A Hámori tó Lillafüred egyik legnépszerűbb látnivalója. A kb. 9 méter mély tó tökéletes csónakázóhely és horgászparadicsom, míg télen akár korcsolyázni is tudunk rajta. A tó déli partján kirándulni, sétálni is tudunk, sőt a környéken több túraútvonal is indul vagy becsatlakozik itt.

A Lillafüredi vízeséstől kezdve, az erdei vasúton át az Anna mésztufa barlangig mindenféle különleges program megtalálható.

A tó jelentőségéhez a partján álló Palotaszálló is nagyban hozzájárul. Sokak szerint Magyarország legszebb hotele, és egyben Lillafüred szimbóluma is - természetesen a tóval együtt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Hámori tó Tudnivalók
Lokáció Bükk, Miskolc - Lillafüred
Hosszúság 1,5 km (parthossz: 4 km)
Mélység 9 méter
Szabad fürdeni benne? Nem
Szabad csónakázni? Igen
Szabad horgászni? Igen (engedéllyel)
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes (csónakbérlés: fizetős)
Látnivalók a környéken Lillafüred látnivalói
Távolság Budapesttől 2,5 óra / 200 km
Távolság Miskolctól 0,5 óra / 13 km
Csónakbérlés 30 percre 500 ft / fő
Honlap Nincs

Képek

A déli parton turistaösvény vezet, melyen kis pihenők is vannak. A csónakkikötő a Palotaszálló mellett található, a Szinva - vagyis a Lillafüredi vízesés pedig nem messze a tótól.

Lillafüred és a Bükk | Forrás: Lillafüred TOP 9 látnivaló

Térkép - Hol van a Hámori tó?

Térkép, távolság, megközelítés, parkolás, bejárat, cím

A Szinva patak völgyében található tó Lillafüredhez - közigazgatásilag Miskolchoz tartozik. A tó Miskolc belvárosától mindösszesen 25 perc távolságra van autóval.  A tó és környéke része a Bükki Nemzeti Parknak. A tó a Lillafüredi Erdei Vasúttal is elérhető, mely a Bükk legszebb tájain visz keresztül. A tóhoz legközelebb Lillafüred állomás esik, onnan északi irányba kell gyalogolni.

  • Távolság Budapesttől: 2,5 óra / 200 km
  • Távolság Miskolctól: 20 perc / 13 km
Hámori tó térkép
Hámori tó térkép 

Csónakázás, csónakbérlés

Az evezés kedvelőinek mindenképpen érdemes lenézni a csónakkikötőhöz és bérelni egy csónakot. A Hámori-tó hosszúsága 1,5 km és 9 m átlagos mélységével mélyebb, mint a Balaton.

A Hámori tavon való csónakázás különösen népszerű volt a századfordulót követő néhány évben és 1945 után jó néhány éven keresztül csónak és kajak versenyeket is tartottak itt.

Árak

  • Felnőtt: 30 perc / 500 ft / fő
  • Gyerek: 30 perc / 300 ft / fő
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

Figyelem! A max súlykorlát 240 kg / csónak.

Nyitvatartás és árak

A tó 0 - 24 órában, ingyenesen és szabadon látogatható. A különböző programok - mint például a csónakbérlés - viszont fizetősek, és csak nyitvatartásuk is szezonra szabott.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Árak: ingyenes

Bővebben a tóról

A tó története

A Szinva és a Garadna patakok találkozásánál alakult ki a tó, ám érdemes róla tudni, hogy mesterséges - azaz felduzzasztott tóról beszélünk. A tó helyén eredetileg is állt egy kisebb tavacska (Fel-tó), ám a 19. század elején a duzzasztáskor méretei jelentősen megnőttek.

Az eredeti tó Hámor község felső végénél feküdt, és vízét gyógyhatásúnak tartották - ami valószínű a tó fenekén található iszapnak köszönhető. A tó közepén lévő bő vizű forrásnál az iszapmélység elérte a 25–30 métert.

A gátépítés vezetését Fazola Frigyes koordinálta. A gát elkészítésére 1809 - 1815 között került sor. A gát dolomit alap fölé, sövényfonás közé döngölt agyagból készült.

1925–1929 között felépült a Lillafüredi Palotaszálló, emiatt a Szinva patakot elterelték, hogy legyen hely a Palotaszállónak. A Szinva vízesés - másnéven Lillafüredi vízesés - ekkor alakult ki, ami szintén mesterséges képződmény.

A patak elterelésével amúgy a vízutánpótlás lecsökkent. Ám még így is 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja a tavat. Felhasznált forrás: Wikipedia

A tavat vízhőmérséklete nem igazán teszi alkalmassá a fürdőzésre, hiszen még nyáron is alig 20 fok annak hőmérséklete.

Lillafüred és Hámori-tó videó
Szereted a tavakat? Akkor ezt az összeállítást is érdemes megnézned: Tavak Magyarországon

Horgászat

A horgászat szerelmesei horgász engedéllyel pontyot, süllőt, csukát és harcsát is foghatnak.

  • Napijegy-vásárlás: Lillafüredi kisvasútállomás.
  • Elvihető nemes halak száma: 5 db
  • Elvihető egyéb halak mennyisége: 10 kg

➡️ ➡️ Facebook link ?