Vihar hegy, amivel szinte egybeforr. A hegyet tektonikus mozgások emelték ki környezetéből. A hegycsoport többi tagjától nyergek választják el.

  • Északon a Virágos-nyereg határolja el a Csúcs-hegytől
  • Délen pedig a Felső-Szépvölgy és a Farkas-torok völgye a Tábor-hegytől, az Újlaki-hegytől és a Kecske-hegycsoporttól
  • A Széchenyi hegytől pedig az Ördög árok völgye határolja

Felszíne többnyire erdővel borított, míg csúcsai kopárok. Jellemzően tölgy és gyertyán nő a hegyen, de mesterségesen betelepítették a feketefenyőket is. A kilátópontokról remek kilátás nyílik a Visegrádi-hegységre, a Pilisre de tiszta időben elláthatunk a Börzsönyig is.

Lépcsős leszakadások jellemzik. A keleti oldala igencsak meredek - ezt bizonyítja az is, hogy közel 2 kilométeren belül 400 méter a szintkülönbség. Itt, a lejtő alján találjuk a Solymári-völgy és a Kiscelli-fennsík között húzódó - lösszel fedett kiscelli agyagból felépült - teraszszerű fennsíkot.

A Hármashatár-hegy közkedvelt kirándulóhely. Miután felértünk a hegység valamely csúcsára, nagyjából szintben vezet számos kiránduló ösvény.

Tudtad? A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.

Látnivalók a Hármashatár hegyen

Guckler kilátó

A Hármashatár-hegy egyik legnépszerűbb látnivalója a Guckler Károly kilátó. A gömb formájú sárga kilátó igazi ékköve a Budai-hegyeknek. Az egyre népszerűbb kiránduló pontról itt olvashatsz tovább.

  • Cím: Budapest, Hármashatárhegyi út 3, 1037
  • Árak: ingyenes
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Szezon: Jan - Dec
Guckler Károly kilátó | Forrás: Guckler kilátó Kisokos

Guckler tansövény

Guckler Károly út és erdei sétány. Guckler Károly (az Erdészeti Hivatal vezetője) jelentős szerepet játszott a Budai-hegység növényvilágának és látképének helyreállításában. Ennek köszönhetően nevezték el róla a kilátót, egy erdészeti utat, és egy szikla is viseli az egykori erdőmester nevét.

A tanösvény, azaz a széles erdei sétány nagyjából 6 km hosszú. Szintkülönbsége jelentéktelen, nagyjából 100 méter. A tóra időtartamára nagyjából 2,5 órát számoljunk. A tanösvény 14 állomásból áll, és annak 100. évfordulója alkalmából (2018-ban) felújíttatta a Pilisi Parkerdő. A tanösvény interaktív, még mobil applikációt is tudunk hozzá használni.

  • Árak: ingyenes
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Szezon: Jan - Dec
Guckler tansövény a Hármashatár hegy látnivalók és túraútvonalak | Természetjáró

Ördög árok völgye

Az Ördög árok völgye választja a Hármashatár hegyet a Széchenyi hegy tömbjétől. A ma már inkább szárazvölgynek mondható látnivaló remek kirándulóhelynek ígérkezik. Innen eljuthatunk a Hárs-hegyre és az Apáthy sziklához is.

  • Árak: ingyenes
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Szezon: Jan - Dec
Ördög-árak völgye, Hármashatár hegy | Forrás: Természetjáró

Árpád kilátó

A Látó-hegy délkeleti oldalán találjuk 376 méteres magasságban az Árpád kilátót. A székely stílusban épület kilátót 1929-ben adták át. Eredetileg kúpos zsúpfedő borította azt, ám idővel a kilátó sisakja megrongálódott és a régi tetőt szögletes bádogborításra cserélték. A Guckler Károly kilátótól az Árpád kilátó 3,5 kilométerre fekszik, amit gyalog nagyjából 1 óra alatt lehet megtenni.

  • Cím: Budapest, Glück Frigyes út, 1025
  • Belépő: ingyenes
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Szezon: Jan - Dec
A mesés Árpád kilátó ősszel | Árpád kilátó kisokos

Apáthy szikla

Szintén a Látó-hegyen járva számos kirándulóösvény kiindulópontja az Apáthy szikla. Izgalmas és könnyű - babakocsi barát ösvény vezet a Nagybányai úton hagyott kocsinktól a kilátópontig (1 km). A sziklától induló hosszabb körtúra a Kecske-hegyre és az Árpád kilátóhoz vezet - majd vissza. Hossza kb. 7 km, a szintemelkedés 300 méter körül van.

Az egyik legnépszerűbb budai kirándulóhely az Apáthy szikla | Apáthy szikla kisokos

Ejtőernyőzés

A Hármashatár hegyről rendszeresen indulnak ejtőernyővel a bátrak és a még bátrabbak. A TandemFly csapata is kínál kezdő és haladó repüléseket a hegyről. Természetesen mindezt előre egyeztetett időpontban.

Biciklizés, Downhill

Amit még emellett érdemes tudni, hogy közkedvelt a downhill-es biciklisek körében is. Erről itt találunk egy zúzós videót:

Hármashatár hegy downhill videó

Hármashatárhegyi repülőtér

A hegy lábánál található a Hármashatárhegyi repülőtér. A hegy keleti oldalából kimagasló, 394 m magas hármas dolomitrög a Tábor-hegy. A hegy nevének eredetét többféleképp magyarázzák.

Van, aki szerint a közeli római légióstábor adta a nevet, mások viszont azt állítják, hogy a Buda visszafoglalásakor itt felállított katonai tábor (Lagerberg) a névadó. Oldalában nyílik a 162 méter hosszú Tábor-hegyi-barlang, amely előtt kilátóteraszt képeztek ki. Forrás: Wikipédia

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?