A Stájerországban található Grüner See (Zöld-tó, vagy Zöld tenger) nemcsak Ausztria legszebb helyének lett kikiáltva, de a magyar kirándulók egyik kedvenc úticélja is. A "mozgó" tó egzotikusságát az adja, hogy őszre a tó java kiszárad, és büszke terjedelme eltűnik. Helyében egy mező marad egy kisebb tóval a közepén, és a fotókról már jól ismert padokkal és fákkal. Nem is nyeri vissza teljesen a tó a formáját egészen a következő tavaszi hóolvadásig, amikor is ismét teljes pompájában díszeleg.

A Budapesttől alig 4 órára található mesebeli világról azt gondolnánk, hogy mára már "lerágott csont", pedig még mindig az egyik legnépszerűbb hétvégi kirándulóhely Európa szerte.

Figyelem! A tóban a búvárkodással együtt megszűntették az úszást is, így már nem tudsz megmártózni az osztrákok Zöld tengerében. 

Áttekintés

Grüner See Részletek
Átlagos mélység 12 m
Víz hőmérséklete 6 fok
Lehet úszni benne? Nem
Túraútvonal 4 km | 1,5 óra | könnyű
Lokáció Ausztria, Stájerország, Hochschwab hegy
Budapest távolság 4 óra / 380 km
Parkolás Fizetős parkoló a tó mellett (5 euró)
Belépő Ingyenes
Szezon Jan-Dec, minden nap 0-24
Gyerekbarát útvonal? Igen
Kutyabarát útvonal? Igen
Akadálymentes útvonal? Nem

Képek

A tó nyáron eléri a 12 méteres mélységet is, míg télen visszahúzódik, és mindössze 1-2 méterével lepi el a tájat. Mivel vize a helyi karszt hegyekből ered, az olvadt hóból származó víz hőmérséklete kb 6-7 °C.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Grüner see, Ausztria
Grüner See, Ausztria legzöldebb tava

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Hol van a Grüner See?

Budapestről a legkönnyebben úgy jutunk el, ha Hegyeshalomnál lépjük át az országot, és az A4 pályát használva kerüljük meg a Neusiedl–Seewinkel Nemzeti Parkot. Ezt követően az 50-es úton továbbhaladva, az S31-es gyorsforgalmi utat, majd az S4-et, az A2 pályát, és végül az S6-ról letérve az L111-et használva érünk el a tóig. A tó Tragöß városához tartozik, ami Stájerország egy apró települése.

  • Cím: Grüner See, 8612, Austria
  • PGS: 47° 33′ 22.94856″, 15° 2′ 11.62824″
  • Távolság Budapesttől: 4,5 óra / 380 km
  • Távolság Graztól: 1 óra / 80 km
  • Távolság Bécstől: 2 óra  / 180 km
Budapest - Grüner See távolság - térkép
Budapest - Grüner See távolság - térkép

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

Parkolni a tó mellett kialakított parkolóban tudunk. A fizetős parkolótól kb. 15 perc sétával jutunk el a tóhoz. A parkoló itt található a Google térképen. Itt találjuk a helyi turista információs irodát is! Napijegy: 4,00 €, a parkoló automaták csak pontos aprót fogadnak el, és kártyával nem lehet fizetni!

💡
Tipp: Ha nincs nálad pontos összeg, pénzváltó automatát találsz az információs irodánál. Tanácsoljuk, hogy a biztonság kedvéért inkább készíts elő 4-5 eurót még otthon.

Bővebben a Grüner See-ről

A búvárkodásról elhíresült tóról kevesen tudják, hogy 2016-ban betiltották ezt a tevékenységet. A Grüner See-ben így ma már nem találkozhatunk a palackos kalandorokkal., de parányi rákokkal és halakkal (akik lárva formájukban kerültek ide) viszont igen.

  • A Grüner See mélysége egész évben ingadozik. Télen, amikor a hóolvadás minimális, a tó viszonylag sekély lehet, mélysége 1-2 méter lehet. Azonban tavasszal és kora nyáron, amikor a hóolvadás a csúcson van, a tó akár 10 méteres mélységet is elérheti.
  • A tó felszínét tekintve nem különösebben nagy. Körülbelül 200 méter hosszú és 100 méter széles, amikor tavasszal és kora nyáron a legnagyobb.
  • Felszíne a vízállástól függően jelentősen változhat. A tavaszi és kora nyári csúcs idején a tó körülbelül 3-4 hektáros területet fed le.
  • A Zöld-tó a Hochschwab hegycsoport vonulata alatt fekszik. A mészkő vonulattól északra a Pribitz (1579 m) hegyet, északkeletre pedig a Messnerin (1835 m) csúcsát láthatod.

Mit érdemes tudni a tó színéről?

A Grüner See vize és környéke szigorúan védett, kempingezni például tilos. Mindez a törékeny ökoszisztéma fenntartásának érdekében. A rengeteg turista miatt a helyi illetékesek 2016 január 1.-vel beszűntették a tóban a búvárkodást. Ezzel is próbálják megvédeni a tó ökoszisztémáját és környékét.

A smaragdzöldtől türkizkékig terjedő színű víztükörben még a környező hegyeket is jól lehet látni. A Zöld-tó mellett, két másik tavat is felfedezhetünk, a Kreuzteich és a Pfarrerteich tavakat. Ezek jóval nyugodtabbak a néha már már túlzsúfolt testvérüknél.

Vize szinte teljesen szennyeződés mentes, ezért is kristálytiszta színe. Friss árnyalatát az üde aljnövényzettől kapja. A tó körüli útvonal sajnos nem akadálymentes, így babakocsival, kerekesszékkel nem lehet körbejárni csak az egyik oldalról.

Ausztria legszebb tava, a Zöld tó

Gyerekekkel

Gyerekbarát úticél: A Grüner See ideális kiránduló helye családoknak is. A 4 órás autóút kényelmesen megtehető kis gyerekekkel is, a tó körül pedig számos könnyű gyalogos ösvényt is találhatunk.

Túraútvonal

Könnyű körtúra a parkolóból

A terület eredetileg egy kis park, ahol egy padot, egy hidat és több kavicsos kiránduló utat találunk. A tó nagyjából 30 perc alatt körbesétálható, könnyű egyenes terepen. Ha viszont több időnk van, járjuk körbe a másik két tavat is, hiszen az is kevesebb, mint 2 órát fog igénybevenni.

  • A túra hossza: 4,2 km
  • A túra időtartama: 1,5 - 2 óra (pihenőkkel)
  • Nehézség: könnyű
  • Szintkülönbség: ~ 50 méter (le és fel)  
💡
A Grüner See az idősebb korosztálynak is tökéletes. A környék friss levegője, könnyű útvonalai jó választás lehet azoknak is, akiknek fáj a térdük, vagy nem tudnak hosszabb túrát tenni.

Könnyű sétára számítsunk, kényelmes sétautakon. Ha a víz állása magas (júniusban), előfordulhat, hogy elönti a tóhoz közelebb fekvő gyalogos utakat. Ilyenkor válasszuk a fentebbi utat, ami szintén körbevisz a tó körül.

Mosdó nem lesz útközben, így használjuk a parkoló mellett található kávézó wc-jét, vagy később az útközben található Gasthof mosdóját. A nagy parkolóból kb. 1 km még a tó partja. A parkoló felső végétől táblával jelzett kényelmes gyalogúton kell haladni. Kövessük végig a Grüner See táblákat és így a tó északi oldalához lyukadunk ki.

A tengerszint felett 775 méter magasságban fekvő, szabálytalan alakú tavat egy óra alatt körbesétálhatjuk, visszaérve a Seehof fogadóhoz. Azt követően maradjunk a parkolóhoz vezető aszfalt úton, majd pár méterrel később haladjunnk tovább jobbra a Kreuzteich felé (ki lesz táblázva, hogy merre kell menni). Innen fogjuk megkerülni és körbesétálni a másik két tavat is.

Grüner see környéke - kirándulás és túra nyár végén, amikor a tó már elkezdett kiszáradni

Közepes körtúra - letölthető GPX útvonallal

Egy másik lehetőség a lelkesebb kirándulóknak ez a nehezebb túra a komoot oldaláról. A túr a Jassingalmsee tóig megy el, majd onnan ugyanazon az úton tér vissza.

  • Távolság: kb 11 km
  • Időtartam: 3 óra
  • Nehézség: közepes
  • Szintemelkedés: 800 m (le és fel)
  • Letölthető GPX fájlt itt találsz

Mikor érdemes a Grüner See-hez utazni?

A Grüner See a legszebb amikor az teljes pompájában díszeleg, és mélysége eléri a 12 métert. Ez az időszak május közepétől június végéig tart. Júliustól a tó elkezd apadni. Július és augusztus a leglátogatottabb időszak a Grüner See-nél. Ennek oka az iskolaszünet. Így ha a tömeget elkerülve, a pompájában szeretnénk megnézni a tavat, utazásunkat korábbra tervezzük!

Grüner See télen
Grüner See télen: Habár a tó egy kisebb része megmarad télen is, a víz mennyisége nem fogható a tó legszebb formájához. 
💡
Tipp: Ha teheted, utazz ide hétköznap május végén, hogy a lehető legkevesebb turistával találkozz, és ne zavarja meg semmi a pihenésedet. 

Kerékpárral és biciklivel

Bruck an der Murból indul a tökéletesen kitáblázott és kényelmes R14-es Lamingtal kerékpárút, amely közvetlenül a Grüner See-hez vezet. Hossza 16 kilométer, időtartama 3-4 óra. Egy másik biciklis lehetőség, az 56 km-es 1000 m szintemelkedővel rendelkező bicikli útvonal. A bikemap oldalán megtaláljuk az útvonalat.

Videók

Grüner See télen
Búvárok a Grüner See-ben
Olvass tovább: Tavak Ausztriában

Éttermek a közelben

  • Hoamat kávézó: A Hoamat kávézót a parkoló közvetlen közelében találjuk, amely nyitva van minden nap, kivéve szerdán. Egy kávé körülbelül 3-4 euróba kerül. Google térképen itt van. Nyitvatartás: 8:30 - 19:00. Szerdánként zárva.
  • Seehof, Gerald Wenninger: A helyi jellegzetességeket is kínáló, sokszor zsúfolt étterem májustól októberig minden nap várja vendégeit.

Látnivalók a környéken

  • Karlschütt (vízesés): Ez a csodás vízesés is a tó közelében található. Egy sziklafalról zubog lefelé, így tehát a friss hegyi levegő és a víz zuhogása idilli élményt nyújt a látogatóknak. A vízeséshez egy kissé technikás túra vezet fel a hegyoldalon, így a kisebb gyerekeket nem ajánlott magunkkal vinni. Zárt, bokát támasztó túracipő kötelező elem, hiába csak kettő kilométernyit fogunk haladni.
  • Hochschwab kilátó (Hochschwab-Aussichtsturm): A kilátó a Hochschwab-hegység csúcsán található, ahonnan szuper panoráma nyílik a környező völgyekre és a Grüner See-re is.
  • Messnerin (1835 méter): Van lehtőségünk más túra kipróbálása is, ilyen a Messnerin csúcs a környéken. Túránk során a Marienklamm szurdokot is keresztezni fogjuk.
  • Eisenerz városa (Stadt Eisenerz): A Grüner See-től csupán egy óra autóútnyira fekvő Eisenerz városa a régi bányái és bányászati története miatt is ismert. A Bergbaumuseum (Bányászmúzeum) bemutatja a korabeli bányászati ​​eszközöket is az érdeklődők számára.
  • Tragöss falu és Kuhgrabenalm malom (Tragöss és Kuhgrabenalm malom): Ez a kis falu és malma a Grüner See közelében található, és remek lehetőséget a helyi kisgazdaságok és hagyományok felfedezésére.
  • Fölzklamm: Innen szokták a hegyi túrákat indítani, azonban önmagában is szuper célpont ha nem tervezünk a csúcsig túrázni. A szurdok mentén kialakítottak padokat és gyalogösvényeket, amik lehetővé teszik számunkra, hogy közelebbről megcsodáljuk a környező természetet.
  • Marienklamm: A Marienklamm egy gyönyörű szurdok a környéken, mely piciny, de annál csodásabb vízeséseiről és tekintélyes sziklafalairól híres. A kanyonban folyó patak alakítja a kis csobogó vízeséseket. Ezek, és a zöldellő erdők együttese rendkívül impresszív élményt nyújt.
  • Oberort: A Grüner See-hez legközelebb eső, vidéki hangulatú osztrák kis település.
  • Graz: Ausztria második legnagyobb városa, mely természetesen számos látnivalóval vár minket. Óvárosa az UNESCO Világörökség része, hiszen tele van lenyűgöző reneszánsz és barokk épületekkel. Grazban számos múzeum, galéria és esemény áll rendelkezésünkre, csak és kizárólag a kedvünktől függ hogy mit választunk, a választékról gondoskodtak.
  • Wörthersee-Villach: A Wörthersee Ausztria déli részén található, körülbelül 200 kilométerre Grüner See-től, így ezt a helyet főként egynapos kirándulásokra szokták ajánlani. A tó az egyik legnépszerűbb nyaralóhely Ausztriában, hiszen kristálytiszta vízzel, csodás hegyi környezettel és rengeteg vízisport lehetőséget tartogat. A tó körül strand, sétány és étterem is található. Errefelé járva Villach városába is mindenképp térjünk be legalább egy ebédre, és az azt követő sétára!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?