Ha itthon szeretnél feltöltődni egy kicsit, Gemenc és a Gemenci erdő kiváló választás lehet! A környéken rengeteg szabadidős lehetőség van. Kezdve a természeti túráktól, a tanösvényeken át, egészen az erdei kisvasútig, folytatva a csónakázással és a kenus vízi túráig. A Gemenci térség látogatása családok, párok és baráti társaságok számára is kiváló. Legyen szó hosszúhétvégéről, vagy egész hetes nyaralásról, mindenképpen érdemes felkeresni a területet!

A vidék a Duna-Dráva Nemzeti Park része, és 1977 óta természetvédelmi terület. A Gemenci erdő és a hozzá tartozó természetvédelmi körzet egész Európában egyedülálló, mivel nincs máshol ekkora természetes ártérrel rendelkező térség. Árvízidőszakban több mint 180 négyzetkilométeres területet önt el a Duna és a Sió.

Képek

Gemenc és a Gemenci erdő | Fotók: Györkő Zsombor

Videó

Gemenc és a Gemenci erdő videó

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

A Gemenci erdőről bővebben

Ki ne hallott volna már a vadregényes gemenci erdőről? A nagyanyáink meséiben is sokszor felbukkanó kerekerdő egyik különlegessége a gímszarvasállománya, melyet 3-4000 egyedre becsülnek. Így talán mondanunk sem kell, hogy az egyik legnagyobb esemény itt az augusztusi szarvasbőgés. Tovább fokozza az élményt az itt található Gemenci erdei vasút, mely az egyetlen ártéri erdei kisvasút.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Ha mégis gyalogosan vágunk bele felfedezni a Gemenci erdőt, akkor ne lepődjünk meg, ha esetleg gímszarvasokkal futunk össze. Találkozhatunk vaddisznókkal, de az őzek sem számítanak ritkaságnak és biztos ránk kacsint majd útunk során akár egy szöszmötölő borz, vagy játszadozó mókus, esetleg a mókás vidra családok egyike. Ez a gazdag állatállomány egész biztosan annak is köszönhető, hogy a terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Így lehetséges, hogy a világ legsűrűbb feketególya állománya is itt található, de a rétisas, a kerecsensólyom és a kócsag is szuper otthonra lelt a kialakult faunában.

Az erdőt rendszeresen elönti a Duna, ami dinamikus és gazdag ökoszisztémát hoz létre. Ezek az árvizek döntő szerepet játszanak az erdő változatos növény- és állatvilágának fenntartásába. De mi turisták vagy erdőjárók nem annyira kedveljük ezeket a helyzeteket! Mielőtt elindulunk, mindenképpen tájékozódjunk az aktuális árvíz helyzetről! A zárt cipő és megfelelő ruházat nyáron is ajánlott, valamint a szúnyogriasztó krém se maradjon otthon!

Semmiképp ne tévesszük szem elől, hogy ez a terület hazánk egyik kiemelkedő vadászati területe is egyben! A kijelölt utakról ezért ne térjünk le és igyekezzünk betartani a tájékoztató, figyelemfelhívó táblák kéréseit. 

Térkép - Hol van a Gemenci erdő?

Gemenc és a Gemenci erdő Magyarország déli részén található Baja és Szekszárd városok között. Észak-nyugatról a Sió és a Sárvíz csatorna határolja Bogyiszlónál, dél-nyugati csücskét a Kerülő-Duna jelöli ki. Délen pedig egészen a határvidékig tart a Gemenci-erdő. Gemenc három megye által is érintett, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyeiek is a magukénak mondhatnak egy kicsit a Gemenci erdőből. Budapest távolság: 2 óra / 200 km

Budapest - Gemenc távolság
Pörbölyi Ökoturisztikai centrum, Gemenc
  • Az autóval utazóknak két kiindulási pontot javaslok. Az első a Gemenci Szabadidőközpont, ami Budapesttől 153 km-re található, Szekszárd mellett. Az M6-os autópályán nagyjából másfél óra alatt megtehető ez a távolság. Kövesd Dunaújváros, Paks útvonalat Szekszárdig, majd onnan el is éred a Gemenci vidéket.
  • A másik kiindulási pont, ahonnan csodálatos erdei sétát lehet tenni és felfedezni a környék adottságait, az a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, ami 20 km-rel délebbre található. Ezt is Budapestről az M6-os autópályán keresztül lehet megközelíteni és autóval pusztán 2 óra elegendő az utazásra.

Látogatóközpontok

Gemencnek két központja van, ahogy azt már korábban is említettük. A két központ között nagyjából 30 km-re fekszik egymástól, amit a legegyszerűbben autóval tudsz megtenni - kb 30 perc alatt.

  • Pörbölyi Ökoturisztikai Központ: érdemes innen indulni
  • Gemenci Szabadidőközpont: szállásokat itt találunk

Pörbölyi Ökoturisztikai centrum

Gemenc déli kapuja. A központ mellett egy vadmegfigyelőben lehet megszemlélne a szarvasok és vaddisznók természetes élőhelyét és viselkedését. Pár perc sétára pedig a Gemenc kincsei kiállítást lehet megnézni. Emellett van itt még növényarborétum és méhészeti gyűjtemény is.

  • Cím: H-7142 Pörböly, Bajai út 100.
  • Telefon: +36 (30) 243-4613
  • Távolság Baja városától: 8 km
  • Email: okocentrum@gemenczrt.hu
  • Szolgáltatások: étterem, mosdó, erdei vasút, erdei iskola, szálláshely, ajándékbolt, kerékpár és túrakenu kölcsönző, és a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény.

Gemenci Erdei vasút

Mivel a gemenci természetvédelmi terület több mint 180 km2-en terül el, ezért a bejárása lábon több napot venne igénybe. Viszont, hogy az idelátogatók minden természeti csodát, helyi állatott és növényt meg tudjanak nézni, erdei vasutat építettek ki a fenntartók. Az erdei vasút érdekessége még, hogy ez az egyetlen magyarországi, ártéri erdei vasútja. A hossza 30 km, a nyomvonala pedig a Duna és a Sió medrét követi. A vasút Pörbölyből indul, Gemenc déli kapujától és Szekszárd-Bárányfokig lehet vele utazni. A menetrend itt tekinthető meg.

A vonatnak 9 megállója van: Pörböly -> Vadmegfigyelő -> Nagyrezét -> Nyárilegelő -> Lassi -> Malomtelelő -> Gemenc-Dunapart -> Keselyűs -> Szekszárd-Bárányfok

Érdemes előre online jegyet váltanod, mivel a helyszínen csak korlátozott számban tudnak jegyet eladni. A vonatjegyek ára km alapján van meghatározva. Kedvezményes jegyre a 4-14 éves kor közötti gyermekek és nappali tagozatos diákok jogosultak.

  • Felnőtt oda-vissza: 1650 ft
  • Felnőtt egy irányba: 1000 ft
  • Diák és gyerek: oda-vissza: 1300 ft
  • Diák és gyerek: egy irányba: 800 ft

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Gemenci erdei vasút | Fotók: Györkő Zsombor
Magyarország összes erdei vasút vonaláról írt kisokost megtalálod itt. 

Túraútvonalak, tanösvények és erdei séták

A Gemenci erdőben különböző hosszúságú és nehézségű útvonalak közül válogathatsz. Ha szeretnél többet megtudni a terület élővilágáról és kialakulásáról, vagy gyermekek számára is teljesíthető túrát választanál, akkor neked a tanösvények biztos tetszeni fognak. A Gemenci térségben jelenleg 7 tanösvény van, amik a következők:

  • Forgó-tavi tanösvény (2 km)
  • Kerttörténeti tanösvény Karapancsa
  • Fekete gólya tanösvény
  • Molnárka tanösvény (3-4 km)
  • Nyéki-holt-Duna tanösvény
  • Sötét-völgyi tanösvény
  • Vajas-torok tanösvény
Gemenc túra és kirándulás | Fotó: Györkő Zsombor

Az erdő tanösvényein sétálva van lehetőség az ártér és az Alföld egyedülálló növény és állatvilágát megismerni. A tanösvények mentén kihelyezett táblákon mutatják be az egyes növényeket és állatokat. Emellett pedig egy kis történelmet is tanulhatsz a séta során, mivel a táj kialakulásának a történetét és a múltbeli erdőgazdálkodási módszereket is bemutatják. A tanösvények közül kifejezetten ajánlom az interaktív Molnárka tanösvényt vagy a Forgó tavi tanösvény bejárását.

Szereted a tanösvényeket? Akkor ezt a válogatást neked ajánljuk: Tanösvények Magyarországon

Molnárka tanösvény

  • Hosszúság: 3 - 4 km
  • Időtartam: kb. 3 óra

Az Ökocentrumhoz megérkezve már egyből kezdődnek a kalandok.
A kéktúra útvonalán tovább haladva Lassiba érkezünk meg, ami a halászat évszázados jelképe. Lassiban a fedett pihenőhely alatt van lehetőséged elfogyasztani a tízórait, még a fiatalabbak a varsamászókával felszerelt játszótéren töltik az időt.

Lassiből indul a Molnárka tanösvény, a Malomtelelőig és a Madármegfigyelő toronyig, majd vissza Lassiba. Az útvonal 3,4 km hosszú. Nagyjából 3 óra alatt megjárható könnyed sétával, úgy, hogy közben a bámészkodásra és madárlesre is volt idő.

Forgó tavi tanösvény

  • Hosszúság: kb. 2 km
  • Időtartam: kb. 1 óra

A Molnárka-tanösvényről Lassiba visszatérve érdemes felszállni a vonatra és Gemenc-Dunaparti megállóig utazni vele. A vonat egy csodálatos erdei szakaszra vezet be, ahol a hatalmas tölgyek ágai kupolaszerűen emelkednek a megálló felé.
Innen érdemes gyalog továbbmenned, mivel innen indul a Forgó-tavi tanösvény, ami a Forgó-tó partjára vezet.

Az ösvényen egy leselkedő fal mögé rejtőzködve lehet megcsodálni a vízimadarakat, főleg gémeket, kócsagokat és fekete gólyákat. Ha jó időben érkezel, akkor pedig szarvasokat és vaddisznókat is megnézheted szomjoltás vagy fürdőzés közben.

Az Forgó-tavi tanösvény hossza 2 km. Nagyjából 1 óra alatt megjárható, kellemes tempóban és nézelődéssel. A tanösvény végeztére nagyjából el is telt az első nap, így ajánlott visszamenni a Gemenc-Dunaparti megállóban és felszállni egy Pörölybe haladó járatra.

💡
Tipp: Ha nem fáradtatok volna el eléggé az egész napos erdei túrában, akkor este több helyen is van kijelölt tűzrakóhely, amiket szabadon lehet használni. A fát be lehet gyűjteni a környéken, nektek csak a sütnivalót kell magatokkal vinnetek.

Hajózás Gemencen

A gemenci térség a vízi kalandok kedvelőinek is kedvez! Rész vehetünk vezetett vízitúrán, kajaktúrán, kenutúrán vagy akár csónakázáson is. Az úgynevezett felfedező hajókázás ismét hódít itthon it. Az aktívabb kenuzás alternatívája kíváló program akkor, ha kisgyerekekkel érkeztek, vagy valamiért nem szeretnétek Ti magatok evezni. Ebben az esetben kényelmesen, hátradőlve tudtok utazni a vízen.

  • Gemenci hajózás ára: 5000 - 7000 ft
  • Időtartam: 1,5 óra

A program igazán pénztárca kímélő, hiszen már 2500 forintért lehet jegyeket kapni, amik a környékre szólnak (Sugovica), viszont maga a Gemenci kb 1,5 órás csónakázás is csak 5000 forintba kerül. A hajó Bajáról indul, szükséges előre foglalnotok, amit itt tehettek meg.

Kajak és kenu vízitúrák

Mivel a terület különlegessége a rengeteg erdőben megbújó holtág és dunai mellékág, ezért felejthetetlen élményben lesz részed, ha bármelyik vízitúrán részt veszel. Így igazán van lehetőség megfigyelni természetes környezetében a helyi állat és növényvilágot. A folyón csordogálva könnyen előfordulhat, hogy megpillantasz egy szarvast vagy őzikét.

Az Ökoturisztikai Központ többféle vízi túrát is ajánl, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A túrák minden esetben a központtól indulnak és valamelyik erdei vasútmegállónál érnek véget. A túra után van lehetőség a kajakokat és kenukat is felrakni a vonatra és azokkal együtt, még egy utolsó utazással átszelni a Gemenci-erdőt.

  • Rezét vízitúra 6-8 km 2-4 óra
  • Veránka vízitúra: 17 km 7 óra
  • Dunai csorgó vízitúra: 15 km 7 óra
  • Sió túra: 9 km 7,5 óra

A túrákon felül lehetséges önállóan is útvonalat összeállítani és kedvedre kiválasztani, hogy melyik megállónál szeretnél kiszállni és megnézni az ott található látnivalókat.

A Pörbölyi Titán

A Pörbölyi Titán Magyarország legnagyobb fája. Az eredetileg 4 különálló fából álló Titán a több évtized alatt annyira összenőtt, hogy mára már közös a
gyökérzetük is. Kerülete 12 méter, kora nagyjából 80-100 év közé tehető, magassága 38 méter.

A Pörbölyi Titán növekedéséhez rengeteg vízre van szükség, ezért az ártéri magas vízállás kifejezetten kedvez neki. Van, amikor több hónapon keresztül is vízben áll az alja, ez az időszak kifejezetten jót tesz a növekedésének.

Ha a víz kiönt, sajnos a fát nem lehet megközelíteni, de távolról is lélegzetelállító a hatalmassága. Szárazabb időszakban viszont teljesen megközelíthető és közelebbről is ajánlott megnézni. A fekete nyárfák törzse idős korukra teljesen feketévé válnak, így teljesen olyan, mintha egy pajzs venné körül.

A fát az 55-ös útról lehet elérni, ahonnan csak a NAGYFA iránymutatókat kell követni és biztosan megtalálod. Ha időd engedi még és szeretnél a környéken még több látványosságot, természeti csodát felfedezni, van még pár hely, amit felkereshetsz!

Báta

Báta a gemenci térség egyik szimbolikus jelképe. A falu telis-tele van régi házakkal, a múlt emlékeit itt nem csupán egy múzeumban tudod megnézni, hanem a faluban sétálva időutazásban lesz részed.

Cserenci Vadászkastély és Vadaspark

Décstől nagyjából 4 km-re fekszik a Cserenci Vadászkastély. Az épületben egy kiállítást hoztak létre, ahol a területről összegyűjtött trófeákat, halászati és vadászereklyék tudod megnézni. Az épület mellett pedig egy szerény méretű vadaspark található. Ha pedig már ott jársz, akkor a kastély parkjában is érdemes andalogni kicsit, ahol hatalmas diófák lombaj hűsítő árnyékot adnak a délutáni napsütésben.

Hány napra érdemes menni?

A belföldi turizmusra sokkal jellemzőbb, hogy a turisták csak egy vagy kettő, de maximum három napra utaznak el. Ezért a következőben egy kétnapos programot állítottam össze, ami alapján könnyebben ki tudod majd választani, hogy neked mihez volna kedved és mi az, amit az időd enged, ha ennél kevesebb napra mész. A kora reggeli indulást ajánlom, mivel ekkor még elkerülhető a nagy forgalom és a hatalmas meleg előtt meg lehet érkezni. Én a Pörbölyi Ökoturisztikai centrumnál kezdtem a felfedezést, mivel Baján foglaltunk szállást, ami az 55-ös úton 20 perc alatt elérhető Gemenctől.


Gemenc Magyarország egyik legromantikusabb és egyben legérdekesebb vidéke. Tavasszal, nyáron vagy ősszel - sőt még télen is az egyik legjobb döntés idelátogatni, hogyha belföldön keresgélsz. Gyerekeknek, fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt remek programokat kínál a természetvédelmi terület.

Ha pedig kiszabadulnál egy hétvégére a fővárosból, akkor irány a festői Gemenc!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?