A jól ismert Fekete erdő (németül Schwarzwald) kétség kívül Németország egyik legismertebb vidéke számunkra, hiszen kedvenc folyónk, a Duna eredési pontja. A Stuttgarttól nem messze fekvő hegység az itt található számos tobozos fa sötét színéről kapta a nevét - míg látványra igazi vadregényes vidéket találsz.

A 6,000 km2 terület fő gazdasági ágazata a turizmus (korábban a bányászat volt). Turisztikailag Baden-Baden és Freiburg városok a legjelentősebbek, ezért ha például szállást keresel, érdemes erre felé körbe nézned.

Térkép - Hol van a Fekete erdő?

A dús erdőkkel borított hegyvidék Baden-Württembergben, Németország délnyugati részén terül el. Nyugatról és délről a Rajna völgye határolja. A legközelebb eső nagy német város Stuttgart. A terület 3 nagyobb részre osztható: déli, északi és középső vidékre.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A vidék északi részén találod a Fekete-erdő Nemzeti Parkot (Nationalpark Schwarzwald) is, amit mindössze 2014-ben alapítottak. A park nem öleli magában a teljes Fekete erdőt. A nemzeti park területe 10 062 hektár, és Baden-Baden és Baiersbronn között húzódik.

  • Távolság Budapesttől: kb. 11 óra / 1.000 km
  • Távolság Stuttgarttól: kb 2 óra / 132 km
Budapest - Fekete erdő távolság: 10 - 12 óra autóval
Budapest - Fekete erdő távolság: 10 - 12 óra autóval

A legmagasabb csúcsok

A vidéken nem találsz kiemelkedően magas hegyeket, négyezres hófedte csúcsokat, sokkal inkább 1000 és 2000 m közötti szerényebb hegyeket. A vidék sokkal inkább a kirándulásról és túrázásról szól, mint a hegymászásról. A legmagasabb csúcsa a Feldberg (1493 m).

  • Feldberg (1493 m)
  • Herzogenhorn (1415 m)
  • Belchen (1414 m)
  • Schauinsland (1284 m)
  • Kandel (1241 m)
  • Blauen (1165 m)
  • Hornisgrinde (1164 m)

A dús fenyőerdők vízeséseket, folyókat, tavakat és szurdokokat rajt el a szemed elől. A vidék megannyi lélegzetelállító látnivalója közül sok vizes helyhez kötődik inkább, mint magas csúcsokhoz. (Így a mi listánkra is sok vízesés, tó, vagy folyó került fel.)

Látnivalók

Figyelem! Minden látnivalónál segítjük a tájékozódást egy térképpel, hogy a távolságok és az adott helyek lokációit jobban lásd. Ehhez segítségül a kiindulópont az a Fekete erdő lokáció, ami a Google térkép által meghatározott pont!

Triberger Wasserfälle vízesés

Triberg közelében található Németország egyik legnagyobb vízesése. 7 lépcsőn keresztül mintegy 163 méteres szintkülönbséget tesz meg itt lefelé a Gutach folyó, ami már önmagában is elképesztő látvány, és ezt a mesebeli szépségű környezet csak tetézi a vízesés. Napnyugtakor különösen szép látványt nyújt, és sötétedés után sem érdemes rohanni, ugyanis este 10-ig kivilágítva is megcsodálhatod a vízesést.

Számos túravonalat találhatsz keresztül-kasul a vízesés környékén. Ezek általában könnyed kirándulások, és többnyire az érdemi részük abból áll, hogy a Triberg vízesés aljától feljuss a tetejéig. A legnépszerűbb vonal 2,1 kilométer hosszú, és miután felértél a tetejére, az erdőn keresztül vezet vissza az út Tribergbe.

Fekete erdő látnivalók - Triberg vízesés / Triberger Wasserfalle
  • Vízesés teljes hossza: 230 m
  • Kiránduló útvonal nehézsége: könnyű
  • Kiindulópont: Triberg
  • Gyerekbarát program? igen
  • Belépő nyáron: 6 euro - 5,50 euro (6 éves korig ingyenes)
  • Belépő télen: 4,50 euro - 4 euro (6 éves kor alatt ingyenes)
  • Cím: Hauptstraße 85, 78098 Triberg im Schwarzwald
  • Távolság a Fekete erdőtől: 0,5 óra / 22 km

Menzenschwander Wasserfälle vízesés  

Menzenschwand aprócska falujában több természeti csoda gyűlt össze egy helyre, mint máshol egy nagyvárosban. A fő látványosság a 30 méteres Menzenschwander vízesés, amit a Triberg vízeséshez hasonlóan esténként kivilágítanak.

Arra viszont érdemes odafigyelned, hogy ezt nem teszik meg minden nap, csak szerdán, szombaton és vasárnap. Hogyha egy hosszabb kirándulást tennél, akkor a 10 kilométer hosszú körtúrát, a Menzenschwander Geißenpfad-ot neked találták ki.

A környéken több „fekete erdei ház” is található, amik leginkább istállókra emlékeztetnek kívülről, valójában viszont régi parasztházak. Az erdő élővilága is különleges ezen a részen, zergék mellett többféle ragadozó madár vadászterülete is errefelé van. A környezeti sokszínűségről a St. Blasien mellett található Scheibenlechtenmoos dagadóláp gondoskodik.

  • Cím: Hinterdorfstraße 58, 79837 St. Blasien, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 87 km
Fekete erdő látnivalók - Menzenschwander vízesés

Todtnauer Wasserfälle vízesés

Todtnau hegyei között 97 méteren keresztül zubog lefelé a víz a Todtnau vízesésen keresztül a völgybe. A vízesés felkeresését érdemes lehet egybekötnöd a faluból induló körtúrával, ami egy 6,1 kilométer hosszú útvonalat foglal magában.

A 2,5 órás kirándulás a vízesés mellett érinti a Szent János templomot és a Szent Anna kápolnát is. Utadat lépcsők és gyaloghidak is szegélyezni fogják az erdőben, illetve arra is érdemes felkészülnöd, hogy egyes szakaszokon nagyon komoly emelkedőket kell meghódítanod.

  • Cím: Kurhausstraße, 79674 Todtnau, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 92 km
Fekete erdő látnivalók - Todtnau vízesés télen

Geroldsauer Wasserfall vízesés

A Grobbach folyó 6 méteres szintkülönbséget tesz meg egyik pillanatról a másikra, aminek köszönhetően egy pazar vízesést nézhetsz meg a Fekete erdő északi részén. A Baden-Baden közelében található természeti jelenséget egy rövid ösvény övezi, ahol tavasszal szebbnél szebb virágok díszítik az amúgy zöldellő növényeket.

Nehéz elképzelni ideálisabb helyet egy romantikus sétához a környéken. A víz csobogása, a virágok illata és az élővilág alapzaja idilli hátteret szolgáltatnak egy meghitt hangulatú kiránduláshoz.

  • Cím: Wasserfallstraße, 76534 Baden-Baden, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 90 km
Fekete erdő látnivalók - Geroldsau vízesés
💡
Tipp: ha teheted, akkor hétköznap látogass ide, hétvégén jellemzően nagyon sokan látogatják a vízesést.

Zweribachwasserfälle vízesés

Simonswald falujától nem messze található a Zweribach vízesés, ami tulajdonképpen 3 kisebb vízzuhatag összefoglaló neve. Mindössze 800 méter megtételével csodálhatod meg 3 helyen is, ahogyan a víz a magasból a mélybe zuhan, felülről indulva először 8 m, majd 3 m, végül pedig 15 méteren keresztül.

Ne tévesszen meg, ha a helyiek közül néhányan csak kettőről tesznek említést, mert a 3 méterest nem mindenki tekinti vízesésnek, de ez ne szegje a kedved, állj meg gyönyörködni emellett is. Különösen szerencsés vagy, ha esőzés után látogatsz ide, ugyanis ilyenkor még gazdagabb látványban lehet részed a megnövekedett vízmennyiség miatt.

  • Cím: 79263 Simonswald, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 - 1,5 óra / 48 km
Fekete erdő látnivalók - Zweribach vízesés

Edelfrauengrab Wasserfälle vízesések

A legenda szerint egyszer egy hűtlen nemesasszonyra itt talált rá a végzet, és erről kapta a hely is a nevét, Edelfrauengrab annyit jelent, hogy nemes női sír. A valóságban annyi a biztos, hogy egy lenyűgöző látványt nyújtó vízesés viseli ezt a nevet Ottenhöfen közelében, ami közvetlenül egy barlangüreg mellett csobog a mélybe.

Ez azonban csak az egyike az itt található 7 vízesésnek, és a többi is hasonlóan vadregényes látványt nyújt. Amennyiben csak e mentén mennél végig, akkor 1,5 - 2 órás kirándulásra készülj, ha viszont több időt is eltöltenél itt, akkor hosszabb túravonalak közül is válogathatsz, amik egyenként 10-12 kilométer hosszúak.

  • Cím: 77883 Ottenhöfen im Schwarzwald, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 62 km
Fekete erdő látnivalók - Edelfrauengrab vízesés

Burgbachwasserfall vízesés

A 32 méter magas Burgbach vízesés sajátossága, hogy kis túlzással beleolvad a környező növényvilágba és szinte minden zöldellik körülötte. A Farkas folyó vize (Wolf) megszilárdult homokkövön csorog lefelé, többnyire nyugodtan és viszonylag csendben - ám esőzések után bizony ez a természeti kincs is képes megvadulni.

A vízesés Bad Rippoldsau-Schapbach kis falujából indulva könnyedén megközelíthető, a túrázóknak létrehozott parkolótól mindössze 10 perc séta alatt oda lehet érni. A vízesésig vezető út közben érdemes lenézni a falura is, felülnézetből elbűvölő látványt nyújt.

  • Cím: Burgbachstraße, 77776 Bad Rippoldsau-Schapbach, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 0,5 óra / 27 km
Fekete erdő látnivalók - Burgbach vízesés: A faluban - kis mérete ellenére - egy hatalmas és gyönyörű szép katolikus templomot találni, érdemes ezt is megtekintened a vízesés előtt vagy után.

Sankenbach Wasserfälle vízesés

Baiersbronn közelében található a bájos Sankenbach vízesés, illetve a Sankenbach tó (Sankenbachsee), ahol családias hangulatú kirándulásokat lehet tenni. Mindössze 45 perc alatt be lehet járni a 4 kis vízesésből és az egy tóból álló környéket, ha viszont hosszabb kirándulást szeretnél tenni, akkor akár 20,3 kilométer hosszú túravonalat is választhatsz.

Utóbbi esetében bátran számolj 6 órával, cserében viszont megcsodálhatod közben az egyaránt mesés Friedrichstal és Christophstal völgyeket. Mindkét esetben nagyon hangulatos gyalogoshidakon keresztül vezet az út, amiken járva még közelebb érezheted magad a természethez.

  • Cím: 72270 Baiersbronn, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 50 km
Fekete erdő látnivalók - Sankenbach vízesés. Tipp: amennyiben nyáron utazol, akkor csomagolj fürdőruhát is, mert a Sankenbach tó nyitva áll az úszni vágyók előtt is.

Allerheiligen-Wasserfälle vízesés

A Mindenszentek vízesés, vagyis vízesések a Fekete erdő legszebb természeti jelenségei közé tartoznak. Egy rövid szakaszon belül összesen 7 vízeséssel találkozhatsz, míg a vadregényes szurdokban kirándulsz. A vízesések együttesen 90 méter szintkülönbséget küszöbölnek ki, amihez a vizet a Lierbach folyó szolgáltatja.

Rövidebb és hosszabb túrát is teljesíthetsz itt: amennyiben csak a vízeséseket szeretnéd megcsodálni, egy mindössze 600 méteres szakasz kielégítheti a vágyaidat, ugyanakkor több élménnyel gazdagodhatsz, ha a hosszabb túravonalat választod. A 3,6 kilométer hosszú kirándulás kényelmes tempóban sem tart tovább, mint másfél óra, és a 113 méteres szintkülönbség mellett csak néhány lépcső jelenthet ebben egy kis kihívást.

  • Cím: 77728 Oppenau, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 46 km
Fekete erdő látnivalók - Mindenszentek vízesés (Allerheiligen Wasserfälle)

Kloster Allerheiligen

Ha már a Mindenszentek vízesésről (Allerheiligen-Wasserfälle) volt szó az előbb, maradjunk helyben, és ejtsünk szót az itt található kolostorról. A Mindenszentek Kolostort 1192-ben alapították a mai Oppenau közelében. 1248-ban premontrei szerzetesek vették birtokba.

Az évszázadok során hányattatott sorsú volt az épület, 1470-ben, 1555-ben és 1804-ben is tűz martalékává vált. Ehhez mérten meglepően jó állapotnak örvend a kolostor megmaradt része, gyönyörű képeket lehet itt csinálni.

Az oltárok és a kegytárgyak jelentős része elkerült innen a környező települések templomaiba, így például Oppenau templomába is kerültek innen szobrok. Néhány tárgy a kolostor melletti múzeumban is megtekinthető, és egy kis frissítőre vágynál, akkor helyben találsz egy bájos kis kávézót is.

  • Cím: Allerheiligen 3, 77728 Oppenau, Németország
  • Távolság a Mindenszentek vízeséstől: 15 perc gyalog / 2 perc autóval
Fekete erdő látnivalók - Mindenszentek Kolostor
💡
Ne feledd: a közelben található a Mindenszentek vízesés is.

Baumwipfelpfad Schwarzwald

Hogyha kíváncsi vagy rá, hogy milyen a Fekete erdő felülnézetből, akkor ez a te helyed! A már itthon is megtalálható lombkorona ösvényből itt is találsz - ráadásul nem is kicsit.

A Baumwipfelpfad 20 méterrel magasodik az erdő fölé, és egy 1,2 kilóméter hosszú sétával lehet feljutni az ovális kilátó tetejébe. Egyedi kialakításának köszönhetően lépcsőznöd sem kell közben, úgyhogy azok is könnyedén fel tudnak menni, akik térd- vagy bokaproblémákkal küszködnek.

A páratlan kilátás megcsodálása után a lefelé vezető úttal teheted fel a koronát a kirándulásod csúcsára, ugyanis egy 55 méter hosszú csúszdán keresztül is megteheted a lefelé vezető út egy részét.

  • Cím: Peter-Liebig-Weg 16, 75323 Bad Wildbad, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 89 km
Fekete erdő látnivalók - lombkorona ösvény és kilátó (baumwipfelpfad schwarzwald)

Wutachschlucht szurdok

Sok túrázó kedvenc környéke a Wutach szurdok, hiszen rengeteg túraútvonal halad keresztül a környéken. A Wutach szurdok az egyik állomása a Schluchtensteig túrának is, ami majd 120 kilométeren keresztül vezet keresztül a Fekete erdőn, többnyire valamilyen szurdok mentén.

Szélsebes vízesések, zord völgyek és kalandos vad folyók váltakoznak itt, miközben a rendkívül változatos növényvilág is számtalan felfedeznivalót kínál. Nagyon könnyen elmerülhetsz itt a természet sokszínűségében.

Fekete erdő látnivalók - Wutach szurdok. Áprilistól októberig egy túrabusz járja a környéket, ami az összes jelentős túravonal indulópontjánál megáll.

Wutach folyó

A helyiek csak úgy nevezik, hogy a haragos folyó, utalva arra, hogy milyen erővel zubog a Wutach vize. A 91 kilométer hosszú folyó körülbelül egyharmada Németország legnagyobb nemzeti parkján belül, a Naturpark Südschwarzwald területén folyik. A parkban nagyrészt szabályozatlanul, azon mederben közlekedhetnek a mai napig a folyók, ahogyan azt a természet megalkotta.

A szurdok mellett a kisebb vízesései miatt is érdemes ellátogatni a Wutach folyóhoz. Ezek közül a legismertebb, és talán a Lauffenmühle vízesés, ami Lauchringen közelében található.

  • Cím: Schattenmühle 1, 79843 Löffingen, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 69 km

Ravennaschlucht szurdok

A Ravenna szurdok és a Höllental völgy környéke tökéletes úticél lehet, ha egy közepesen hosszú kirándulást szeretnél tenni a Fekete erdőben. A 6,6 kilométer hosszú körtúra Breitnau közeléből indul.

Nagyrészt folyópart mellett vezet az ösvény, ami során több vízesés is szembejön: a két leglátványosabbat nagyon kreatív módon Nagy és Kis vízesésnek nevezték el. Előbbi 16, utóbbi 6 méter magas.

Amennyiben gyaloglás helyett inkább a biciklizést választanád, akkor arra is van itt lehetőséged, kerékpárral is be lehet járni a Ravenna szurdokot. Ha pedig elkapna az eső, akkor legyél különösen óvatos, mert a fás részek ilyenkor nagyon tudnak csúszni.

  • Cím: Ravennaschlucht, 79874 Breitnau, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 64 km
Fekete erdő látnivalók - Ravenna szurdok

Wolfsschlucht szurdok

A különleges sziklaformációkkal tűzdelt, és vadregényes látvánnyal kecsegtető Farkas szurdok - vagyis Wolfsschlucht - a Fekete erdő egyik legszebb szurdoka. A szoros könnyebb terepen visz végig, így azt gyerekekkel is ajánlják. A kalandregénybe illő terület ősszel a legszebb - ám ez ne tartson vissza, ha épp nyáron járnál erre. A szurdokot a Fekete erdő déli részén találod.

  • Cím: 79400, Kandern, Germany
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 65 km

Titisee

A Fekete erdő legnagyobb természetes tava a Titisee-Neustadtban található, közel 2 kilométer széles és 1 kilométer hosszú Titisee. A tó körül 8 kilométer hosszú túravonal vezet, amin télen-nyáron gyönyörű sétákat tehetsz.

Ez a táv sokkal barátibbnak hangzik, mint a 180 kilométer hosszú Schwarzwald-Querweg Freiburg–Bodensee nyomvonal, ami az egész Fekete erdőt átszeli, sőt még túl is megy rajta, viszont a két túrában közös, hogy mindkettőnek fontos állomása Titisee-Neustadt.

  • Cím: Seestraße, 79822 Titisee-Neustadt, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 65 km
Fekete erdő látnivalók - Titisee
💡
Tipp: nyáron érdemes magaddal vinned a fürdőruhádat is, mert a környéken több fürdő is üzemel, míg télen a sílécedet is bejárathatod a környékbeli lejtőkön.

Mummelsee

Az 1164 méter magas Hornisgrinde hegy lábánál található a 17 méter mély tó, a Mummelsee. A tó egy könnyed séta keretében körbejárható, nem ebben fogsz elfáradni az utad során. A fantasztikus tájhoz könnyen járható terep párosul, úgyhogy családi utazás esetén is ideális célpont lehet. Amennyiben kicsit többet koptatnád a túracsukádat, akkor az erdőben itt is szuper túraútvonalakat találsz.

A legenda szerint a tóban lakik egy Nixe, vagyis egy alakváltó mitológiai lény, valamint Mummelsee királya is. Akár így van, akár nem, ne mulaszd el naplementében is megcsodálni a tavat, mert esténként is gyönyörű látványt nyújt.

  • Cím: 77889 Seebach, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 55 km
Fekete erdő látnivalók - Mummel tó (Mummelsee)

Erdmannshöhle

Az Erdmannshöhle a Fekete erdőben található kevés barlang egyike. Az aprócska falu, Hasel legjelentősebb látványossága a gyönyörű cseppkőbarlang, ami a nyilvánosság előtt is részben nyitott. A több mint 2 kilométer hosszú járatokkal rendelkező barlangnak egy 360 méter hosszú szakasza látogatható.

Hagyományosan a húsvétvasárnap előtti vasárnaptól egészen novemberig lehet részt venni barlangvezetéseken, és egy ilyen túra általában 30-45 perc hosszú szokott lenni. A belépőjegyek kb. 3-5 euróba kerülnek fejenként. A legenda úgy tartja, hogy az egyik cseppkő egy Erdmann nevű ember megkövült alakja, másokat viszont inkább szurikátára emlékezteti a formája.

  • Cím: Wehrer Str. 25, 79686 Hasel, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 2 óra / 118 km

Donauquelle (Duna forrása)

Évtizedes viták tárgya, hogy a Fekete erdőn belül pontosan honnan is ered Európa második leghosszabb folyója. Jelenleg elfogadott álláspont, hogy Donaueschingen településénél, a Breg és a Brigach patakok egyesülésével indul kontinentális hódítóútjára a Duna.

Az is gyakori nézet, hogy az innen 30 kilométerre fekvő Furtwangen települését jelölik meg forrásnak, ahol a Breg-patak is ered. Mindkét helyre érdemes ellátogatni, de ha csak egyre van időd, akkor Donaueschingen a látványosabb választás, ahol egy gyönyörű szökőkút, a Donauquelle jelöli, hogy honnan ered a Duna.

  • Cím 1: Fürstenbergstraße, 78166 Donaueschingen, Németország
  • Cím 2: 78120 Furtwangen, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 56 km
Fekete erdő látnivalók - A Duna eredete

Lotharpfad ösvény

A Lothar-ösvény egy 900 méter hosszú kalandpálya Baiersbronn közelében. Nevét a Lothar hurrikán után kapta, ami 1999-ben pusztított a Fekete erdőben is, ami után a helyiek azzal az ötlettel álltak elő, hogy egy kisebb szakaszon érintetlenül hagyják mindazt, amit a hurrikán művelt.

A Lothar-ösvény azóta azt a célt szolgálja, hogy bemutassa az ide látogatóknak, hogy milyen károkat végzett a pusztítás, illetve hogyan lábal ki ebből a természet. A lépcsőkkel, hidakkal és létrákkal tarkított túrát kényelmes tempóban is fél óra alatt teljesíteni lehet.

  • Cím: Lotharpfad, 72270 Baiersbronn, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 43 km
Fekete erdő látnivalók - Lothar ösvény

Alte Schloss Hohenbaden kastély

A Fekete erdőben nem egyedi látvány, ha egy kastély környezetében sok a fa, de a Hohenbaden kastély körül bármerre nézel, minden zöldellik, a kastélyt is egészen benőtték a növények. A kastély egy része már a 12. században is állt, tekintélyes múltja miatt pedig sokan csak úgy emlegetik, hogy „a régi kastély”. Valójában onnan ered ez a ragadványnév, hogy a 15. században elhagyottá vált ez az épület, miután egy új kastély vette át addigi szerepét.

Ezt követően évszázadokig nem foglalkoztak vele, egyszer leégni is hagyták, és mindezek ellenére a mai napig az egyik legfantasztikusabb látványt nyújtó kastélyrom a környéken.

  • Nyitvatartás: 08:00 - 20:00
  • Cím: Alter Schloßweg 10, 76532 Baden-Baden, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 2,5 óra / 160 km

Burgruine Rötteln kastély

A Rötteln kastély a középkorban stratégiailag különösen fontos szerepet töltött be. A vár Lörrach városának közelében egy erdős hegyvidékre épült és alig 10 kilométerre fekszik a Rajnától. Földrajzi adottságainak is köszönhetően biztonságos helynek számított, emiatt pedig pezsgő kulturális vitáknak és találkozóknak is sokszor adott otthont.

Ma már nem a hadászati okok miatt érdemes ide ellátogatni, hanem a festői környezet és az abba beleolvadó kastélyrom látványa miatt. Hogyha egy kis időutazásra is vágynál a békés környezet mellett, akkor a kastélymúzeumban megtekintheted a korabeli használati tárgyakból létrehozott kiállítást.

  • Cím: Burg Rötteln, 79541 Lörrach, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 2 óra / 130 km

Kastelburg (Waldkirch)

Waldkirch városának a látképe elképzelhetetlen lenne a Kastelburg nélkül. Az 1280-ban épült kastély sajátossága, hogy a hozzá vezető út szélét 8 életnagyságú lovagnak a szobra övezi, ezért a helyiek előszeretettel hívják ezt a lovagok útjának is.

1634-ben a 30 éves háború egyik ütközete során megrongálódott a kastély, és nem állították helyre. Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy miként nézhetett ki eredeti pompájában, akkor a Waldkirch-ben található Elztalmuseum-ban megnézheted egy maketten. Hogyha szereted a zenét és a hangszereket, akkor is érdemes betérned ebbe a múzeumba, ugyanis több száz éves hangszerek sora van itt kiállítva.

  • Cím: 79183 Waldkirch, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 40 km

Burgruine Zavelstein kastély

A 13. század elején épült Zavelstein kastély romjait egyaránt előszeretettel látogatják a természet, a történelem és az építészet szerelmesei is. A román stílusú belső udvar jegyei a mai napig kivehetőek, ahogyan azt is meg lehet figyelni, hogy az évszázadok során többször is fel kellett újítani.

Az 1634-ben lezajlott Nördlingeni csata után már nem tettek így, a 30 éves háború egyik legjelentősebb ütközete a kastély állapotára is kihatással volt. Szerencsére az épület ékkövének számító kastélytorony épp maradt, és ide a mai napig fel lehet menni.

  • Cím: Bergfried, 75385 Bad Teinach-Zavelstein, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 89 km
Zavelstein vár

Hohenschramberg vár

Schramberg vára a 15. században épült, majd az 1688 és 1697 között zajló pfalzi örökösödési háború során lett belőle várrom. Noha nem állították vissza az eredeti állapotába, így is monumentális látványt nyújt élőben, ezért mindenképpen érdemes útba ejtened. A hatalmas bástya és a kápolna tornya már messziről csalogató látványt nyújt.

A túrázók mellett a kisgyermekkel utazók is előszeretettel látogatják a kastélyt, nagyszerű kikapcsolódás lehet az egész család számára. Arra azért érdemes felkészülni, hogy rengeteg megmászandó lépcső is övezi a Hohenschramberget, nem árt azzal kalkulálnod, hogy nagy valószínűséggel el fogsz fáradni az út végére.

  • Cím: Hohenschramberg 1, 78713 Schramberg, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 89 km
Hohenschramberg vár

Windgfällweiher tó és rezervátum

A Windgfällweiher rezervátum két tó között - a korábban már bemutatott Titisee és a Schluchsee között alakul ki. A 20 hektáros védett terület középpontjában az azonos nevű tó áll. A tónál és környékén rengeteg aktív lehetőség van. Biciklit tudsz bérelni, csónakot, SUP-ot, és úszni is lehet a tóban. Családoknak és pároknak is tökéletes program, sőt barátokkal is ideális kikapcsolódást ígér.

  • Cím: 79853 Lenzkirch, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1,5 óra / 76 km

Schwenninger mocsár

A 3 km2 területű mocsár körül kialakított fapallós ösvény igazi kuriózum a környéken. A Fekete erdő egyetlen kialakított lápos vidéke könnyen bejárható kisgyerekekkel is. A belépés ingyenes, és nyitvatartási idő nincs. A környezet teljesen más arcát mutatja nyáron és ősszel - csakúgy mint télen. Így ha a környéken laksz, érdemes több évszakban is visszalátogatni ide a változatos látvány miatt.

  • Cím: 78054 Villingen-Schwenningen, Germany
  • Távolság a Fekete erdőtől: 1 óra / 50 km
Schwenninger mocsár 

Feldberg hegy

Az 1493 m magas Feldberg a legmagasabb pontja a Fekete erdőnek. Ha szeretsz túrázni, akkor a csúcs meghódítása - mondhatni - kihagyhatatlan. Feldberg szintén a legmagasabb pontja Németországnak, ami nem az Alpokban helyezkedik el. A csúcs a Titisee tó mellett található. Télen természetesen síelni is lehet, amit 28 lift támogat, és számos sífutáshoz kialakított pálya.

  • Cím: 79868 Feldberg, Germany
  • Távolság a Fekete erdőtől: 2 óra / 100 km

Black Forest Open Air Museum

A szabadtéri múzeum célja, hogy közelebb hozza hozzád a vidék kultúráját és hagyományait. A látogatók több program közül tudnak válogatni. Vannak kézműves és lovas programok, zenés és kulináris rendezvények is. Érdemes a honlapra ránézni utazás előtt, hogy milyen porgrammal készül a múzeum az adott héten.

  • Nyitvatartás: Májustól október vége - minden nap, 09:00 - 18:00
  • Cím: Wählerbrücke 1, 77793 Gutach (Schwarzwaldbahn), Germany
  • Távolság a Fekete erdőtől: 15 perc / 4 km

Schwarzwaldmuseum

Ha a Fekete erdő vidékének történelméről szeretnél többet megtudni, akkor a Fekete erdő múzeumot érdemes meglátogatnod. A múzeum gyerekekkel is izgalmas lehet, illetve esős napokra tökéletes alternatíva.

  • Cím: Wallfahrtstraße 4, 78098 Triberg im Schwarzwald, Németország
  • Távolság a Fekete erdőtől: 30 perc / 20 km

Schluchtensteig túraútvonal

Schluchtensteig a Fekete erdő északi részének az egyik leghosszabb és legizgalmasabb túravonala. A szakaszból álló útvonal 119 kilométer hosszú és naponta átlagosan 20 kilométert kell rajta megtenni.

Kivéve akkor, ha a sportosabb, tempósabb menetrendhez ragaszkodsz, mert akkor 5 nap alatt is simán teljesíthető, de annyi természeti csodával találkozhatsz itt, hogy nem érdemes rohanni. A gyorsított útvonalon az első 4 napra szánt távolságot 3 nap alatt kell teljesíteni.

Schluchtensteig szakaszok Távolság Időtartam
Stühlingen – Blumberg 19 km 5,5 óra
Blumberg – Schattenmühle 20 km 6 óra
Schattenmühle – Fischbach 18 km 6 óra
Schluchsee-Fischbach – St. Blasien 20 km 5,5 óra
St. Blasien – Todtmoos 20 km 6 óra
Todtmoos – Wehr 22 km 7,5 óra

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍