A Paradicsomról

… a Tátra közelében

Mikor a Kárpátok dűnéin álmodozunk, hogy mi lesz a következő csúcs, amit meghódítunk, felsejlik biztosan a Tátra szó, amely jelenti egyrészt a magyar hegymászás bölcsőjét, másrészt egy asszociációs szólánc első elemét, mert eszünkbe juthat a hegymászás, megannyi kiváló, és különböző nehézségű túraútvonal, a síelés, a paragliding, a misztikus ösvények sora, esetleg az Alacsony Tátra főgerince, vagy izgalmas meredélyei, ahonnan csak egy ugrás a Kis-, és Nagy Fátra gyephavasain, vagy épp szurdokvölgyeiben rejtőző természeti kincsek sorát. Aztán folytathatjuk a Tátra tea (tatranský čaj) kiváló ízvilágaira gondolva, vagy épp egy kellemes tátrai vakációra hangolódva, a szédítő magasságú hegycsúcsok látványával, vagy épp a környék történelmével, lebilincselő sétáival.

Ami biztos, hogy jó helyen jár a gondolatod, hiszen szabadban vagy, és feltöltődésre készülsz.

A fenti láncot követve a Tátra szó kapcsán egy kalandornak felvillannak természeti csodák: meredek sziklafalak, lélegzet elállító vízesések, sötét, titokzatos erdők mélye, barlangok, napsütötte, színes rétek, a csodák világa, egyfajta Paradicsomi hangulat, ahol minden szépség megtalálható, amely egy túrázó kívánsága lehet. A soron következő blog-sorozatunkban a Szlovák Paradicsomba invitálunk: túrákat, látnivalókat, élményeket kínálva, a Tátra közelében, hogy Te is felfedezhesd csapatban, vagy akár egyénileg megfelelő elszántsággal, és bátorsággal a táj minden szépségét.

… a Paradicsomban

Aki már járt itt, annak nem kell bemutatnunk, aki pedig még nem látta, annak csak javasolni tudjuk, hogy feltétlen látogasson el Szlovákiának ebbe csodálatos, izgalmakkal teli nemzeti parkjába.

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park közel 20 000 hektáron elterülő védett (kétharmada fokozattan védett) terület Szlovákiában a Gömör–Szepesi-érchegység részeként a  Káposztafalvi-karsztba ágyazódva. A vidéket a Hernád folyó, és számos patak medrei szelték fel néhány kisebb és nagyobb területre, amely az évezredek során alakította ki a Szlovák paradicsom jellemző völgyszakadékokkal és vízesésekkel tűzdelt mesebeli káprázatait.

Az itt található gerincek és a fennsíkok átlagos magassága 800-1000m. Legalacsonyabb pontja ott van, ahol a Hernád elhagyja a területet (466m), legmagasabb pontja pedig a Holló-szikla 1157 méteres csúcsa.

A fennsíkokon több mészkőképződmény – szurdokok, felszín alatti barlangok (pl: Dobsina jégbarlang), illetve kilátópontok (pl: Tamásfalvi kilátó) is fellelhetőek, amelyek színesítik ottlétünket.

A Nemzeti Park közelében pedig számos történelmi, és kulturális kincs vár felfedezésre (pl.: Igló, Káposztafalva, Klastoriko, Podlesok; Lőcse, Magas Tátra, Alacsony Tátra, Szepesi vár).

A látványos szurdokvölgyeket, hágókat télen és nyáron is érdemes meglátogatni, mindkettő felejthetetlen élményt nyújt.

Mikroklímájának köszönhetően viszonylag hűvös a karsztvidék; évi átlag 78 havas nappal számolhatunk a Szlovák Paradicsomban, ami a téli élményeket (síelés, hótalpas túrák, befagyott vízesések meghódítása) kedvelőknek jó hír.

A júliusi átlaghőmérséklet mindössze 12-16 C között mozog, így a környék nyáron is alkalmas a túrázásra, nem kell hőgutától tartanunk.

A vidéket eléri a Magas-Tátra úgynevezett csapadékos zónája, ami főleg a Poprádi-medencében és a Hernádi-medencében érvényesül. A Nemzeti Park szívében (Podlesok környékén) lehulló csapadék évi átlaga 648 mm, miközben legcsapadékosabbak a nyári és legszárazabbak a téli hónapok.

Köszönhető a sok csapadéknak a víz vadul zúg át a mély szorosokon és szurdokokon, zuhog le a sziklaküszöbökön lépcsőzetes vízesések formájában, majd behatol a föld kérge alá, hogy ott pompás barlangrendszereket kialakítson.

Nemzeti Park számos jelölt turistaútvonalával kikapcsolódást, élményt kíván adni az idelátogatóknak, így lehetőségünk könnyebb, illetve nehezebb szurdokvölgyeket meglátogatni, kirándulni, jégbarlangot csodálni, kerékpáros túrákat tenni. 2016-től megnyitották a Kyseľ-szurdokot, amelyet június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája tesz még különlegesebbé

A téli hónapokban sípálya is üzemel, valamint a befagyott vízesések falán, illetve a szurdokban, megfelelő eszközökkel, és tapasztalattal lehet különböző kalandos vágynak hódolni.

Mindez a túrázó számára  jellemzően elérhető, így a Szlovák Paradicsomban való túrázáshoz semmilyen sziklamászó tudás nem szükséges, de elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, lépésbiztonság, szédülésmentesség.

A szurdokok túrái jellemzően csak egy irányban járhatóak, amit a térképeket egy kis nyilacska jelöl

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs visszafordulási lehetőség.

A szurdokokban való túrázást a sziklafalhoz erősített pallók, fémtálcák illetve fémlétrák teszik lehetségessé, melyek olykor 10-20 méter magasak és vízesések mellett vezetnek.

és még néhány jó tanács:
 • a patakon való átkelést rendszerint egy-egy fahíd biztosítja. Ez, amennyiben vizes, akkor meglehetősen csúszik, és a legtöbb hídnál nincs korlát, így ha egyszerűbben megoldható, kelljünk át a patakon bakancsban, nem érdemes a vizet kerülni, mert előbb-utóbb úgyis vizes lesz a cipőnk. Azt, hogy mennyire, azt szabályozhatjuk azzal, hogy ott haladunk, ahol a legbiztonságosabbnak érezzük, és olyan lábbelit húzunk, ami nem csúszik, és vízhatlan.
 • mindenképpen a vízálló, zárt cipő ajánlott, és esőkabát.
 • a túra tervezésekor vedd figyelembe, hogy a szurdok ugyan árnyékos, hűvös, de onnan kiérve nagy hőmérsékletkülönbséggel találkozhatsz. Legyen Nálad megfelelő mennyiségű folyadék, és napvédelem.
 • magas vízállásnál jellemzően táblák figyelmeztetnek minket a fokozott óvatosságra, ahogy információs tábla jelzi a szurdokot járható irányt. Minden szurdokból el lehet jutni másképpen is a célponthoz.
 • Minden fontos, naprakész információ  elérhető a Hegyi Mentőszolgálat app-jában (Horská Služba), ahol a lehetséges kockázatokról, veszélyekről is értesülhetsz
 • Legyen Nálad a telefonszám: +421 18 300, veszély esetén a Hegyi Mentőszolgálat telefonszáma!!!
 • Fontos a szédülésmentesség! Amennyiben tériszonyod van, vagy félsz a magasságoktól, csak a Paradicsom déli részének a bejárását ajánljuk. Ott sem hiánycikk a lenyűgöző természeti szépségek sokasága.
 • a gyerekekkel való túrázás felelősség, különös felkészültséget igényel. Alaposan gondoljátok meg, hogy 5-6 éves gyerekkel elindultok-e a kinézett túrára, hiszen nem biztos, hogy elérik a láncokat, képesek megmászni a számtalan létrát.

Fontos a felkészülés ezekre az olykor megerőltető túrákra, így mindenképpen javasolt az informálódás:

A szurdokba való bejutás napijegy megváltásához kötött (jelenleg 2 EUR/nap)

Ízelítőül bemutatunk néhány képet, hogy a kalandvágyhoz elszántságot is párosítsunk.

Ezt követően pedig, ha már csak az indulás marad, segítséget nyújtunk, pontosan mit érdemes felkeresni: keressétek a honlapon a szlovák paradicsomban tett túráinkat külön bejegyzésben.

Élvezzétek!

Megközelítés

A Szlovák Paradicsomot Szlovákia keleti felében, a Tátrától és Poprádtól délkeleti irányban találjuk. Mindenképpen ajánlott a GPS használata a Nemzeti Park megközelítésére, mert nem könnyű a kis falvak közötti tekervényes úton a tájat csodálva minden esetben kiszúrni az útbaigazító táblákat. Ha Pozsony (Bratislava) felől érkezünk, érdemes a D1-es autópályát használni, majd Poprádnál a Hrabušice/Spišský Štiavnik délre futó (R1/18-as számú) útján Kišvice településénél a 3227-es útra térni, ahol Hrabušicét elhagyva érkezünk meg a Paradicsom bejáratához.
Budapestről Salgótarján felé (M3/21.számú főút) érdemes menni Somoskőújfalu határátkelőig. Innen Fülek fele a 71-es számú főutat érdemes követni Fülekkovácsi (Fiľakovské Kováče)-nél egy rövid átvezető szakasszal a 16-os főút Rimaszombat (Rimavská Sobota) felé. A város előtt át kell térni a 72-es számú főútra északi irányba (Tisovec/Brezno felé), majd Tisovecet elérve a áttérünk az 531-es főút szerpentinjeire. Ez az út átköt a 66-os számú főútra, amelyen Poprad fele haladva érjük el Hranovnica. Itt kell eltérnünk keleti irányba a 3069-es úton Savnik felé, majd a 3068-as úton Hrabušice irányába. Javasolt útvonaltervező a viamichelin.

A térség északi részére turisztikailag a leginkább közkedvelt (Podlesok, Csingó), amely a térség falvain kígyózó utakon közelíthető meg autóval, illetve busszal.

Tömegközlekedéssel célszerű vonattal eljutni a környék nagyobb városaiba, majd onnan busszal lehet megközelíteni a Nemzeti Parkot néhány kilométer gyalogos megtétele után: Zsolnáról Poprádról, vagy akár Kassáról: Káposztafalvai megálló (Hrabušice 3 km), Vydrník (3 km), Igló (Spišská Nová Ves 16 km), Szepescsütörtök (Spišský Štvrtok 5 km), Savnik (Spišský Štiavnik 6 km), Betlenfalva (Betlanovce 3 km).

Szálláshelyek a Szlovák Paradicsom közelében

Mindenképpen ajánljuk, hogy a számos élmény megélésre szánjatok több napot, így fontos szempont a megfelelő szállás (google keresési kulcsszó: slovensky raj ubytovanie). A Paradicsomban több alternatíva kínálkozik a kalandozási vágyaink kiteljesítése után a megpihenésre.

A Nemzeti Park közelében lévő települések falusi turizmus keretében kínálnak szállást (Káposztafalva [Hrabušice]; Igló [Spišská Nová Ves]; Imrikfalva [Dedinky]; Vernár [Vernár]; Sztracena [Stratená]; Hollópatak [Mlynky]), kiemelve a helyi íncsiklandó ételek kínálatát. Télen, tekintve a szállodák zsúfoltságát, ajánlott szintén a falvakban, jó előre szállást foglalni.

A térségben kisebb szállodákat, hoteleket találunk: Hotel Slovensky Raj; Penzión Šafrán; Hotel Čingov; illetve számos apartman található a közelben.

A természetből kevésbé kiszakadónak pedig néhány kemping, illetve faház, esetleg menedékház nyújt oltalmat az éjszakában mélyen bent a Nemzeti Park szívében.  Ezek közül a legjelentősebb kempingek: Autocamping Podlesok;  Autoacamping Betlanovce és egyéb kempingek; valamint menedékházak (chata): Horská chata Geravy; Chata Piecky; Chata Franmark; és Chata Pohoda.

Javasolt útvonalak a Paradicsomban

 • Zejmár-szurdok
 • Hernád-áttörés
 • Kis Kysel-völgy
 • Nagy Kysel-völgy
 • Nagy Sólyom völgy
 • Piecky-völgy
 • Sucha-Belá
 • Sólyom-völgy
 • Dobsinai jégbarlang

Zejmár szurdok

Zejmarská roklina

Utunk Doklinából indul, és a Zejmár-Szurdokon, Gerava-fennsíkon át Doklinába is tér vissza

A túra hossza: 5,3 km

A túra időtartama: 2h, de számoljunk időt a fotózásra, nézelődésre is, hiszen lesz rá bőven alkalmunk

Szintkülönbség: 248 m fel, ugyanennyi le

Látnivalók:
 • Gölnici víztározó (vodná nádrz Palmanská Masa)
 • Nálepká-vízesés (22,5m)
 • Gerava fennsík

Ez a túra kiválóan alkalmas első napra, hogy ismerkedjünk a Szlovák Paradicsom szépségeivel, kihívásaival.

Saját besorolásunk alapján ez a túra az 1-es kategóriába kerül

 • könnyű túra (1) = jellemzően fél napos, kevés szintemelkedést rejtő túra. Jól követhető, biztonságosan kiépített elemekkel tarkított útvonal. Minimális tájékozódási készséget igényel, gyerekekkel 8 éves kor fölött járható

Hernád-áttörés

Prielom Hornádu

A túra Čingovból indul, a Tamásfalvi kilátón át,  a Létánfalvi malom és a  Kolostor-szakadék érintésével  érkezik a Vöröskolostorhoz, majd az Ördög-gerincen át, a Hernád völgyén keresztül érkezik vissza Čingovba.

A túra hossza: 14,3 km

A túra időtartama: 5 h 45m

Szintkülönbség: 700 m fel, ugyanannyi le

Látnivalók:
 • Tamásfalvi kilátó
 • Létánfalvi malom
 • Kolostor szakadék
 • Vöröskolostor
 • Ördög-gerinc
 • Hernád völgye

Saját besorolásunk alapján 3-as nehézségű túra.

 • nehéz túra (3) = egész napos túrák, ahol a kitettség mellett, az állóképesség tesz próbára minket. Jól felkészült túrázóknak ajánljuk (tériszonymentesség, magabiztos közlekedés sziklás/szurdokos terepen, magas fokú tájékozódási készség, jó erőnlét), akik már „szakavatottak”.

Nagy Kysel-völgy

Vel’ky Kysel

Utunk Podlesokból indul, és a nagy Kysel-szurdokot, valamint a Vöröskolostor fennsíkját érintve ide is tér vissza.

A túra hossza: 14 km

A túra időtartama: 5,5 óra

Szintkülönbség: 680 m fel, ugyanannyi le

Útvonal: Podlesok – Kláštorisko – Kysel – Velky Kysel – Glac – Podlesok

Látványos szurdoktúra Podlesokból a sokáig lezárt, hihetetlenül vad Kysel szurdokba a Vöröskolostor fennsíkján át, majd fel a Vel’ky Kysel közepesen hosszú, sok kihívást, mászást, létrázást nyújtó völgyében.

Fontos megemlítenünk, hogy a Nagy-Kysel völgy egyes részei 2016-óta via ferrátán járhatók (korábban ez a rész le volt zárva). A ferrataról részleteket itt olvashattok.

Látnivalók:
 • Pawlas-vízesés (doronglétra hidakon lehet feljutni)
 • Természetvédők vízesése (10 m, 24  fokos vaslétra, 9 sziklatálca)
 • Nagy-tisztás

Saját besorolásunk alapján 2-es nehézségű túra.

 • átlagos erőnléttel teljesíthető túra (2) = fél-egy napos túrák, olykor nehezítetett útvonalakkal, ahol nem mindig egyértelmű a következő lépés/fogás. Az út kiválóan biztosított, de meg kell találni hol a helye a lábnak, és a kéznek. Magabiztos egyensúlyérzék, jó erőnlét szükséges; gyerekekkel 10-12 éves kortól ajánlott

Nagy Sólyom-völgy

Velky Sokol

Utunk Pilaból indul, a Nagy Sólyom-völgy bejárása után a Pals-gerinc érintésével  ide is tér vissza.

A túra hossza: 17,2 km

A túra időtartama: 5 óra 20 perc

Szintkülönbség: 411 m fel, ugyanannyi le

Különösebb felkészültséget nem, de odafigyelést igénylő kanyontúra. Gyermekekkel is teljesíthető, csak szánjunk rá időt bőven.

Látnivalók:
 • Kis vízesés (8,5 m)
 • Nagy vízesés (7 m)
 • 57 fokos vaslétra
 • Róth-szakadék

Saját besorolásunk szerint 1-es nehézségű túra.

 • könnyű túra (1) = jellemzően fél napos, kevés szintemelkedést rejtő túra. Jól követhető, biztonságosan kiépített elemekkel tarkított útvonal. Minimális tájékozódási készséget igényel, gyerekekkel 8 éves kor fölött járható

Piecky-völgy

Stredne Piecky

Utunk Pilaból indul, a Piecky völgy és a Pals-gerinc érintésével ide is tér vissza.

A túra hossza: 11,9 km

A túra időtartama: 3 óra 40 perc hivatalosan, de 5 órát szánjunk rá!

Szintkülönbség: 411 m fel, ugyanennyi le

A Szlovák Paradicsom, legcsendesebb, legbékésebb völgye.

Látnivalók:
 • Nagy vízesés (13 m)
 • 553 fokos létra
 • Teraszos vízesés (8 m)
 • 8 sziklatálca
 • Kaszkád vízesés

Saját besorolásunk alapján 1-es nehézségű túra.

 • könnyű túra (1) = jellemzően fél napos, kevés szintemelkedést rejtő túra. Jól követhető, biztonságosan kiépített elemekkel tarkított útvonal. Minimális tájékozódási készséget igényel, gyerekekkel 8 éves kor fölött járható

Suchá-Belá

Száraz-völgy

Utunk Podlesokból indul, és A Suchá-Belá bejárása után itt is ér véget.

A túra hossza: 10 km

Menetidő: 3,5 óra

Szintkülönbség: 409 m fel, ugyanannyi le

A Paradicsom egyik legszebb túrája, mely különösebb felkészültséget nem igényel, gyermekekkel is teljesíthető. A biztos egyensúly és a szédülésmentesség azonban itt is elegedhetetlen.

Látnivalók:
 • Tálak-vízesések (29,5 m)
 • Ablakos-vízesés (12,5 m)
 • Teknős-vízesés (8,5 m)
 • Lépcsős-vízesés (8,5 m)

Saját besorolásunk szerint 2-es nehézségű túra.

 • átlagos erőnléttel teljesíthető túra (2) = fél-egy napos túrák, olykor nehezítetett útvonalakkal, ahol nem mindig egyértelmű a következő lépés/fogás. Az út kiválóan biztosított, de meg kell találni hol a helye a lábnak, és a kéznek. Magabiztos egyensúlyérzék, jó erőnlét szükséges; gyerekekkel 10-12 éves kortól ajánlott

Sólyom-völgy

Sokolia Dolina

Utunk Csingóból (Cingov) indul, a Hernád áttörést követve jutunk a Sólyom-völgybe, melynek bejárása után itt is ér véget.

A túra hossza: 13 km

Menetidő: 7-8 óra

Szintkülönbség: 700 m fel, ugyanannyi le

A Paradicsom legnehezebb, legnagyobb próbatétele. Igazi, hamisítatlan, vad és romantikus völgy. Csak azoknak nyitott, akik nem félnek a valóságos magasságoktól. Már az eljutás a bejáratához is bonyolult és hosszadalmas. De a végén ott a kiérdemelt jutalom, a Fátyolos vízesés (Závojový vodopád) és a fölötte nyújtózó pallóhidakról elénk táruló mélységek lélegzet elállító látványa.

Látnivalók:
 • 75 méternyi létrarendszer
 • Mellék-vízesés 8 m
 • Sziklás-vízesés 3,5 m,
 • Fátyol-vízesés 75 m,
 • Felső-vízesés 15,5 m magas

Saját besorolásunk szerint 3-as nehézségű túra.

 • nehéz túra (3) = egész napos túrák, ahol a kitettség mellett, az állóképesség tesz próbára minket. Jól felkészült túrázóknak ajánljuk (tériszonymentesség, magabiztos közlekedés sziklás/szurdokos terepen, magas fokú tájékozódási készség, jó erőnlét), akik már „szakavatottak”.

Dobsinai jégbarlang

Dobšinská ľadová jaskyňa

A Dobsinai jégbarlang a Szlovák Paradicsom területén fekszik, Szlovákia legkiterjedtebb jégbarlangja.
A barlang bejáratát kb 800 méteres, erdei úton tett sétával közelíthetjük meg.

A túra hossza a barlangban: 1,66 km

Menetidő: 1,5 óra

Szintkülönbség: 111 m fel, ugyanannyi le

A barlang látogatása csoportokban, vezetővel történik, amennyiben szerencsénk van, éppen indul magyar nyelvű vezetés is. Ha egy kicsit több időnk van, akkor a teraszos pihenőnél az asztalok mellett érdemes kivárni, amíg ismét a magyar nyelvre kerül sor.

Érdekességek:
 • 5-7500 évvel ezelőtt keletkezett
 • 2000 üta a Világörökség része
 • 1483 méter hosszú és eléri a 112 méter szélességet is.
 • Néhol több, mint 26 m vastag a jég a barlangban

Saját besorolásunk szerint 1-es nehézségű túra.

 • könnyű túra (1) = jellemzően fél napos, kevés szintemelkedést rejtő túra. Jól követhető, biztonságosan kiépített elemekkel tarkított útvonal. Minimális tájékozódási készséget igényel, gyerekekkel 8 éves kor fölött járható

Tájékozódás a Paradicsomban

A Nemzeti Park számos információs táblával el van látja, jelzései kiemelten az északi régióban jól követhetőek, a turistautak jól karban vannak tartva. Valamennyi kempingben szórólapokon, illetve egyéb brosúrákon ingyenesen lehet kérni áttekintő térképet, azonban a túrákhoz kiemelten javasoljuk a helyi térképet, amely beszerezhető szinte valamennyi menedékhézban, kempingben, benzinkúton a térségben: TP2504 Szlovák Paradicsom turistatérkép (Slovenský raj), méretarány 1 : 25 000, de akár itthon is  megvásárolhatjuk.

A térképeken erős tempóval tartható menetidőt is találunk, amely segíti a tervezést. Tapasztalatink szerint felnőttekkel túrázva érdemes 1-1,2-es szorzót rátenni a jelzett időintervallumokra, gyerkekkel 1,5-3-as szorzót, amelyet természetesen az első napi tapasztaltok felülírhatnak.