Tiloló, a gereben és csörlőbak? Nem is tudjuk már, hogy mik ezek a fogalmak. A Füzéri várba látogatók azonban megismerkedhetnek ősi hagyományainkkal is és olyan fogalmakkal is találkozhatsz, amelyeket biztosan itt hallasz majd először.

A Füzéri vár igazán figyelemre méltó az ittoni vár palettán, hiszen rikító fehér színével inkább a német vagy francia kastélyokra hasonlít.

A vár Füzérről kapta nevét, ami Magyarország legészakibb települése. A zsákfalu évszázados történelemre tekint vissza.

Hol van a Füzéri vár?

Elhelyezkedés, megközelítés

A Füzéri vár a Zempléni Tájvédelmi Körzettől északra, a szlovák határtól nem messze található. A vár Füzérhez tartozik.

Budapesttől meglehetősen messze található. Ha autóval indulsz Budapestről, akkor több mint 3 órára lesz szükséged, hiszen ez egy 282 kilométeres táv.

Először az M3-as autópályára kell ráhajtanod, Hatvan és Mezőkövesd érintésével pedig végül Miskolc irányába kell lekanyarodni az autópályáról. Innen az út észak felé visz, és Miskolcot a 37-es úton kell elhagyni. Így Sátoraljaújhely érintésével fogod elérni az ország északi csücskében, Füzérkomlóstól nem messze található Füzéri várat.

 • Cím: Füzér, Rákóczi Ferenc út 2, 3996
 • Távolság Budapesttől: 3 - 3,5 óra / 290 km
 • A vár honlapját itt találod
 • Füzéri turisztikai iroda címe: 3996 Füzér, Petőfi út 3/A.
Fürézi vár térkép - Budapest távolság
Fürézi vár térkép - Budapest távolság

Parkolás a Füzéri várnál

Ha autóval érkezel a helyszínre, azt a vár parkolójában tudod hagyni. Itt egy személyautóra 600 forintot kell egy napra fizetni, ha motorkerékpárod van akkor a parkolás 300 forintba kerül egy napra.

Fürézi vár a levegőből fotózva, Füzér
Fürézi vár a levegőből fotózva, Füzér

A Füzéri vár

A közelben autózók már messziről kiszúrhatják a Füzéri várat, hiszen az egy meredek falú, vulkáni kúpon található fehér épület. Az épületen belül elsősorban a festett falak és a gyönyörűszép díszített ablaküvegek kötik majd le a figyelmedet.

A kápolna nagyon jó állapotban van, ritkán látni ilyen szép építészeti remekművet. A kápolnában, vallási témában díszített ablaküvegen kívül egyébként még megtalálhatod a festmények között a falon függő fegyvereket és festőien csoportosított zászlókat is.

A vár alatt található faluból felvezető út egy kissé kegyetlenül kövezett , mely szegényes házak és repedezett, rozoga korlát mentén vezet a várudvar kapujában meghúzódó bejárathoz.

A vár alatt közvetlenül pálinka kóstoló állomást is találhatunk, és a várhegy alatt található tekintélyes erdőben kellemes sétautakat, szelíd lankás erdős vidékeket találhatsz. Az erőltetett hegymenet helyett, inkább csendes andalgásra alkalmasak ezek.

A vár alatt, ha szemfüles vagy felfedezheted a koronaőr, Perényi Péter kőbe faragott szobrát is.

A terület és a vidék leírása

Mindenki, aki országunk észak, északkeleti részében időzik, előbb utóbb ellátogat a Füzéri várhoz. A látogatók szüntelen áradatát egy nagyon barátságos kis épület fogadja. Itt található talán a világ legnaposabb kis terasza is, ahonnan lelátni a lejtőkön elterülő szőlősökre és erdőkre is. A több hektáron elterülő mezők, amelyekre rálátni a várból vívott hősies csaták emlékeit őrzik. Az ember felmászik az őrtoronyba a tekervényes lépcsőkön, amelynek köveit lyukacsosra marta az idő és ott fenn az ég hatalmas kupolája alatt csodálatos kilátás tárul elébe.

Lent a völgyben, közvetlenül a várhegy lábánál kezdődnek a gyönyörűszép erdők, és elnyúlnak ezek hosszan, ameddig a szem ellát. Jó néhány száz éve építetett templom tornyok látszanak imit amott és a Zempléni Tájvédelmi körzet kékes zöld dombjai zárják be a szemhatárt. Észak felé a lankás hullámos dombos vidékek már Szlovákiához tartoznak, kis gazdaságokkal, házakkal, erdőcskékkel és a fölöttük vitorlázó felhők tovasuhanó árnyékával.

A vár jellegzetes fehér falai impozáns sziklákra épültek, a kilátás télen a környező hófödte tájra páratlan.

A Füzéri vár impozáns épülete
A Füzéri vár impozáns épülete

A vár történelme

A történelem során sok vihar száguldott át a Füzéri vár felett. Háború, viszálykodás és pestis is pusztította, ám mindig újra talpra állt és mindenkor híven szolgálta lakóit.

Mivel a Füzéri vár szinte meghosszabbítását képezi a Salgói várnak, amelyről tudjuk hogy a végvárrendszer része volt, ez is vitathatatlan középpontját képezte a Magyarországot a külső támadásoktól megvédő földrajzi erődítményrendszernek.

A hivatalos okiratokban lévő említés a Füzéri várról 1264-re nyúlik vissza. A 13. század első felében II. András király vásárolta meg a Füzéri várat. A vár dacos falait ködös ősidőkben emelték és azóta többször megfiatalították és kitatarozták.  Ellátták a változó idők megkívánta kényelmi berendezésekkel, mindig lakható állapotban tartották és mint a helyi nemesség ősi fészkét különös tisztelettel övezték.

1389-ben Luxemburgi Zsigmond király, adományként Perényi Péter fiainak adományozta a várat. A Mátyás korban Perényi Miklós és Péter birtokolták osztatlanul a Füzéri várat.

Érdekes továbbá még az a történet is, miszerint Szapolyai János 1526-ban történt megkoronázása után Perényi Péter a koronát nem Visegrádra vitte, hanem a Füzéri várba hozta.

A koronaőr Perényi Gábor 1567-ben bekövetkezett halála után a Füzéri vár Báthori Miklós és Báthory György kezébe került, azonban Báthory György nem sokkal ezután elhunyt és így fia örökölte a részét.

A Füzéri vár nagyon hasonlóan az északi végvárrendszer többi várjához, a nomádok támadásait követő időszakokban jelentősen vesztett stratégiai pozíciójából, vagy egyszerűen mondva már nem nagyon volt rá szükség és emiatt a lakói elhagyták azt. A területet 1686 óta a Károlyi család birtokolja, és ők szépítették tovább a várat 1934 és 1936 között.

2014 és 2016 között a várépület jelentős felújításon esett át és a jó adottsággal rendelkező épület így nyerte el mai, mesébe illő formáját. Ezen munkálatok keretében a mesteremberek rekonstruálták az alsó várat és természetesen a Felsővár kápolnája, a palota szárnya valamint alsó bástyája sem maradhatott ki a felújítási munkálatokból.

Panoráma a Füzéri várról - légfelvétel
Panoráma a Füzéri várról - léggifelvétel

Kiállítás és tárlatvezetés

A helyszínen meglehetősen színes rendezvényekkel várják az idelátogatókat. A farsangi szezon idején fergeteges batyus bált szerveznek tombola húzással, élőzenével valamint tánc mulatsággal. A Füzéri várban pünkösd és Szentiván-éj idején is szórakoztatják az embereket. A különböző ízesítésű pálinkát szerelmeseinek pedig a Zempléni Szabad Pálinka Nap kihagyhatatlan!

A Füzéri várban állandó interaktív kiállításokat is megtekinthetsz. A kiállításokon modern technika segítségével létrehozott animált filmekell mutatják be a Füzéri vár felépítésének, illetve kicsinosításának apró részleteit. A Füzéri vár mellett betekintést nyerhetsz a Szalánci vár történelmébe is. Az animált filmekben megjelennek a vár tulajdonosai és láthatod Perényi Pétert is teljes nagyságában.


Nyitvatartás

A Füzéri vár hétfőnként zárva tart. A hét többi napján reggel kilenctől délután négyig látogatható. Az alsóvári pénztár reggel kilenckor nyit és délután fél négykor zár be. A belépőjegyeket tehát a zárást megelőző fél órában már nem tudod kiváltani.

 • Hétfő: zárva
 • Keddtől - vasárnap: 09:00 - 15:30

Tipp: A nyitvatartást télen készítettük. A vár nyáron tovább nyitva tarthat.

A vár hivatalos telefonszáma: +36 47 540 013 és +36 30 820 6388. Ezeket hétfőtől vasárnapig  9.00 – 16.00 között keresheted. A várnak e-mailt is lehet írni: info@fuzervara.hu.

Árak és belépők a várba

A Füzéri Alsó és Felső várba belépőjegyet kell váltani. Hat éves kor alatt azonban a belépés ingyenes. A felnőtt belépőjegy 2500 forintba kerül. Diákoknak a belépés 2000 forintba kerül. A nyugdíjas belépő jegyet 2000 forintért lehet megváltani. Van lehetőség családi kedvezményes belépő jegyet is vásárolni, ez 7000 forint és két felnőtt valamint két gyerek belépésére jogosít fel minket.

 • Felnőtt jegy: 2 500 ft
 • Diák és nyugdíjas jegy: 2 000 ft
 • 6 éves kor alatt: ingyenes
 • Családi jegy: 7 000 ft

A Füzéri tájház

Ha esetleg érdekel egy hagyományos korabeli parasztház, a Füzéri tájházat mindenképp érdemes felkeresned. Itt megtalálhatod a parasztház magvaként szolgáló tűzhelyet, a kemencét illetve különböző tradícionális bútorokat is szemügyre vehetsz.

Mára szinte ismeretlen fogalmaknak számító eszközökkel ismerkedhetsz meg itt. Ezek között vannak a rokka, a kézimalom, a tiloló, a gereben, a káposztás hordó, a terménylapát, a csörlőbak, a nyüst, és a teknővájás eszközei is.

A Füzéri tájházba külön belépő jegyet kell váltani, felnőttek számára a belépés 500 forint, diákoknak 400 forint hat éves kor alatt pedig ingyenes. A nyugdíjas belépő jegy 400 forintba kerül.

 • Cím: 3996 Füzér, Szabadság út 7-11.

Kövess minket a Facebookon is! 👍

👍 Kövess Facebookon is 👍