Románia és Erdély mindig is népszerű kirándulóhely volt a magyarok körében, a Gyilkos-tó (Lacul Roșu) pedig az összes természeti csoda közül valamiért kicsit mindig kiemelkedett. Sokan még az általános iskolai földrajz órákról emlékszünk a tó nevére. Arra viszont már nem, hogy milyen legendáknak köszönheti a hírnevét a Hargita megyében található látnivaló. Pedig a kialakulásáról, és érdekes színéről több legenda is kering.

A tó hírnevét sötét színéről kapta, valamint arról, hogy a letört fák szárai félelmetesen merednek ki a tóból. A fák letörését a hordalékomlás és a nemsokkal későbbi földrengések okozták.

Áttekintés

Gyilkos tó Részletek
Ország Románia
Lokáció Békás szoros Nagyhagymás Nemzeti Park
Terület Kárpátok
Távolság Budapesttől 10 óra / 700 km
Nyitvatartás 00:00 - 24:00
Belépő ingyenes
Látnivalók a környéken Békás szoros, Egyeskő, Oltár kő, Békási víztározó, Parajdi sóbánya

Képek

A román Gyilkos tóról mesés képeket tudsz készíteni
A Gyilkos tó különböző nézetből
💡
Tipp: Hasonló látványt nyújt amúgy hazánk gyilkos tava is, a Bakonyban található Hubertlaki tó is.

Hol található a Gyilkos tó?

A Gyilkos-tó Romániában, Hargita megye északkeleti részében fekszik Erdélyben. Területileg pedig a Keleti-Kárpátokhoz és a Hagymás-hegységhez tartozik. Része a Nagyhagymás Nemzeti Parknak. A tó és környéke része Székelyföldnek is. Budapesttől a leggyorsabb úton keresztül 693-km-re van a tó, amit nagyjából 9-10 óra alatt lehet megtenni autóval.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Gyilkos tó, Románia
  • Távolság Budapesttől: 10 óra | 700 km
  • Távolság a Békás szorostól: 12 perc | 5 km
Gyilkos tó térkép - Budapest távolság
Gyilkos tó térkép - Budapest távolság
Gyilkos tó parkolás
Gyilkos tó parkolás

A román autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

A tó mellett a 12c utat találod, a tó és az út között pedig fizetős parkolóban tudod hagyni az autódat. A parkolót a a Mountain Steak és a Panorama éttermek között találod.

Bővebben

Lacul Roșu hosszanti alakú, legmélyebb pontja elérheti a 12,5 métert is, ám az átlagos mélysége mindössze 9,7 méter. A legszélesebb pontnál a tó 300 méteres. Hossza 8 kilométer.  

A Gyilkos tó nem csak mesés látványt nyújt, mikroklímája miatt sokan regenerációs céllal is felkeresik. Fizikai és mentális pihenésre vágyóknak, alvászavarokkal rendelkezőknak is kifejezetten ajánlott eltölteni itt egy - két hetet.

Kialakulása

A tó egy természetes torlasztó, ami az 1800-as évek elején keletkezett, amikor a közeli hegyről hatalmas mennyiségű törmelék zúdult le. Ezzel pedig több patak folyását is megakadályozta, többek között a Cohárd-patak és a Likes-patakét. A tó érdekessége, hogy mérete évről évre visszahúzódik. Ennek oka pedig a folyamatoson lehulló törmelék, ami feltölti a tó medrét.

Számítások szerint 2080-ra teljesen eltűnhet a Gyilkos-tó, ha ebben az ütemben történik a feltöltődés. Szerencsére a problémát felismerték a románok, és a közelben két hordalékfogó gátat is kialakítottak.

A Gyilkos tó vizét északkeleti irányba a Békás-patak vezeti el, amely vad rohanással folytatja útját a környék másik nevezetessége a Békás-szoros felé. Tó felőli oldalon a szurdokot a Tündérkert elnevezésű sziklák szegélyezik.

💡
Az 1837-es földcsuszamlás során elzáródott a völgynek ezen szakasza, amikor leomlott a hegyoldal. Az omlás elzárta a völgyekben folyó 5 patak útját, és az így összegyűjtött folyók vizéből jött létre a Gyilkos tó.

Legenda

A tó nem csak kialakulását tekintve különleges, hanem a hozzá fűződő legenda is azzá teszi. A monda szerint Eszter, az ifjú lány a hegyeket hívta segítségül, hogy megmentsék egy zsiványtól. A hegyek meg is hallották a lány segélykiáltását és hatalmas záporral, dörgéssel és földindulással válaszoltak. Sajnos azonban a zsivány mellett a lány is odaveszett a törmelék lehullásával, ami aztán a Gyilkos-tó kialakulásához vezetett.

Programok - Mit lehet a tónál csinálni?

Kemping és szállás

A tó közvetlen közelében, az észak-keleti csúcsnál találsz egy nagyon bájos, zöldövezetű szállást is. A fenti térképen zöld sátor jelölővel. Cím: Camping Lacul Rosu, Lacu Roșu 535502, Romania

Bicikli bérlés

Bikkla néven, a fizetős pakrolónál tudsz elektromos biciklit bérelni. Érdemes ugyan előre foglalnod, minthogy a környéken az egyik legnépszerűbb tevékenység a kerékpározás.

Csónakbérlés

A biciklizés és a kirándulás mellett a csónakázás is kiemelkedő tevékenység. Nincs csónakház, a csónakokat szabadon tárolják, így azokat könnyen ki fogod szúrni. Az út melletti oldalon, a parkolótól délre található. Foglalni nem tudsz előre. A tó körüli kirándulás alkalmával érdemes beiktatni egy kis csónakázást is. A tó közepén lebegve különleges és misztikus élményben lehet részed, ráadásul a kidőlt fenyőrönkök kerülgetése közben az evezős képességeidet is fejlesztheted. A csónakból jól megfigyelhetőek a közeli hegycsúcsok.

Túrázás

Körbe is sétálatod a tavat, vagy megmászhatod valamelyik könyező hegyet. Rutinosabb túrázók elmehetnek akár a közeli Békás szorosig. A tó körül ott magasodik a Kis-Cohárd (1352 m), Nagy-Cohárd (1507 m) és a Gyilkos-kő (1406 m). Érdemes felsétálni a Kis-Cohárd csúcsán lévő sziklához. A hegytetőről csodás kilátásban lehet részed.

A tó körül a kiépített kb. 3 km-es, 9 állomásos tanösvényen megismerheted a környék növény - és állatvilágát. Ha viszont felülről is lepillantanál a szépséges tóra, a mellette található Kis Cohárd hegyre túrázz fel. Amikor leértél, akkor irány a csónakház, majd az üdülőtelep vendéglője.

Kirándulás a Gyilkos tó környékén, Románia
Kirándulás a Gyilkos tó környékén (ősszel)

Látnivalók a környéken

#1 A Békás szoros

Ha hosszabb túrát szeretnél, akkor a Békás-patak medrében a Békás-szoros felé vedd az irányt. Az út során elsőnek a Tündérkert sziklái, majd az Oltárkő következik és egymást követik a monumentális sziklafalak, a hatalmas erdők, kis patakok és a farkaszszemet néző sziklaszoros falai. Az út nagyjából egy irányba 4-5 kilométer és akár oda vissza, vagy körtúraként is teljesíthető. Távolság a Gyilkos tótól: 12 perc | 4,3 km

A Békás-szoros
Gyilkos tó térkép - Békás szoros távolság
Gyilkos tó térkép - Békás szoros távolság

#2 Békási víztározó (Lacul Bicaz)

A Gyilkos-tótól és Békás-szorostól valamivel messzebb, 63 kilométerre található az 1950-ben épített Békási-víztárló vagy més néven, a Békás-tó. Románia legnagyobb víztározóját mesterségesen hozták létre. A tó tengerszint feletti magassága 500 méter, míg mélysége eléri a 90 métert is. Mivel a két tó egymástól kicsit messze van - 1 óra autóútra - inkább azért említjük meg, mert neveik miatt van aki keveri a kettőt. Távolság a Gyilkos tótól: 63 km | 1,5 óra

A Békási-víztározó Románia legnagyobb tava. A 430 m hosszú, és 127 méter magas gáttal elzárt völgy pazar látványt nyújt. 
Gyilkos tó térkép - a Békási víztározó távolsága
Gyilkos tó térkép - a Békási víztározó távolsága

#3 Parajdi Sóbánya (Salina Praid)

A Gyilkos tótól délnyugatra, nagyjából 80 kilométerre található a székely só hazája. Parajd és a hozzá tartozó sóbánya a Kárpát-medence legjelentősebb sókitermelő központja. A hatalmas sóbánya nagyon népszerű turisztikai látványosság, amit évente több százezren keresnek fel. Távolság a Gyilkos tótól: 1,5 óra | 77 km.

Parajdi sóbánya
Gyilkos tó (Red lake) és a Parajdi sóbánya távolsága
Gyilkos tó (Red lake) és a Parajdi sóbánya távolsága
Ha nem vagy ismerős Románia megyéivel, vagy nemzeti parkjaival, minkét témáról bővebben tudsz olvasni az azokról írt összefoglalónkban.

#4 Lázár-kastély ( Castelul Lázár)

A Gyilkos-tótól 31 kilométerre fekszik Gyergyószárhegy, ahol az erdélyi reneszánsz építészet legszebb épülete áll a Lázár-kastély. Az épület története még a 15. században kezdődik és a 16. század alatt Lázár István uralkodása alatt élte megy fénykorát. Ekkor vált Székelyföld katonai és igazgatási központjává. A 20. század végén egy teljeskörű felújítás kezdődődött, ami alatt az épületet és a különböző termeket is restaurálták a kornak megfelelően. Távolság a Gyilkos tótól: 50 perc | 32 km

A Gyilkos tótól a Lázár kastély mindössze 50 percre található
A Gyilkos tótól a Lázár kastély mindössze 50 percre található
Lázár kastély, Románia
Lázár kastély, Románia

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?